Päivän lehti 13.6.2017
Valikko
Päivän lehti 13.6.2017

Erimielisyys arvoista kaatoi Sipilän hallituksen

Jussi Halla-ahon valinta mullisti ensin puolueen, sitten

koko Suomen politiikan.

Kello kymmeneltä maanantaiaamuna pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa alkoivat kolmen miehen väliset neuvottelut, jotka päättyivät parin tunnin kuluttua selvään lopputulokseen: hallitus kaatuu.

Kaatosateessa Kesärantaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) vieraaksi olivat saapuneet valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Maahanmuuttovastaisen Halla-ahon ja hänen liittolaistensa valinta perussuomalaisten johtoon oli viikonloppuna mullistanut puolueen.

Maanantaina se mullisti koko Suomen poliittisen tilanteen.

Iltapäivällä Sipilä ja Orpo tiedottivat, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa hallitustaivalta ei voida enää jatkaa.Sipilä kertoi, että todennäköisesti hän menee tasavallan presidentti Sauli Niinistön luo ja pyytää hallituksen eroa. Perusporvarihallituksen elinkaari jäi siis vain kahden vuoden mittaiseksi.

Edessä ovat uudet hallitusneuvottelut.

Presidentti kommentoi hallituksen kaatumista sanomalla, että tilanteesta huolimatta maa jatkaa menoaan. Hän sanoi toivovansa, että Suomi saisi mahdollisimman nopeasti toimintakykyisen enemmistöhallituksen.

”Demokratiassa käy joskus niin, että hallitukset voivat kaatua. Asiat ovat hallituspuolueiden käsissä”, Niinistö sanoi.

Myöhemmin maanantai-iltana keskustan eduskuntaryhmä antoi yksimielisen tukensa Sipilän esitykselle, että edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ei enää ole.

Sipilän ja Orpon mukaan hallituksen kaatoivat arvoristiriidat.

Paitsi maahanmuuttoon myös EU:hun jyrkän kriittisesti suhtautuva Halla-aho on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän on muun muassa arvioinut, että ainoa kiistaton ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen eli välineellinen arvo ja kertonut olevansa ”yksinomaan iloinen”, jos maahanmuuttajajengi raiskaisi vihreiden silloisen kansanedustajan.

Illansuussa maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa Sipilä ja Orpo tekivät selväksi, että yhteistyö hallituksessa voi perustua vain riittävän samanlaiselle arvopohjalle.

”Tässä tuli se kysymysmerkki, olisiko näin”, Sipilä kuvasi.

Hänen mukaansa ”ihmisyyden arvo” mitataan myös maahanmuuttopolitiikan käytännön yksityiskohdissa. Hänen mukaansa yhteistä arvopohjaa on jo jouduttu venyttämään hallituksessa.

”Nyt oli riski, että näihin kysymyksiin tulee lisää arvoeroa.”

Orpon mukaan hän ei voinut luottaa siihen, että Halla-ahon perussuomalaiset ymmärtäisi esimerkiksi luovuttamattomien ihmisoikeuksien merkityksen tai oikeusvaltioperiaatteen.

”Ne [arvot] eivät ole poliittista korrektiutta tai liturgiaa”, Orpo sanoi. ”Me emme hyväksy minkäänlaista vihapuhetta tai syrjintää.”

Myös hallituksen EU-politiikalle aiheutuisi hänen mukaansa vakavia haasteita, jos yksi hallituspuolueista kannattaa eroa koko unionista.

”Meillä voi olla nopeastikin edessä tilanteita, joissa pitää ottaa kantaa EU:n kehittämiseen ja asemoida Suomea”, Orpo sanoi.

Halla-aho puolestaan kommentoi hallitusyhteistyön kaatuneen siihen, että hän vaati hallitusohjelman maahanmuuttolinjausten tiukempaa noudattamista.

”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle ole”, Halla-aho kirjoitti maanantaina iltapäivällä Facebookiin.

Mitä kolmen puheenjohtajan neuvotteluissa Kesärannassa tarkkaan ottaen tapahtui?

Lopputulos – perussuomalaisten näyttävä poistaminen hallituksesta – voi olla sekä Halla-aholle että kokoomukselle ja keskustalle imagovoitto.

Kokoomus ja keskusta saavat aiempaa kiiltävämmän kruunun ylevistä arvoista kiinni pitävinä suoraselkäisinä puolueina.

Viestipalvelu Twitterissä jopa vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kiitteli kokoomuksen Orpoa ”vahvasta” arvopuheesta.

Halla-aho taas saa kannattajiensa silmissä ylleen marttyyrin viitan. Perussuomalaiset oli valinnut hänet johtajakseen sel­keällä ääntenenemmistöllä, mutta muille hallituspuolueille hän ei kelvannut.

Jo perussuomalaisten puoluekokouksessa viikonloppuna Halla-aho korosti, että hänen johdollaan perussuomalaisten poliittinen linja ei muutu, vaan ainoastaan painotuksissa tapahtuu muutoksia. Halla-ahon mukaan hänen poliittinen linjansa löytyy perussuomalaisten vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmasta.

Niissä vaaleissa ja tuon ohjelman pohjalta perussuomalaiset nousivat toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja kelpasivat silloin keskustalle ja kokoomukselle hallituskumppaneiksi.

Halla-aho toisti, ettei perussuomalaiset vaadi hallitusohjelman avaamista. Se haluaa ai­noastaan puolueelle tärkeiden kirjausten toteuttamista.

”Ei tämä ole kohtuuton vaatimus”, hän sanoi puheessaan.

Joidenkin arvioiden mukaan oppositioon siirtyminen saattoi olla Halla-ahon tavoite alun perinkin.

”Halla-aho on älykäs, analyyttinen puoluejohtaja, joka tietää, mitä haluaa”, Sipilä totesi illansuussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

HS:n tietojen mukaan maanantain aamupäivän tapaamisessa Halla-aholle sopivat kaikki Sipilän ja Orpon vaatimukset. Orpo ja Sipilä kuvailivat keskusteluita perusteellisiksi, avoimiksi ja rehdeiksi.

Tiettävästi tapaamisen aikana Sipilä ja Orpo kysyivät yksi kerrallaan, käyvätkö hallitusohjelman keskeiset linjaukset myös Halla-ahon johtamille perussuomalaisille.

Kaikkiin kysymyksiin Halla-aho vastasi kyllä.

Illansuussa lehdistötilaisuudessa Sipilä ja Orpo kertoivat uskovansa, että myös maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä Halla-ahon kanssa olisi päästy yhteisymmärrykseen. Sen sijaan hänen vaatimaansa maahanmuuttopolitiikan kiristäminen oli Orpon mukaan ”eri juttu”.

Sipilää ja Orpoa hiersi myös se, että Halla-aho olisi aikonut jatkaa europarlamentaarikon työtään Brysselissä. Hän ei olisi ryhtynyt hallitukseen ministeriksi vaan johtanut puoluetta etänä. ”Vierastimme tällaista toimintatapaa”, Sipilä sanoi.

Sipilä ilmaisi vierastavansa myös niitä ministereitä, joita Halla-aho olisi mahdollisesti hallitukseen nimittänyt muun muassa perussuomalaisten entisen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin tilalle.

Vaikka Sipilän mukaan nimiä ei kolmikon keskusteluissa ollut esillä, hän kertoi pystyvänsä päättelemään, mitä ne olisivat voineet olla. ”Vinkeistä oli pääteltävissä, että kaikilla ministerinimillä ei olisi ollut sitä luottamusta, joka täytyy olla.”

Hallituksen kaatuminen suistaa epävarmuuteen ison joukon keskeneräisiä hankkeita. Niistä tärkein on sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus (sote), joka on määrä hyväksyä eduskunnassa syksyllä.

Toinen kesken oleva uudistus on alkoholilain uudistus. Sen toteutuminen näyttää nyt entistäkin epävarmemmalta, etenkin jos uuteen hallitukseen tulevat mukaan kristillisdemokraatit.

Keskustan kannalta olennaista olisi varmistaa maakuntauudistuksen toteutuminen.

Keskusta sai sote-neuvotteluissa läpi pitkään himoitsemansa mallin, jossa maakunnat ottavat tärkeän roolin päätöksenteossa. Kokoomus puolestaan joutuu uudestaan puolustamaan sote-uudistuksen valinnanvapautta.


HS-työryhmä: Marko Junkkari, Minna Nalbantoglu, Tuomas Niskakangas, Eeva Palojärvi ja Ville Seuri.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Erimielisyys arvoista kaatoi Sipilän hallituksen
  2. Hallitusneuvotteluista voi tulla vaikeat ja hallituksen enemmistöstä niukka
  3. 8 vuotta ja 5,5 miljardia euroa myöhemmin – TVO uskoo, että Olkiluoto 3 käynnistyy ensi vuoden lopussa
  4. Poliisi otti kiinni jopa yli 1 500 mielenosoittajaa Venäjällä – johtohahmo Navalnyille kuukauden vankeusrangaistus
 2. Pääkirjoitus
  1. Politiikassa tuli lopulta vastaan raja, jota ei pidä ylittää
  2. Euroopalle annettiin suunta Ranskassa eikä Jyväskylässä
  3. Helsinki-päivä on kaikille
  4. Kielelle pitäisi olla kiltti
  5. Teknologian sanotaan tuhoavan työpaikkoja, mutta robotit syövät myös vallanpitäjiä aamiaiseksi
  6. Suomen petopolitiikka on vaativaa tasapainottelua
 3. Kotimaa
  1. Halla-ahon kirjoitukset olivat ehkä liikaa hallitus­kumppaneille
  2. Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä kuohuu: pelko pienen ihmisen unohtamisesta kasvaa
  3. Ruotsidemokraateissa uskotaan, että yhteistyö perussuomalaisten kanssa helpottuu Halla-ahon myötä: ”Soini on pelännyt kielteistä julkisuutta”
  4. Entinen pääministeri Esko Aho: Perussuomalainen puolue hajoaa, eikä Suomi kaadu jos hallitus kaatuu
  5. Nobelisti Holmström huolissaan demokratiasta – hallituskriisi varasti show’n Kultarannassa
  6. Mistä sushipalan lohi tulee? Tähän kysymykseen on ravintoloissa vaikea saada vastausta, selvisi HS:n pistokokeessa
  7. Maahanmuutto­virasto sai tukun huomautuksia – oikeusasiamies moitti yli vuoden kestäneitä käsittelyaikoja
  8. Väitöstutkimus: Rikosasianajajan painajainen on valehteleva asiakas – asiakasta ärsyttää ponneton asianajaja
  9. Aurinko palaa etelässä näkyviin keskiviikkona, juhannuksen sää vielä epäselvä
  10. Puolustusvoimien työntekijän epäillään myyneen räjähteitä Tor-verkossa – epäilty työskentelee merisotakoulussa
  11. Filippiiniläismediat: 27-vuotias suomalainen pidätettiin huumeratsiassa Manilassa – Suomen suurlähettiläs: ”Herättää huolta”
  12. Nämä tiedot ravitsemusterapeutit tarkistavat itse ruokapakkauksista – Suolan määrä on lisäaineita tärkeämpää
  13. Kemistin kortteliin tulee ylioppilaiden talo
  14. Orpo on valtiovarainministeri
 4. Kaupunki
  1. 11-vuotias Mico Vanhanen on ollut pizzayrittäjä jo viiden vuoden ajan – 21 euron ”Jallun kierre” on listan helmi
  2. Espoolaiseksi luultu entinen huippupurjehtija Sari Multala nousee Vantaan kaupunginhallituksen johtoon
  3. Uudet asunnot kutistuvat rajusti – Professori: ”Vetovoimamme ei voi olla maailman pienimmät asunnot”
  4. Helsinki purkaa sopimuksen Servean ruokakuriiri­palveluista – Yritys jätti vanhukset ilman ruokaa ja sekoili laskuissa
  5. Länsimetron testaukset ovat ohi: ”Meillä on vahva usko, että liikenne alkaa syyskuussa”
  6. Pekka Sauri siirtyy tviittaavasta virkamiehestä lobbariksi – viestintätoimisto Tekir nappasi Helsingin entisen apulaiskaupunginjohtajan
  7. Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen jää eläkkeelle – ”En jätä hukkuvaa laivaa”
  8. Iso oksa putosi toriteltan päälle Helsingissä – kaksi ihmistä viety sairaalaan
  9. Hector, yksi Siivouspäivän perustajista ja poliisipäällikkö saivat Helsinki-mitalin – myös Stadin friidu ja kundi valittiin
 5. Ulkomaat
  1. Onko Macronista ”Euroopan Obamaksi”? Macron-maniaa on ilmassa, mutta musertavasta voittokulusta huolimatta kannattaa pitää jäitä hatussa
  2. Muhiiko Kataloniassa aseellinen yhteenotto? Espanja aikoo estää itsenäisyys­äänestyksen ”kaikin keinoin”, poliisit voivat joutua valitsemaan puolensa
  3. Norja on kieltämässä kasvot peittävän huivin käytön kouluissa
  4. Entisten vapaus­taistelijoiden ”sotasiipi” voitti Kosovon vaalit – suhde Serbiaan koetuksella
  5. Diplomaatti­lähteet: EU vie Puolan, Tšekin ja Unkarin oikeuteen toimettomuudesta pakolais­kriisissä
  6. Melania Trump ja Barron-poika muuttivat viimein Valkoiseen taloon
  7. Trump saamassa haasteen korruptiolakien rikkomisesta
  8. Pakotteiden rasittama Qatar Airways vetoaa YK:n ilmailujärjestöön: Julistakaa ylilentokiellot laittomiksi
 6. Talous
  1. Mistä tietää, kannattaako asuntolainaan ottaa korkosuoja? HS vertaili pankkien korkokattoja
  2. Nousukausi on tuonut ravintoloihin entistä enemmän ihmisiä – yritykset palaavat kabinetteihin ja kalliimpien drinkkien suosio kasvaa
  3. Nordea nosti Suomen kasvuennustetta enemmän kuin koskaan aiemmin – povaa tälle vuodelle kolmen prosentin kasvua
  4. Maailman suurimpiin yrityksiin lukeutuvan General Electricin toimitusjohtaja vaihtuu
 7. Urheilu
  1. Miljardöörin unelmasta syntyi Helsinkiin seilannut CQS-purjevene, jolla on tarkoitus rikkoa kaikki ennätykset
  2. Camilla Richardsson juoksi itsensä puhki viime vuonna, tänä vuonna MM-raja on jo rikottu – ”Nyt olen harjoitellut fiksummin”
  3. Thomas Röhler on hirmukunnossa, Paavo Nurmen kisoissa on luvassa jälleen 90 metrin keihäskaari
  4. HJK:n tähtihyökkääjä Glasgow Rangersin lääkärin­tarkastuksessa – HJK:n mukaan tiedotettavaa aikaisintaan ensi maanantaina
  5. HJK:n maalitykki Morelos haluaa voittaa mestaruuksia Rangersissa
  6. NHL:n finaaleissa järkyttävä tuomarivirhe – Pittsburghin ruotsalaislaituri iski mestaruusmaalin Pekka Rinteen selän kautta
  7. Jokerit vahvisti hyökkäystään maalikuningas Olli Palolalla
  8. Barcelonan pelipaidan käyttämisestä uhkaa 15 vuoden vankeustuomio ja muhkeat sakot Saudi-Arabiassa
  9. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi Kymi Ringistä tehdyt valitukset: Uhka Suomen MotoGP-kisan yltä poistui
  10. Islanti voitti viime hetkillä Kroatiaa vastaan jalkapallon MM-karsinnoissa
  11. Buffon liki varma lopettamisesta ensi kauteen – jättää yhden takaportin
  12. Ensimmäinen kaksoisvoitto piristi Bottasta
  13. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Kirjailija Maria Peura on kokenut niin seksiä kärttävät pomot kuin hämärän joogayhteisönkin – ”Gurujen suosiosta kilpailtiin kuin pikkutytöt”
  2. Maria Peura tekee vereslihaisia novelleja ääripäiden maailmasta
  3. Näyttelijä Esko Salminen saa Helsingin kulttuuripalkinnon – ”Kun tulee vanhaksi, ymmärtää mitä tämä kaupunki on merkinnyt”
  4. Mikko Alanteen luoma tv-sarja leviää 171 maahan: Irakin sodasta kertovaa sarjaa kuvataan nyt Yhdysvalloissa – yöt työskennellään, päivät nukutaan, vapaapäiviä ei ole
  5. Amerikkalaiset suuryritykset vetäytyvät Shakespeare-näytelmän sponsoroinnista – päähenkilö muistuttaa liikaa presidentti Trumpia
  6. Mai Jian esikoiskirja on kevään tärkeimpiä käännösromaaneja
  7. Salatut elämät jatkuu vuoteen 2023 saakka
  8. Nettijätti Amazonin kirjakauppaketju kukoistaa
  9. Kristiina Drews valittiin Saaren kartanon kutsutaiteilijaksi
 9. Tiede
  1. Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi
  2. Korpin muisti on pitkä – tunnistaa huijarin vielä yli kuukauden päästä
  3. Maapallon sisällä on yhtä paljon vettä kuin kaikissa valtamerissä
 10. Mielipide
  1. Opettajankoulutuksen tulee tuottaa muutosagentteja
  2. Yli sata pappia vihkii tasa-arvoisesti
  3. Uhanalaisuustutkimukseen kuului vain osa Suomen metsälajistosta
  4. Vesiala kaipaa tutkimusta ja yrityksiä
  5. Vanhusten huonosta hoidosta puhutaan vastedeskin
  6. Oikein rakennettu talo ei homehdu
  7. Nyt tarvitaan laadukasta talouspolitiikkaa
  8. Kultarannassa unohtui simultaanitulkkaus
  9. Niinistön hypetys oudoksuttaa
  10. Lipunosto-ongelmia voidaan vähentää
 11. Tänään
  1. Rooli mestaritonttuna teki ujosta Seppo Pääkkösestä näyttelijän
  2. Antti Murto 1977–2017
  3. Adam West 1928–2017
  4. Helsinki vietti juhlin ja konsertein päiväänsä
  5. Tapahtumia tiistaina 13. kesäkuuta
  6. Historiaseikkailu Suomenlinnassa
 12. Radio ja TV
  1. Tutustumismatkalla jossain Suomessa – Pia Asikainen lähtee peukalokyydillä eri puolille maata
  2. Tosi-tv rötöstelijöiden perässä
  3. Upeat näyttelijät eivät riitä – ikäihmisten treffisarja Rakkautta vain on pelkkää löysää jutustelua
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  6. 6

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  7. 7

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset– ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  8. 8

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  9. 9

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  10. 10

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää