Päivän lehti 17.5.2017
Valikko
Päivän lehti 17.5.2017

Paikallinen sopiminen yleistyy: jopa palkkojen pienentämisestä voidaan sopia työpaikoilla – kerro HS:lle kokemuksistasi

Ekonomistien mielestä kilpailukykysopimus ei lisännyt oikeastaan lainkaan työelämän joustoja.

Oletko koskaan miettinyt, voisiko työsi järjestää nykyistä järkevämmin? Entä antavatko työehtosopimukset mahdollisuuden tehdä työtä niin, että se olisi nykyistä enemmän hyödyksi työntekijälle, työnantajalle ja asiakkaalle?

Tiedätkö ylipäätään, mistä kaikesta sinä tai työyhteisösi voitte sopia työnantajan kanssa?

Pian sinunkin työpaikallasi saatetaan ehdottaa paikallista sopimista. Syynä tähän on paljon parjattu kilpailukykysopimus (kiky).

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvityksen mukaan satojentuhansien ihmisten työehtoihin tuli kikyn seurauksena pykäliä, jotka sallivat lisää paikallista sopimista. TEM selvitti kaikkiaan 26:ta työehtosopimusta.

Nämä sopimukset määräävät yli miljoonan työntekijän työehdot kuntien työntekijöistä vartiointialaan.

”Merkittävin jo toteutunut paikallinen sopiminen oli työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa. Vaikka se oli palkansaajille todella vaikeaa, työajan pidentämisestä sovittiin paikallisesti 14 sopimuksessa, kun suurimpia sopimuksia oli tarkastelussa 26”, sanoo TEM:n yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala.

HS kerää kokemuksia paikallisesta sopimisesta mahdollista toista juttua varten. Jos työpaikallasi on käytetty paikallista sopimista, voit kertoa meille kokemuksiasi – sekä hyviä että huonoja. Samoin voit kertoa, jos paikallinen sopiminen ei syystä tai toisesta ole onnistunut.TEM:n selvityksen mukaan työajan pidennyksestä sovittiin työpaikoilla muun muassa rahoitusalalla, kiinteistöalalla, autokorjaamoissa, vakuutusalalla ja paperiteollisuudessa.

Työajan pidentämisestä ei voi puhua normaalina paikallisena sopimisena, sillä se tehtiin käskien. Kymmenessä sopimuksessa työaika piteni kuitenkin ohjattuna myös niin, että työntekijät eivät päässeet sopimaan työajan pidennyksestä, vaan liitot tai alayhdistykset määräsivät siitä. Näin oli esimerkiksi kunnissa.

Monissa kikyn mukaisissa sopimuksissa päätettiin myös muusta kuin 24 tunnista. Muiden uudistusten mukaisia muutoksia työpaikoilla tuskin on kovin paljon vielä tehty, koska sopimuksista monet tulivat voimaan vasta tänä vuonna.

Kikyn takia yhtiön taloudellisissa ongelmissa käyttöön otettava niin sanottu kriisilauseke kirjattiin 18 sopimukseen. Neljällä alalla se oli jo ennestään, joten se on nyt voimassa lähes kaikilla aloilla.

Useimmat kriisilausekkeet mahdollistavat työvoimakustannusten alentamisen vuoden aikana kymmenellä prosentilla.

Työaikapankki oli ennen kikyä jo 20 alalla. Nyt tuli kolme alaa lisää.

Usein yrittäjät valittavat, että työntekijät olisivat valmiita paikalliseen sopimiseen, mutta liitot estävät sen. Enää sopimista ei tarvitse – ainakaan teoriassa – alistaa liitoille suoraan millään selvityksessä mukana olleella alalla.

Eniten paikallisen sopimisen mahdollisuus lisääntyi yksityisen sosiaalipalvelualan lisäksi autokorjaamoissa ja kemian alan toimihenkilöillä.

Helsinkiläisen Kalliolan sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöille paikallinen sopiminen on tuttua.

Kalliolan setlementti on vuonna 1919 perustettu kolmannen sektorin toimija, jonka työntekijät muun muassa hoitavat lapsia ja vanhuksia. He ovat jo pitkään sopineet paikallisesti työajoistaan.

Työntekijöiden uuteen työehtosopimukseen tuli helmikuun alussa monta uudistusta.

Sopimus mahdollistaa nyt muun muassa työaikapankin ja myös palkkoihin puuttumisen tietyin ehdoin, jos yritys joutuu taloudellisiin vaikeuksiin.

Sopimuksesta myös poistettiin kohta, jonka mukaan paikallinen sopiminen pitää alistaa liitoille. Työvuoron pituutta voi jatkaa 15 tuntiin aikaisempaa joustavammin.

Kalliolassa kävi kuitenkin niin, että entiset paikalliset sopimukset pantiin jäihin uuden työehtosopimuksen tultua voimaan. Nyt laajasti työaikoja koskevia sopimuksia ei ole, mutta suunnitteilla on. Kunhan ensin selviäisi hallituksen toinen suuri hanke, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, sote. Se mahdollisesti muuttaa myös Kalliolan toimintaa.

”Tilanne on auki. Haluamme rauhassa katsoa, millainen sopimus olisi paras sekä työnantajalle että palkansaajille ja myös millaisia ratkaisuja voitaisiin ottaa käyttöön eri työpisteissä”, sanoo Kalliolan palvelutuotannon johtaja Kari Ollila.

”Aikaisemmin meillä oli paikallisista sopimuksista erilaisia variaatioita, mutta nyt toteutamme työehtosopimuksen kirjauksia. Kun sote ja muut palat ovat taas kohdallaan, täytyy katsoa, mitä paikallisia sopimuksia muutokset vaativat”, ohjaaja ja Kalliolan luottamusmies Virpi Salo sanoo.

Suomen yrittäjien ja monien ekonomistien mielestä kilpailukykysopimus ei lisännyt oikeastaan lainkaan työelämän joustoja. Ruotsissa ja Saksassa menee heidän mukaansa paremmin, koska työpaikoilla joustetaan enemmän työtilanteen mukaan.

Yrittäjien mukaan paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat merkitykseltään vähäisiä muun muassa siksi, ettei vähimmäispalkkoihin, lomaltapaluurahoihin ja pekkasvapaisiin saa puuttua.

Palkansaajajärjestöt pääosin kannattavat paikallista sopimista, kunhan niiden oma valta ei romutu. Palkansaajajärjestöt ihmettelevät, miksi työnantajat eivät halua tehdä enempää paikallisia sopimuksia, vaikka se on monesti mahdollista.

Mahdollisuus ei kuitenkaan koske työnantajaliittoihin kuulumattomia yrityksiä. Ne eivät siis ole työehtosopimusten osapuolia, vaikka joutuvat yleissitovuuden takia noudattamaan työehtosopimuksia.

Viime keväänä palkansaajien keskusjärjestöt ja vielä tuolloin työehdoista neuvotellut Elinkeinoelämän keskusliitto EK sopivat, että myös yleissitovuuden piirissä olevat järjestäytymättömät yritykset voisivat poiketa työehdoista samoin säännöin kuin järjestäytyneetkin.

Perheyritysten liitolle ja Suomen Yrittäjille tämä ei käynyt, koska niiden mielestä lakiin olisi pitänyt kirjata, että sopimuksen voisi tehdä luottamusmiehen lisäksi myös liittoon kuulumaton henkilö tai ryhmä.

Tämä ei puolestaan käynyt etenkään palkansaajille, koska liittojen valta perustuu järjestäytyneiden työnantajien kanssa tehtyihin työehtosopimuksiin ja luottamusmiesjärjestelmään.

Paikallinen sopiminen voi yleistyä seuraavan kerran ensi syksynä ja talvena, kun liitot neuvottelevat uusista sopimuksista.

Parhaillaan työryhmä pohtii myös työaikalain uudistusta. Työnantajat ja palkansaajat ovat niin eri mieltä jokseenkin kaikesta, ettei näillä näkymin kesäkuun lopun määräaikaan mennessä ole odotettavissa ainakaan merkittäviä muutoksia nykyiseen lakiin.

Oikaisu keskiviikkona kello 10.30: Kuvatekstissä Virpi Salon sukuniemi oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Jan Vapaavuori haluaa rakentaa autoille keskustatunnelin Helsinkiin – "Kyllä ihmiset ovat valmiita maksamaan"
  2. Paljastus Trumpin Venäjälle vuotamista salaisista tiedoista pöyristyttää Yhdysvalloissa – suomalais­asiantuntija arvioi, pettikö presidentin arvostelukyky
  3. Ruokakuriirien kisa kiristyy: Foodora hamuaa ilmaisella kuljetuksella Woltin asiakkaita
  4. Yle tutki Juha Sipilän yritystä, Sipilä uhkasi leikata rahoitusta – paljastuskirja väittää päätoimittajan kahmineen vallan Ylessä itselleen
 2. Pääkirjoitus
  1. Kaupungistuminen ei pysähdy Suomen rajoille, vaan se voi myös houkutella ulkomaille
  2. Heinäluoma voi päästää Sdp:n ehdokaspulasta
  3. Tiedustelu näkee painajaisia
  4. Naisten ja miesten palkkaerot syntyvät jo ennen työuraa
  5. Populismi kuihtuu vähitellen, ja suurin tekijä taustalla on talouskasvun piristyminen
  6. Karlsson
  7. Jonkun on otettava vastuu Yleisradion toiminnasta
 3. Kotimaa
  1. Paikallinen sopiminen yleistyy: jopa palkkojen pienentämisestä voidaan sopia työpaikoilla – kerro HS:lle kokemuksistasi
  2. Työministeri Lindström haki USA:sta mallia maahanmuuttajien työllistämiseksi – ”On väärää auttamista, että tehdään kaikki valmiiksi”
  3. Suomen talous elpyy, joten näillä aloilla voidaan neuvotella jo todellisista palkankorotuksista – ”Nyt puhutaan sadoista euroista”
  4. Kiistellystä hallintarekisteristä äänestetään keskiviikkona, perussuomalaisista osa ei halua hyväksyä lakia tehtyjen muutosten jälkeenkään
  5. Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija
  6. Emme olekaan niin hyviä kierrättäjiä kuin luulemme – testaa, pärjäätkö ammattiin opiskelevien kokeessa
  7. Kokoomus odottaa yhä Sauli Niinistön päätöstä jatkoaikeista – Koiviston hautajaisjärjestelyt saattavat lykätä ilmoitusta
  8. Alko joutuu maksamaan äidille korvausta tasa-arvolain vastaisesta syrjinnästä – kieltäytyi maksamasta palkkaa äitiysvapaalla
  9. Sairaalabakteeri MRSA on levinnyt synnytysosastolla Turussa
  10. Eurooppaministeri Sampo Terho: EU-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys ”joka tapauksessa jossain vaiheessa”
  11. Posti ei joudu maksamaan 100 000 euron uhkasakkoa – onnistui vähentämään viivästyksiä ja häiriöitä
  12. Pohjoismaiden kuninkaalliset tulevat kesäkuussa Helsinkiin juhlimaan 100-vuotiasta Suomesta
  13. Herakles-laiva lähti Rio de Janeirosta 14. tammikuuta 1946
  14. Göteborgin kaupunginosan nimi on Tuve
 4. Kaupunki
  1. Onko Munkkiniemi Helsingin paras paikka? Ainakin siellä on hämmästyttävän hyvä kahvilatarjonta – HS testasi Puistotien paikat
  2. Pyöräilyväylä Baanan päälle halutaan rakentaa kokonainen minikaupunki – rakennusliike tarttui kuvataiteilijan hahmotelmaan
  3. Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja
  4. Helsingin koulujen rahanjako muuttuu ensi vuonna: euroja saa vastedes oppilasmäärän perusteella
  5. Länsimetron toinen vaihe vaikeuksissa – valmistuminen myöhästyy ja hinta voi nousta
  6. Helsingin tuorein saunatulokas on saarella – Lonnassa peseydytään vanhan ajan kesämökkityylillä
  7. Poliisi ratsasi Helsingin rakennustyömaat – kolme rikosilmoitusta, 17 epäiltyä
  8. Yllätyssiirto kokoomuksessa: Vantaan kärkipoliitikko Tapani Mäkinen siirtyy oikeusministeri Antti Häkkäsen avustajaksi
 5. Ulkomaat
  1. Afganistanissa lapsiakin tappavan Isisin taistelija puhuu HS:lle piilopaikastaan: ”Kaikkein tärkein asia meille on jihad”
  2. Afganistanin varaulkoministeri vakuuttaa: Suomesta pakkopalautetuista pidetään huolta
  3. Ukraina sulki suositut venäläiset sosiaalisen median palvelut ja esti Yandex-hakukoneen käytön
  4. Kaakaovaltion kapina on ohi – Norsunluurannikon sotilaat hyväksyivät lisäpalkan ja palaavat kasarmeille
  5. Teini kuoli juotuaan kofeiinia liian nopeasti Yhdysvalloissa – Suomalais­asiantuntija: nuori voi reagoida herkästi pieneenkin määrään
  6. Brittiläinen hurjapää aikoo hypätä liitopuvulla liki 13 kilometristä – tavoittelee 400 kilometrin tuntinopeutta
  7. Lapsipornosyytteet virolaista kirjailijaa vastaan kaatuivat – ”Järjen voitto”
  8. Brexitin peruuntuminen on turha toive – jopa työväenpuolue haluaa nyt sulkea ovet EU-kansalaisilta
 6. Talous
  1. Sukupuoliroolit pysyvät sitkeinä nuorten ammatinvalinnassa – yli puolet yläkoululaisista pitää tyttöjä poikia parempina äidinkielessä
  2. EU-tuomioistuin hankaloitti Singapore-kauppasopimusta – ja luultavasti myös brexitiä
  3. WSJ: Autojätti Ford aikoo vähentää kymmeneksen työvoimastaan – jopa 20 000 työpaikkaa olisi vaarassa
  4. Kymmeniätuhansia passiivisia metsänomistajia houkutellaan kaupantekoon – miljardien eurojen puukauppa siirtyy Suomessa digiaikaan ensimmäisenä maailmassa
  5. Luottaako suomalainen vain suomalaiseen firmaan? Nämä ovat kymmenen luotetuinta yritystä ja järjestöä
  6. Kuluttajahinnat kallistuivat Britanniassa – inflaation odotetaan yhä kiihtyvän tänä vuonna
  7. Tilastokeskus: Talouskasvu lähestyi alkuvuonna jo kolmea prosenttia
 7. Urheilu
  1. Suomi kohtaa jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä Yhdysvallat, Kanada voitti lohkovaiheen päätöspelissä Leijonat 5–2
  2. Leijonat lähtee onkimaan isoa kalaa Kölniin
  3. Kanadalaiset sanoivat kyllä MM-kisoille – ”Saisimme helposti kaksi eliittijoukkuetta jalkeille”
  4. Tommi Mäkisen rallitalli on jo 110 hengen työpaikka – vanhan kotitalon paikalle valmistui ”Puuppolan kartano”, jossa kaikki on suomalaista
  5. Palloliitto panostaa lähivuosina miljoona euroa lisää vuosittain valmennukseen – ”jokaiselle lapselle ja nuorelle koulutettu valmentaja”
  6. Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja menee leikkaukseen ensi maanantaina
  7. Jalkapallotähdet oikeuteen veronkierrosta – Lionel Messi tuomittiin viime kesänä vastaavasta tapauksesta
  8. Muistatko dopingista kärynneen ”maitopoika” Ben Johnsonin? Uusi mainos koettelee huumorintajua ja jakaa mielipiteitä
  9. Syyttäjät: Dortmundin jalkapallo­joukkuetta vastaan tehdyssä pommi-iskussa ei viitteitä terrorismiin – iskun takana ”Sergei W.”
  10. IS: Robert Heleniuksen ottelu siirtyy syksyyn – syyt epäselvät
  11. Suomen keihäskesään kivikovia kilpailuja – Rion kärkinelikko kilpailee kahdesti Pitkämäkeä vastaan
  12. Pittsburgh tasoitti finaalisarjan – Olli Määttä mukana voittomaalissa
  13. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Ruotsinsuomalaisten suhde Suomeen muuttuu nyt nopeasti –”Musiikki voi olla uusi silta”, uskoo omaa versiota suomalaisesta tangosta esittävä Darya Pakarinen
  2. Miten käy budjettien ja taiteellisten johtajien vapauden, kun Kansallisoopperan pääjohtaja vaihtuu?
  3. Alexandre Kantorow on nuori pianisti-ihme, jonka tekninen osaaminen ei tunne rajoja
  4. Sydänmäki ja Louhivuori tarjoavat kuumehoureista lähiösurrealismia
  5. Mikko Pykäri laulattaa ero-olonsa muilla
  6. Kolmas levy kruunaa Alexi Tuomarilan jazztrion
  7. Alien: Covenant ei olekaan Alien-elokuva, vaan ennen kaikkea Prometheus 2
  8. Punk-legenda Henry Rollins tekee oman ohjelman Radio Helsinkiin
  9. Napakymppi palaa televisioon – juontaja julkistetaan kesällä
  10. Pessi ja Illusia saa uusia ulottuvuuksia sirkuksesta ja kahisevista lavasteista
 9. Tiede
  1. Joukko asiantuntijoita ajaa tuontikieltoa taimille – kasvin salamatkustaja voi romauttaa kansantalouden
  2. Tutkimus: Dieselautot saastuttavat 50 prosenttia yli päästörajojensa
  3. Asumaton paratiisisaari hukkuu muoviroskaan, tutkijat järkyttyivät: ”Kauimmaisetkaan kolkat eivät ole suojassa”
 10. Mielipide
  1. Pedagogiikka näkyy kaikessa päiväkodin toiminnassa
  2. Varhaiskasvatuksessa lähtökohtana ovat lapsen vahvuudet ja tarpeet
  3. Lapsiperheissäkin maksetaan veroja
  4. Lastenhoidon kustannuksia voitaisiin jakaa uudella tavalla
  5. Miksi vain nainen joutuu vastaamaan uteluihin lapsista?
  6. Seuraava Wannacry-epidemia on vain klikkauksen takana
  7. Apotti-nimen ei ole tarkoitus loukata
  8. Työsuhteen purkamisesta tulee kertoa hyvissä ajoin ennen koeajan loppua
  9. Makasiinin rauniot ovat aitoa kaupunkihistoriaa
  10. Lukujärjestys tukemaan kielten opiskelua
  11. Pyöräilykypärä pelasti henkeni
  12. Mittarin tuijottelusta liikunnan iloon
 11. Tänään
  1. Kirjat hyllyyn ja pääkallot ikkunaan – Jo 40 vuotta antikvariaattia pitäneen Cecil Hagelstamin usko kirjaan ei horju
  2. Olli-Pekka Nordlund 1952–2017
  3. Ilona Nykyri 1952–2017
  4. De Gaulle tyrmäsi säälittä Englannin EEC-jäsenaikeet
  5. Tervasaaren aitasta kesäkahvila
  6. Tapahtumia keskiviikkona 17. toukokuuta
  7. Nuoret taiturit kisaavat
  8. Onnistuuko pistekirjoitus?
 12. Radio ja TV
  1. Kesä on nuorelle kasvun paikka vuoden 1989 klassikkosarjassa
  2. Mustien pantterien dramaattiset alkuvuodet
  3. Vauvat vaihtuvat synnytyslaitoksella japanilaisdraamassa
  4. Keskiviikon tv-elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  6. 6

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  7. 7

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  7. Tunti sitten
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää