Päivän lehti 7.4.2017
Valikko
Päivän lehti 7.4.2017

Tukholma kahmii startup-yritykset, Oslo työpaikat – Helsingin seudun talouskasvu jäänyt kilpailevista Itämeren kaupungeista pahasti jälkeen

Helsingin seudun talouskehitys on jäänyt 2000-luvulla Tukholman, Oslossa ja Kööpenhaminan kaupunkiseutujen jälkeen. Helsingin ensimmäisellä pormestarilla on kova urakka kurssin kääntämisessä.

Apua, perä jää! Näin voisi huutaa Helsingin ensimmäinen pormestari kollegoilleen Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.

Tämän vaalikevään yksi suosikkihokema kuntavaalitenteissä on ollut, ettei Helsingin seutu kilpaile kansallisten kaupunkikeskusten vaan Itämeren metropolialueiden kehityksen kanssa.

HS:n selvitys paljastaa, että Helsingin seutuun kuuluvat 14 kuntaa ovat ottaneet siinä kilpailussa tämän vuosituhannen aikana Itämeren verrokkimetropoleilta pahasti takkiin. Selvityksen perusteella Helsingin seutu on jäänyt jälkeen etenkin Oslon ja Tukholman kaupunkiseuduista.

”Ensimmäinen matka, joka Helsingille valittavan pormestarin pitäisi tehdä, on Tukholmaan. Brexitin jälkeen pohjoismaiselle yhteistyölle on paljon kysyntää sekä valtio- että kaupunkitasolla. Valittu henkilö voi soittaa minulle: järjestän tällaisen matkan mielelläni!” sanoo Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka.

Tukholman seutu on kehittynyt viime vuosien aikana yhdeksi maailman kuumimmista startup-yrityskeskittymistä.

Esimerkiksi Lontoossa perustetun investointipankin GP Bullhoundin mukaan Ruotsilla on tällä hetkellä seitsemän ”yksisarvista” eli vähintään miljardin arvoista startup-yritystä. Niistä ainakin viisi on lähtöisin Tukholmasta. Helsingin seudulla, ja koko Suomella, tällaisia yksisarvisia on kaksi, Supercell ja Rovio.

”Meillä on tällä hetkellä todella dynaaminen talous. Monilla aloilla on tällä hetkellä suuri työvoimapula. Eräiden arvioiden mukaan Tukholmassa on pulaa jopa yli 30 000 tietokoneohjelmoijasta”, Rankka sanoo.


HS vertaili Helsingin seudun 2000-luvun kehitystä Tukholman, Oslon, Kööpenhaminan, Tallinnan, Riikan, Vilnan, Hampurin ja Berliinin kaupunkiseutujen kanssa. Mittareina käytettiin seudullisen bruttokansantuotteen ja asukasta kohti lasketun bruttokansantuotteen, työllisyys­asteen ja koulutustason kehityksiä.

 

”Vuorolisistä luopumista pitäisi vähintään voida kokeilla esimerkiksi matkailualalla.”

Vertailu osoitti, että esimerkiksi Helsingin seudun talous on kasvanut verrokkeihin verrattuna 2000-luvun aikana kolmanneksi hitaimmin. Hitaammin ovat kasvaneet ainoastaan Hampurin ja Berliinin seudut, mutta niiden lähtötaso olivuosituhannen alussa huomattavasti Helsingin seutua korkeampi.

”Kyse ei ole Helsingin seudun vaan koko Suomen ongelmasta. Olemme kyenneet toipumaan finanssikriisistä paljon muita Pohjoismaita hitaammin, ja vasta nyt olemme pääsemässä kasvuun kiinni”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälä.


Eurostatin tilastojen valossa Helsingin seudun talous kasvoi verrokkeihin verrattuna vauhdilla ennen vuonna 2008 päälle rysähtänyttä finanssikriisiä. Ainoastaan huomattavasti Helsinkiä vaatimattomimmista lähtökohdista vuosituhannelle ampaisseiden Tallinnan, Riian ja Vilnan seudun talouskasvut olivat Helsingin seutua nopeampia.

Sitten Helsingin seudun kasvulle tuli seinä vastaan: asukaslukuun suhteutettuna talouskasvu oli vuosina 2009–2013 selvästi hitainta. Samalla työllisyysaste, eli töissä käyvän ja kaupunkiin verotuloja tuovan väestön määrä, on laskenut vertailukaupunkien alimpaan kastiin.

”Nokia-klusterin merkitys oli meille suuri, ja kun siinä tapahtui uudelleen järjestelyä ja tuotannon supistumista, niin se tuntui Helsingin seudulla vahvasti. Olemme ehkä olleet riippuvaisempia yhdestä toimi­alasta kuin naapurikaupungit”, Perälä arvioi.

 

”Olemme ehkä olleet riippuvaisempia yhdestä toimi­alasta kuin naapurikaupungit.”

Helsingin elinkeinojohtajan Marja-Leena Rinkinevan mielestä olennaista Helsingin seudun menestyksen kannalta on saada ihmiset nykyistä paremmin töihin. Pelkästään Helsingissä on nyt lähes 18 000 yhtäjaksoisesti yli vuoden työttömänä ollutta ihmistä.

”Työllisyysasteen pitää olla nykyistä korkeampi. Tässä liikutaan nyt hyvin herkillä alueilla, mutta mielestäni vuorolisistä luopumista pitäisi vähintään voida kokeilla esimerkiksi matkailualalla. Se auttaisi esimerkiksi monia ravintoloita pitämään ovensa auki sunnuntaisin ja loisi lisää työpaikkoja”, hän sanoo.


Helsingin seudun kilpailukyvyn lasku kulkee käsi kädessä Suomen talouden ongelmien kanssa. Valtiokin voisi tehdä enemmän seudun kilpailukyvyn parantamiseksi, sanoo Helsingin kilpailukyvystä vastaavaa yksikköä johtava Santtu von Bruun.

”Tukholma, Kööpenhamina ja Amsterdam sijaitsevat maissa, joissa valtio tukee hyvin vahvasti pääkaupunkiseutujen kehitystä globaalisti vetovoimaisiksi kaupungeiksi. Suomessa tällaista ei tehdä samalla painoarvolla. Ei Tanskassa, Ruotsissa tai Hollannissa harjoiteta toimintojen hajasijoittamista. Ne ovat rakentaneet globaalin vetovoiman yhden, maksimissaan kahden kaupungin ympärille.”

Helsingin päättäjät voivat katsoa asiassa myös peiliin, sanoo kauppakamarin Perälä.

”Monet teollisuusyritykset ovat olleet huolissaan siitä, pystyykö Helsinki turvaamaan niiden toimintaedellytyksiä ja ovat ruvenneet siksi katselemaan paikkoja kaupungin ulkopuolelta”, Perälä sanoo.

”Helsingin pitäisi myös pystyä vastaamaan esimerkiksi kaavoituksen avulla yritysten tarpeisiin ketterämmin ja osoittaa, että kaupunki yrittää löytää ratkaisuja täällä investoivien yritysten ratkaisuihin.”


Korjaus pe 7.4.2017 klo 10: Jutun koulutusosuutta käsitelleessä grafiikassa oli virhe. Grafiikassa oli aluksi esitetty kaupunkiseutujen korkeasti koulutettujen osuus sata kertaa liian pienenä.

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 HS vertaili Helsingin seudun kehitystä Tukholman, Oslon, Kööpenhaminan, Tallinnan, Riikan, Vilnan, Hampurin ja Berliinin seutujen 2000-luvun kehitykseen. Vertailu keskittyy kaupunkiseutuihin.

 Mittareina käytettiin seudullisen bruttokansantuotteen ja asukasta kohti lasketun bruttokansantuotteen, työllisyysasteen ja koulutustason kehityksiä.

 Tiedot on hankittu pääosin Eurostatin tilastokannoista. Apuna on käytetty myös OECD:n ja Nordstatin tilastokantoja.

 Helsingin seutu käsittää Nordstatin tilastokannan mukaan Espoon, Kauniaisen, Vantaan, Hyvinkään, Keravan, Kirkkonummen, Nurmijärven, Sipoon, Järvenpään, Tuusulan, Vihdin, Mäntsälän ja Pornaisen.

 Tukholman seutu käsittää Tukholman ja Tukholman läänin 25 kuntaa. Mukana ovat Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje, Tyresö ja Värmdö.

 Oslon seutu koostuu Oslon kaupungista sekä 22 kunnasta koostuvasta Akershus fylkestä. Mukana ovat Vestby, Ski, Ås, Frogn, Nesodden, Oppegård, Baerum, Asker, Aurskog-Høland, Sørum, Fet, Raelingen, Enebakk, Lørenskog, Skedsmo, Nittedal, Gjerdrum, Ullensaker, Nes, Eidsvoll, Nannestad ja Hurdal.

 Kööpenhaminan seutu koostuu Kööpenhaminasta ja Frederiksbergistä sekä 31 kunnasta. Mukana ovat Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Tårnby ja Vallensbæk. Kööpenhaminan seudun kohdalla huomioitava, että vuonna 2007 tehdyn kuntien uusjaon jälkeen Kööpenhaminan seudun väkiluku väheni 10 000 asukkaalla.

 Lisätietoa seutujaosta löytyy täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talouskasvu
 • Helsingin seutu
 • Joonas Laitinen
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Tukholma kahmii startup-yritykset, Oslo työpaikat – Helsingin seudun talouskasvu jäänyt kilpailevista Itämeren kaupungeista pahasti jälkeen
  2. Kokoomuksen ehdokkailla eniten liiketoimintaa, perussuomalaisten yritykset ovat riskialtteimpia – tarkista hakukoneesta, miten ehdokkaasi yrityksellä menee
  3. Jenni Haukio kokosi runoantologian, mutta omia runoja hän ei ehdi kirjoittaa – ”Nykyinen elämäntilanteeni ei salli, että voisin edes yrittää”
 2. Pääkirjoitus
  1. Siviileihin kohdistunut kaasuisku Syyriassa pakottaa Yhdysvallat valitsemaan linjansa
  2. Teslan markkina-arvossa on runsas annos hypeä
  3. Roskat eivät häviä lumeen
  4. Yksipuoluemaassakin vallanpitäjä huolestuu, jos huono ilma tekee kadunmiehen tyytymättömäksi
  5. Ihmisoikeudet ja demokratia jäävät jalkoihin, kun kehitysyhteistyötä siirretään yritysten vastuulle
  6. Karlsson
  7. Pandanpehmeä Kiina osaa käyttää myös kynsiään
 3. Kotimaa
  1. Tietojärjestelmistä tulossa soten seuraava murhe – uudistuksista jopa 2 miljardin kustannukset tulevina vuosina
  2. Yli 151 000 haki korkeakouluihin – samat suosikkialat vetävät vuodesta toiseen
  3. Turku pohtii ratikoita, Tampere elää juhlien jälkeistä aikaa – nämä vaaliteemat kiihdyttävät isoissa kaupungeissa
  4. Poliisille halutaan valtaa päättää jopa huumerikosten rangaistuksista – asiantuntijat tyrmäävät lakihankkeen
  5. Suunnittelemme arkea ja lomia sääennusteiden varassa – paikallissäätä ja pitkiä ennusteita tuijottava pettyy useimmin
  6. Venäjä mainosti Allegro-lehdessä junamatkoja Krimille – VR veti lehden jakelusta
  7. Oikeusministeriö alkaa selvittää lahjusrikosten rikosprosessin toimivuutta OECD:n moitteiden vuoksi
  8. Liha- ja maitotuotteisiin uudet alkuperämerkinnät syksyllä – tuorelihan lisäksi merkinnät myös makkaroihin ja eineksiin
  9. Evira: Joka viides broilerinlihanäyte sisälsi vaarallisia bakteereja
  10. Matti Kuuslan lempinimi on Pikkis, ei Piikkis
 4. Kaupunki
  1. Autoilijoilta ajokaistoja pois Helsingin keskustassa? Kävelykeskustan laajentaminen jakaa helsinkiläiset kahteen joukkoon
  2. Asema-aukion pahoinpitelystä tuomitulle uusnatsille vaaditaan kuuden vuoden vankeutta – käräjäoikeuden tuomio oli kaksi vuotta
  3. Vantaalaiset kannattavat kotikaupunkinsa kasvua, vaikka talous on tiukalla
  4. Uudistunut Allas-merikylpylä avautuu Helsingin keskustassa toukokuussa – 1 500 terassipaikkaa, aiempaa isommat saunat ja pukuhuoneet
  5. Metsokukko röyhenteli ja uhitteli ohikulkijoille aamuruuhkan aikaan Tikkurilan asemalla – ”Ei kai se junaan yrittänyt?”
  6. Hätämajoituksen ansiosta harvempi ihminen jäi pakkaseen palelemaan – Osa jää yhä ilman yösijaa, sanovat asunnottomia auttavat
  7. Opettaja solvasi tunnilla virolaisia – oppilaitos maksaa opiskelijalle 2 000 euron hyvityksen häirinnästä
 5. Ulkomaat
  1. Pikkukengillä lumisten peltojen läpi – USA:n paperittomat siirtolaiset pakenevat Trumpia Kanadaan jalkapatikalla
  2. Kaasuisku sai Trumpin muuttamaan mieltään Syyrian al-Assadista – Tutkija: Trump ajaa itseään kovaa vauhtia umpikujaan
  3. USA:n senaatti turvautui ”ydinaseoptioon” – enemmistö pakottaa läpi Trumpin tuomarinimityksen korkeimpaan oikeuteen
  4. Kiinan presidentin vierailu menestys Suomelle: Niinistön mukaan suuret ja pienet maat ovat kiinnostuneita, mitä Suomessa ajatellaan
  5. Hyinen kausi Norjan ja Kiinan välillä on päättynyt – pääministeri Solberg lämmittelee suhteita vierailulla Kiinaan
  6. Unkari koettelee jälleen EU:n hermoja ja arvopohjaa – yliopistolaki synnytti myrkyllisen loanheiton EU-parlamentin suurimman ryhmän sisällä
  7. Libyan rannikkovartiosto ampui neljä ihmissalakuljettajaa
 6. Talous
  1. Tekniikan maailma -lehti onnistui lukemaan lähimaksukortin tiedot metrin päästä – pitääkö siitä olla huolissaan?
  2. Roaming-maksujen poistuminen EU-maista varmistui – kesäkuusta lähtien puheluista ja tekstiviesteistä ei peritä ulkomailla lisämaksua
  3. Finnlines pidentää neljää alustaan vilkastuvan viennin ja tuonnin vuoksi
  4. Barometri: Autokauppa kääntymässä kasvuun
  5. Rapala irtisanoo 50 työntekijää
  6. Danske Bank aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve on enintään 69 henkilöä
  7. Orionin tytäryhtiö aloittaa yt-neuvottelut
 7. Urheilu
  1. Tapparan Henrik Haapala illan isoin mestari: ”Luvut mairittelevat meitä”
  2. IFK:n fanitkin kyllästyivät omiensa saamattomuuteen, Tappara täysin ylivoimainen
  3. Kaisa Arrateig opastaa Mikael Granlundia luistelun saloihin – ja valmentaa muodostelmaluistelun huippujoukkuetta
  4. Davis Cupiin valmistautuva Henri Kontinen hullaannutti Hangossa –”Nämä ovat tosi hauskoja viikkoja”
  5. Ykkössuosikki Dustin Johnson kaatui ja loukkasi selkänsä, ei pelaa US Mastersissa –”Pakko on jättää turnaus väliin”
  6. Kimi Räikkönen kaipaa lisää hienosäätöä Kiinan kisassa
  7. Mihin tarvitaan NHL:n 82 ottelun runkosarjaa, kun pudotuspelijoukkueet olivat selvillä jo 20 kierroksen jälkeen?
  8. Ylen urheilutarjonta mullistuu: Hiihto ja muut suksilajit työntävät palloilua pois TV2:lta
  9. Pöytätennistähti Benedek Oláhille haetaan joukkorahoituksella 10 000 euroa
  10. Salibandyikoni Mika Kohosen, 39, ura jatkuu taas vuodella – Ruotsin liigan ”suomalaisjoukkue” tähtää mestaruuteen
  11. Maalipörssiä johtava Messi iski kahdesti – Espanjan mestaruustaistelu säilyy tiukkana
  12. Yleisurheilun kuningaslaji 50 kilometrin kävely uhkaa joutua pois olympialaisista
  13. Tulospörssi, rahapelejä ja perjantain tv-urheilua
 8. Lasten uutiset
  1. Lapset haluaisivat parempaa kouluruokaa ja puhtaamman luonnon
  2. Suurmoskeija herättää epäluuloja Helsingissä
  3. Mielenosoituksia, valtiovierailu ja terrori-isku
  4. Jos lapset saisivat päättää – näin koululaiset toimisivat kunnallispoliitikkoina
  5. Uutisvisa: Mitä Kiinan presidentin vierailun aikana selvisi?
  6. Nauttikaa pääsiäislomasta!
  7. Aku Ankka ja kumppanit: Täydellinen ajoitus
  8. Haluaisitko äänestää vaaleissa?
  9. ”Suomi on aika varakas maa”
  10. Yhden astian jauhelihapasta
 9. Kulttuuri
  1. Teiniviiksinen Jukka Perko nousi 18-vuotiaana sensaatioksi, mutta itse hän piti mainettaan ansaitsemattomana – nyt jazzmuusikko etsii musiikista ”sisäistä totuudellisuutta”
  2. ”Mustien tehtävä on ollut viihdyttää tai houkutella valkoisia”, sanoo Helsinkiin saapunut nykytaiteen supertähti
  3. Frantz on eheä ja tunteikas epookkielokuva ranskalaisesta sotilaasta, joka kamppailee omatuntonsa kanssa
  4. Hyppelihiiri on klassinen nukkeanimaatio, ja se tuntuu vauhdikkaiden Pixar-animaatioiden jälkeen hellyttävältä
  5. Elokuva punaisten pipojen isästä kertaa liian tunnollisesti ja tylsästi merilegendan vaiheita
  6. Kepeä Power Rangers -sarja muuttui täydellisesti valkokankaalla – kaikki 2010-luvun spektaakkelielokuvan kliseet ovat mukana
  7. Suositut pingviinit palaavat valkokankaalle, nyt hieman hillitymmin
  8. Improvisaatiota(ko)! – Led Zeppelin -legenda kohtasi nuoteista vapautensa saavat suomalaistähdet
  9. Uusi musiikkinettilehti Nälkä aloitti J. Karjalaisen ja hänen poikansa Väinön ensimmäisellä yhteishaastattelulla
  10. Eija-Liisa Ahtila Sydneyn biennaaliin yhdessä Ai Weiwein kanssa
  11. Oscar-voittaja aikoo tehdä elokuvan Dick Cheneystä – Christian Bale saamassa roolin varapresidenttinä
 10. Tiede
  1. Missä ovatkaan Helgoland, Oranje ja Tulimaa – niistä jäi jäljelle postimerkki
  2. Aivojen haurastuminen alkaa kolmekymppisenä sieltä, missä tapahtuu syvä uni – aivojen terveyteen voi yrittää vaikuttaa kotikonstein
  3. Tietääkö karhu, että se on karhu?
  4. Mitä valo on?
  5. Miksi aikuiset eivät kutia yhtä helposti kuin lapset?
  6. Juovatko bakteerit?
 11. Mielipide
  1. Turvapaikanhakijoiden palautuspäätöksissä ei ole arvioitu lapsen etua
  2. Turvapaikanhakijoita ei pidä lähettää takaisin sodan keskelle
  3. Poliittiset päätökset sitovat viranomaisia
  4. Suvakiksi leimautumista on turha pelätä
  5. Kaikki ihmiset ovat hyödyllisiä yhteiskunnalle
  6. Ruotsin antamasta avusta sota-aikana kiitetään yhä
  7. Häiritsevään käytökseen puuttuminen kuuluu kaikille
  8. Ikääntyneen kuntoa arvioidaan päivittäin
  9. Pandalasta maailmanluokan nähtävyys
  10. Lääkettä ostavan tilanne on kohtuuton
  11. Youtube ei ole harha-askel
 12. Tänään
  1. Rocksekoilu päättyi väkivaltaisesti – Kurt Cobain tappoi itsensä haulikolla huhtikuussa 1994, sen jälkeen rockin itsetuhoisuutta ei enää ihailtu
  2. Puutaloja puretaan Lapinlahdenkadulta
  3. Tapahtumia perjantaina 7. huhtikuuta
  4. Improilijat yhdistyvät
  5. Aktivistit Artsissa
 13. Radio ja TV
  1. Räppäri kiinnostaa Iholla-sarjassa
  2. Veli kutsuu outoon Atlantic Cityyn
  3. Kauneutta menetyksen keskellä
  4. Perjantain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää