Päivän lehti 15.5.2017
Päivän lehti 15.5.2017

Suositus pyöräilykypärästä saattaa pian poistua laista – Kypärää turhakkeena pitävä brittikirurgi Henry Marsh kävi koeajamassa Helsingin kaupunkipyörän

Luonnoksessa uudeksi tieliikennelaiksi pyöräilykypärää ei enää suositella. Yksi perustelu on kaupunkipyörä.

Turha kapine, sanoo pyöräilykypärästä brittiläinen neurokirurgi Henry Marsh, joka on parhaillaan Helsingissä uuden kirjansa vuoksi.

Marshin järkeily menee näin: pyöräilysäännöt vaikuttavat toisaalta kansanterveyteen, toisaalta yksilönvapauteen. Jälkimmäiseen on syytä puuttua vain, jos on tarpeeksi todisteita siitä, että kypärän käyttö tuo enemmän terveyshyötyjä kuin vie.

Marshin mielestä näin siis ei ole. Hän perustelee kantaansa tutkimuksilla ja kokemuksillaan työssään neurokirurgina.

Monet tutkijat ovat hänen kanssaan eri mieltä, mutta Suomen lainsäädäntö näyttäisi olevan muuttumassa hänen kannattamaansa suuntaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Luonnoksessa uudeksi tieliikennelaiksi pyöräilykypärät ollaan pudottamassa pois lakitekstistä.

Luonnoksessa ei enää suositella suomalaisille kypärän käyttöä pyöräillessä. Kun lainmuutosta valmisteltiin, harkittiin muutosta myös päinvastaiseen suuntaan. Siis sitä, että suosituksesta tulisi pakko ja kypärättä ajosta voisi seurata rangaistus.

Tätä kohti ei olla nyt menossa. Suosituksesta ollaan luopumassa. Pyöräilykypärää ei siis enää mainittaisi laissa, vaikka viranomaiset muuten voisivat kampanjoida kypärän käytön puolesta.

Yksi keskeinen perustelu ovat Helsingin suositut kaupunkipyörät, joiden käyttäjistä harvalla on kypärä päässään.

Marsh tosiaan perustelee kypärättömyyttään osin samalla tavalla kuin hallitus lakiluonnostaan. Pyöräilyn terveyshyödyt ovat isommat kuin riskit kypärättä ajosta.

Hän itse ajaa aina ilman kypärää ja rikkoo tietoisesti toistakin liikennesääntöä, siis ajaa punaisia päin, jos autoja ei näy. Hän sanoo kuitenkin pyöräilevänsä rauhallisesti ja maltilla. Hän uskoo myös, että jos hän kaatuisi, hän osaisi hitaan vauhtinsa ansiosta kaatua olkapää edellä niin, että päähän ei tulisi yhtä herkästi vammoja.

Marshkin suosittelee kypärää joukolle, jota hän kutsuu ”urbaaneiksi sotureiksi”, siis kovaa vauhtia autojen seassa pujotteleville trikooasuisille pyöräilijöille, jotka ottavat isoja riskejä liikenteessä.

”Sillä ajotavalla kypärän käyttö voi ollakin järkevää. Toisaalta se ajotapa ei ole.”

”Minä olen ajanut Lontoossa pyörää 45 vuotta enkä ole sinä aikana loukkaantunut. Totta kai minä voin kuolla liikenteessä vaikka huomenna. Mutta todennäköistä ei ole, että kypärä vaikuttaisi tähän mitenkään.”

Herrasmiespyöräilijä pyytää myös omilta lapsiltaan edelleen, että nämä käyttäisivät kypärää.

”Eivät he aina niin tee. Mutta tärkeämpää onkin ajaa rauhallisesti.”

Kypäräinho ei tarkoita, että Marsh olisi liikenneturvallisuuden suhteen välinpitämätön. Päinvastoin, hän haluaa puhua etenkin liikennesuunnittelusta: siis esimerkiksi pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden erottamisesta omille kaistoilleen.

Hän ei myöskään pidä pelkästään henkilökohtaisena valintana sellaisia turvavälineitä, joiden tehosta on hänen mukaansa tarpeeksi todisteita, siis esimerkiksi turvavöitä autoissa.

Lakiluonnoksen pyöräilykypäriä koskevaa kohtaa kannattavat esimerkiksi Helsingin seudun liikenne HSL ja Pyöräliitto.

Helsingin kaupunki ei ota asiaan suoraan kantaa. Se pitää keskeisempinä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikenneturvallisuuteen vaikuttavina asioina esimerkiksi autojen nopeusrajoituksen laskemista taajamissa 40 kilometriin tunnissa ja jakeluautojen häätämistä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden väyliltä.

Liikenneturva puolestaan tahtoo kypäräpakkoa suosituksen tilalle, joskin ilman rangaistusmahdollisuutta.

Perusteluna ovat lapset ja nuoret tai oikeastaan se, että Liikenneturva katsoo lakiin tehdyn kirjauksen kypärästä tukevan kypärän käyttöön ohjaavaa valistusta.

Helsingissä on maan korkein kypärän käyttöaste, mutta pyöräily on myös lisääntynyt rajusti. Kypäräsuositus ei siis näyttäisi täällä estävän pyöräilyn kasvua, ei edes kaupunkipyörien osalta.

Liikenneturva vetoaa myös onnettomuustilastoihin. Kypärättä kuolleista pyöräilijöistä lähes puolet olisi saattanut pelastua kypärää käyttämällä. Lisäksi tilastot näyttävät vain ne tapaukset, joissa vammat olivat vakavia. Kypärän ansiosta säikähdyksellä selvinneiden määrää ei tiedä kukaan. Sairaaloiden luvut loukkaantumisista tukevat Liikenneturvan mielestä sen kantaa.

Myös THL haluaisi kypärän käytöstä velvoittavaa. Kaupunkipyörällä ajaville THL antaisi poikkeusluvan ajaa ilman kypärää.

Liikennepsykologian tutkijat Igor Radun ja Timo Lajunen ottivat HS:n Vieraskynässä kantaa suosituksen poistamista vastaan lauantaina.

Tutkijat perustelevat tätä tutkimustiedolla, jonka mukaan nykyinen kypäräsäädös ei ole vaikuttanut pyöräilyn suosioon Suomessa. Se ei myöskään heidän mukaansa vähennä haluja kehittää liikenneturvallisuutta muilla tavoin.

Siten säädöksen lieventäminen nykyisestä ei hyödyttäisi, mutta pään vammat voisivat lieventämisen seurauksena lisääntyä.

Radun koosti tutkimustietoa kypärän hyödyllisyydestä HS:n jutussa huhtikuussa.

Tästä on kyse

Laista päätöksiä syksyllä


 Tieliikennelakia ollaan uudistamassa, koska nykyinen laki on vuodelta 1981.

 Laki sisältää laajan kattauksen säädöksiä esimerkiksi liikennesäännöistä ja -rikkomuksista. Pyöräilykypärä on siis vain yksi pieni yksityiskohta monista.

 Lakiluonnos on nyt keväällä ollut lausuntokierroksella. Hallituksen on tarkoitus ottaa muutokset käsittelyyn syksyllä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pyöräily
 • Liikenneturvallisuus
 • Helsinki
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Savuttomuus parvekkeilla etenee hitaasti – HS selvitti, mitä tupakoinnin kieltäminen taloyhtiöiltä ja asukkailta edellyttää
  2. Nopeasti levinneellä kiristysohjelmalla noin 200 000 uhria yli 150 maassa – ”Emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa”
  3. Suositus pyöräilykypärästä saattaa pian poistua laista – Kypärää turhakkeena pitävä brittikirurgi Henry Marsh kävi koeajamassa Helsingin kaupunkipyörän
  4. Nyt se on todistettu: Euroviisut voi voittaa myös ilman valtavirtahittiä, englannin kieltä ja valtavaa lavashow’ta
 2. Pääkirjoitus
  1. Saksan pitäisi nyt kuunnella Ranskaa
  2. Kiehtovat sotilassaaret avaavat Helsingin historiaa
  3. Superbakteeri vaatii tehokasta torjuntaa
  4. Ylioppilaskokeen essee ei testaa vain kirjoittamista vaan myös ajattelemista
  5. Puunkäytön lisääminen kiihdyttää hiilipäästöjä
  6. Mauno Koivisto hyödynsi taitavasti murroskauden
 3. Kotimaa
  1. ”Harva ihan oikeasti ymmärtää, mitä niissä sanotaan” – Eviran ohjeiden noudattaminen tuottaa ravintoloitsijoille päänvaivaa
  2. Sveitsiltä erikoinen pyyntö Suomelle: yksi Hawk-hävittäjä
  3. Väitös: Oikeuden­käynneistä ei saa tulla yläluokan nautinto – hävityn jutun kuluista selviämiseksi voi jopa joutua myymään asuntonsa
  4. Sosiaaliturva on muuttumassa ”köyhäinavusta” perusoikeudeksi – ja hyvä niin, sanoo Kelan asiantuntija
  5. Presidentti Koivisto torui kiroilusta ja nappasi narikasta väärän takin – Näin HS:n lukijat muistelevat kohtaamisiaan Manun kanssa
  6. Poronomistajat saavat ennätyskorvaukset – petovahinkoja maksetaan tänä vuonna poronomistajille yli 10 miljoonan euron edestä
  7. Katujen korjausvelasta on vajavainen kokonaiskuva – Suomen kymmenestä huonokuntoisimmasta sillasta kolme sijaitsee Helsingissä
  8. Rahapelitoiminnan voitoista jaetaan 546 miljoonaa euroa
  9. Soini 20 vuotta puheenjohtajana
 4. Kaupunki
  1. Suomalainen asiantuntija on palkka­kuopassa koti­maassaan – Sveitsissä elää leveämmin, vaikka päivähoito maksaa peräti 4 000 euroa kuussa
  2. Uhriutuminen on kehno tapa lobata suurmoskeijaa – poliitikot ällistyivät puuhamiehen teatraalisesta poistumisesta kesken paneelin
  3. Sisäilmaongelmista kärsinyt Vantaan Havukosken koulu taas remonttiin – Näyttämö muuttuu ruokalaksi
  4. Myös Vantaa lupaa paperittomille lapsille, nuorille ja raskaana oleville terveydenhoidon
  5. Helsinki rakentaa lisää jättipäiväkoteja – Maunulaan 335 lasta saman katon alle
 5. Ulkomaat
  1. Saeed sanoo olevansa 16-vuotias ja vaarassa, viranomaiset eivät usko – Ruotsi aloitti turvapaikanhakijoiden lääketieteelliset ikätestit
  2. Macronista tuli Ranskan historian nuorin presidentti – virkaanastujaisissa luovutettiin koodit maan ydinaseisiin
  3. Saksan demareille tappio myös maan suurimman osavaltion vaaleissa – Schulz-ilmiö vaihtui Merkel-ilmiöksi
  4. Hallituskriisi vie Itävaltaa kohti ennenaikaisia vaaleja – Euroopan tiivis vaalivuosi saa vielä yhdet vaalit, joissa seurata äärioikeiston nousua
  5. Pohjois-Korea teki jälleen uuden ohjuskokeen – Kovempia otteita vaativa Yhdysvallat kutsuu kokeita ”herätyssoitoksi kaikille kansakunnille”
 6. Talous
  1. Sähköautoiluun kannustetaan nyt rakentamalla vauhdilla latauspisteitä – katso täältä lähin latausasema ja kuinka nopeasti se auton lataa
  2. Myös Helsingin pörssi pääsi viimein kaikkien aikojen ennätykseen – muualla ennätykset ovat paukkuneet vuosia
 7. Urheilu
  1. Filppula ratkaisi Leijonille järisyttävän tärkeän voiton – ”Olin vähän merkkaamaton mies”
  2. Tre Kronor kokosi MM-joukkuetta kuin NHL-ryhmää
  3. Valtteri Bottas joutui matkustajaksi
  4. Keskeytys odottaa Vetteliä ja Hamiltoniakin
  5. Minetit ja OVO Team joukkuevoimistelun kärkinimet SM-kisoissa –”Joukkue on kuin toinen perhe”
  6. Neljän voimistelun näytöstä SM-telineillä – Oskar Kirmes nappasi viisi mitalia
  7. Voimistelulla menee nyt kovaa
  8. Tennistähti Rafael Nadal jatkoi huimaa voittosarjaansa
  9. Hyvinkää jäi ilman avausvoittoa, lumipyry pakotti ottelusiirtoon Kempeleessä
  10. Ottawa haki täydellisen ryöstön NHL-liigassa – Määttä antoi kritiikkiä itselleen
  11. Hull putosi Mestaruussarjaan – kannattajat lauloivat valmentajalle ”haluamme, että jäät”
  12. Cocks otti toisen kiinnityksen käsipallon Suomen mestaruuteen
  13. Sunnuntain tulospörssissä muun muassa autourheilua, jalkapalloa, jääkiekkoa ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. Suomalaiskirjailijat kipuilevat Göteborgin kirjamessuille osallistumista, sillä mukana on myös äärioikeistolainen lehti – ”Olen menettänyt yöunetkin”, Kjell Westö sanoo
  2. Euroviisufinaalissa lavalle rynnännyt pyllistelijä on ukrainalainen sarjahäirikkö
  3. Rockyhtye pysäytti lentoliikenteen, kun sika pääsi karkuun – Lontoossa avautunut näyttely esittelee Pink Floydin hulluimpia hankkeita
  4. Paul McCartney esittää vanginvartijaa uudessa Pirates of the Caribbean -elokuvassa
  5. Ennennäkemätön Beatles-kaitafilmi on myynnissä 41 000 eurolla
  6. Mies van der Rohe -palkinto annettiin vanhalle asuintalolle
 9. Tiede
  1. Jokainen voi nyt selvittää, pettääkö puoliso tai onko oma riski sairastua syöpään kohonnut – Apteekkien ja verkon geenitestit lupaavat paljon, mutta onko niistä oikeasti hyötyä?
  2. Almikki katoaa viidakkoon kuin varallisuus hallintarekisteriin
  3. Lähellä räjähtävä tähti aiheuttaisi syöpää ja mutaatioita maapallolla – turvaväli on luultua lyhyempi
 10. Mielipide
  1. Sijaisvanhempien oikeuksiin pitää saada parannuksia
  2. Uhrin tulee saada tarvitsemaansa oikeudellista apua
  3. Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?
  4. Punaiset ja valkoiset olivat kummatkin yhtä raakoja
  5. Maahanmuuttoviraston on otettava kritiikki tosissaan
  6. Irakilaiset leimattiin kansanryhmänä
  7. Lääkäri ei tingi potilaan terveydestä
  8. Lapset ovat elämäni ilo ja valo
  9. Juha Rehula saa mummoilta epäluottamuslauseen
  10. Suruliputus jäi väliin liian monelta
  11. Mitä on turha työ?
  12. Pirkko Saisio meni populistien ansaan – ei äärioikeiston kanssa voi keskustella
  13. Auttaako hakemustehtailu ketään työllistymään?
 11. Tänään
  1. Isä kehotti nuorta Juhani Seppästä kokeilemaan eri asioita, ja nyt 60-vuotiaana hän on lääkäri, kirjailija ja juontaja
  2. Nikolai Danilotschkin 1935–2017
  3. Tapahtumia maanantaina 15. toukokuuta
  4. Ydinkeskustan vanhat klinikat
 12. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo
  6. Rip Kirby
 13. Radio ja TV
  1. Joonas Berghällin dokumentti kääntää katseen äiteihin ja naisten oikeuksiin
  2. Gösta Sundqvistin henkilökuvassa musiikki- ja sanatyöläinen osoittautuu puheliaaksi mieheksi
  3. Risti ja liekki -elokuva sai ansaittua huomiota lavastuksestaan
  4. Maanantain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  6. 6

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  7. 7

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  8. 8

   Trump vaati YK:ssa maailmaa yhdistämään voimansa roistovaltioita vastaan – ”Elämme suurten mahdollisuuksien ja suurten vaarojen aikaa”

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää