Päivän lehti 7.6.2017
Valikko
Päivän lehti 7.6.2017

Suomalainen Airi Kähärä taistelee Itä-Afrikan kuivuutta vastaan – ”Ensin kuoli karja, nyt kuolevat ihmiset”

Somalimaata on seitsemän vuoden aikana kohdannut kaksi pahaa kuivaa kautta, jotka ovat musertaneet maan oman ruoantuotannon.

Tummat pilvet huokuvat sateen uhkaa kesäkuisen Helsingin yllä, mutta kesämekkoon pukeutunut Airi Kähärä ei valita. Sade on toivottu asia hänen työpaikallaan Itä-Afrikassa.

”Minua ei harmita, jos sataa vettä”, hän sanoo.

Kähärä työskentelee kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden Afrikan-aluepäällikkönä Somalimaassa ja Keniassa.

Itä-Afrikkaa koettelee parhaillaan vakava kuivuus. Ennen toukokuuta sateita odotettiin kaksi ja puoli vuotta. Normaalisti Somalimaassa sataa kahdesti vuodessa: alkusyksystä ja keväisin.

”Taivaalta normaalivuosina tulevalla vesimäärällä selviää hengissä yli seuraavan kuivan kauden – kunhan sateet tulevat.”

Nyt vesi vain loppui eikä sitä saatu kerättyä mihinkään kuivan kauden varalle.

Somalimaan alueella ja koko Somaliassa kuivuuden aiheuttama nälänhätä on pakottanut yli kuusi miljoonaa ihmistä ulkopuolelta tuotavan ruoka-avun varaan. Somalian lisäksi kuivuuden kanssa kamppailee Itä-Afrikan alueella ja Jemenissä yhteensä 20 miljoonaa ihmistä.

Luonto koettelee nyt rajusti puoliaavikon karuihin elinoloihin tottuneiden ihmisten ja karjan sietokykyä. Edellisen kuivan jakson aiheuttama nälänhätä vuonna 2011 tappoi Somaliassa YK:n mukaan lähes 260 000 ihmistä, joista puolet oli lapsia.

Tilanteen pelätään muuttuvan yhtä pahaksi. Ravinnon puutteen lisäksi riesana on kolera. Tilanne on hälyttävä: huhtikuussa siihen kuoli Somaliassa kahden vuorokauden aikana sata ihmistä.


Somalialaisten ruokavalio rakentuu pitkälti riisin ja lihan varaan. Kuivissa olosuhteissa pärjäävät kamelit ja vuohet antavat ihmisille heidän tarvitsemansa ravinnon, koska eläimet voivat hyödyntää puoliaavikolla kasvavia kasveja.

”Karja pystyy ottamaan tarvitsemansa veden laidunkasveista. Nyt kuivuus kesti niin pitkään, että vesi katosi niiden ravinnokseen käyttämästä ruohosta, ja karjaa on kuollut tänä vuonna laumoittain”, Kähärä kertoo.

Koko maan lihakarjasta on maan viranomaisten mukaan kuollut jopa 80 prosenttia.

”Loput ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä voi käyttää ruoaksi”, kertoo karjan joukkokuolemaa omin silmin todistanut Kähärä.

Kähärän näyttämissä valokuvissa vuohet ovat muuttuneet kulmikkaiksi luukasoiksi.

”Edellisen kuivuuden aikana savanneille lähetettiin isoja kuorma-autoja, joilla kameleita yritettiin siirtää toiseen paikkaan veden äärelle, kun ne eivät enää jaksaneet kävellä. Nyt ei ehditty tehdä sitä, vaan ne jäivät sinne makaamaan. Eivät enää päässeet liikkeelle”, Kähärä kuvailee näkemäänsä.

”Ensin kuoli karja. Nyt kuolevat ihmiset.”


Äärimmäisen kuivuuden vuoksi kuihtuvat myös paikalliset viljakasvit maissi ja hirssi. Niistäkään ei ole syötäviksi, ja miljoonat somalialaiset ovat jo ruoka-avun varassa. Se ei ole kestävä tila.

Maan lihatalouden jälleenrakentaminen kestää Kähärän mukaan vielä vuosia, koska uusi karja on tuotava ulkomailta.

YK ilmoitti toukokuussa hankkivansa tänä vuonna 900 miljoonan dollarin rahoituksen Somalian humanitaarisen kriisin helpottamiseksi. Kähärän mukaan apua olisi tarvittu jo vuosi sitten.

”Tilanteen vakavuus tiedettiin jo silloin. Jos rahoitus olisi järjestynyt, tämä nykyinen tilanne olisi ollut ennalta ehkäistävissä”, Kähärä sanoo.

Solidaarisuus on yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa pyrkinyt auttamaan Somalimaan maataloutta rakentamalla kastelujärjestelmiä. Somalimaan pinta-alasta alle kymmenen prosenttia on viljelykelpoista, ja se pitäisi saada tuottamaan varmempaa satoa.

Ilmastonmuutos on tehnyt säästä vaikeammin ennustettavan ympäri maailman ja pahentanut kuivia jaksoja siellä, missä sataa muutenkin vähiten. Monin paikoin ei ole olemassa minkäänlaista varasuunnitelmaa, kuten vedenkeruujärjestelmiä sen varalle, että sateet eivät tulevaisuudessa saavu ajallaan. Juuri se on Kähärän mukaan ollut ongelma Somalimaassa.

”Vesi sataa rajuina kuuroina ja valuu Adeninlahteen”, Kähärä kertoo.


Tullessaan sateet ovat niin rajuja, että ne syövät kuivat joenuomat.

”Vesi lähti pellon sijaan virtaamaan väärään suuntaan, ja joen pohjalle piti tehdä rakennelma vettä ohjaamaan. Se oli sijoituksena aika suuri, mutta oli ihan mahtava kokemus, kun sateet tulivat ja vesi lähti liikkeelle oikeaan paikkaan eli pellolle. Voi sitä riemua!”

Kaikkien iloiseksi yllätykseksi vesi jatkoi matkaansa vielä seuraavankin kylän pelloille.

”Maissi kasvoi kaksimetriseksi. Se oli uskomatonta.”

Suomen suunnittelema tuki on 25,7 miljoonaa euroa

Suomen suunniteltu kahden­välinen tuki Somalialle vuosina 2017–2020 on 25,7 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi Suomi tukee So­maliassa kansalaisjärjestöjen työtä, humanitaarista miinatoimintaa ja asevalvonnan kehittämistä.

Painopisteet ovat ulkoministeriön mukaan vakaamman ja turvallisemman valtion raken­tamisessa, valtion ydintoimintojen ja yhteiskunnan kantokyvyn vahvistamisessa sekä naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin ja oikeuksien edistämisessä.

Myös terveydenhuollon kehittäminen on listalla.

Maailmanpankin entisen johtajan Ritva Reinikan mukaan tuen kohdistaminen juuri Somalian kaltaisille hauraille val­tioille on järkevää.

”Ulkopuolinen apu on hir­veän tärkeää tällaisille valtioille, joihin kukaan ei investoi ja joilla ei ole toimivaa keskushallintoa, joka tekisi itse kehitystyötä.”

Reinikka ottaa esimerkiksi naapurivaltio Etiopian, jossa keskushallinto on jopa autoritaarisen vahva, mutta ei vain huonolla tavalla.

”Etiopiassa ei ole enää sellaisia katastrofeja kuin 1980-luvulla. Keskushallinto on siellä avun tuella rakentanut hyvin toimivan sosiaalisen turvaverkon, mikä tarkoittaa esimerkiksi avustuksia ja hätäaputöitä.”

Myös kansalaisjärjestöjen rooli on hauraissa maissa tärkeä, koska ne toimivat konkreettisesti ja paikallisesti.

”Kehitysyhteistyön rooli on sekä saada valtio jaloilleen että saada yksityissektoria mukaan”, Reinikka sanoo.

Reinikan mukaan erityisen tärkeää on tukea koulutussektoria ja valtion rakentamista.

”Suomalaiset yleensä koordinoivat apua aika hyvin yhdessä muiden kanssa niin, että päällekkäisyyksiltä vältytään ja toiminta on tehokasta.”

Reinikan mukaan olisi tärkeää päästä hyödyntämään lisää yk­sityissektorin toimijoita. Niiden syntyminen toisi paikallisesti lisää töitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Somalia
 • Kehitysyhteistyö
 • Kuivuus
 • Ilmastonmuutos
 • Afrikka
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Tämä viisikko vie Helsingin 2020-luvulle – HS esittelee kaupungin uudet ylimmät vallankäyttäjät
  2. Salattuun Isosaareen pääsee seikkailemaan lauantaista alkaen – HS selvitti, mitä kaikkea Helsingin edustan sotilassaarella voi tehdä
  3. Skotlannissa ei pelota puhua suomea kadulla – EU-kansalaiset saavat pohjoisessa lempeämpää brexit-kohtelua kuin Englannissa
  4. Pianisti Olli Mustonen tuli tunnetuksi ihmelapsena ja täyttää nyt 50: ”Elämäni on ollut normaalia ja tavallista”
 2. Pääkirjoitus
  1. Brittien vaaleista tuli kansanäänestys Theresa Mayn toiminnasta
  2. Myös asiantuntijavalta haastaa demokratiaa
  3. Työelämän laatu on hyvää
  4. Luke Skywalker ja Darth Vaderit – Emmanuel Macron ei kumartele Vladimir Putinia eikä Donald Trumpia
  5. Työmarkkinoiden valtarakenteet murtuvat
  6. Karlsson
  7. Sdp:n presidenttipelistä tuli sisäistä nokittelua
 3. Kotimaa
  1. Poliisiammatti­korkeakoulun rehtori lähetti paimenkirjeen poliisiksi opiskeleville: ”Rasististen mielipiteiden esittäminen ei ole hyväksyttävää. Piste.”
  2. Vihreiden puheenjohtaja­ehdokkaat HS:n tentissä: Kannabiksen vapauttamisesta laaja yhteisymmärrys, viinalaki jakaa voimakkaammin – tentti katsottavissa kokonaisuudessaan
  3. Raportti: Joka neljäs suomalainen voisi kannattaa äärinationalistista puoluetta – Suomen Nobel-voittaja varoittaa ”diktaattorien kaudesta”
  4. Elinkeinoelämä esitteli perustulomallinsa – ”Kaikille maksettava tasasuuruinen perustulo on utopiaa, johon ei ole varaa”
  5. Ensimmäinen ratikka tuotiin näytille Tampereen keskustaan – kansanliike ehdottaa nimeksi ”piäntä junaa”
  6. Puolustusvoimat pohtii, mitä tehdä sotilasharjoitusten yllä pörrääville lennokeille – ”Onko näillä kaikilla sotilaallista ulottuvuutta, todennäköisesti ei”
  7. Kysely: Joka viides nuori aikuinen tehnyt töitä reseptilääkkeiden turvin
  8. Puolustus­tarvikkeiden vientilupia myönnettiin viime vuonna aiempaa vähemmän – Suomen linja ei ole muuttunut
  9. Mysteeriaine vaahtoaa Seinäjoen Pajuluomassa jo toista kuukautta – poliisi kaipaa vihjeitä päästön löytämiseksi
  10. Käräjäoikeus vangitsi MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin poissaolevana viidestä uudesta rikoksesta
  11. Maalaus esitti antiikin Rooman Lucretiaa
  12. Martin Shulz lisäisi Saksan puolustusmenoja, muttei 20–30 miljardilla eurolla
  13. Viron hinta koski A-olutta, Suomen hinta keskiolutta
 4. Kaupunki
  1. Turistibussien villi törttöily tyrmistyttää Töölössä – video näyttää, miten ruuhkasumppu ohitetaan koukkaamalla bussi kylmän viileästi kiveyksen yli pyörätielle
  2. Metron ovet aukesivat kesken matkan Kulosaaren ja Kalasataman välillä – ”Aikuiset saivat napattua lapsista kiinni”
  3. Isähuuhkaja sai pululta herpeksen ja kuoli – Cityhuuhkajien Helsingin-valloitus päättyi tylysti
  4. Sari Multala syrjäytti Tapani Mäkisen Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikalta
  5. Oravanpoikanen hyppäsi tulikuumaan grilliin Espoossa – korvatupsujaan myöten karvansa käräyttänyt eläin toipuu villieläinsairaalassa
  6. Viranomaisten harjoitus näkyy keskiviikkona Helsingin taivaalla – mukana kolme helikopteria
  7. Poliisi paljasti 10 paikkaa, joissa parkkisakon saa jatkossa entistä herkemmin – pysäköintiä valvotaan koko kesän tehostetusti Helsingissä
 5. Ulkomaat
  1. Suomalainen Airi Kähärä taistelee Itä-Afrikan kuivuutta vastaan – ”Ensin kuoli karja, nyt kuolevat ihmiset”
  2. Kolmas Lontoon iskusta epäilty tunnistettu – miehestä oli ilmoitettu viranomaisille
  3. Reality Winner on USA:n uusin tietovuotaja­sankari tai maanpetturi – 25-vuotiasta ex-sotilasta syytetään salaisen NSA-raportin vuotamisesta
  4. Kiina ei tarjoakaan Euroopan unionille lämmintä syliä
  5. Kysely: Macronin puolue on matkalla suurimpaan vaalivoittoon 50 vuoteen Ranskan parlamentti­vaaleissa
  6. Yhdysvallat ei jätä YK:n ihmisoikeus­neuvostoa mutta vaatii merkittäviä muutoksia – ”Yksikään ihmisoikeuksia rikkova maa ei saisi olla jäsenenä neuvostossa”
  7. Aftonbladet: Notre Damen katedraalilla ammuttu hyökkääjä opiskeli toimittajaksi Ruotsissa
 6. Talous
  1. Koko maailmantalous perustui pitkään valheelle, uskoo YK:n kehitysohjelman johtaja – ”Meillä on edessämme järisyttävä muutos”
  2. Lääkeväärennösten myynti lisääntyy – suuret voitot ja pieni riski houkuttavat
  3. Selvitys: Suuri osa pk-yrityksistä on täysin pudonnut digitaalisesta kehityksestä – kuluttajat kulkevat eri suuntaan kuin yritykset
  4. Veli-Matti Liimataisesta HOK-Elannon uusi toimitusjohtaja
  5. Pitsojen myynti on sujunut alkuvuonna odotettua paremmin – Kotipizza antoi positiivisen tulosvaroituksen
  6. Omistajat estivät GM:n osakkeen jakamisen
  7. Uudet Nokia-älypuhelimet tulevat kauppoihin 13. ja 20. kesäkuuta
  8. Sijoittajien luottamus euroalueen talouteen valoisin lähes kymmeneen vuoteen
 7. Urheilu
  1. Fredrik Jensen lähti nuorena poikana jalkapallo­unelmansa perässä Hollantiin ja onnistui – ”Se toimi minulle, mutta se ei tarkoita, että se toimii kaikille. Se on raaka maailma.”
  2. Jalkapallo­maajoukkueen uskottavuus edelleen haussa
  3. Qatarin MM-isännyys taas vaakalaudalla: ”Järjettömimmät kisat koskaan jalkapallossa”
  4. IFK ja Jokerit palaavat samaan kaukaloon, mutta eivät näytösottelussa: ”Ei ollut edes harkinnassa”
  5. Talviklassikko sai tuoreen jatkajan
  6. Maajoukkuepelaaja toipui vakavasta sairauskohtauksesta huippukuntoon – ”Näkökenttäni päättyi viiteen metriin”
  7. Dopinghiihtäjä Therese Johaug kävi CASin tuomareiden kuultavana – ”Se oli vaikeaa, mutta minulla meni hyvin”
  8. Pekka Rinne villitsi uskomattomalla pelastuksella – ”Oletko tosissasi?”
  9. Jalkapallomaajoukkueella tänään merkkipäivä – katso kuvat Bubi-huuhkajan pelin keskeyttäneestä tarkastuslennosta
  10. Real Madrid on noussut maailman suurimmaksi jalkapallobrändiksi, mutta Kiinassa riittää valloittamista
  11. Sade huuhteli Ranskan avoimia, pelejä siirtyi
  12. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Hanna Nauskan ”tiputusletkuperformanssissa” taiteilijan siivistä suihkuaa värejä – uudessa näyttelyssä taide kertoo raiskauksesta, itsetuhosta ja selviytymisestä
  2. Helene Schjerfbeck kiinnosti Sothebyn huutokaupassa, Edelfelt ei – Isäni-teos myytiin 244 000 eurolla
  3. Koko Hubaran ja Roxane Gayn esseet avaavat tärkeää asiaa: on syytä vaatia enemmän ei-valkoisten tuottamaa kulttuuria
  4. Sonic Youth ei enää palaa – Helsingissä perjantaina esiintyvä Thurston Moore julkaisisi mieluummin vaikka kirjan suomalaisesta punkista
  5. Rock’n’rollin arkkitehdin Chuck Berryn jäähyväislevyllä on uutta materiaalia ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979
  6. Aapo Häkkisen William Byrd -soitossa on vastustamattoman etenemisen imu
  7. Kari Ikosen syntetisaattoriuutuus herättää ansaittua kiinnostusta
  8. Suomen sataa vuotta juhlitaan laulaen – tulossa runsaasti kantaesityksiä
  9. Kiinan kansallismuseo on maailman suosituin
  10. Washington Post julkaisee uuden mediasivuston, joka jakaa uutisia naisille
  11. Kirjastonjohtaja sai tuomion venäjänvastaisten kirjojen saataville laitosta Moskovassa
  12. Pohjoismainen kulttuurifestivaali valtaa vasta remontoidun Hanasaaren
 9. Tiede
  1. Ahma levisi etelään ja pistäytyi jopa Vuosaaressa – täällä sitä suvaitaan, toisin kuin poronhoitoalueella
  2. Alkoholin kohtuukäyttökin hapertaa aivoja: jo kymmenkunta annosta viikossa kolminkertaisti riskin hippokampuksen rappeutumiseen
  3. Muinaista Marsia peitti suuri valtameri – planeetalla saattoi olla kymmenen kertaa enemmän vettä kuin on uskottu
 10. Mielipide
  1. Pirkkolan suojeltu alue on vaarassa joutua ruhjotuksi
  2. Naisten on aika vaatia muutosta – tärkeästä työstä pitää saada kunnollinen korvaus
  3. Tasa-arvo ei ole valmis – seksistisen puheen pitää loppua
  4. Sisäministeriön Nerg mielipidesivulla: Palautettavien turvapaikanhakijoiden määriä ei ole päätetty etukäteen
  5. Tapahtumien ja retkikohteiden verkkosivuilla pitäisi ilmoittaa selvästi, onko kohde esteetön
  6. Mielikuvaharjoittelu kannattaa ottaa osaksi lastenkasvatusta
  7. Annetaan kunnia niille, joille kunnia kuuluu
  8. Mannerheim sai Suomen sotilas- ja oikeistopiirit vakuuttumaan rauhanteon tarpeesta
  9. Mannerheimia tarvittiin onnistuneessa irtautumisessa sodasta
  10. Jatkosotaa ei voi käsitellä ilman talvisotaa
 11. Tänään
  1. ”Historia kuuluu kaikille” – professori Maria Lähteenmäki, 60, haluaa tutkia tavallisten ihmisten elämää
  2. Lieko Zachovalová 1927–2017
  3. Peter Sallis 1921–2017
  4. HJK ja West Ham juhlivat maaleilla
  5. Tapahtumia keskiviikkona 7. kesäkuuta
 12. Radio ja TV
  1. Niccolò Paganinille aivot olivat arkiruokaa – uutuussarjassa perehdytään klassisen musiikin säveltäjien ruoka- ja juoma­mieltymyksiin
  2. Audrey Tautou syventyy synkeään rooliinsa liiankin hyvin
  3. Suomi ei ollut valmis kauhusarjalle
  4. Keskiviikon elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää