Päivän lehti 19.4.2017
Päivän lehti 19.4.2017

Ihmiskunnan muisti säilyy Huippuvuorilla – Tietoaarteet saivat ”ikuisen” holvin 300 metrin syvyydestä

Vanha norjalainen hiilikaivos tarjoaa katastrofin kestävän suojan tiedostomuotoon siirretylle tiedolle, taiteelle ja kulttuurille.

Olet saattanut kuulla ydinsodan ja massiivisen luonnonkatastrofin kestävästä siemenpankista, joka avattiin Huippuvuorille Norjaan muutama vuosi sitten. Sinne varastoidaan ravintokasvien siemeniä eri puolilta maailmaa.

Nyt samaan paikkaan Pohjoisnavan tuntumaan on avattu toinenkin ”ikuinen” varasto.

Siementen sijaan siellä säilytetään dataa: historiallisia dokumentteja ja muuta tietoa, taidetta, kulttuuria – mitä hyvänsä, jonka saa säilöttyä tiedostomuotoon.

Arctic World Archive -niminen dataholvi sijaitsee vuoren sisällä 300 metrin syvyydessä. Se vihittiin käyttöön maaliskuun lopussa ja tiedostoja on siellä jo. Ensimmäiset asiakkaat ovat Brasilian ja Meksikon kansallisarkistot sekä Norjan kunnallisarkisto.

Nimenomaan asiakkaat. Siemenholviin säilöminen on ilmaista ja holvin kuluista huolehtivat yleishyödylliset järjestöt, mutta Arctic World Archive on bisnestä. Dataholvin tekniikasta ja yrityksen pyörityksestä vastaa Piql-niminen norjalaisyhtiö.

Täysin yksityinen yritys dataholvi ei kuitenkaan ole. Mukana on myös Norjan valtiollinen kaivosyhtiö Store Norske. Se tarjosi holville tilan, Huippuvuorilla sijaitsevan vanhan hiilikaivoksen. Alkuun dataholvina toimii kaivoksen entinen paloasema.

”Mutta tarvittaessa käytössämme on koko kaivos, joka on noin 3,5 kilometriä pitkä, eli tila ei ihan heti lopu kesken”, Piqlin toimitusjohtaja Rune Bjerkestrand kertoo puhelimitse.

Homma toimii näin:

Ensin asiakas toimittaa Piqlille säilöttävät asiat digitaalisessa muodossa, eli tiedostoina. Piql tarjoaa palvelua myös fyysisten asiakirjojen, valokuvien ja vastaavien digitointiin.

Sitten tiedostot siirretään uudelleen fyysiseen muotoon, Piqlin itse kehittämälle häviöttömälle erikoisfilmille. Yhteen rullaan mahtuu noin 120 gigaa dataa. Nämä filmirullat sitten säilötään Svalbardin holviin.


Siellä, noin viiden pakkas­asteen lämpö­tilassa, filmien pitäisi Bjerkerstrandin mukaan säilyä ainakin 500, luultavasti tuhatkin vuotta.

Vuoren sisällä ne ovat turvassa luonnonmullistuksilta ja ihmisen aiheuttamilta tuhoilta. Bjerkerstrandin mukaan heidän erikoisfilmiinsä ei sähkömagneettinen tai radioaktiivinen säteilykään vaikuta.

Huippuvuorten saariryhmä on turvallinen ympäristö. Se on Norjalle kuuluva demilitarisoitu alue, jonka asema määriteltiin jo 1920-luvulla kansainvälisellä sopimuksella. Siksi se on turvallinen säilytyspaikka tiedolle sotilaallisten selkkaustenkin varalta.

Data voidaan helposti siirtää filmiltä takaisin digitaalimuotoon ja lähettää takaisin asiakkaalle, Bjerkerstrand sanoo.

Arctic World Archive mainostaa palvelun eduksi nimenomaan sen, että tiedot ovat holvissa ainoastaan fyysisessä muodossa. Niistä ei tallenneta filmin lisäksi mihinkään pilvipalveluihin tai servereille.

”Niitä ei pääse käsiksi hakkeroimalla. Kukaan ulkopuolinen ei pääse manipuloimaan tai editoimaan niitä”, Bjerkerstrand sanoo.

Tällä hetkellä holviin säilötään historiallisia dokumentteja: Brasilian ja Meksikon arkistot ovat toimittaneet sinne muun muassa kopiot maiden alkuperäisistä itsenäisyysjulistuksista sekä muuta maiden historiaan liittyvää aineistoa.

Tulevista asiakkaista vielä neuvotellaan. Bjerkerstrand sanoo, että potentiaalista säilöttävää voi olla vaikka tieteellinen tutkimusaineisto tai yrityksille tärkeä bisnesdata, joka halutaan pitää turvassa kilpailijoilta.

Tai taide: eräs iso tuotantoyhtiö on Bjerkerstrandin mukaan ollut kiinnostunut elokuviensa säilömisestä holviin.

Bjerkerstrand muistuttaa, että 3d-mallinnuksen myös patsaiden ja veistosten kaltaista historiallista taidetta voi tallentaa dataksi, jotta siitä säilyisi muisto jälkipolville.

Paljonko dataholviin säilöminen maksaa?

”Bisnespuoli on vielä niin alussa, etten pysty sanomaan. Tähänastiset hinnat on määritelty jokaisen projektin kanssa erikseen. Mutta jos kysyt parin kuukauden päästä, hintalistaus varmasti jo on”, Bjerkerstrand sanoo.

Kiinnostuneita hänen mukaansa on ilmoittautunut asiakkaiksi jo runsaasti. Myös yksityishenkilöitä – tosin tässä vaiheessa Piql tarjoaa dataholvipalveluaan vain valtioille, yrityksille ja yhteisöille.

Bjerkerkstrand on vakuuttunut, että dataholvilla on täyden mahdollisuudet olla taloudellisesti kannattava bisnes.

”Kun Norjan valtion kaivosyhtiö on mukana, ehdottomasti. Ilman heitä meillä ei yksittäisenä firmana olisi tietysti ollut lihaksia lähteä tähän.”

Piqlin tiedotteen mukaan Arctic World Archive ”suojelee planeettamme digitaalista perintöä.”

Mutta onko se tuollainen – siemenholviin verrattava – yleishyödyllinen hanke, vai ennemminkin sveitsiläisen pankin kaltainen tallelokeroyritys?

Molempia, Bjerkerstrand sanoo.

”Eräs haastattelija kutsui tätä ’tuomiopäivän holviksi.’ Kyllä, tämä voi olla holvi tiedolle maailmanlopun varalta. Mutta voi tämä olla myös paikka, johon kuka tahansa voi laittaa ’varmuuskopion’ henkilökohtaisesti omistamastaan datasta.”

Suomessa kansallisesti arvokkaita asiakirjoja säilötään valtion omistamaan Kansallisarkistoon.

Mitä mieltä siellä ollaan norjalaisten dataholvista, joka tekee tiedon säilytyksestä bisnestä?

Kansallisarkiston johtaja Jussi Nuorteva tietää Arctic World Achiven, mutta ei katso sen kilpailevan valtiollisen tason toimijoiden kanssa.

”On kiinnostavaa nähdä, miten se kehittyy ja millainen palvelu siitä tulee. Monia asioita voi myös tehdä julkaisen ja yksityisen puolen yhteistyönä. Mutta Suomessa käytäntö on se, että arkistojen palvelut ovat maksuttomia. Meillä lähtökohtana on tiedon vapaa saatavuus”, Nuorteva sanoo.

Muiden maiden kansallisarkistot ovat kuitenkin jo säilöneet dokumenttejaan Huippuvuorten ”maailmanlopun holviin” varmuuden vuoksi.

Suomessa osataan sama itsekin, vakuuttaa Nuorteva.

”Kyllä aineistoja säilytetään Suomessakin suojattuna. Voi sanoa, että vastaavalla tavalla kuin Norjan holvissa. Miten ja missä, ei tietenkään voi tarkemmin kertoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Norja
 • Ulkomaat
 • säilytys
 • Tieto
 • Kulttuuri
 • Huippuvuoret
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Lukion suosio huipentui nykyisiin kolmikymppisiin, sitten alkoi lasku – Tutkija on huolissaan Suomen koulutustasosta
  2. 80-vuotiaan Aulin säästöt katosivat, kun pankkiiriliike myi sijoitustuotteen toisen perään – Auli ei edes muista tapaamisia
  3. Britannian Theresa Mayn laskelmointi voi tehota: Oma kansansuosio ja opposition heikkous lupailevat isoa vaalivoittoa – elleivät brexitin vastustajat yllä ihmeeseen
  4. Asiantuntijat eivät usko Britannian uusien vaalien vaikuttavan brexitiin: ”Haaveilu kannattaa lopettaa”
  5. Britannian yllätysvaalit koettelevat EU:n hermoja – Brexit on kuin tv-sarja, jonka tuotantokausien määrää ei ilmoiteta
 2. Pääkirjoitus
  1. Turkin vaikeudet ovat vasta edessä
  2. Ylioppilastutkinto on nuorille linkki tulevaan
  3. Britannian pääministeri Theresa May yrittää hankkia työrauhaa vaalien avulla
  4. Mélenchon nousee Ranskan presidenttikisassa kauppaamalla typeryyksiä, joita hän ei voi edes toimittaa perille
  5. Ruotsin palkkaratkaisu ei näytä Suomen suuntaa
  6. Karlsson
  7. Erdoğanin yksinvaltius tuo EU:lle valtavan ongelman
 3. Kotimaa
  1. Suomalaisten rauhanturvaajien määrä kaksinkertaistui Libanonissa – keväällä aloittanut ”iskunyrkki” on jatkuvassa valmiustilassa
  2. Ylioppilastutkintoon halutaan isoja muutoksia: neljän tunnin koeaika, suullista testaamista ja vaativampia aineyhdistelmiä
  3. ”Kaikki meni loistavasti” suomalaisen satelliitin laukaisussa – video näyttää Aalto-2:n historiallisen matkan kohti avaruutta
  4. Eduskunta ei anna presidentille valtaa päättää kiireellisenkään sotilaallisen avun antamisesta tai pyytämisestä
  5. Yli puolet työntekijöistä tuntee itsensä väsyneeksi päivisin – erityisesti nuorten väsymys huolestuttaa työterveyslääkäriä
  6. Lehdistönvapaus­vertailun tulokset karkasivat maailmalle –”Sipilä-gate” vei Suomelta ykköstilan kuuden perättäisen vuoden jälkeen
  7. Lapin hehkuttama supertalvi toteutui: kiinalaiset turistit nostivat lentoasemat ennätyskasvuun
  8. Ensimmäiset punkit jo nypitty koirien turkeista – kylmä sää hidastanut puutiaisten kevättä
  9. Veikkaus: 87 miljoonaa euroa Eurojackpotissa voittanut on löydetty
  10. Viisi varusmiestä loukkaantui autokolarissa Turussa
  11. Presidentti Erdoğan puhui Ankarassa
 4. Ulkomaat
  1. 35 tunnin työviikkoa vääntävä ranskalainen on Euroopan kummajainen – ”Ranskalaiset ovat hemmoteltuja”, sanoo pariisilainen kirjakauppias
  2. Ehtiikö Erdoğan tehdä pilkkaa demokratian kustannuksella? Turkin ja EU:n suhteissa eletään kriittisiä hetkiä
  3. Merkittävä historiallinen löytö: Arkeologit kaivoivat esille kahdeksan muumiota Egyptissä
  4. Pohjois-Korean uhittelu kovenee – Pienikin liike USA:lta, ja ”Pohjois-Korea iskee ensin ja tuhoaa hyökkääjät ilman armoa”
  5. Teloituksia lykättiin jälleen Arkansasissa – osavaltio suunnittelee yhä teloittavansa kuusi ihmistä ennen lääkeaineen vanhenemista
 5. Kaupunki
  1. Länsimetron ongelmien syyt on kirjattu raporttiin, mutta metroyhtiö kieltäytyy julkistamasta sitä – miksi?
  2. Helsingin johtosalkut voidaan jakaa jo tällä viikolla – HS esittelee todennäköisimmän pormestarikaartin
  3. Kotisairaanhoitoyritys huijasi asiakastaan – liki 90-vuotiaalta uhrilta vietiin yli 200 000 euroa
  4. Taksinkuljettajat sumputtivat näyttävästi Helsingin keskustan, mutta matkustajilta riitti myötätuntoa – ”En halua mitään basaaria tänne”
  5. Espoon ja Kirkkonummen rajoilla liikkuu pelottomasti käyttäytyvä susi
  6. Pilvi Torsti on nousemassa kansanedustajaksi
  7. Espoossa paloi pienen jalkapallokentän verran heinikkoa
  8. Marmai: VR:n kivimiespatsaat saavat omat vappunaamarit – juhlistavat Kiss-yhtyeen Helsingin konserttia
 6. Talous
  1. IMF: Maailmantalouden kasvu lujittuu ja Kiinan talous on ennakoitua paremmassa iskussa – pitäisi hyödyttää Suomea
  2. Ruotsin talouden hyvä vauhti jatkuu – kasvu odotettua nopeampaa, työttömyys vähenee yhä
  3. Käytettyjen autojen kauppaketju Kamux haluaa taas pörssiin
 7. Urheilu
  1. Sami Jauhojärvi lopetti huipulla – hän on menestystään suurempi urheilija ja hiihtokansan oma ”Musti”
  2. Järkisyyt jyräsivät intohimon: Sami Jauhojärvi ”väsyi olemaan väsynyt”
  3. Kalpa järjesti finaaliyllätyksen – maalivahti Kilpeläinen pysäytti Tapparan
  4. KalPan palikat oikeassa järjestyksessä
  5. Pikkuleijonat tyrmäsi Kanadan ja eteni voittoputkessa puolivälieriin – Vesalainen iski hattutempun
  6. Pekka Rinteen kova nollaputki poikki, torjunta nousi some-ilmiöksi – Komarovin Toronto virittelee yllätystä
  7. Kärpät ja Ässät vahvistivat joukkueitaan – maajoukkuepelaajat vaihtoivat maisemia
  8. Cristiano Ronaldo vei viidellä maalillaan Real Madridin Mestarien liigan välieriin
  9. Borussia Dortmundia vastaan tehdystä räjähdeiskusta on syytetty islamisteja, äärivasemmistolaisia ja äärioikeistoa – syyllinen on yhä karkuteillä
  10. Barcelona aikoo tehdä viisi maalia toistaakseen ihmepelastumisen – ”Älkää lähtekö 80. minuutilla”
  11. Leijonien entinen päävalmentaja Bubnik on kuollut
  12. Esapekka Lappi saa vihdoin mahdollisuutensa MM-ralleissa –”Olen odottanut tätä tilaisuutta koko ikäni”
  13. Tunnisti veljensä tappajan? Omat sysäsivät argentiinalaisen jalkapallofanin kuolemaan
  14. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Turkin taiteilijoilta vaaditaan rohkeutta, kun sensuuri kovenee ja poliisi hakee ihmisiä kotoa – ”Työtä on jatkettava”, sanoo nuori taiteilija
  2. Ihmiskunnan muisti säilyy Huippuvuorilla – Tietoaarteet saivat ”ikuisen” holvin 300 metrin syvyydestä
  3. Tutkija löysi Albert Edelfeltin teoksen Venäjältä – googlaamalla
  4. Ilmari Hannikaisen pianokvartetto on hurmaava löytö
  5. Ero, uusi tukka ja uusi musiikkityyli: Irlantilainen rockabillytähti Imelda May on nyt matkalla huipulle – mutta uransa alussa hän haki vauhtia Suomesta
  6. Pekko Käpin jouhikkobluesissa on uusia sävyjä
  7. Thomas Adèsin musiikkiin pääsee sisälle aukoista
  8. Janne Laurila tekee luontevaa tamperelaista poppia manserockin varjosta
  9. Kendrick Lamarin albumi oli pääsiäisen ja koko laimean popkevään pelastus
  10. Cheekiä – ja hänen kaksoisveljeään – tulevassa elokuvassa esittää Antti Holma
  11. Toimittajien Jari Aarnio -kirjasta tehdään televisiosarja – Pahan poliisin tarina kiinnostaa myös ulkomailla
  12. Puccini-festivaali Savonlinaan – Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee nyt myös Taidehallia
 9. Tiede
  1. Älylaitteet näkevät sokean puolesta: Opastutka kertoo esteistä ja lasit kuiskaavat korvaan, mitä ympärillä tapahtuu
  2. Juoksuinto tarttuu kaverilta – miestä kannustaa kuntoiluun sekä mies- että naisystävä, naista vain muut naiset
  3. Silmätipat hoitavat jetlagin tulevaisuudessa
 10. Mielipide
  1. Ovatko uudet maksutavat osasyy ylikuluttamiseen?
  2. Helsingin arvokkaiden viheralueiden kohtalo huolettaa
  3. Helsinki tuhoaa ilmailuhistoriaa – Malmin suureen lentokonehalliin kaavaillaan teknobileitä ja kirpputoria
  4. Vaihdevuosia elävien naisten nimittelyn on loputtava – haluttoman naisen roolia tarjotaan joka tuutista
  5. Leipäjono-ongelmiin on yhteisöllisiä ratkaisuja
  6. Tesla ei ole arvokkain autonvalmistaja
  7. Kaupunki ja Kela tukevat lapsiperheitä
  8. Rahantekokoneita tulee aina vain lisää
  9. Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona
  10. Herätysliikkeet eivät edusta ”suljettuja lahkoja” vaan globaalin kristillisyyden kasvavaa ja moninaista muotoa
 11. Tänään
  1. 70 vuotta täyttävä Hector on taas energiaa täynnä
  2. Armas Hursti 1934–2017
  3. Michael Ballhaus 1935–2017
  4. Suomalainen sauna kiinnostaa Dublinin rakennus­näyttelyssä
  5. Tapahtumia keskiviikkona 19. huhtikuuta
  6. Kauhuelokuvien kevätkavalkadi
  7. Musiikkikomediaa oopperaveljeksiltä
 12. Radio ja TV
  1. Veni, Vidi, Vici -sarjassa epäonnistunut taide-elokuvien ohjaaja päätyy pornoalalle
  2. Uusi Supertähdet oli kuolettavan tylsä – Matti Nykänen oli aika pihalla, eikä Sami Hyypiästä irronnut draamaa
  3. Taiteilija hallitsi imartelun
  4. Keskiviikon elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  8. 8

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  9. 9

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää