Päivän lehti 13.6.2017
Valikko
Päivän lehti 13.6.2017

Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

Itseään etsivät parikymppiset miehet löytävät jihadistisesta kaveriporukasta merkityksen elämälleen.

Miehet ajavat pakettiautolla kadulla kävelevien ihmisten päälle tappaen ja vammauttaen. Sitten he astuvat ulos autosta ja jatkavat veritöitä veitsillä.

Kuka kumma tekee tällaista? Sodassa ammutaan puolin ja toisin, mutta terroristi iskee silmittömästi viattomiin ihmisiin. Edes lapset eivät säästy.

Väkivallan oikeuttaminen ei ole koskaan ollut kovin mutkikasta, muistuttaa terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Ihmisen tappaminen on aivan poikkeuksellinen teko, mutta tekijä löytää aina perustelun, joka antaa sille oikeutuksen hänen omissa silmissään.

”Olennaista on esittää, että ­teot eivät mitenkään poikkea moraalisesti siitä, mitä vihollinen tekee. Tyypillistä on myös väittää, että väkivallalla voidaan estää jotain vielä vakavampaa”, Malkki sanoo.

Vaikka terrorismi vaikuttaa hulluudelta, se ei sitä kliinisessä mielessä ole. Mielenterveyden häiriöitä ei löydy terroristeilta enempää kuin muilta ihmisiltä.

Muutaman vuoden takaisen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vain seitsemällä prosentilla siellä kiinni jääneistä jihadisteista oli ollut mielenterveysongelmia.

Terroristin uralle ryhtyneet eivät erotu muutenkaan psykologiselta profiililtaan muista. Mikään persoonallisuuden piirre tai niiden kokoelma ei näytä yhdistävän heitä.

Selitystä haetaan usein yhteiskunnallisista epäkohdista ja syrjäytymisestä, mutta sekin osuu oikeaan vain osittain. Yhteiskunnan eriarvoisuus, köyhyys ja työttömyys eivät tilastojen valossa lisää terrorismia.

”Syrjäytyminen ei itsessään tuota terrorismia. Se voi kuitenkin tuottaa kokemuksia, jotka lisäävät terroristien tarjoaman tarinan vetovoimaa”, Malkki selittää.

Vääryyden tai epäoikeudenmukaisuuden kokemus ruokkii useimpia terroritekoja. Se ei silti vielä riitä. Vääryyden kokemus voisi hyvin johtaa johonkin muuhun kuin väkivaltaan, vaikkapa lailliseen poliittiseen toimintaan.

Nyt kuvaan astuvat uskonto ja siitä tehdyt tulkinnat. Mitään puhdasta uskontoa ei ole, vaan se elää tulkinnoista. Niillä voidaan perustella väkivaltaa.

”Toiminnassa pitää olla kertomus, joka antaa asioille merkityksen ja väkivallalle oikeutuksen. Sellaisen salafijihadistinen ajattelu tarjoaa. Se on ilman muuta välttämätön osa ilmiötä”, Malkki sanoo.

Salafijihadismi tarkoittaa pyhää sotaa, jonka tavoitteena on paluu alkuperäiseksi katsottuun islamiin. Tässä tarinassa länsi on sodassa muslimeja vastaan, ja tätä tarinaa on tarjolla yllin kyllin internetissä.

Joihinkin tarina uppoaa. Kysyntää synnyttävät omassa arjessa koetut vääryydet, samastuminen globaalin islamilaisen yhteisön eli umman vastoinkäymisiin sekä vieraantumisen, merkityksettömyyden ja identiteetti­kriisin kokemukset.

Tutkimusten mukaan jotkut toisen sukupolven muslimitaustaiset maahanmuuttajat kokevat vaikeaksi löytää paikkaansa perinteisen yhteisön ja ympäröivän länsimaisen kulttuurin puristuksissa.

Perinteiset uskonnolliset auktoriteetit, kuten imaamit, eivät nuorten muslimien mielestä välttämättä ymmärrä heidän tarpeitaan. Tässä tilanteessa globaalin radikaalin islamin sanoma voi alkaa puhutella.

”Koko jihadismista iso osa on merkityksen hakemista omalle elämälle ja roolin hakemista maailmassa”, Malkki sanoo.

Radikaalista ajattelusta on vielä matkaa toimintaan. Vain pieni osa ideologisesti radikalisoituneista ryhtyy tekemään terrori-iskuja. Yhden arvion mukaan tekoihin etenee yksi sadasta.

Myös terrorismin hillinnässä on tärkeää tehdä ero radikaalien ajatusten ja väkivaltaisten tekojen välillä, muistuttavat terrorismin psykologiaa tutkineet Clark McCauley ja Sophia Moskalenko. Ajatteluun on vaikutettava toisin keinoin kuin tekoihin.

Kovat otteet pelkän ajattelun perusteella saattavat kiihottaa useampia ihmisiä ylittämään kynnyksen ja ryhtyvät tekoihin. Tätä terroristijärjestöt tavoittelevatkin.

Radikalisoituminen on lähes poikkeuksetta sosiaalinen tapahtuma.

Ani harva ryhtyy suunnittelemaan terroritekoja vain katsottuaan itsekseen internetistä iskuihin yllyttäviä saarnaajia.

Jihadistisiin ympyröihin päädytään usein kaverin, sukulaisen tai tuttavan kautta. Erään arvion mukaan kolmella neljästä on linkkinä kaveri.

Ajattelukin radikalisoituu ja kypsyy usein porukan jäsenenä. Niin oli laita Pohjois-Irlannin itsenäisyyden puolesta iskuja tehneessä IRA:ssa, ja niin on nykyisissä jihadistisissa liikkeissä.

Eikä ideologian kanssa olla niin tarkkoja: islamin nimiin vannovista jihadnuorista moni tuntee uskontoaan huonosti.

Porukka tarjoaa paitsi ideologista vahvistusta myös toveruutta. Yhdysvaltalais-ranskalaisen antropologin Scott Atranin mukaan nykyterroristit ovat tyypillisesti itseään etsiviä parikymppisiä miehiä, jotka ovat löytäneet jihadistisesta kaverijoukosta merkityksen elämälleen.

Taistelutovereiden ryhmää yhdistää omistautuminen pyhälle päämäärälle, jossa yksilöiden identiteetit sulautuvat joukon identiteettiin. Tarjolla on sankaruutta ja statusta, jota ei tavallisesta elämästä hevin löydä.

”Iso osa terroristeista on yltiöpäisiä romantikkoja. Utopiat siitä, mihin maailman tulisi mennä, ovat suuria ja idealistisia. Toimintaa ajaa ajatus, että ollaan tekemässä historiaa ja työskentelemässä jonkin hienon päämäärän eteen. On hienompaa taistella muslimien puolesta kuin ryöstää nakkikioski”, Malkki kuvaa.

Entinen IRA-terroristi Eamon Collins kuvasi kokemustaan muistelmateoksessa Killing Rage: ”Elin jokaisen päivän voimakkaan valppauden tilassa. Kaikki mitä tein, oli se miten arkipäiväistä tahansa, saattoi tuntua merkitykselliseltä.”

Tutkimusten perusteella on mahdotonta ennustaa aukottomasti, kenestä tulee terroristi. Tutkijat voivat osoittaa vain joitain tyypillisiä piirteitä, joita voi esiintyä radikalisoitumisen taustalla. Siksi terrorismin ehkäisy ei ole yksinkertaista.

Yhteiskunnan ja poliittisen järjestelmän kyky tarjota osallisuutta ja kanavoida erilaisia intressejä voi suojata terrorismilta. Sekin auttaa, jos luottamus poliisiin on kunnossa.

Täsmäkeinoja terrorismin ennaltaehkäisyyn ja lopettamiseen ei ole. Kenties tehokkain yksittäinen toimi terrorismin hiivuttamiseksi on tarjota ulospääsy niille, jotka haluavat irtautua toiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Terrorismi
 • Mikko Puttonen
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Erimielisyys arvoista kaatoi Sipilän hallituksen
  2. Hallitusneuvotteluista voi tulla vaikeat ja hallituksen enemmistöstä niukka
  3. 8 vuotta ja 5,5 miljardia euroa myöhemmin – TVO uskoo, että Olkiluoto 3 käynnistyy ensi vuoden lopussa
  4. Poliisi otti kiinni jopa yli 1 500 mielenosoittajaa Venäjällä – johtohahmo Navalnyille kuukauden vankeusrangaistus
 2. Pääkirjoitus
  1. Politiikassa tuli lopulta vastaan raja, jota ei pidä ylittää
  2. Euroopalle annettiin suunta Ranskassa eikä Jyväskylässä
  3. Helsinki-päivä on kaikille
  4. Kielelle pitäisi olla kiltti
  5. Teknologian sanotaan tuhoavan työpaikkoja, mutta robotit syövät myös vallanpitäjiä aamiaiseksi
  6. Suomen petopolitiikka on vaativaa tasapainottelua
 3. Kotimaa
  1. Halla-ahon kirjoitukset olivat ehkä liikaa hallitus­kumppaneille
  2. Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä kuohuu: pelko pienen ihmisen unohtamisesta kasvaa
  3. Ruotsidemokraateissa uskotaan, että yhteistyö perussuomalaisten kanssa helpottuu Halla-ahon myötä: ”Soini on pelännyt kielteistä julkisuutta”
  4. Entinen pääministeri Esko Aho: Perussuomalainen puolue hajoaa, eikä Suomi kaadu jos hallitus kaatuu
  5. Nobelisti Holmström huolissaan demokratiasta – hallituskriisi varasti show’n Kultarannassa
  6. Mistä sushipalan lohi tulee? Tähän kysymykseen on ravintoloissa vaikea saada vastausta, selvisi HS:n pistokokeessa
  7. Maahanmuutto­virasto sai tukun huomautuksia – oikeusasiamies moitti yli vuoden kestäneitä käsittelyaikoja
  8. Väitöstutkimus: Rikosasianajajan painajainen on valehteleva asiakas – asiakasta ärsyttää ponneton asianajaja
  9. Aurinko palaa etelässä näkyviin keskiviikkona, juhannuksen sää vielä epäselvä
  10. Puolustusvoimien työntekijän epäillään myyneen räjähteitä Tor-verkossa – epäilty työskentelee merisotakoulussa
  11. Filippiiniläismediat: 27-vuotias suomalainen pidätettiin huumeratsiassa Manilassa – Suomen suurlähettiläs: ”Herättää huolta”
  12. Nämä tiedot ravitsemusterapeutit tarkistavat itse ruokapakkauksista – Suolan määrä on lisäaineita tärkeämpää
  13. Kemistin kortteliin tulee ylioppilaiden talo
  14. Orpo on valtiovarainministeri
 4. Kaupunki
  1. 11-vuotias Mico Vanhanen on ollut pizzayrittäjä jo viiden vuoden ajan – 21 euron ”Jallun kierre” on listan helmi
  2. Espoolaiseksi luultu entinen huippupurjehtija Sari Multala nousee Vantaan kaupunginhallituksen johtoon
  3. Uudet asunnot kutistuvat rajusti – Professori: ”Vetovoimamme ei voi olla maailman pienimmät asunnot”
  4. Helsinki purkaa sopimuksen Servean ruokakuriiri­palveluista – Yritys jätti vanhukset ilman ruokaa ja sekoili laskuissa
  5. Länsimetron testaukset ovat ohi: ”Meillä on vahva usko, että liikenne alkaa syyskuussa”
  6. Pekka Sauri siirtyy tviittaavasta virkamiehestä lobbariksi – viestintätoimisto Tekir nappasi Helsingin entisen apulaiskaupunginjohtajan
  7. Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen jää eläkkeelle – ”En jätä hukkuvaa laivaa”
  8. Iso oksa putosi toriteltan päälle Helsingissä – kaksi ihmistä viety sairaalaan
  9. Hector, yksi Siivouspäivän perustajista ja poliisipäällikkö saivat Helsinki-mitalin – myös Stadin friidu ja kundi valittiin
 5. Ulkomaat
  1. Onko Macronista ”Euroopan Obamaksi”? Macron-maniaa on ilmassa, mutta musertavasta voittokulusta huolimatta kannattaa pitää jäitä hatussa
  2. Muhiiko Kataloniassa aseellinen yhteenotto? Espanja aikoo estää itsenäisyys­äänestyksen ”kaikin keinoin”, poliisit voivat joutua valitsemaan puolensa
  3. Norja on kieltämässä kasvot peittävän huivin käytön kouluissa
  4. Entisten vapaus­taistelijoiden ”sotasiipi” voitti Kosovon vaalit – suhde Serbiaan koetuksella
  5. Diplomaatti­lähteet: EU vie Puolan, Tšekin ja Unkarin oikeuteen toimettomuudesta pakolais­kriisissä
  6. Melania Trump ja Barron-poika muuttivat viimein Valkoiseen taloon
  7. Trump saamassa haasteen korruptiolakien rikkomisesta
  8. Pakotteiden rasittama Qatar Airways vetoaa YK:n ilmailujärjestöön: Julistakaa ylilentokiellot laittomiksi
 6. Talous
  1. Mistä tietää, kannattaako asuntolainaan ottaa korkosuoja? HS vertaili pankkien korkokattoja
  2. Nousukausi on tuonut ravintoloihin entistä enemmän ihmisiä – yritykset palaavat kabinetteihin ja kalliimpien drinkkien suosio kasvaa
  3. Nordea nosti Suomen kasvuennustetta enemmän kuin koskaan aiemmin – povaa tälle vuodelle kolmen prosentin kasvua
  4. Maailman suurimpiin yrityksiin lukeutuvan General Electricin toimitusjohtaja vaihtuu
 7. Urheilu
  1. Miljardöörin unelmasta syntyi Helsinkiin seilannut CQS-purjevene, jolla on tarkoitus rikkoa kaikki ennätykset
  2. Camilla Richardsson juoksi itsensä puhki viime vuonna, tänä vuonna MM-raja on jo rikottu – ”Nyt olen harjoitellut fiksummin”
  3. Thomas Röhler on hirmukunnossa, Paavo Nurmen kisoissa on luvassa jälleen 90 metrin keihäskaari
  4. HJK:n tähtihyökkääjä Glasgow Rangersin lääkärin­tarkastuksessa – HJK:n mukaan tiedotettavaa aikaisintaan ensi maanantaina
  5. HJK:n maalitykki Morelos haluaa voittaa mestaruuksia Rangersissa
  6. NHL:n finaaleissa järkyttävä tuomarivirhe – Pittsburghin ruotsalaislaituri iski mestaruusmaalin Pekka Rinteen selän kautta
  7. Jokerit vahvisti hyökkäystään maalikuningas Olli Palolalla
  8. Barcelonan pelipaidan käyttämisestä uhkaa 15 vuoden vankeustuomio ja muhkeat sakot Saudi-Arabiassa
  9. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi Kymi Ringistä tehdyt valitukset: Uhka Suomen MotoGP-kisan yltä poistui
  10. Islanti voitti viime hetkillä Kroatiaa vastaan jalkapallon MM-karsinnoissa
  11. Buffon liki varma lopettamisesta ensi kauteen – jättää yhden takaportin
  12. Ensimmäinen kaksoisvoitto piristi Bottasta
  13. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Kirjailija Maria Peura on kokenut niin seksiä kärttävät pomot kuin hämärän joogayhteisönkin – ”Gurujen suosiosta kilpailtiin kuin pikkutytöt”
  2. Maria Peura tekee vereslihaisia novelleja ääripäiden maailmasta
  3. Näyttelijä Esko Salminen saa Helsingin kulttuuripalkinnon – ”Kun tulee vanhaksi, ymmärtää mitä tämä kaupunki on merkinnyt”
  4. Mikko Alanteen luoma tv-sarja leviää 171 maahan: Irakin sodasta kertovaa sarjaa kuvataan nyt Yhdysvalloissa – yöt työskennellään, päivät nukutaan, vapaapäiviä ei ole
  5. Amerikkalaiset suuryritykset vetäytyvät Shakespeare-näytelmän sponsoroinnista – päähenkilö muistuttaa liikaa presidentti Trumpia
  6. Mai Jian esikoiskirja on kevään tärkeimpiä käännösromaaneja
  7. Salatut elämät jatkuu vuoteen 2023 saakka
  8. Nettijätti Amazonin kirjakauppaketju kukoistaa
  9. Kristiina Drews valittiin Saaren kartanon kutsutaiteilijaksi
 9. Tiede
  1. Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi
  2. Korpin muisti on pitkä – tunnistaa huijarin vielä yli kuukauden päästä
  3. Maapallon sisällä on yhtä paljon vettä kuin kaikissa valtamerissä
 10. Mielipide
  1. Opettajankoulutuksen tulee tuottaa muutosagentteja
  2. Yli sata pappia vihkii tasa-arvoisesti
  3. Uhanalaisuustutkimukseen kuului vain osa Suomen metsälajistosta
  4. Vesiala kaipaa tutkimusta ja yrityksiä
  5. Vanhusten huonosta hoidosta puhutaan vastedeskin
  6. Oikein rakennettu talo ei homehdu
  7. Nyt tarvitaan laadukasta talouspolitiikkaa
  8. Kultarannassa unohtui simultaanitulkkaus
  9. Niinistön hypetys oudoksuttaa
  10. Lipunosto-ongelmia voidaan vähentää
 11. Tänään
  1. Rooli mestaritonttuna teki ujosta Seppo Pääkkösestä näyttelijän
  2. Antti Murto 1977–2017
  3. Adam West 1928–2017
  4. Helsinki vietti juhlin ja konsertein päiväänsä
  5. Tapahtumia tiistaina 13. kesäkuuta
  6. Historiaseikkailu Suomenlinnassa
 12. Radio ja TV
  1. Tutustumismatkalla jossain Suomessa – Pia Asikainen lähtee peukalokyydillä eri puolille maata
  2. Tosi-tv rötöstelijöiden perässä
  3. Upeat näyttelijät eivät riitä – ikäihmisten treffisarja Rakkautta vain on pelkkää löysää jutustelua
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää