Päivän lehti 7.2.2017
Valikko
Päivän lehti 7.2.2017

IAAF latoi Venäjälle ehdot yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”

Venäjän yleisurheilijoille on nyt piirretty tiekartta takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus päätti maanantaina edellytyksistä, jotka Venäjän on toteutettava voidakseen saada yleisurheilijansa takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. Venäjän yleisurheilijat ovat olleet yli vuoden kansainvälisessä kilpailukiellossa.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa IAAF:n hallituksen päätöksen, jossa IAAF määräsi seuraavat edellytykset Venäjän yleisurheiluliitolle.

Venäläisten yleisurheilijoiden dopingtestauksen pitää sujua vastedes ilman selkkauksia ja hankaluuksia.

Venäjän yleisurheiluliiton pitää selittää, miten se aikoo panna täytäntöön kaikki kilpailu- ja toimitsijakiellot täydellisesti ja nopeasti, ja miksi näin ei ole aiemmin toimittu.

Venäjän pitää antaa tyydyttävä virallinen selitys selvitysmies Richard McLarenin raporttin tiedoista, että maan urheiluministeriö, turvallisuuspalvelu FSB ja urheiluvalmennuskeskus olivat osallisina dopingohjelmassa, joko kiistämällä uskottavasti löydökset tai tunnustamalla ne.

Venäjän yleisurheiluliiton pitää osoittaa tehneensä käytännön ratkaisuja, jotka tukevat maassa puhtaan urheilun liikettä.

Maailman antidopingtoimiston pitää tunnustaa Venäjän antidopingtoimisto viralliseksi dopingvalvojaksi maassa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe kommentoi hallituksen päätöstä seuraavasti.

”Prioriteettimme on palauttaa puhtaat urheilijat kilpailuihin, mutta meillä täytyy luottaa täydellisesti prosessiin. Venäjän systeemi on pettänyt maan puhtaat urheilijat. Meidän täytyy pitää huolta siitä, että heitä suojellaan. Muun maailman pitää luottaa siihen, että kaikki lähtevät kilpailuihin samalta viivalta, kun venäläiset palaavat kilpailuihin”, Sebastian Coe kertoi hallituksen päätöksessä.

Hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski kertoi olevansa tyytyväinen tiekarttaan.

”Tässä on tiekartta venäläisille, mutta samalla tässä on tehty pioneerityötä urheilun sisällä muutenkin. Uskon, että se on vahvistanut yleisurheilun asemaa lajiliittona antidopingasioissa. Itse ajoin kovaa linjaa näissä asioissa, ja nyt asiat ovat yksimielisesti linjattu näin”, Pihlakoski kertoi puhelimitse Monacosta.

Pihlakosken mukaan tiekartta on haastava.

”Nämä asiat eivät toteudu sormea näpäyttämällä. Tämän tulevan kesän kisat jäävät Venäjältä joukkueena väliin, mutta se ei tarkoita, että venäläisiä ei nähtäisi. He kilpailevat niin sanottuina neutraaleina urheilijoina. Koko ajan on ollut mahdollisuus ottaa yksittäisiä urheilijoita mukaan, ja niitä hakemuksia on tullut 35 yksittäiseltä urheilijalta”, Pihlakoski kertoi.

Pihlakosken mukaan liiton intresseissä on saada Venäjä nopeasti mukaan yleisurheilutoimintaan. Vaikka Venäjä saisikin muut asiat kuntoon, on antidopingtoiminnan käynnistäminen hidasta.

”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana. Venäjän antidopingtoimisto aloittaa toukokuussa testausohjelman, mutta ennen kuin he voivat saada täyden akkreditoinnin eletään Maailman antidopingtoimiston aikataulun mukaan marraskuuta. Meillä on marraskuussa hallituksen kokous, ja siellä voidaan toivon mukaan ajatella, että Venäjä voidaan toivottaa tervetulleeksi”, Pihlakoski kertoi.

Pihlakosken uumoilee, että dopingiin suhtautumisen muuttaminen Venäjällä lienee haastavaa ja aikaavievää.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto laajensi joulukuun alussa Venäjän yleisurheilijoita koskevaa kilpailukieltoa. Sen jälkeen venäläiset yleisurheilijat ovat saaneet kilpailla ainoastaan erikoisluvalla, jonka saamiseksi heidän on pitänyt pystyä todistamaan olevansa luotettavan dopingvalvonnan piirissä.

Joulukuun alussa Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi, että maan uusi antidopingohjelma olisi valmis vuoden alussa.

Venäjältä on tullut viimeisen vuoden aikana taajaan dopinguutisia. Tammikuun lopussa venäläinen kelkkailun olympiavoittaja Dmitri Trunenkov sai neljän vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta.

Joulukuussa venäläiset urheilijohtajat tunnustivat ensimmäisen kerran, että venäläisvirkailijat virittivät Sotšin olympialaisissa kaikkien aikojen dopingpetoksen. ”Kyseessä oli järjestäytynyt salaliitto”, sanoi Venäjän antidopingtoimiston väliaikainen johtaja Anna Antseliovitš.

Niin ikään joulukuussa Venäjän dopingskandaalin keskeisiin henkilöihin lukeutunut Vladimir Mohev sai kymmenen vuoden toimitsijakiellon dopingrikkomuksista. Tuomion langetti urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS.

Mohnevin todettiin syyllistyneen dopingaineiden hallussapitoon, välittämiseen urheilijoille ja johtaneen dopingin käyttöä.

Samalla CAS langetti keskimatkanjuoksija Anastasia Bazdyrevalle kahden vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta.

Lokakuussa viisi venäläiskävelijää sai neljän vuoden kilpailukiellon dopingaine Epon käytöstä. Kaikki kärynneet olivat arvokisamitalisteja.

Vuodenvaihteen sovittelevammat puheenvuorot Venäjältä olivat suuri muutos niihin äänenpainoihin, joita Venäjältä kuultiin vielä viime kesänä. Elokuussa urheiluministeri Vitali Mutko uhkasi maan lopettavan Maailman antidopingtoimiston rahoituksen, jos Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei saisi jälleen toimintavaltuuksia.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto asetti Venäjän yleisurheiluliiton ja yleisurheilijat väliaikaiseen kansainväliseen kilpailukieltoon marraskuussa 2015 sen jälkeen, kun Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi raportin Venäjän järjestelmällisestä dopingohjelmasta.

108 venäläisurheilijalta kiellettiin osallistuminen Rion olympialaisiin vuonna 2016, ja Venäjä suljettiin täydellisesti Rion paralympialaisista valtiojohtoisen dopingskandaalin vuoksi.

Wadan selvitysmiehen Richard McLarenin mukaan venäläiset avasivat ja manipuloivat Sotšin olympialaisissa venäläisten urheilijoiden näytteitä. Antidopingvirkailijoiden lisäksi juonessa oli mukana Venäjän turvallisuuspalvelun väkeä ja apulaisurheiluministeri määräsi vuosien ajan salaamaan huippu-urheilijoiden dopingin käytön.

”Järjestelmä, jonka löysimme, ei ole uusi. Se on jatkumoa Neuvostoliiton ajoista”, Wadan entinen puheenjohtaja Richard W. Pound sanoi New York Timesille. Lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan maan valtiojohtoisen dopingjärjestelmän juuret ulottuvat 1980-luvulle.

Venäjän nykyinen dopingohjelman rupesi paljastumaan sen jälkeen, kun juoksija Julia Stepanova ja hänen Venäjän antidopingkomiteassa aiemmin työskennellyt aviomiehensä Vitali Stepanov paljastivat dopingohjelman saksalaiselle ARD-televisiokanavalle.

Siitä lähtien Stepanovat ovat olleet pakomatkalla peläten turvallisuutensa puolesta. Pari muutti Venäjältä Saksaan vuonna 2014 turvallisuutensa vuoksi.

 


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän doping
 • Doping
 • Antidoping
 • Yleisurheilu
 • Venäjä
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”
  2. Näin suojaat laitteesi verkko­hyökkäyksiltä – maksullisesta it-avusta saa myös kotitalous­vähennyksen
  3. Ruotsi palkkaa nyt opettajia Suomesta – Lahtelais­opettaja sai ”muumi­ruotsillaan” oppilailta lämpimän vastaanoton
  4. Kaivopuiston kirkkoherra koki pappiskutsumuksen 17-vuotiaana ja jätti bändin, urheilun ja perheen – ”Velvollisuuteni ovat raskaita, en saa palkkaa ja elän selibaatissa”
 2. Pääkirjoitus
  1. Naisten tukeminen vastauksena Trumpin päätökselle on Suomelta oikea ratkaisu
  2. Helsingin talous voi hyvin, mutta eriarvoisuus kasvaa
  3. Heikko hallitus porskuttaa Espanjassa
  4. Pakkasesta kohti mökin lämpöä
  5. Pikkuveli antaa, mutta isoveli ei osaa ottaa – miksi Suomi jättää käyttämättä virolaisten huipputeknisen lahjan?
  6. Yhdysvaltain esimerkkiä ei pidä seurata joka asiassa
 3. Kotimaa
  1. Vanhasta tietokoneesta pääsee nyt eroon turvallisesti – uusi palvelu kertoo, kun tiedot on tuhottu
  2. Rikesakkojen korotus näyttää vähentäneen suomalaisten kaahailua, kertoo tuore tutkimus
  3. Politiikan kevät käynnistyy: hallitus yrittää saada rivit ojennukseen, kokoomuksessa seurataan huolestuneena keskustan ja Sdp:n kuhertelua
  4. Hallitus jatkaa vielä tiistaina poikkeuksellista maratonistuntoa – ”Pääministeri halusi ilmeisesti korostaa palaverin dramaattista luonnetta”
  5. Irc, matopeli ja maalattavat kuoret – HS:n lukijat kertovat muistoistaan kännyköiden ja netin alkuajoilta
  6. Syyttäjät vaativat tuntuvia korotuksia Talvivaaran entisen johdon rangaistuksiin ympäristörikoksista
  7. Oletko kiirehtinyt hakemaan lastasi päiväkodista taksilla? – Kerro HS:lle, kuinka onnistut yhdistämään työn ja päivähoidon
  8. Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?
  9. Kai Haarma ei ole enää Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja
  10. Viking Grace ajaa Turku–Tukholma-väliä
 4. Kaupunki
  1. Pitääkö Helsingistä Tallinnaan louhia 9–13 miljardin junayhteys? Kyllä, sanovat pääkaupunkiseudun asukkaat
  2. Kartta näyttää, missäpäin Helsinkiä kannattaa asua, jos haluaa baarista vikkelästi kotiin valomerkin jälkeen
  3. Pakko se on uskoa, kun itse näkee: Mechelininkadun kaadetut lehmukset olivat lahoja puuvanhuksia
  4. Lapin hiihtokeskuksista tuttu hotelliketju saapuu Helsingin Bulevardille – luvassa ”hienostunutta lappilaisuutta”
  5. Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia
  6. Syyttäjä vaatii Skanskalle yhteisösakkoa osana laajaa lahjusvyyhtiä
 5. Ulkomaat
  1. Trump perusteli maahantulo­rajoituksia Euroopan terrori-iskuilla: ”Epärehellinen media” ei enää edes kerro niistä
  2. Kiihtyvän Trump-hysterian keskellä kannattaa pitää pää kylmänä
  3. Turkki-sopimus lopetti pakolaisten tulon Kreikkaan lähes täysin – nyt Eurooppa yrittää samaa kaoottisen Libyan kanssa
  4. Fillon pyysi Ranskalta anteeksi ”virhettään” mutta ei luopunut presidenttiehdokkuudesta
  5. Romanialaiset jatkavat mielenosoituksia – hallitus kieltäytyi eroamasta
  6. Romanian mielenosoitukset ovat suurimpia lähes 30 vuoteen – nämä kuvat nousivat joulun 1989 verisen vallankumouksen symboleiksi
  7. Maailman pisin kaupallinen lento laskeutui Uuteen-Seelantiin – Qatar Airwaysin kone lensi tauotta yli 16 tunnin aikana lähes 15 000 kilometriä
  8. Buddhalaismunkin kotitemppelistä löytyi yli neljä miljoonaa pilleriä metamfetamiinia
  9. Poliisipäällikön auto räjäytettiin Tukholmassa
 6. Talous
  1. HS listasi osinko-osakkeet – vertaa laskurista eri yhtiöiden ennustettuja osinkotuottoja
  2. Autokaupan kiihtyminen näkyi tammikuun rekisteröintiluvuissa – Bernerin kohualoitteen vaikutus näkyy luvuissa vasta myöhemmin
  3. Suosittujen tv-kanavien näkyvyys vaakalaudalla – tekijänoikeusjärjestöt vaativat miljoonien korvauksia kaapelioperaattoreilta
  4. Rajusti laajentunut Onnibus vähentää jopa 80 työntekijää – ”Nyt voimme katsoa toimintaamme valtakunnallisesti puhtaalta pöydältä”
  5. EKP arvostelee Yhdysvaltojen toimia
 7. Urheilu
  1. Henrik Dettman näki Amerikassa Suomen koripallon tulevaisuuden: ”Ellet ymmärrä, miten ihminen elää, et voi ymmärtää, miten hän ajattelee”
  2. Patriots nousi historialliselta takamatkalta jenkkifutiksen mestariksi – pelin jälkeen sankari Brady ei löytänyt paitaansa: ”Se on varmaan eBayssa”
  3. 1,3 miljardia kanansiipeä ja yli miljardi litraa olutta
  4. IAAF latoi Venäjälle ehdot yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”
  5. Kansainvälinen yleisurheiluliitto jäädytti kansalaisuuden vaihdot – ”Järjestelmä on haavoittuvainen”
  6. Alppitähti Lindsey Vonn kärsi ulkonäköpaineista
  7. Jokerit jää selvästi yleisötavoitteestaan
  8. Viikon ottelu: HIFK tosipaikan edessä Mikkelissä
  9. Aho ja Granlund NHL:n viime viikon parhaat pelaajat
  10. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Säveltäjä Jaakko Kuusisto johtaa kulttuuritukien uusjakoa – Menettävätkö orkesterit, saako nykysirkus lisää?
  2. Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu
  3. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtää ritareita – ja nyt Ranskan presidentti tekee hänestä ranskalaisen ritarin
  4. G Livelabin konsertti tarjosi teoksen, jota ei voi koskaan levyttää
  5. Lapsipornon levityksestä syytetty virolaiskirjailija Kaur Kender palasi oikeuteen
  6. Ensimmäinen Runeberg Junior -palkinto jaettiin kahden lastenkirjan kesken
 9. Tiede
  1. Sykkivät revontulet ovat yhä arvoitus – huippunopeat kamerat tallentavat ”aamukuoroja”, joita ihmissilmä ei näe
  2. Kodin pintoihin pinttynyt tupakansavu voi vaarantaa terveyden
 10. Mielipide
  1. Käräjäoikeudessa tulee voida asioida omalla kielellään
  2. Haluamme solidaarisuutta ay-liikkeeseen
  3. Myös vammaisten ihmisten on voitava käyttää verkkopankkia
  4. Toisen puolesta asioiminen tulee tehdä helpoksi
  5. Paavo Väyrynen mielipidesivulla: Suomen puolueettomuus säilyi Euroopan unioniin liittymisen jälkeenkin
  6. Suomalaisen lihan välttäminen ei ratkaise Itämeren ongelmia
  7. Muovijätteen kerääminen ei nyt suju
  8. Liikenteenvalvonta on hyväksyttävää seurantaa
  9. Miksi lapsi ei saa kiivetä päiväkodissa puuhun?
  10. Uuden työpaikan hankkiminen on kuin ostaisi sian säkissä
  11. Moni konflikti liittyy ympäristömuutoksiin
  12. Asiakaspalvelu on asennekysymys
 11. Tänään
  1. Ilpo Martikainen 1947–2017
  2. Eira Toukola 1950–2017
  3. Agenttielokuvan sankari viihtyy hyvin Suomessa
  4. Tapahtumia tiistaina 7. helmikuuta
  5. Tanssin sivuaskeleet
  6. Vivica Bandler 100 vuotta
 12. Radio ja TV
  1. Norjalaissarja Nobel on taitava poliittinen trilleri ja sotadraama pohjoismaisesta näkökulmasta
  2. Puhelinkontaktiohjelmassa ei trollata
  3. Norjalainen menestyssarja Skam muistutti, että nuoruus on ikuista
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  6. 6

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  7. 7

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  8. 8

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  9. 9

   Bändikaveri muistelee lauantaina kuollutta laulaja Pekka Myllykoskea – ”Pekka oli äärimmäisen tietoviisas mutta herkkä ihminen”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  4. 4

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  5. 5

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää