Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urpilainen tyrmää verokilpailun

Valtiovarainministerin mielestä Suomi ei voi laskea yritysveroa Ruotsin vanavedessä.

Kotimaa
 
HS
Dimitri Messinis AP
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (vas.) osallistui perjantaina EU:n valtiovarainministereiden kokoukseen. EU-puheenjohtajamaa Kyproksen isännöimässä kokouksessa ovat mukana myös IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ja EU-komissaari Olli Rehn.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (vas.) osallistui perjantaina EU:n valtiovarainministereiden kokoukseen. EU-puheenjohtajamaa Kyproksen isännöimässä kokouksessa ovat mukana myös IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ja EU-komissaari Olli Rehn. Kuva: Dimitri Messinis AP

Nikosia/Helsinki. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) tyrmää ajatukset yritysten maksaman yhteisöveron alentamisesta.

"Mihinkään uusiin mittaviin veronkevennyksiin ei tässä tilanteessa ole mahdollisuutta", Urpilainen sanoi Helsingin Sanomille Kyproksella EU:n valtiovarainministereiden kokouksessa perjantaina.

Yhteisöveron alentaminen on noussut keskusteluun Suomessa siksi, että Ruotsin hallitus päätti torstaina laskea sikäläisen yritysveron 26,3 prosentista 22 prosenttiin.

Suomessa yhteisöveroa laskettiin 1,5 prosenttiyksikköä 26:sta 24,5 prosenttiin tämän vuoden alussa.

"En näe, että Suomen kannattaa lähteä mukaan mihinkään aggressiiviseen verokilpailuun. En usko, että tällaisessa verokilpailussa on oikeastaan ollenkaan voittajia, mutta on hyvin paljon hävittävää, koska verotulot sen myötä katoavat", Urpilainen sanoo.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) ilmoittautui perjantaina 22 prosentin veroasteen kannattajaksi.

Myös saman valiokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok) sanoo, että Suomen on "ilman muuta" oltava samalla tasolla kuin Ruotsi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) viittasi Ruotsin yhteisöveron alentamiseen torstaina kyselytunnilla, kun hän vastasi kysymykseen Suomen kilpailukyvyn haitoista. Hänen mukaansa yhteisövero on yksi asia, joka joudutaan ottamaan huomioon yritysten kilpailukykyä mietittäessä.

Katainen oli perjantaina maltillisempi kuin puoluetoverinsa. Hän sanoi HS:lle, että Ruotsin tekemä yhteisöveron lasku ei tarkoita sitä, että Suomessa yhteisöveroa pitäisi taas laskea.

Kataisen mukaan Suomen pitää sen sijaan huolella katsoa mitä toimia pitää tehdä, että Suomen kilpailukyky vahvistuisi.

"Ruotsin yhteisöveron lasku ei ole keskeinen sytytin. Se vain muistuttaa, että kilpailijat, muun muassa Ruotsi ja Saksa, tekevät toimia", Katainen sanoo.

Katainen ja Urpilainen muistuttavat, että yhteisöveron laskemisen lisäksi Suomessa on laskettu energiaveroja ja annettu erilaisia kannustimia pk-yrityksille.

Kilpailukyky tulee kokonaisuudesta, ei pelkästä yhteisöverosta, Katainen sanoo.

"Nyt on nähty, että vientiyritykset maksavat veroja eri maihin ja aika vähän itse asiassa Suomeen. Se osoittaa, että yhteisöverotaso ei yksin selitä kilpailukykyä", Katainen sanoo.

HS kertoi selvityksessään perjantaina, että Suomen suurimpien vientikonsernien tuloksista vain pieni osa päätyy Suomeen verotettavaksi.

Urpilainen sanoo pitävänsä Helsingin Sanomissa esiteltyjä tietoja yritysten veronmaksusta hyvin huolestuttavina.

"Varmasti siellä on olemassa ihan perusteltujakin syitä, kuten tappionvähennystä, joka osaltaan on vähentänyt maksettujen verojen määrää. Mutta jos ja kun kyseessä on myös tietoista verosuunnittelua, niin minusta se on vastenmielistä", Urpilainen sanoo.

Katainen kertoo pohtineensa jo pitkään, voisiko Suomessa olla paremmin kasvua tukeva veromalli, joka tuottaisi enemmän verotuloja. Se tarkoittaisi laajempaa veropohjaa, alhaisempia veroja ja vähennysten karsimista.

Tämän vuoden budjettiehdotuksessa hallitus kuitenkin lisäsi erilaisten verovähennysten määrää noin puolen miljardin euron verran.

"Kun ei ole päätetty tehdä isoa rakenteellista uudistusta, oli kaksi vaihtoehtoa, joko yhteisöveron lasku tai täsmävähennykset", Katainen perustelee hallituksen päätöstä.

"Ajateltiin, että tällä kertaa kohdennetaan varat pienehköihin kasvaviin yrityksiin."

Katainen ihmettelee myös Suomen "dilemmaa".

"Olemme kilpailukykymittausten kärjessä, mutta tänne ei tule investointeja. Kaiken järjen mukaan pitäisi tulla paljon investointeja, mutta näin ei viime vuosina ole käynyt. Jotakin pitäisi tehdä."

Työryhmä: Virve Kähkönen,

Olli Pohjanpalo, Juha-Pekka Raeste, Kalle Silfverberg

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?