Päivän lehti 14.1.2017
Päivän lehti 14.1.2017

Risikko: Laittomasti maassa olevat ovat turvallisuusuhka

Sisäministeri Paula Risikko (kok) on erittäin huolissaan laittomasti Suomeen jäävistä turvapaikanhakijoista. Suomi alkoi varautua asiaan jälkijunassa, Risikko kertoo HS:n Lauantaivieras-juttusarjassa.

”Olen tosi huolissani, jos meillä lisääntyy laittomasti maassa olevien määrä. Olen erittäin huolissani, koska tiedän, mitä siitä voi seurata”, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok).

”Kun keskustelen poliisien kanssa, siellä tulee se elämän toinen puoli, mitä laittomasti maassa olo tarkoittaa esimerkiksi rikollisuuden kannalta. Laittomasti maassa oleminen on turvallisuusuhka.”

Asia on hallituksen sylissä nyt, sillä vuonna 2015 maahan tulleiden kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden hakuprosessit alkavat olla päätöksessä. Osa heistä saa jäädä, mutta monet alkavat näinä kuukausina saada lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä.

Jos kielteisen päätöksen saanut jää Suomeen eikä suostu Suomen ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n järjestämään vapaaehtoiseen paluuseen kotimaahansa, hän on laittomasti maassa.

Viime lokakuussa Suomessa oleskeli laittomasti poliisin arvion mukaan 2 000 ihmistä, jotka tuolloin olivat valtaosin muita kuin turvapaikanhakijoita. Lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä on tämän vuoden aikana tulossa tuhannen kappaleen kuukausivauhtia.

”Me emme täysin tiedä, kuinka paljon heitä on tällä hetkellä. Kielteisiä päätöksiä tulee, ja ennakoitu on, että kaikki eivät suostu lähtemään, vaikka vapaaehtoisen paluun järjestelmään satsataan valtavasti.”

Nykyhallituksen ylivoimaisesti kokenein ministeri Risikko myöntää, että asia jossain määrin yllätti hallituksen.

”Suomi ei ehkä riittävän ajoissa lähtenyt pohtimaan tätä. Ei ajateltu riittävästi, että he jotka saavat kielteisen lainvoimaisen päätöksen, jäisivät tänne. Se hahmottui vasta syksyn aikana, kun prosessit pitkittyivät valitusten takia”, Risikko sanoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen Maahanmuuttovirastolta saanut voi valittaa hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ennen joulua Risikon johtama maahanmuuton ministeriryhmä sai valmiiksi toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Risikon mukaan paperin piti olla valmis jo marraskuussa, mutta erilaisten juridisten seikkojen takia asia pitkittyi.

Suunnitelmassa määritellään, että laittomasti maassa oleskelevalla on oikeus perustuslaissa taattuun välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Mitä se tarkoittaa – rahaa, ruokaa, majoitusta?

”Tälle tarvitaan konkretia. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee tästä ohjeistusta kunnille, mutta itse henkilökohtaisesti kannatan uutta lainsäädäntöä. Emme voi ajatella, että nykyinen toimeentulotukilaki koskisi laittomasti maassa olevia.”

Risikko ei siis halua tukea laittomasti maassa olijoita rahalla. Hätämajoituskaan ei saisi pitkittyä, koska valtio on sopinut, että se maksaa kunnille avusta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti.

”Hätämajoitus ei voi olla pitkäaikaista, ja se on vain akuuttiin vaiheessa. Ei tämä voi lähteä siitä, että valtio maksaa kunnille maailman sivu, ei tietenkään.”

Ruohonjuuritason toimijoilta tulee ankaraa kritiikkiä siitä, että valtio on sysännyt vastuun laittomista maassa olijoista kunnille ja järjestöille. Ne ovat auttajina kokeneita, mutta mittakaava voi olla niillekin uusi, eikä niissä täysin hyväksytä hallituksen tiukentunutta maahanmuuttolinjaa.

Helsingin sosiaalikriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin puuskahti HS:lle viime viikolla, että Risikon ja muidenkin ministereiden olisi syytä katsoa peiliin, mikä on heidän inhimillisyytensä taso.

Risikon mukaan on totta, että maahanmuuttopolitiikka on nyt kireämpää kuin ennen. Kaikki EU-maat ovat kiristäneet linjaansa, ja Risikon mukaan Suomen on syytä olla samassa rintamassa.

”Jos me rupeamme kovasti täällä jakamaan tukimuotoja, se on signaali. Sana kiirii. Ei Suomen pidä olla houkuttelevampi kuin muiden maiden, mutta meidän pitää kantaa vastuumme ja auttaa kantokykymme mukaan.”

”Olen sinut tämän asian kanssa”, Risikko sanoo. Hän sanoo kysyneensä itseltään monta kertaa, miten voisi parhaiten auttaa niitä, jotka eivät saa jäädä Suomeen.

”Parhaiten autan niin, että he pääsisivät lähtömaahan, kotiinsa, ja saisivat siellä elämän edellytykset. Jos Suomessa on laittomasti, se ei ole ihmisarvoista elämää. Olet aina muiden armoilla, aina. Siinä on vaara, että joutuu hyväksikäytetyksi, ja sitä ainakaan minä en halua olla tukemassa.”

Sotessa ei saa keskittää liikaa

Sisäministeri Paula Risikon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksessa on vältettävä sitä, että palvelut keskittyvät liikaa.

Risikko oli kokoomuksen keskeinen neuvottelija, kun hallitus ennen joulua sorvasi ratkaisua soteen tulevasta valinnanvapaudesta.

Hän on huolissaan niin perusterveydenhoidon kuin erikoissairaanhoidon keskittymisestä. Peruspalveluiden keskittyminen tarkoittaisi sitä, että uusia sote-keskuksia ei syntyisi riittävästi pienemmille paikkakunnille, vaan palveluita pitäisi hakea matkojen päästä.

Risikko luottaa kuitenkin siihen, että potilaan valinnanvapaus, yksityisten yhtiöiden pääsy julkiseen terveydenhoitoon ja kilpailun lisääntyminen torjuvat keskittymistä.

”Se sote-keskus menestyy, jolla on erilaisia tapoja toimia. Ammattihenkilöiden pitää lähteä sieltä ulos ja mennä sinne, missä asiakas on. Tai suuri sote-keskus voi tehdä sivutoimipisteen pienemmälle paikkakunnalle ja ottaa vastaan vaikka kerran viikossa”, Risikko sanoo.

Risikon mukaan yksityisten yritysten mukaan ottamisen pääperuste on se, että perusterveydenhoitoon saataisiin enemmän toimijoita julkisen terveydenhoidon rinnalle.

”Näin saamme nopeutettua hoitoon pääsyä. Ei tämä ole mikään säästöhanke. Jos me haluamme, että perusterveydenhoito vahvistuu, se maksaa enemmän alkuvaiheessa, mutta se säästää pitemmän päälle.”

Risikon mukaan julkinen puoli on yrittänyt vahvistaa perusterveydenhoitoa ”maailman sivu”, mutta ei ole onnistunut. Nyt kumppaniksi tulevat yksityisten yritysten lisäksi järjestöt, ja asiakas valitsee, kenen palveluita hän haluaa käyttää.

Erikoissairaanhoidossa keskittyminen on jo meneillään. Yksi esimerkki tästä tuli ennen joulua, kun hallitus päätti keskittää laajan ympärivuorokautisen päivystyksen vain 12 keskussairaalaan. Ensi viikolla pitäisi tulla tarkempaa tietoa siitä, miten kirurgiaa eli leikkauksia keskitetään.

”Jos me keskitämme palvelut harvempiin sairaaloihin, on suuri vaara, että potilaat joutuvat odottamaan hoitoa”, Risikko sanoo.

”Toki meillä on maailman sivu keskitetty harvinaisten sairauksien hoito, myös laadun säilyttämiseksi, koska osaajia ei ole joka niemen notkossa ja saarelmassa. Mutta liikaa ei saa keskittää. Jos haluamme päivystystä pitää hyvänä, meillä on oltava sairaaloissa myös leikkaustoimintaa, koska päivystys ja kirurgia linkittyvät yhteen.”

Neljä kysymystä

Mitä teet viikonloppuna?

”Perjantaina olen ystäväni hautajaisissa, ja sen jälkeen menen käymään Vaasan sairaalassa. Lauantaina olen Hämeenlinnassa Sydänyhdistyksen juhlassa puhumassa. Sunnuntai on pyhitetty perheelle ilman sen kummempia suunnitelmia. Meillä on kaksi koiraa, joista toinen on puolivuotias dalmatiankoiran pentu. Sen kanssa pitää mettikössä liikennöidä jonkin aikaa, ettei se syö meidän sohvaa. Yksi sohva on jo mennyt.”

Mikä on eniten yllättänyt sisäministerin tehtävässä?

”Melkein tekisi mieli sanoa, ettei yhtään mikään, en ylläty enää mistään. No, se on yllättänyt, mitä kaikkea meillä tehdään turvallisuuden eteen, mikä ei välttämättä näy kansalaisille. Viranomaiset, virkamiehet, poliisit, palomiehet, pelastajat, rajavartijat tekevät työtä yhdessä ja erikseen, eikä kukaan meistä huomaa sitä.”

Minkä kirjan luit viimeksi?

”Keittokirjaa luin viimeksi, kun yritin keksiä uusia ruokalajikkeita. Fetapasta löytyi. Joulunaikana tapaan aina lukea yhden Tess Gerritsenin dekkarin, mutta tällä kertaa se jäi odottamaan uusia aikoja.”

Miksi sinulla ja monella muullakin ministerillä on niin usein Marimekon vaatteita? Onko teillä sponsorisopimus yhtiön kanssa?

”En tiedä muiden ministereiden syitä, mutta minä tykkään niistä. Saan myös paljon palautetta, että ne sopivat minulle tyyliltään. Yhtään mitään sopimusta ei ole.”


Tekstiä muutettu klo 9.36: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että kielteisestä turvapaikkapäätöksestä voi hallinto-oikeuden jälkeen valittaa edelleen korkeimpaan oikeuteen. Valituksen voi tehdä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan.

Kuka?

Paula Risikko


 Syntynyt 4. kesäkuuta 1960 Ylihärmässä. Asuu nykyisin Seinäjoella.

 Koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja ja terveydenhuollon maisteri. Väitellyt terveystieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistossa 1997.

 Sisäministeri nykyisessä hallituksessa kesäkuusta 2016 lähtien. Sitä ennen eduskunnan 2. varapuhemies.

 Ollut aiemmissa hallituksissa peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

 Kansanedustaja vuodesta 2003.

 Perheeseen kuuluu aviomies ja tytär.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. ”Tuli hyvä mieli, tämähän on ihan mahtava juttu” – HS seuraa kahta perustulon saajaa kahden vuoden ajan
  2. Nyt on aika varata ensi kesän matkat – esittelyssä Albania, Kazakstan ja muut uudet kohteet suoraan Helsingistä
  3. Kulahtaneelle autolle uusi elämä – automeikkaaja neuvoo, miten käytettu auto ehostetaan myyntikuntoon tunneissa
  4. Suomi saa uuden tv-presidentin, MacGyver palaa ja pop-musiikista laaja dokumentti – HS keräsi alkuvuoden tv-kohokohdat
 2. Pääkirjoitus
  1. Vallan murusia myös oppositiolle
  2. Iran on Lähi-idän palapelin vaikeimmin sovitettava pala
  3. Tiede tuottaa vastausten lisäksi hyvien kysymysten esittäjiä
  4. Mitä poliitikoilta kannattaa kysyä? Vastaa kyselyyn ja auta hiomaan HS:n vaalikonetta
  5. Eurokauden kriisistä selvittiin niin kuin pitikin
  6. Trumpin neuvonantajat ovat paljon vartijoina
 3. Kotimaa
  1. Isäksi tullaan vanhempina kuin koskaan – vasta oikealta tuntuva kumppani sai Antti Honkasen haluamaan lapsen
  2. Huippututkija kehuu Suomen kouluja, mutta murehtii nuorten kykyä keskittyä – ”Ei voi tulla hyväksi lukemisessa, jos puhelimen piippaus keskeyttää jatkuvasti”
  3. Suomen uusi palkankorotusmalli vielä kaukana valmiista – keskeiset liitot ja valtakunnansovittelija keskustelivat aiheesta yhdessä ensimmäistä kertaa
  4. HS tuo sähkökirjat älypuhelimeen
  5. Risikko: Laittomasti maassa olevat ovat turvallisuusuhka
  6. Julkisoikeuden professori pääministerin yrityskytköksistä: Sipilä tuskin esteellinen
  7. Moni pari avioituu perjantaina 13. päivänä
  8. Kiinassa taikausko ulottuu kaikkialle – taloistakin puuttuu neljäs kerros
  9. Poliisi vakuuttaa: uusi kuppialkometri ei levitä tauteja – ”Sama riski kuin missä tahansa tilanteessa”
  10. Vuoden professori kehottaa tutkijoita osallistumaan keskusteluun – ”erityisesti silloin kun ei pyydetä”
  11. Armeija havittelee huipputarkkoja ammuksia tykistölle – sytyttimissä on satelliittipaikannus
  12. Viranomaiset avaavat nyt omia videokanaviaan – Poliisi pyrkii herättämään keskustelua vihapuheesta uudessa Poliisitubessa
  13. Minkä ikäisenä lapsi voi saada reiät korviin? Äänestä ja katso, mitä mieltä muut lukijat ja asiantuntijat ovat
  14. Käräjäoikeus tuomitsi taideväärennöksiä tehtailleen miehen ehdolliseen vankeuteen
  15. USA:n suurlähettiläs Adams jättää Suomen jo viikon päästä
  16. Karhu puri miestä jalkaan Kouvolassa – Ulkoilija selvisi kohtaamisesta otson kanssa lievin vammoin
  17. Osmo Soininvaara puolustaa voimakkaasti pääministeri Sipilää Intian-matkakohussa
  18. Ruotsalaishelikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaalla
 4. Kaupunki
  1. Helsingin keskustan suosikkiterassit väistyivät valtavan montun tieltä – tällaiselta alue näyttää ensi vuonna
  2. Mies ”puolusti” tasa-arvoista avioliittolakia rautatangolla – hajotti kristillisen divarin ja sai lähestymiskiellon
  3. Sähköbussit tulevat liikenteeseen
  4. Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”
  5. Rasistiset Facebook-kirjoitukset toivat tuomion helsinkiläispoliitikolle – Sademiehelle sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
  6. Pokémonit ja Vallisaari vetivät Suomenlinnan ennätykseen – kävijöitä yli miljoona vuonna 2016
  7. Varo näitä puhelinnumeroita: Huijarit soittaneet ulkomailta suomalaisnumeroihin – takaisin soittaminen voi tulla kalliiksi
  8. Yksi Helsingin Siilitien yliajon uhreista on kuollut
  9. Miestä ammuttiin vantaalaisessa ravintolassa – poliisi pyytää silminnäkijöitä ilmoittautumaan
  10. Jää on nyt selvästi tavallista heikompaa: ”Ei oikeastaan ole turvallista mennä muualle kuin luistinradalle”
 5. Ulkomaat
  1. Pelko hiipi Ruotsin kaduille – ”Pahinta on, etteivät ihmiset puutu, kun he näkevät jotakin tapahtuvan”
  2. Mustan politiikan aika jyllää Ruotsissa
  3. ”Kaikkien romanien keisari” kuoli – hienon tittelin takana oli klaanin sisäinen nokittelu
  4. Eurooppaan yritetään nyt Italian kautta – tulijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin
  5. Nepotismi on maailmassa enemmän sääntö kuin poikkeus
  6. Obamalta yllätyssiirto siirtolaispolitiikassa – ”kuivien jalkojen” käytäntö päättyy 22 vuoden jälkeen
  7. Kyproksen rauhanneuvottelut kangertelevat – kiistaa etenkin turkkilaisjoukkojen läsnäolosta
  8. Turkin presidentille lisää valtaa – parlamentti hyväksyi keskeisiä kohtia perustuslain uudistuksesta
  9. Ukraina kielsi kriittisen venäläiskanava Doždin lähetykset
 6. Talous
  1. Maahanmuuton kulut supistuvat – Katso HS:n budjettipuusta, mihin valtion rahat kuluvat
  2. Asuntosijoittaja, kodinvaihtaja, vuokra-asuja – Tältä vuosi 2017 näyttää sinulle
  3. Lemminkäinen ja valtio sopuun asfalttikartellikorvauksista – hovioikeuden ratkaisu jää voimaan
  4. Trumpin puhe laski yhä dollaria, Kiinan vientiluvut masensivat Aasiassa
  5. Samsungin pääjohtajaa kuulusteltiin yli 22 tuntia Etelä-Korean korruptio­skandaalissa
  6. Renaultin epäiltyä päästöhuijausta tutkitaan Ranskassa – autovalmistajan osake sukelsi
  7. SAK: Irtisanomisia viime vuonna vähemmän kuin vuosiin
 7. Urheilu
  1. Putkimies Joonas Jähi aikoo ammattikeilaajaksi – hän tavoittelee 12 000 euron Ballmasters-pottia, vuonna 1977 voittaja sai väritelevision
  2. Joe Finleyn hurja taklaus säikäytti Jyväskylässä: ”Video taklauksesta puhuu puolestaan”
  3. Jari-Matti Latvala tyytyväinen uuteen rallitalliinsa –”Kerrankin nimi on kirjoitettu oikein”
  4. Perintätoimia väläyttänyt Lahden Hiihtoseura ja Hiihtoliitto ottivat kiistassaan aikalisän: ”Olemme hyvin lähellä ratkaisua”
  5. Ilkka Herola parantaa sijoitustaan lähes matemaattisella kaavalla : ”Ihan ollaan oikealla suunnalla”
  6. Remy Abell väsyneen mutta voitokkaan Seagullsin valopilkku
  7. Rengasvalmistajalla kovat odotukset F1-kaudelle – Enemmän ohituksia, vähemmän pysähdyksiä
  8. Jalkapallon Afrikan mestaruusturnaus alkaa lauantaina – HS käy joukkueiden menestysmahdollisuudet läpi
  9. ”Lumiaura” Andreas Romarille paras mc-sijoitus neljään vuoteen: ”Aika kovia päänahkoja jäi taakse”
  10. Ukkonen katkaisi Mikko Korhosen birdieputken Etelä-Afrikassa
  11. FC Honka hankki lisää liigakokemusta
  12. Juuse Saros jatkoi häikäiseviä otteitaan – Tuukka Rask loukkaantui laukauksesta
  13. Tulospörssissä ampumahiihtoa ja laajasti jääkiekkotuloksia. Tv-urheilu kertoo lauantain herkkupalat
 8. Kulttuuri
  1. HS tammikuussa 2017: Tellervo Koivistosta tuli esikuva suomalaisesta naisesta, joka voi olla rohkea ja heikko – elämäkerta kertoo presidenttiparin rakkaustarinan
  2. Ville Valkonen haluaisi tuulettaa suomalaista tanssia – ”Jos Kevätuhri ei miellytä, ihmiset saa heittää tomaatteja lavalle”
  3. Tämä 70 vuotta vanha kirja näyttää, kuinka Trumpin ja Putinin valheisiin pitää vastata
  4. Tässä ovat Venla-voittajat: Sorjonen kahmi eniten palkintoja
  5. Poliisi on ymmällään taideväärennösten edessä, sanoo niitä vuosia krp:ssä tutkinut Kimmo Nokkonen – Keskittäisi taiderikosten tutkinnan yhteen paikkaan
  6. Suomalainen tarjonta nauratti, kun Lontoon iso kulttuurikeskus avasi Pohjoismaiden vuoden
  7. Velmu Petri Tamminen avaa Suomen juhlavuoden lankeamatta kertaakaan juhlalliseksi
  8. Viikonlopun näyttelykierros: 24 tuntia inttiä, uv-tivoli ja Kari Cavénin riemukkaat junaradat
  9. Kolmetoista lisäkiloa toivat onnen – tähtisopraano Anna Netrebko nauttii uusista voimistaan
  10. Mälkki ja kaupunginorkesteri tarjoilivat Musiikkitalossa ranskalaisia tarinoita
  11. Jättimäiset sateenvarjot Pohjois-Kreikan lumisateessa
  12. Michael Jacksonista kertova komediasarjan jakso vedettiin viime hetkillä ohjelmistosta – Paris-tytär hermostui isänsä ”valkopesusta”
  13. Tuntematon sotilas nähdään kesällä ruotsinkielisenä versiona – Näyttämö rakennetaan Harparskogin puolustuslinjalle Hankoniemeen
  14. Elokuvat palaavat Helsingin Gloriaan – ensi viikolla La La Land sekä uusi Onneli ja Anneli -elokuva
  15. Kansallisoopperan Lentävä hollantilainen välitetään verkossa
 9. Mielipide
  1. Lukutaito on nostettava opetuksen ykköstavoitteeksi
  2. Suomen valtio kunnioitti isäni ihmisoikeuksia antamalla hänen juoda itsensä hengiltä – kiitos vain siitä, isänmaa
  3. Hyvänmakuisia limuviinoja ei pidä tuoda kauppoihin
  4. Useimmat älykodit ovat standardi­tekniikkaa
  5. Vatsalihasten erkaantuma ei estä liikuntaa – ilmainen opas neuvoo, kuinka vatsa- ja lantionpohjalihaksia harjoitetaan turvallisesti
  6. Moni yritys vaikenee työpahoinvoinnista
  7. Helsingin matkapalveluun ei voi luottaa
  8. Laduntekijät ansaitsevat kiitoksen
  9. Kaikilla taloyhtiön osakkailla ei ole autoa
  10. Purjeveneilijöistä uusi verotuskohde
  11. Moottoripyöräily on monelle nautinto
  12. Vammaisten veroetuuksia ei saa poistaa
  13. Ei ole oikein, että pystyäkseen elämään työttömän on huijattava
  14. Ihmissuhdetaidot ovat retuperällä – vanhemmat sinkkumiehet eivät näytä olevan sen fiksumpia kuin nuoretkaan
 10. Tänään
  1. Havajilaiskulttuuri vei mennessään – Dagmara Saarinen sai voimaa lomi lomi nui -hieronnasta
  2. Tellervo Ahonen 1942–2016
  3. Meripiirit huolestuneita pelastusvarojen poistosta
  4. Tapahtumia lauantaina 14. tammikuuta
  5. Siispä rokki soi
  6. Pian päästään taas Ruusukujalle
 11. Radio ja TV
  1. Teinipoika astuu peikkojen maailmaan
  2. JonBenétin kuolema kiehtoo yhä
  3. Tv-sarja The Crown on hyvä, koska käsikirjoittaja on hyvä ja kokenut
  4. Lauantain elokuvia
 12. Lauantai
  1. Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa
  2. Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata
  3. Virallinen Suomi on alistanut saamelaisia jo sata vuotta – se on itsenäisyyden juhlavuoden häpeä
  4. Karnevaaliaika kutsuu juhlimaan Saksan kaupungeissa – näissä paikoissa juhlat ovat parhaimmillaan
  5. Vegaani, lähde Tallinnaan ja Berliiniin – näillä vinkeillä kasvisruokavaliolla pärjää ulkomailla
  6. HS koeajoi BMW:n sähköauton – i3 on näppärä mutta hintava kaupunkiauto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  3. Tunti sitten
  4. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  5. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  6. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  7. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  8. 2 tuntia sitten
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  13. Koposen piinaava hermovaurio alkaa hellittää, jopa FC Barcelona lähetti lääkärinsä Suomeen
  14. Näytä lisää