Päivän lehti 12.7.2017
Valikko
Päivän lehti 12.7.2017

Siperiassa maapallo yritetään pelastaa palauttamalla korpeen eläimiä, joita siellä ei ole laiduntanut 14 000 vuoteen

Venäläinen ekologi Sergei Zimov aikoo palauttaa Siperian metsät mammuttiaroksi tuomalla niihin hevosia, biisoneja ja jakkeja. Samalla ikirouta pelastuu ja ilmaston lämpeneminen hidastuu.

Tšerski, Siperia. ”Vihaan tätä luontoa”, sanoo ketjussa polttava mies, jonka pitkät harmaat hiukset on kietaistu baskeriin.

Mies seisoo proomussa, joka lipuu Jäämereen virtaavaa Kolymajokea Siperiassa. Rannoilla levittäytyy loputtomana vyönä matalakasvuista ja vaikeakulkuista lehtikuusimetsää.

Tätä voisi pitää neitseellisenä luontoa, mutta maailmankuulun venäläisen ekologin Sergei Zimovin mukaan se on ihmisen aiheuttaman ekokatastrofin seurausta.

”Tuossa metsässä ei näy yhtään isoa villieläintä, koska siellä ei ole niille mitään syötävää. Täällä ei kasvanut puita ja sammalta ennen kuin ihminen tuli. Haluan tuhota tuon metsän.”


Tuhoamiseen on valjastettu muun muassa kymmenen jakkia, jotka mutustavat kaikessa rauhassa heinää kuljetuskontissa Zimovin jalkojen alla.

Jakit on hankittu Kickstarter-joukkorahoituskampanjalla ja ne ovat tehneet matkaa Mongolian rajalta tänne napapiirin pohjoispuoliseen Siperiaan kohta kolme viikkoa.

Proomu on Sergein arkki, yksi askel kohti Zimovin suurta mis­siota. Hän haluaa palauttaa Sipe rian vähitellen pohjoiseksi savanniksi, ruohoa ja heinää kasvavaksi aroksi suurten kasvinsyöjäeläinten avulla.


Zimovin teoria esiteltiin HS:n tiedesivuilla vuonna 2015 ja menee näin:

Suuret kasvinsyöjäeläimet pitävät itse yllä tarvitsemiaan laitumia ja ekosysteemiä. Kun eläimiä on paljon syömässä ruohoa ja tallomassa maastoa, puut ja pensaat eivät valtaa alaa. Ulostamalla eläimet palauttavat ravinteet nopeasti kiertoon.

Siperian arot metsittyivät, kun mammutti ja muut suuret kasvinsyöjäeläimet katosivat.

Muistoksi jäi keskimäärin 25 metriä paksu hedelmällinen lössikerros happaman pintamaan alle.

Lössi on ikiroudassa, joka ulottuu täällä jopa 600 metrin syvyyteen.

Hinaaja työntää proomua ylös Kolyman kapenevaa sivujokea, kunnes tömäyttää sen pusikkoiseen rantaan.

Olemme Zimovin luomuksessa, pleistoseenipuistossa, jonka hän perusti tänne metsätundralle 20 vuotta sitten.

Puiston tarkoitus on kokeilla metsän muuttamista aroksi käytännössä. Pleistoseeni tarkoittaa viime jääkauden mukana päättynyttä ajanjaksoa, jolloin jopa puolet mantereista oli kasvinsyöjäeläinten laitumena.

Proomusta rantaan asetellaan hutera laskusilta, mutta jakit eivät tajua olevansa perillä. Kun kontin luukut avataan, niitä joudutaan houkuttelemaan ulos. Sergein poika Nikita Zimov, 37, vetää pelokkaimman jakin laskusillalle sarvista pitäen.


Eläimiä varten on aidattu pieni raivio, jossa niille pitäisi riittää syötävää ensi päiviksi.

”Nämä ovat ensimmäiset jakit napapiirin pohjoispuolella 14 000 vuoteen”, sanoo Zimov, 62, ylpeänä.

Pleistoseenipuistosta on vaikea saada kokonaiskuvaa kesäkuussa, sillä suurin osa niityistä on tulvan peitossa.

Mättäisessä maassa kasvaa yhä suopursuja, mutta välistä puskee ruohoa. Sitä on kaluttu ja siellä täällä lojuu lantakasoja – täällä on siis elämää.

”Oppoppoppooo”, ääntelehtii eläintenhoitaja Slava Moisejev ja paikalle jolkottaa parinkymmenen poron lauma.

Sitten vastaan tulee yksinäinen visentti, joka jauhaa lehtiä ja mulkoilee.

Nikita Zimovin mukaan puistossa laiduntaa nykyään yli 80 eläintä: poroja, hirviä, sitkeitä jakutianhevosia ja kolme myskihärkää.

Uusin kasvatti on metsästäjien tuoma hirvenvasa, jota Slava Moisejev juottaa tuttipullosta.

Eläinten vaikutus on Sergei Zimovin mukaan selvä.


”Viisitoista vuotta sitten tämä oli läpitunkematonta metsää. Ruoho alkaa kasvaa heti, kun maan pinta on rikottu. Maaperä kuivuu ja tiivistyy, sillä ruoho käyttää vettä tehokkaasti. Happi tunkeutuu syvälle.”

Pelkästään eläinmaailman apuun Zimov ei turvaudu, vaan tuhoaa metsää itse tela-ajoneuvolla.

Mammuttiaro pitää palauttaa, koska kyse on ihmisen velasta luonnolle. Mammutin, biisonin ja villasarvikuonon häviäminen Siperiasta ei Zimovin mukaan aiheutunut lämpenemisestä, vaan ihmisestä.

Mutta projektiin on toinenkin syy: ilmastonmuutoksen hidastaminen.

Zimov on arvioinut, että ikiroudassa on 500 gigatonnia hiiltä eli 2,5 kertaa enemmän kuin sademetsissä. Kun ikirouta sulaa, ilmakehään pääsee hiilidioksidia ja vielä voimakkaampaa kasvihuonekaasua metaania.

Suurten kasvinsyöjäeläinten avulla ikiroudan sulamista voitaisiin Zimovin mukaan estää.

Talvella eläimet syövät oksia ja kuoputtavat heinää lumen alta. Samalla ne tallovat lumen, jolloin se ei eristä maata pakkaselta. Maa jäätyy Zimovin mukaan laitumella neljä astetta kylmemmäksi kuin metsässä.

Kesällä ruoho on metsää ja sammalta vaaleampaa ja kerää vähemmän auringon säteilyä.


Zimovin pyrkimyksissä on ristiriitaa, sillä mammuttiaron palauttamisessa hän luottaa osittain ilmaston lämpenemiseen, jota hän yrittää estää.

Hän esittelee koealaa, josta metsä on raivattu ja pintamaa poistettu kaivurilla. Ikiroudan jääsuonet ovat sulaneet niin, että maa on romahtanut syviksi kuopiksi ja lössi paljastunut.

Samoin aron paluuta jouduttaa, jos maasto palaa.

Zimovin visio on esitetty pleistoseenipuiston verkkosivujen manifestissa.

Ensin tarvittaisiin puistojen verkosto, muutama tuhat eläintä kuten biisoneja, hevosia, myskihärkiä, lumilampaita ja antilooppeja. Neliökilometri aroa elättää hänen laskujensa mukaan yli 20 isoa kasvinsyöjää ja pari petoa.

Lopulta puhutaan miljoonista eläimistä – Venäjälle mahtuisi Zimovin laskujen mukaan 300 miljoonaa suurta kasvinsyöjää.

”Se ei ole utopiaa. Venäjä on viime vuosina tuonut maahan miljoona nautaa ulkomailta.”

Koska Venäjällä on valtaosa ikiroudan hiilestä ja eniten käyttämätöntä maata, Venäjä voi Zimovin mukaan ratkaista maailman kohtalon.


Zimov on suorittanut elämäntyönsä 45 kilometrin päässä puistosta sijaitsevalla Koillisella tutkimusasemalla, joka on tehnyt runsaasti yhteistyötä länsimaisten, myös suomalaisten tutkijoiden kanssa. Teoriansa Zimov on julkaissut Science-lehdessä.

Toisin kuin tyypillinen länsimainen tutkija, hän ei juuri varo puheitaan, vaan kehittelee hypoteesejaan vapaassa ajatusten virrassa.

Ihmiskunnan tulevaisuuteen Zimov suhtautuu synkästi.

”Tämä on uusiutumattomien luonnonvarojen sivilisaatio. Metalleja kaivetaan jo kolmen kilometrin syvyydestä. Öljyntuotanto vain kasvaa. Maaperä köyhtyy. Kun resurssit loppuvat, nykyinen sivilisaatio romahtaa nopeasti. Sitten maapallo elättää paljon pienemmän ihmismäärän.”

Tähänkin on hyvä valmistautua kehittämällä itseohjautuvia ekosysteemejä.

Kovin nopeasti eläinten nuppiluku ei Pleistoseenipuistossa ole 20 vuodessa kasvanut. Kun eläimiä on harvassa, laitumen muodostuminen on hidasta. Talvella eläimiä joudutaan lisäruokkimaan.

Zimovin mukaan jopa puolet puistoon tuotavista eläimistä menehtyy ensimmäisen vuoden aikana. Visentti on tappanut hirvenvasan, karhut hevosia ja ahma poroja. Hevosia on kuollut syötyään myrkkykeisoa. Kolme eläintä on kuollut hyttysiin. Osa on nääntynyt talveen.

Nyt Pleistoseenipuistossa juhlitaan kuitenkin iloista perhetapahtumaa: proomulla tuotu jakki on synnyttänyt.

”Meille vakuutettiin, ettei yksikään ollut tiineenä”, hämmästelee Nikita Zimov.

Vasikka piilottelee emon alla juomassa maitoa. Aitaus on kaluttu ja tallottu neljässä päivässä paljaaksi. Ollaan jakinaskel lähempänä teorian muuttumista todeksi.

”Kahden viikon kuluttua tässä kasvaa jo heinä”, lupaa Sergei Zimov.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ekologia
 • Ilmastonmuutos
 • Siperia
 • Vuosi Siperiassa
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Trump Jr. julkaisi sähköpostit, joissa luvattiin ”Venäjän hallituksen tukea” Trumpin kampanjalle – Yhdysvaltalainen asianajaja: ”Se on niin lähellä savuavaa asetta kuin voi olla”
  2. Pääministeri Sipilä HS:n haastattelussa: Suomalaiset tarvitsevat uudenlaisen sosiaaliturvan – ”Toimeentulo on pystyttävä rakentamaan monesta eri työtehtävästä”
  3. Mark Elphinston perheineen muutti maailman toiselta puolelta Helsinkiin työn perässä – Yrittäjä, näin markkinoit Suomea ulkomaiselle osaajalle
  4. Pysyvät joukot saapuivat Gotlantiin – saarella sotilaat toivotetaan tervetulleiksi, poliitikot haluavat jo lisää panostuksia
 2. Pääkirjoitus
  1. Syntyvyys heijastaa myös ilmapiiriä
  2. Toistaako Merivoimat nyt 1930-luvun virheen?
  3. Kysymykset Venäjä-suhteesta ovat yhä tiukemmin Trumpin edessä
  4. Uruguayssa Suomi on suurvalta, jonka sellutehtaasta syntyi vuosia kestänyt ilmiriita
  5. Hakkuukeskustelussa on kuultava metsänomistajia
  6. Velkaneuvoja auttaa orastavissakin ongelmissa
 3. Kotimaa
  1. Uudenlainen uraeläke ei kiinnosta suomalaisia – ja vain harva tekee tarpeeksi kuormittavaa työtä, jotta sitä voisi edes saada
  2. Pikaruuan suosio kasvaa vauhdilla – mutta mitä oikeastaan syömme, kun syömme pikaruokaa?
  3. Moni maahanmuuttaja­nainen jää ilman työtä, koska ajattelee kuuluvansa kotiin – tästä ei Bahar Mozaffarin mielestä puhuta Suomessa tarpeeksi
  4. Viikon sää heittelehtii kuin jojo: helle ja runsaat sateet vuorottelevat eri puolilla maata – Itä-Suomeen annettiin sadevaroitus
  5. Porvoo aikoo rakentaa suuren kyltin selfieitä varten kuuluisaan jokirantaan – asukkaat pelkäävät maiseman turmeltuvan: ”Jos sinne nyt tulee kyltit, mitä tulee seuraavaksi?”
  6. Kilpakumppanit moittivat Sauli Niinistön puuttumista presidentti­paneelista: ”Pohjoiskorealaista”, ”Ei tästä maailmasta”
  7. Poliisihallitus selvitti ulkomaalais­valvontaa: Kiellettyä etnistä profilointia ei löytynyt
  8. HS:n jääkiekkouutiset valittiin Suomen parhaaksi tekoälyä hyödyntäväksi mobiilipalveluksi
  9. Kymen Sanomat: Haminasta löydettiin ruumis vedestä – epäillään alkutalvella kadonneeksi mieheksi
  10. Rautalammin henkirikoksesta epäillään uhrin puolisoa – vangittiin maanantaina
  11. Poliisi: Pietarsaaren paloittelusurmasta epäilty on myöntänyt surmanneensa uhrin
  12. Muraaleja tulee myös Martinlaaksoon ja Hakunilaan
 4. Kaupunki
  1. Turistit ruokkivat huoletta Kauppatorin lokkeja – lokkikaaokselle ei näy loppua, eikä Helsinki ole enää keksinyt uusia karkottimia
  2. Merisotakoulua töhrittiin Suomenlinnassa – historiallisesti arvokkaan rakennuksen puhdistus vaikeaa
  3. Suomi ensin -ryhmittymä ja turvapaikanhakijat leiriytyivät jälleen vierekkäin Helsingin keskustaan – molemmilla poliisin lupa
  4. Posti yrittää nyt vuorostaan hoitaa vanhusten kauppakassikuljetuksia Helsingissä – aiempi firma jätti vanhuksia ilman ruokaa
  5. Helsingin kaduilla rehottavaan pillerikauppaan liittyen vangittu yli kymmenen ihmistä – Poliisi: Ei mitään yhteyttä Iso Numero -lehteen
  6. Alkoholi kuuluu helsinkiläisyyteen ja lyhentää elinajanodotetta, sanoo tutkimus – Lääkäri: Liikakäyttö verhotaan kaupungissa useammin harrastukseksi
  7. Soittotunnit ovat osalle teini-ikäisistä liian kalliita – musiikkia harrastavat nuoret ideoivat ratkaisuksi soitinlainaamoa ja matalan kynnyksen toimintaa
 5. Ulkomaat
  1. Syyrialainen järjestö: Isisin johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on kuollut
  2. CNN: Qatarin kriisin taustalla vaikuttaneet salaiset asiakirjat julki – Yhdysvaltain ulkoministeri Tillerson matkusti Persianlahdelle neuvottelemaan kriisistä
  3. Novaja Gazeta: Tšetšenian viranomaiset teloittivat 27 ihmistä ilman oikeudenkäyntiä – osa teloitetuista oli pidätetty homoseksuaalisuuden takia
  4. Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä on valmis ”erityisiin vastatoimiin” Yhdysvaltain asettamille sanktioille
  5. Kanadassa on evakuoitu 14 000 ihmistä metsäpalojen tieltä – palot haittaavat kaivostoimintaa ja puuteollisuutta
  6. Taas yksi Etelä-Euroopan kaupunki sai tarpeekseen humalaisten sekoilusta – nyt sakkoja jakaa Rooma, jossa oluthanat lyödään kiinni aikaisemmin kuin Suomessa
 6. Talous
  1. EU-parlamentti teki rajun metsälinjauksen – tutkijat kiittelevät, suomalaismepit suuttuivat
  2. Ruotsi ja Tanska pohtivat liittymistä Euroopan pankkiunioniin – Nordean muuttoaikeet taustalla
  3. Suomessa ratkotaan yhä enemmän kansainvälisiä bisnesriitoja – juttujen osuus liki puolet välimies­lautakunnan juttukannasta
  4. FT: Lontoosta brexitin takia pois muuttavien finanssiyhtiöiden suosikkikaupungit ovat Dublin ja Frankfurt
  5. Angela Merkel kommentoi poikkeuksellisesti Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa
  6. Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – käytettyjen asuntojen myynti väheni alkuvuonna
 7. Urheilu
  1. 15-vuotias suomalaislupaus Kimi Patova pääsee MotoGP-legenda Valentino Rossin oppiin – ”Onhan se aika siistiä”
  2. Jarkko Nieminen nauttii Wimbledonista uudella tavalla – ”En nähnyt ensimmäisenä päivänä peleistä yhtään palloa, kättelin ja halasin ihmisiä”
  3. Kontisen peli jäi kesken sateen takia, Novak Djokovic eteni Wimbledonin puolivälieriin
  4. Kova arpa ja hieno haaste odottaa IFK Mariehamnia: ”Kiva päästä katsomaan, mikä oma taso oikeasti on”
  5. Röhleriltä vietiin keihäsvaltikka – Saksan Vetter heitti hurjan sarjan ja nousi kaikkien aikojen tilastossa toiseksi
  6. Parayleisurheilun MM-kisat alkavat perjantaina – Leo-Pekka Tähti heti tositoimissa: ”Kreivin aikaan äijä pääsemässä kuntoon”
  7. Suunnistuksen superlupaus Olli Ojanaho voitti uransa neljännen nuorten MM-kullan: ”Oli aika varma fiilis”
  8. Pesäpallolegenda Kari ”Karra” Kuusiniemi kävi kuumana Hyvinkään Pihkalassa – ”Naurettavaa touhua”
  9. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Beach Boys -yhtyeen Brian Wilson esittää tänään Porissa mestariteoksensa – ”Hyvä luoja sentään”, Wilson kommentoi keikkaolosuhteita HS:n haastattelussa
  2. Suomalainen naisystävä opetti itsenäiseksi ja Maarit laulamaan Jäätelökesän mutta Suomi söi energian – nyt kuubalaismuusikko Erick Jon palaa Pori Jazz -keikalle
  3. Alastonkohtauksia ja orgioita Savonlinnassa – Renttu häpäisee ruusut oopperajuhlien uusitussa Rigolettossa
  4. Helene Schjerfbeckin suvun päämies närkästyi haudan kunnosta valittajille: ”Ei hän nyt kuitenkaan ole mikään pyhimys”
  5. Finnkino avasi elokuvateatterin Lappeenrantaan, osti ja lakkautti kilpailevan pikkuteatterin – sekä vei funkiskiinteistöstä arvokkaan irtaimiston
  6. Kekkosen muotokuvamaalari ja aikansa seurapiiritaiteilija: Ilja Glazunov on kuollut 87-vuotiaana
  7. Apinoiden planeetta jatkuu: Älykkäiden apinoiden ja ihmisten välille syttyy sota
  8. Margaret Atwood saattaa kirjoittaa uuteen suosioon nousseelle Orjattaresi-romaanille jatkoa
  9. Näyttelijä Shia LaBeouf pidätettiin taas – Kiasman näyttelystä tuttu taiteilija pakeni poliisia juopuneena
  10. Osmo Vänskä jatkaa Minnesotan orkesterin johdossa ainakin kesään 2022
  11. Mauno Järvelä on yksi uusista mestaripelimanneista
 9. Tiede
  1. Siperiassa maapallo yritetään pelastaa palauttamalla korpeen eläimiä, joita siellä ei ole laiduntanut 14 000 vuoteen
 10. Mielipide
  1. Ylivelkaantuminen on tuottoisa bisnes, koska sitä on vaikea ratkaista
  2. Kestävän kehityksen toteuttamiseen on sitouduttava kaikessa päätöksenteossa
  3. Suomi kulkee jäljessä tekoälyn hyödyntämisessä
  4. Psykiatrian sosiaalityötä tarvitaan tulevaisuudessakin
  5. Kompostointi ei tue ilmastonsuojelua
  6. HSY haluaa nostaa kierrätysastetta
  7. Tärkeintä on vähentää fossiilisia polttoaineita
  8. Pitääkö suomalaisuutta hävetä? Isänmaamme ei näytä kelpaavan vieraaksi omiin satavuotisjuhliinsa
  9. Yleinen palvelulaki käyttöön Suomessa
  10. Pärinäpojista kasvoi mörinämiehiä
 11. Tänään
  1. ”Pyrin elämään jokaisen päivän kuin se olisi elämäni viimeinen”, Vesa Keskinen sanoo
  2. Eeva Kanerva 1950–2017
  3. Purjelento voi olla kouluna liikennelentäjän ammattiin
  4. Tapahtumia keskiviikkona 12. heinäkuuta
  5. Huvipuisto helähtää lauluun
 12. Radio ja TV
  1. Moraalittomaksi syytetty tosi-tv on yksi tämän hetken tiukimmista moraalin­vartijoistamme
  2. Nainen, juokse karkuun tai järveen – Marja Pensalan kollaasifilmi kierrättää kotimaisen elokuvan kuvastoa
  3. Nykytelevisio on parasta seksuaalikasvatusta
  4. Keskiviikon elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää