Päivän lehti 7.2.2017
Valikko
Päivän lehti 7.2.2017

Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ottaa virkavapaata ja lähtee kuntavaaliehdokkaaksi.

”Olen päättänyt lähteä kisaan mukaan”, Jan Vapaavuori (kok) sanoo.

Hän kertoo päätöksestään HS:lle maanantaina puhelimitse Luxemburgista. Hän on työskennellyt siellä noin puolitoista vuotta Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Vapaavuori asettuu siis kuntavaaleissa ehdolle Helsingissä ja tarjoutuu samalla kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Jos ja kun Helsingin kokoomus hänet valitsee ehdokkaakseen ja jos kokoomus on vaaleissa pääkaupungin suurin puolue, Vapaavuoresta tulee Helsingin pormestari.

Helsingin kokoomus on pitkään maanitellut Vapaavuorta ehdokkaakseen. Vapaavuoren mukaan hän oli jo ehtinyt päättää, että ei lähde.

”Järki sanoi, että ei kannata lähteä. Mutta sydän sanoi toista. Mitä enemmän tätä pohdin, sitä enemmän sydän vei mukanaan”, hän sanoo.

Mikä muutti mielen?

”Ensinnäkin Helsinki on minulle hirveän rakas paikka. Olen ollut mukana Helsingin päätöksenteossa lähes koko aikuisikäni”, Vapaavuori sanoo.

Helsingissä syntynyt Vapaavuori istui Helsingin kaupunginvaltuustossa 1997–2015. Hän toimi myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Helsinkiläisenä kansanedustajana Vapaavuori istui kolme kautta 2003–2015. Hän on ollut myös asunto- ja elinkeinoministerinä.

Kotiseuturakkauden jälkeen Vapaavuori listaa kolme muuta perustelua pormestariehdokkuudelleen.

”Nykyisin kyse on valtioiden välisen kilpailun sijaan yhä enemmän ja enemmän kaupunkien, kaupunkiseutujen ja metropolien välisestä kilpailusta”, hän sanoo.

Lisäksi nyt eletään vaikeita aikoja, Vapaavuori sanoo. ”Aikana, jolloin liberaali demokratia on kriisissä, sitä pitää ryhtyä puolustamaan.”

Kolmas syy on hallinnollinen. ”Helsinki on kahden ison mullistuksen äärellä”, hän sanoo.

Sote-uudistuksen myötä Helsingin ja kaikkien muidenkin kuntien asema ja rooli muuttuu, sillä iso osa tehtävistä ja rahoista siirtyy maakuntaan. Samaan aikaan Helsingissä uudistuu johtamisjärjestelmä, kun kaupungissa siirrytään kuntavaalien jälkeen pormestari- ja toimialamalliin.

”Mullistuksen läpiajo on iso poliittinen ja ennen kaikkea johtamiseen liittyvä operatiivinen haaste”, Vapaavuori sanoo.


Vapaavuori kirjoitti vuosi sitten Facebookissa, että ei kannata pormestarimalliin siirtymistä.

Tuolloin hän arvioi sen henkilöivän politiikkaa huonolla tavalla ja tekevän päätöksenteosta lyhytjänteisempää. Lisäksi malli rajaa pormestarin valinnan valtuutettuihin, joten rekrytointipohja rajautuu Vapaavuoren mielestä liikaa. Hän kertoo olevansa edelleen samaa mieltä.

”Kaikissa johtamismalleissa on puolensa ja puolensa. Minun näkemykseni ei sinänsä ole muuttunut, mutta olen pragmaatikko. Oli malli mikä tahansa, niin tekemistä riittää. Asioita ei pidä jäädä märehtimään.”

Helsinki on iso organisaatio johdettavaksi. Onhan se esimerkiksi Suomen suurin työnantaja. Sen palveluksessa on 38 000 työntekijää.

”Tämänhetkisessä kriittisessä vaiheessa ei pitäisi antaa tilaa populismille ja haihattelulle. Nyt tarvitaan vakaata ja vastuullista politiikantekoa”, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori korostaa käytännönläheisyyttä toistuvasti haastattelun aikana. ”Tämä aika vaatii hötkyilemätöntä ja täysjärkistä johtajuutta.”

Hän kertoo ”mielellään edistävänsä” esimerkiksi kävelykatuja, pyöräilyä ja vaikkapa kasvisruokailua kouluissa.

”Samaan aikaan pitää muistaa, että näitä pitää edistää pragmaattisesti, ei ideologisesti. Kaupunkia ei voi kehittää vain kaikkein trenditietoisimpien ehdoilla. Kaupunki on kaikkia varten.”

Vapaavuoren mielestä esimerkiksi kävelykaduissa pitäisi satsata määrän sijasta laatuun.

”Jos pystytään rakentamaan hyviä kävelykatuja, jotka aidosti houkuttelevat ihmisiä ja samalla voidaan järjestää liikenne niin, että kaupungissa pystyy liikkumaan, tietysti kannatan niitä.”

Vapaavuoren mukaan Helsingin asioita on hoidettu viime vuosina hyvin. ”Talous on kunnossa. Se antaa hyvän pohjan uudelle pormestarille.”

Parannettavaa hänen mielestään kuitenkin löytyy esimerkiksi Helsingin edunvalvonnasta suhteessa valtiovaltaan. ”Se ei ole ollut parhaalla mahdollisella tolalla.”

Vapaavuoren mukaan ”Helsingin ja pääkaupunkiseudun erilliskysymykset eivät ole näkyneet hallituksen päätöksen­teossa toivotulla tavalla”.

”Metropolialueelle on tyypillistä, että sinne keskittyy paljon hyvinvointia, vaurautta ja eteenpäin vievää dynaamista elinkeinotoimintaa. Alue vaatii erityishuomiota, koska se on koko maan etu”, Vapaavuori ­sanoo.

”Toisaalta metropolialueelle keskittyy suhteellisen iso määrä köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia, erilaisia yhteiskunnan lieveilmiöitä, jotka myöskin vaativat erityishuomiota.”

Erityishuomiota ei ole Vapaavuoren mielestä viime aikoina herunut riittävästi.

Vapaavuori nostaa nostaa esille kolme ”pientä esimerkkiä” valtiovallan ja Helsingin suhteista. Sote-uudistuksessa hallitus lupasi pääkaupunkiseudulle erityisaseman. ”Sitä ei kuitenkaan annettu. Osin tämä oli pääkaupunkiseudun oma vika, mutta näin kuitenkin kävi.”

Lisäksi häntä harmittaa Guggenheimin taidemuseon kaatuminen. ”Itse asiasta voi olla mitä mieltä tahansa ja Helsingin valtuusto on tehnyt siitä päätöksensä. Silti on poikkeuksellista, että valtio ei lähde yhden hallituspuolueen kiukuttelun takia tukemaan valtakunnan keskeistä kulttuurihanketta.”

Kolmantena asiana Vapaavuori nostaa asuntoasioista vastaavan ministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk) lausunnot. Tiilikainen sanoi syyskuussa 2016 HS:n haastattelussa, että ei halua olla vauhdittamassa kaupungistumista.

”Ei kaupungistuminen ole mikään tykkäämiskysymys. Kaupungistuminen on globaali megatrendi, joka tapahtuu joka tapauksessa. Siihen pitää kohdistaa voimavaroja, jotta siitä saadaan hyöty irti ja sitä pystytään hallitsemaan.”

Vapaavuoren mukaan valtiovallan pitäisi ymmärtää, että pääkaupunkiseutuun panostaminen on koko Suomen etu. ”Toisaalta Helsingissä pitäisi ymmärtää, että Helsinki on vastuussa koko maan talouden vetämisestä nousuun.”

Vapaavuori sanoo, että Helsingin pitäisikin asettaa ”rima riittävän korkealle”.

”Helsinki ei kilpaile muiden Suomen kaupunkikeskusten vaan muiden Itämeren alueen metropolien kanssa. Helsingin pitää verrata itseään Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Berliiniin ja Tallinnaan.”

Jan Vapaavuori aloitti Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana 1. syyskuuta 2015. Hänen kautensa on nelivuotinen. Vapaavuori aikoo ottaa virkavapaata pankista kuntavaalikampanjan ajaksi.

Jos Vapaavuori ei tule valituksi pormestariksi, hän palaa virkavapaan jälkeen pankkiin.

Mutta jos Vapaavuori tulee valituksi Helsingin pormestariksi, hän jättää sen jälkeen eronpyynnön EIP:hen. Näillä näkymin Vapaavuoren paikalle varapääjohtajaksi voidaan nimittää joku toinen suomalainen.

Vapaavuoren paikka on mandaattipaikka, joka kiertää vuorotellen Suomen, Itävallan ja Ruotsin edustajien välillä. Vapaavuoren mukaan maiden välillä on herrasmiessopimus siitä, että jos henkilö vaihtuu ennen kauden puoliväliä, niin sama maa saa esittää tämän paikalle uutta ehdokasta.

Vapaavuoren virkavapaa alkaa näillä näkymin maaliskuun alkuun mennessä. Sitä ennen Helsingin kokoomuksen pitäisi nimittää hänet pormestari­ehdokkaakseen. Sen jälkeen Vapaavuori aloittaa täyspäiväisen kampanjoinnin.

Vapaavuoren ilmoituksen jälkeen pormestarikisan asetelmat alkavat olla selvät. Kisaan ovat aiemmin ilmoittautuneet Anni Sinnemäki (vihr), Tuula Haatainen (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Mika Raatikainen (ps) ja Laura Kolbe (kesk).

Kuka?

Jan Vapaavuori


 Syntynyt 3. huhtikuuta 1965 Helsingissä.

 Valmistui 1989 oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta.

 Pääsi Helsingin valtuustoon vuoden 1996 kuntavaaleissa. Vuosina 2005–2007 hän toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Sai vuoden 2012 kuntavaaleissa lähes 8 000 ääntä ja oli koko maan ääniharava.

 Toimi kansanedustajana 2003–2015. Asuntoministeri 2007–2011, elinkeinoministeri 2012–2015.

 Pyrki kokoomuksen puheenjohtajaksi 2014, mutta ei tullut valituksi. Siirtyi 2015 Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Kokoomus
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”
  2. Näin suojaat laitteesi verkko­hyökkäyksiltä – maksullisesta it-avusta saa myös kotitalous­vähennyksen
  3. Ruotsi palkkaa nyt opettajia Suomesta – Lahtelais­opettaja sai ”muumi­ruotsillaan” oppilailta lämpimän vastaanoton
  4. Kaivopuiston kirkkoherra koki pappiskutsumuksen 17-vuotiaana ja jätti bändin, urheilun ja perheen – ”Velvollisuuteni ovat raskaita, en saa palkkaa ja elän selibaatissa”
 2. Pääkirjoitus
  1. Naisten tukeminen vastauksena Trumpin päätökselle on Suomelta oikea ratkaisu
  2. Helsingin talous voi hyvin, mutta eriarvoisuus kasvaa
  3. Heikko hallitus porskuttaa Espanjassa
  4. Pakkasesta kohti mökin lämpöä
  5. Pikkuveli antaa, mutta isoveli ei osaa ottaa – miksi Suomi jättää käyttämättä virolaisten huipputeknisen lahjan?
  6. Yhdysvaltain esimerkkiä ei pidä seurata joka asiassa
 3. Kotimaa
  1. Vanhasta tietokoneesta pääsee nyt eroon turvallisesti – uusi palvelu kertoo, kun tiedot on tuhottu
  2. Rikesakkojen korotus näyttää vähentäneen suomalaisten kaahailua, kertoo tuore tutkimus
  3. Politiikan kevät käynnistyy: hallitus yrittää saada rivit ojennukseen, kokoomuksessa seurataan huolestuneena keskustan ja Sdp:n kuhertelua
  4. Hallitus jatkaa vielä tiistaina poikkeuksellista maratonistuntoa – ”Pääministeri halusi ilmeisesti korostaa palaverin dramaattista luonnetta”
  5. Irc, matopeli ja maalattavat kuoret – HS:n lukijat kertovat muistoistaan kännyköiden ja netin alkuajoilta
  6. Syyttäjät vaativat tuntuvia korotuksia Talvivaaran entisen johdon rangaistuksiin ympäristörikoksista
  7. Oletko kiirehtinyt hakemaan lastasi päiväkodista taksilla? – Kerro HS:lle, kuinka onnistut yhdistämään työn ja päivähoidon
  8. Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?
  9. Kai Haarma ei ole enää Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja
  10. Viking Grace ajaa Turku–Tukholma-väliä
 4. Kaupunki
  1. Pitääkö Helsingistä Tallinnaan louhia 9–13 miljardin junayhteys? Kyllä, sanovat pääkaupunkiseudun asukkaat
  2. Kartta näyttää, missäpäin Helsinkiä kannattaa asua, jos haluaa baarista vikkelästi kotiin valomerkin jälkeen
  3. Pakko se on uskoa, kun itse näkee: Mechelininkadun kaadetut lehmukset olivat lahoja puuvanhuksia
  4. Lapin hiihtokeskuksista tuttu hotelliketju saapuu Helsingin Bulevardille – luvassa ”hienostunutta lappilaisuutta”
  5. Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia
  6. Syyttäjä vaatii Skanskalle yhteisösakkoa osana laajaa lahjusvyyhtiä
 5. Ulkomaat
  1. Trump perusteli maahantulo­rajoituksia Euroopan terrori-iskuilla: ”Epärehellinen media” ei enää edes kerro niistä
  2. Kiihtyvän Trump-hysterian keskellä kannattaa pitää pää kylmänä
  3. Turkki-sopimus lopetti pakolaisten tulon Kreikkaan lähes täysin – nyt Eurooppa yrittää samaa kaoottisen Libyan kanssa
  4. Fillon pyysi Ranskalta anteeksi ”virhettään” mutta ei luopunut presidenttiehdokkuudesta
  5. Romanialaiset jatkavat mielenosoituksia – hallitus kieltäytyi eroamasta
  6. Romanian mielenosoitukset ovat suurimpia lähes 30 vuoteen – nämä kuvat nousivat joulun 1989 verisen vallankumouksen symboleiksi
  7. Maailman pisin kaupallinen lento laskeutui Uuteen-Seelantiin – Qatar Airwaysin kone lensi tauotta yli 16 tunnin aikana lähes 15 000 kilometriä
  8. Buddhalaismunkin kotitemppelistä löytyi yli neljä miljoonaa pilleriä metamfetamiinia
  9. Poliisipäällikön auto räjäytettiin Tukholmassa
 6. Talous
  1. HS listasi osinko-osakkeet – vertaa laskurista eri yhtiöiden ennustettuja osinkotuottoja
  2. Autokaupan kiihtyminen näkyi tammikuun rekisteröintiluvuissa – Bernerin kohualoitteen vaikutus näkyy luvuissa vasta myöhemmin
  3. Suosittujen tv-kanavien näkyvyys vaakalaudalla – tekijänoikeusjärjestöt vaativat miljoonien korvauksia kaapelioperaattoreilta
  4. Rajusti laajentunut Onnibus vähentää jopa 80 työntekijää – ”Nyt voimme katsoa toimintaamme valtakunnallisesti puhtaalta pöydältä”
  5. EKP arvostelee Yhdysvaltojen toimia
 7. Urheilu
  1. Henrik Dettman näki Amerikassa Suomen koripallon tulevaisuuden: ”Ellet ymmärrä, miten ihminen elää, et voi ymmärtää, miten hän ajattelee”
  2. Patriots nousi historialliselta takamatkalta jenkkifutiksen mestariksi – pelin jälkeen sankari Brady ei löytänyt paitaansa: ”Se on varmaan eBayssa”
  3. 1,3 miljardia kanansiipeä ja yli miljardi litraa olutta
  4. IAAF latoi Venäjälle ehdot yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”
  5. Kansainvälinen yleisurheiluliitto jäädytti kansalaisuuden vaihdot – ”Järjestelmä on haavoittuvainen”
  6. Alppitähti Lindsey Vonn kärsi ulkonäköpaineista
  7. Jokerit jää selvästi yleisötavoitteestaan
  8. Viikon ottelu: HIFK tosipaikan edessä Mikkelissä
  9. Aho ja Granlund NHL:n viime viikon parhaat pelaajat
  10. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Säveltäjä Jaakko Kuusisto johtaa kulttuuritukien uusjakoa – Menettävätkö orkesterit, saako nykysirkus lisää?
  2. Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu
  3. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtää ritareita – ja nyt Ranskan presidentti tekee hänestä ranskalaisen ritarin
  4. G Livelabin konsertti tarjosi teoksen, jota ei voi koskaan levyttää
  5. Lapsipornon levityksestä syytetty virolaiskirjailija Kaur Kender palasi oikeuteen
  6. Ensimmäinen Runeberg Junior -palkinto jaettiin kahden lastenkirjan kesken
 9. Tiede
  1. Sykkivät revontulet ovat yhä arvoitus – huippunopeat kamerat tallentavat ”aamukuoroja”, joita ihmissilmä ei näe
  2. Kodin pintoihin pinttynyt tupakansavu voi vaarantaa terveyden
 10. Mielipide
  1. Käräjäoikeudessa tulee voida asioida omalla kielellään
  2. Haluamme solidaarisuutta ay-liikkeeseen
  3. Myös vammaisten ihmisten on voitava käyttää verkkopankkia
  4. Toisen puolesta asioiminen tulee tehdä helpoksi
  5. Paavo Väyrynen mielipidesivulla: Suomen puolueettomuus säilyi Euroopan unioniin liittymisen jälkeenkin
  6. Suomalaisen lihan välttäminen ei ratkaise Itämeren ongelmia
  7. Muovijätteen kerääminen ei nyt suju
  8. Liikenteenvalvonta on hyväksyttävää seurantaa
  9. Miksi lapsi ei saa kiivetä päiväkodissa puuhun?
  10. Uuden työpaikan hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä
  11. Moni konflikti liittyy ympäristömuutoksiin
  12. Asiakaspalvelu on asennekysymys
 11. Tänään
  1. Ilpo Martikainen 1947–2017
  2. Eira Toukola 1950–2017
  3. Agenttielokuvan sankari viihtyy hyvin Suomessa
  4. Tapahtumia tiistaina 7. helmikuuta
  5. Tanssin sivuaskeleet
  6. Vivica Bandler 100 vuotta
 12. Radio ja TV
  1. Norjalaissarja Nobel on taitava poliittinen trilleri ja sotadraama pohjoismaisesta näkökulmasta
  2. Puhelinkontaktiohjelmassa ei trollata
  3. Norjalainen menestyssarja Skam muistutti, että nuoruus on ikuista
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  6. 6

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  7. 7

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  8. 8

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  9. 9

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  4. 4

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  5. 5

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää