Päivän lehti 20.4.2017
Päivän lehti 20.4.2017    |   Kirja-arvostelu

Ylivertainen työkiihko nosti Eino Leinon kulttuurielämän huipulle – ja myrkkyviinat nopeuttivat runoilijaneron rappeutumista

Panu Rajalan oivallinen elämäkerta paljastaa karun totuuden: Leino kuoli syfilikseen.

Elämäkerta

Panu Rajala: Virvatuli. Eino Leinon elämä. WSOY. 597 s.

Ensin tärkein. Elämäkertojen erikoismiehen Panu Rajalan Virvatuli. Eino Leinon elämä on jälleen huomattava teos. Se on yleisesitys Leinon elämästä ja töistäkin, vaikka sitä ei kirjan nimessä sanota.

Leinosta on kirjoitettu paljon. Rajalan voima on, että hän osaa tehdä eläväksi sekä ajan että siinä elävät henkilöt.

Miten se tapahtuu?

600-sivuisen järkäle sisältää kosolti uusia painotuksia. Leinon tutut kasvuympäristön ja varhaisen lahjakkuuden teemat Rajala esittelee velvollisuudentuntoisesti. Vauhtiin päästään, kun keskiöön tulee poliittinen analyysi. 1900-luvun alun suomettarelaisten ja nuorsuomalaisten vastakkainasettelu muistuttaa nykyistä sivistyneistön kahtiajakoa.

Leino oli terävin kynä siinä väittelyssä.

Kun poleemikko-Leino kyllästyi alhaiseen riitelyyn, hän ryhtyi teosofiksi, Sunnuntai-lehden päätoimittajaksi. Vaihetta on aiemmin väheksytty Leino-tutkimuksessa, mutta Rajala osoittaa yhteydet Leinon korkealentoisen kansallisen idealismin ja hengellisen sopusoinnun välillä.

Kun tilanteet sitten etenivät sisällissotaan, Leino valitsi puolensa. Hän syytti työväen agitaattoreita, pelkäsi henkensä puolesta Helsingissä. Ratkaisun jälkeen hän ihaili saksalaisia, kirjoitti runoja valkoisille sankareille, Vöyrin sotakoulun historiikin.

Leinolle kansan petos, aseeseen tarttuminen, oli vielä suurempi pettymys kuin muulle sivistyneistölle. Hänen kalevalainen kansanpalvontansa oli ollut hyvin ihanteellista.

Jälkipuheessaan Rajala myöntää Leinon ajattelun seuraamisen vaikeuden. Kirjan nimi, Virvatuli, viittaa tähän. Yhteiskunnallisessa katsannossa Leino oli häilyvä innostuja, joka siirtyi ajan aatteesta toiseen, innostui ja kyllästyi nopeasti.

Paitsi Leinon poliittisen ajattelun vaiheita, Rajala seuraa kirjailijan henkilökohtaisen elämän kulkua. Sunnuntailapsi sai veljensä Kasimirin ohjaamana kaiken heti ja vähän ennenkin.

Nousu kulttuurielämän huipulle perustui Leinon intoon, lahjakkuuteen ja nopeuteen. Tosin myös ”monipuolisuus, epäkäytännöllisyys ja taloudellinen lahjattomuus” olivat yhteisiä piirteitä Leinon veljesten hankkeille, kuten Rajala rauhallisesti toteaa.

Aina kun Leino aatteellisti, hän romantisoi. Esimerkiksi pyhä käsite ”kansa” oli täysi abstraktio. Hella Wuolijoen havainto kesäpaikalta Kukkialta on kuvaava. Herraseurojen keskipisteellä ei ollut mitään sanottavaa kansanmies Pennalle. Ei myöskään kansanmies osannut pitää laiskan herran kirjoittamista työnä.

Tällaiset pikku yksityiskohdat kertovat sisällissodan taustasta.

Uransa huipulla Leinon ylivertainen työkiihko ja sen buustaaminen kieltolakiajan väkevillä myrkkyviinoilla työnsi häneltä muun elämän sivuun. Mutta kun katsoo Leinon teosluetteloa, ymmärtää, ettei asia muuten voinut ollakaan.

Kiihko nopeutti myös runoilijaneron rappeutumista. Aatteiden tasolla se näkyi yhä mahtipontisempina, mahdottomina suunnitelmina.

Sen sijaan kirjallisissa ja töissä ja esiintyjänä Leino kykeni nousemaan monta kertaa, niin runokiertueilla kuin Viron valtauksessa. Eikka oli keikka-miehiä ja kansansuosikin rooli herätti hänet henkiin. Sitten suunta katoaa, Leino tulee toimeen enää suojakaartin avustuksella.

Rajala kiinnittää tarkan huomionsa Leinon naissuhteisiin. Tässä niin elämäkerran kohde kuin kirjoittajakin ovat osaamisalueensa ytimessä. Rajalan mukaan Leino oli enemmän kaukorakastaja, kirjeillä ihastuttaja kuin arjen suhteessa eläjä.

Avioliitto Freya Schultzin kanssa oli valloitus. Niin oli myös liitto Aino Cajanuksen kanssa ja sarjan surullinen päätös Hanna Laitinenkin. Megrin Anja oli ”ruotsin” seikkailu Karjalan runomaille. ”Musta rouva” Aino Kallas taas platoninen innoituksen lähde, kohteelleen kuitenkin enemmän. Leinon ainoa ”tasaveroinen” kumppani elon tiellä oli L. Onerva.

Leinon arjen avioelämän vieroksunta asettuu uuteen valoon, kun Rajala kirjansa loppusivuilla esittelee kirjailijan loppukauden lääkärin Väinö Lindénin merkinnän. Hänen mukaansa Leinon kuolinsyy oli lueettinen krisiogastria, vatsan alueelle edennyt syfilis. Rajala hehkuttaa perinnetiedon varmistumista ja siinä sivussa suullisen historiantutkimuksen merkitystä.

Ehkä asialla ei meille, aidsien ja eboloiden ajan ihmisille, niin suurta uutismerkitystä ole, mutta totta kai tieto selittää sekä Leinon työkiihkoa, juomista että naissuhteita.

Leinon teoksista kirjoittaessaan Rajala liittää huipputyöt kulloiseenkin naissuhteeseen.

Hyvää teosanalyyseissa on myös Rajalan leipälajin, teatterin korostaminen. Teatterikriitikko Leinon puheliaat pukunäytelmät eivät saavuttaneet suosiota, mutta yritystä hänellä oli. Erikoisin oli Helkanäyttämö, ketään naurattamaton kesäteatterin alku.

Helkavirsien runoja pohtiessaan elämäkerturi Rajala on pinnallisimmillaan koko kirjassa. Kun hän puhuu Lapin kesän joutsenista, hän tosiaan puhuu joutsenista, eikä toivosta.

Ja toisin päin: kainuulaisen Leinon varhaiset runot olivat yleistä runokuvaa, purjeita, pullollaan. Mutta poikaikäinen Leino oli myös innokas purjehtija Oulunjärven selillä. Reijo Heikkisen kuvaukset puuttuvat Rajalan lähdeaineistosta.

Leinon pakinoinnin erittelijänä Rajala sen sijaan onnistuu. Nimimerkit Mikko Vilkastus ja Teemu toivat uuden tyylin taide- ja yhteiskuntakeskusteluun. Rajala on myös uurastanut läpi suuren läjän Leinon keskinkertaista ja huonoa proosaa.

Myöhäisemmät helmet, eläinkertomukset, Juhana Herttuan ja Catharina Jagellonican laulut ja Elämäni kuvakirja huomioidaan unohdukselta.

Hauskoista tarinoista Virvatuli-kirjassa paras on kuvaus Kalevalaseuran kokouksesta. Leinoa harmitti, kun Sibelius ei säveltänyt häntä, ja Sibelius hermostui miltei käsirysyyn Leinon piikittelystä.

Lähteissään Rajala luottaa sekä kirjailijoihin (L. Onervaan, Hannu Mäkelään) että tutkijoihin (Aarre M. Peltoseen, Maria-Liisa Nevalaan). Ja siis suulliseen historiaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Elämäkerta
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Homeesta tuli miljardiluokan ongelma – HS selvitti, paljonko maailmalla on sisäilmaongelmia ja miten niihin suhtaudutaan
  2. Maailmanpolitiikassa on meneillään pitkä järistys
  3. YK on etulinjassa, kun Trump käy ulkopolitiikan kimppuun
  4. Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet
  5. Kansanedustaja Emma Kari lähtee vihreiden johtajakisaan – ”Politiikasta on hävinnyt toivo”
 2. Pääkirjoitus
  1. Tiedustelussa tieto on yksityiskohdissa
  2. Länsimetro oy paljastaa kuntayhtiöiden ongelmat
  3. Liikennepalvelujen iso uudistus etenee vihdoin
  4. Melania Trump on epävarmojen miesten unelmanainen – kuvankaunis eikä suotta kyseenalaista miehen valtaa
  5. Kettuilua, kyydistä jättämistä ja väärä osoite – taksien ongelma ei ole hinta vaan kelvoton palvelu
  6. Theresa Mayn uhkapeli voi myös epäonnistua
 3. Kotimaa
  1. Uusi Pisa-tutkimus paljastaa: Suomalaisnuoret ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä – Aasian menestyjämaat jäivät taakse
  2. Tiedustelulain luonnoksessa on asiantuntijoiden mukaan korjattavaa – ”Vaikka kuinka monta kertaa hoetaan, ettei kyse ole massavalvonnasta, niin sitä se on”
  3. Jos Suomi ei tee tiedustelua, joku muu kyllä tekee
  4. Krp:n rikostarkastaja käytti Finnairin pluspisteitä yksityismatkaan – syytteen nostamista pidettiin kohtuuttomana
  5. Taksien hinnoittelu vapautuu – kiistellylle liikennelaille sinetti eduskunnassa
  6. Jopa 1 500 työntekijää menee torstaina lakkoon Sipilän hallituksen toimia vastaan – ”Vahingon kärsii työnantaja ja viime kädessä koko työyhteisö”
  7. Äiti huolestui poikansa tyhjistä päivistä helsinkiläisessä ammattikoulussa – Asiantuntija: ”Koulussa jokin todella pahasti pielessä”
  8. Oulussa mielenosoitukseen heitetty pullo sisälsi ”polttoöljyyn viittaavaa ainetta” – Soldiers of Odinin jäseneksi ilmoittautuneen epäillyn tiloista löytyi dynamiittia
  9. Väitöstutkimuksessa luotu uusi pisteytys vähensi huomattavasti turhia umpilisäkkeen poistoja – otettiin samantien käyttöön Meilahdessa
  10. Käräjäoikeus: Loviisan murhaan syyllistynyt mies oli syyntakeeton – surmasi naisen ja puukotti poliisikoiraa
  11. Elinkeinoelämän valtuuskunta: Yritysveroa voisi verolupauksella laskea kaksi prosenttiyksikköä ilman että verotulot vähenisivät
  12. Kaksi pilkkijää putosi jäihin Jämsässä, toinen kuoli
  13. Rajatorpan koulu puretaan kun uudet koulutilat ovat valmiit
 4. Ulkomaat
  1. Sanomalehdet tekevät työn Theresa Mayn puolesta – konservatiivinen brittilehdistö lähti puolustamaan brexitiä vaaliuutisen jälkeen
  2. Ranskan vaaliasetelma on todella jännittävä – Tuorein kysely: Macron ja Le Pen rinta rinnan, mutta Fillon ja Mélenchon hengittävät niskaan
  3. ”Surullista, häiritsevää” – Suomen asemaa puineen lehdistönvapaus­järjestön johtaja järkyttyi Sipilän meilipommituksesta
  4. Valvontajärjestö: Syyrian kaasuiskussa käytettiin erittäin tappavaa sariinia – Ranska lupaa esittää todisteet al-Assadin syyllisyydestä
  5. Trump lupasi kiristää työviisumi­käytäntöjä – asetuksen kohteena olevia H-1B-viisumeja on myönnetty suomalaisille noin 60 vuodessa
  6. Itsemurhat saivat Japanin hallituksen ehdottamaan ylitöille sadan tunnin kattoa kuukaudessa – kriitikot ovat kauhuissaan, pääministeri ylistää ”historialliseksi askeleeksi”
  7. Saksan oikeistopopulistien johtaja vetäytyy puolueensa vaalikampanjan kärkiehdokkuudesta
  8. Turkin keskusvaalilautakunta hylkäsi opposition valitukset kansanäänestyksen tuloksesta
  9. Venezuelan ”kaikkien marssien äiti” riistäytyi väkivaltaiseksi – sadattuhannet osoittivat mieltään, ainakin kolme ihmistä kuoli
 5. Kaupunki
  1. ”Oli arveluttavaa, kun tyttäreni sai Tinder-matchin opettajansa kanssa” – HS kysyi sosiaalisen median käytöstä kouluissa
  2. Miksei elokuvateattereissa saa nauttia olutta? Kalteva lattia estää anniskelun, selittää alkoholitarkastaja
  3. Moni nainen pelkää Helsingissä, mutta mitä tunteelle voi tehdä? Tutkija: ”Ei se puistoja parturoimalla katoa”
  4. Kaksikiloinen hauki putosi taivaalta ratsastustallin pihaan Sipoossa – ”Jonkinlainen häiriötilanne siinä on varmaankin ollut”
  5. Satavuotiasta arvotaloa puretaan Helsingin Tähtitorninvuorella – rakennuslupa sekä kieltää että sallii purkamisen
  6. Linja-auto törmäsi jalankulkijaan Helsingin Kampissa
  7. Nainen väitti, että hänet raiskattiin vastaanottokeskuksen lähellä Espoossa – poliisi ei löytänyt näyttöä rikoksesta
  8. Jätkäsaaren oranssi kävelysilta nostetaan paikalleen ensi yönä – silta otetaan käyttöön tämän vuoden lopussa
 6. Talous
  1. Metsässä piilee sijoittajalle loistavia mahdollisuuksia –Ilmastonmuutos ja verotus ovat metsänomistajan puolella
  2. Pankkiiriliike hävitti 80-vuotiaan Aulin rahat – Jos sijoitukset on kääritty ulkomaiseen vakuutukseen, asiakkaan valitusmahdollisuudet ovat vähäiset
  3. Facebook paljasti suunnitelmiaan: virtuaalisia sisältöjä ja uusia Messenger-ominaisuuksia
  4. Konkurssihakemuksia jätettiin alkuvuonna ennätyksellisen vähän – etenkin rakennusalalla menee lujaa
  5. Euroalueen inflaatio hidastui selvästi
  6. Akzo Nobel taistelee valtausta vastaan
 7. Urheilu
  1. HIFK:n Antti Törmänen on epävarma työpaikastaan, vaikka sopimus jatkuu – seurajohtajalla synkkä näkemys kaudesta
  2. Antti Törmäsellä komea urapolku pelaajasta valmentajaksi: ”Opiskelu pelaamisen ohella oli minulle luonteva valinta”
  3. Helsingin IFK:n urheilutoimenjohtaja: ”Tällä panostuksella tuloksen pitäisi olla parempi”
  4. Järkähtämätön Juventus torjui Barcelonan nollille Mestarien liigassa
  5. Cristiano Ronaldo ja kumppanit saivat apua voittoonsa erotuomareilta: ”Mestarien liigassa ei voi tapahtua tuollaisia virheitä”
  6. NHL:n suomalaistulokas teki seurahistoriaa
  7. Henri Kontisen ja John Peersin massakausi alkoi voitokkaasti – Novak Djokovic kuumeni ajoittain
  8. Tenniksen supertähti Serena Williams odottaa lasta – voitti Australian avoimet olleessaan raskaana
  9. Leijonien maalivahti Harri Säteri torjui kaikki kiekot Slovakiaa vastaan – ”Jätkät vastasivat hyvin huutoon”
  10. Jesse Puljujärvi tulee Leijonien MM-ryhmään
  11. Roman Eremenko valittaa tuomiostaan CAS:ään
  12. Tuloksia, tv-urheilua, rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Michael O'Shean vampyyrielokuva kelpasi Cannesin festivaalille – nyt tekeillä kuvaus Yhdysvalloista, joka romahtaa anarkiaan
  2. Muunsukupuolinen taiteilija haluaa ymmärtää miehiä ja on siksi bodannut itselleen 18 kiloa lisää lihasta – ja muuttunut ”lätkäjätkäksi”
  3. Ylivertainen työkiihko nosti Eino Leinon kulttuurielämän huipulle – ja myrkkyviinat nopeuttivat runoilijaneron rappeutumista
  4. Kritiikin kannukset ”vaikuttavalle virtuoosille” Maija Kauhaselle – kuuntele näytteet nopeasta kehityksestä
  5. Oscar-palkittu animaatio-ohjaaja vieraaksi Espoo Ciné -elokuvajuhlille
  6. Janne Reinikainen palkittiin Eino Kaliman ohjaajapalkinnolla
 9. Tiede
  1. Tältä näyttää avaruus upeissa värikuvissa – mutta todellisuudessa maailmankaikkeus on ihmissilmille haalea
 10. Mielipide
  1. Tekoälyn opetusta on lisättävä ja syvennettävä
  2. Kyllä me naiset pelkäämme Helsingissä – minua on potkaistu päähän Kaivokadulla ja kopeloitu metsätiellä
  3. Lehtiarkistot eivät synny ilmaiseksi
  4. Ammattikoulutuksen säästöt ovat johtaneet löysäilyyn ja rimanalituksiin
  5. Oppimisen oletetaan tapahtuvan työpaikoilla
  6. HSL:n kertalippuja saa kioskeista
  7. Konservatiivi on säilyttäjä eikä peruuttaja
  8. Sakoilla ohjataan käyttäytymistä
  9. Suojatietörttöilystä tuntuva rangaistus
 11. Tänään
  1. Kuva-arvoitus: Ylöspäin, alaspäin tai suoraan
  2. Suomen jättiläis­mäiset reliefit Pohjoismaitten Montreal-valttina
  3. Tapahtumia torstaina 20. huhtikuuta
  4. Jättirummut kutsuvat teatteriin
  5. Soturikissafanien kokoontuminen
 12. Radio ja TV
  1. Mitä on erityisherkkyys? – Aihetta pitkään tutkinut tohtori Elaine Aron haastattelee tutkijoita ja erityisherkkiä ihmisiä
  2. Kiinalaisperheen tehokas taidetehdas
  3. Yövartija, tuo epäonnen soturi
  4. Torstain elokuvia
 13. Torstai
  1. Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen
  2. Lopetin alkoholin käytön vahingossa ja hämmästyin
  3. Suomalais­lapset oppivat kuiviksi entistä vanhempina – onko syy liian hyvissä vaipoissa?
  4. ”Musiikki vaikuttaa aivoihin kuin lääke” – Tutkija neuvoo, miten voit aloittaa elämää parantavan lauluharrastuksen omaisesi kanssa
  5. Kansainväliset leipäherkut ovat hittejä brunssilla ja iltapalana – kokeile vaikkapa georgialaista hatsapuria
  6. Jäikö nachoja pussin pohjalle? Hunnuta niillä broileri meksikolaisittain
  7. Mokkapalakierre laadukkaasti
  8. Tällä kuohuviinillä erottaudut tyylikkäästi
  9. Liian mutkikas vitsi ei naurata – Tällainen on hyvän vitsin kaava
  10. Tiesitkö tätä? Akateeminen vartti johtuu kirkonkelloista
  11. Georgialainen hatsapuri
  12. Nachobroileri
  13. Italialainen strata
  14. Arabialainen Umm Ali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää