Päivän lehti 20.5.2017
Valikko
Päivän lehti 20.5.2017

Rautaruukista ja SSAB:sta tuli kahden kilpailijan onnistunut liitto – sekä Suomesta että Ruotsista omaksuttiin parhaat käytännöt

Toimitusjohtaja Martin Lindqvist kertoo, miten synkät epäilyt hälvennettiin.

Hämeenlinna

Alku on yleensä monissa asioissa vaikeaa. Erityisen vaikeaa se voi olla silloin, kun perustetaan yli 16 000 työntekijän yhtiö panemalla yhteen kaksi pahinta kilpailijaa.

Kun ruotsalainen teräsyhtiö SSAB yhdistyi suomalaisen kilpailijansa Rautaruukin kanssa vuonna 2014, monet epäilivät sitä kuin jään ja tulen liitoksi: toisen on annettava periksi.

”Muistan hyvin, kuinka Borlängessä sadat metallimiehet istuivat kädet puuskassa ja katselivat silmäkulmiensa alta kertoessani, että SSAB ja Rautaruukki yhdistyvät”, kertoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Borlänge on pieni kaupunki, joka sijaitsee runsaat 200 kilometriä Tukholmasta luoteeseen. Borlängessä on yksi SSAB:n kolmesta suuresta Ruotsin-tehtaasta.

”Yhdistymisen jälkeen minulta kysyttiin, miten hemmetissä voit panna Borlängeen ja samalla koko suurimpaan divisionaan suomalaisen johtajan. Sanoin, että kansallisuudella ei ole mitään väliä, koska tehtävään valitaan siihen paras ihminen.”

Lindqvistin mukaan juuri kukaan yhtiössä ei enää kyseenalaista SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymistä.

Kaavoihin kangistuneen ajattelutavan mukaan ruotsalaiset ovat loputtomasti keskustelevia jahkailijoita ja suomalaiset juroja suoran toiminnan ihmisiä.

Lindqvist ei yksinkertaistuksiin usko.

”Ruotsalaisten ja suomalaisten välillä on ainakin prosessiteollisuudessa enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja: työntekijät ovat ylpeitä työstään, he ovat erittäin ammattitaitoisia ja sitoutuneet tekemään työnsä hyvin. Toki joitain erojakin on: suomalaiset puhuvat paremmin ruotsia kuin ruotsalaiset suomea.”

SSAB valmistaa pääasiassa lujaa terästä, jota käytetään esimerkiksi rakennuksissa, putkissa, erilaisissa koneissa ja ajoneuvoissa. Tehtaita on Ruotsin ja Suomen lisäksi Yhdysvalloissa.

Yhdistymisen keskeinen tarkoitus oli ratkaista molempia yhtiöitä pitkään vaivanneet talousvaikeudet. Kahden ja puolen vuoden kuluessa uusi SSAB onkin onnistunut vakauttamaan liiketoimintaansa selvästi.

Alkuvuonna etenkin liiketoiminnan kannattavuus Euroopassa yllätti sijoittajien odotukset. Osake vahvistui osavuosikatsauksen jälkeen seitsemän prosenttia.

Vaikka yhden vuosineljänneksen perusteella ei voi tehdä pitkälle ulottuvia johtopäätöksiä tulevaisuudesta, yhtiön lähiajan näkymät ovat paremmat kuin pitkään aikaan. Tavoitteena on terästeollisuuden paras kannattavuus.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuon mielestä SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyminen on ainakin toistaiseksi sujunut hyvin.

”Uudella SSAB:lla on enemmän lihaksia pärjätä kilpailussa kuin SSAB:lla ja Rautaruukilla olisi ollut erillisinä yhtiöinä. Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, millaisia kustannus- ja tehokkuushyötyjä yhdistymisellä voidaan saavuttaa. Toki yhtiöllä on vielä paljon tehtävää edessään”, Angervuo sanoo.

Lindqvistin mukaan mitään taikatemppua yhtiössä ei ole tehty. Kyse on kokonaisuudesta, joka on enemmän kuin osiensa summa. Sitä kutsutaan synergiaksi.

SSAB:ssa se on tarkoittanut tehtaiden erikoistumista tarkasti mietittyihin tuotteisiin, tuottavuuden parantamista, kustannusten karsimista ja tuotevalikoiman kehittämistä.

”Yksi keskeisistä saavutuksistamme oli omaksua parhaita käytäntöjä sekä Ruotsista että Suomesta. Esimerkiksi Raahessa tuotannon vakaus ja tuottavuus oli parempaa kuin Ruotsissa, joten otimme Raahesta mallia.”

Raahen tehdas on SSAB:n suurin. Toinen merkittävä tehdas on Hämeenlinnassa, jota Lindqvist kehuu myös erinomaiseksi.

Yhdistymisen jälkeen osana tehtaiden erikoistumista Borlängestä siirrettiin Hämeenlinnaan metalli- ja maalipinnoitettujen terästuotteiden tuotanto. Hämeenlinnasta siirrettiin puolestaan kylmävalssattujen tuotteiden tuotanto Borlängeen.

”Emme missään vaiheessa ajatelleet, että kyse olisi yrityskaupasta, vaan nimenomaan kahden tasavertaisen yrityksen yhdistymisestä. Väitän, että työntekijämme ovat kanssani samaa mieltä.”

Hämeenlinnan tehdas on valtava. Sen pituus on yli 500 metriä.

Tehtaassa nenään tarttuu palaneen käryä muistuttava haju, vaikka mikään ei tosiasiassa pala. Haju on peräisin prosessista, jossa terästä päällystetään sulatetulla sinkillä korroosion estämiseksi.

”Hej, hej”, Lindqvist tervehtii vastaantulevia työntekijöitä, joita tehtaassa on yllättävän vähän.

Lähes kaikki, mikä on mahdollista automatisoida, on myös automatisoitu. Tehtaassa on myös sen verran siistiä, että herää epäilys tehtaan ehostuksesta juhlakuntoon vieraita varten.

”Ei pidä paikkansa. Täällä on aina siistiä”, tehtaanjohtaja Jarmo Kastell toteaa napakasti.

Vanhan sananparren mukaan siisteys on puoli ruokaa, mutta Hämeenlinnan tehtaalla se on tärkeä osa työturvallisuutta. Se taas on Lindqvistille hyvin tärkeää, sillä terästehtaassa on lukuisia vaaran paikkoja.

”Vaimoni kysyi kerran, että olenko tulossa vanhaksi, kun pidän aina portaissa kiinni kaiteesta.”

Kysymys ei ole 55-vuotiaan toimitusjohtajan vanhenemisesta. SSAB työturvallisuusohjeet vain edellyttävät, että tehtaiden portaikossa on aina pidettävä kaiteesta kiinni. Tapa on siirtynyt myös yksityiselämään.

”Tavoitteenamme on olla maailman turvallisin teräksen valmistaja. Työturvallisuus on hyvin tärkeää, koska yleensä kaikkein turvallisimmat tehtaat ovat myös tehokkaimpia. Sitäkin tärkeämpää on, että ihmiset palaavat päivittäin samassa kunnossa kotiin kuin missä he tulivat töihin.”

Suurista eurooppalaisista teräsyhtiöistä SSAB ja Rautaruukki ovat toistaiseksi ainoat, jotka ovat yhdistyneet. Lindqvist uskoo, että yhdistymisiä on tulossa lisää.

”Minulla oli alun perin hyvin suuret odotukset yhdistymisestä. Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin on todettava, että yksikkömme ovat onnistuneet ylittämään odotukseni, mistä olen luonnollisesti hyvin iloinen. Meillä ei ole tarvetta yritysostoihin.”

Tulevaisuus on aina arvoitus. SSAB:n merkittävin pitkän aikavälin kehityshanke on Hybrit.

SSAB kehittää yhdessä kaivosyhtiö LKAB:n ja energiayhtiö Vattenfallin kanssa teräksen tuotantoprosessia, jossa hiilidioksidin asemesta syntyisi sivutuotteena vain puhdasta vettä.


”Terästeollisuus on yksi maailman suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista. Jos onnistumme tässä projektissa, meillä on mahdollisuus saada aikaan todellinen läpimurto terästeollisuudessa.”

Lindqvist ei laske edes sen varaan, että euroalueen voimistuva talouskasvu olisi tae yhtiön menestyksestä.

”Olen ollut teräteollisuudessa riittävän pitkään tietääkseni, että meidän kannattaa vaikuttaa vain niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Talouden suhdanteet muuttuvat, emmekä voi niihin vaikuttaa. Siksi meidän pitää vain olla kilpailijoitamme parempia kaikilla osa-alueilla.”

Tosin heti perään Lindqvist muistuttaa, että Euroopan-liiketoiminnan johtaja Olavi Huhtala kutsuu häntä terästeollisuuden junioriksi. Huhtala on syntynyt samana vuonna kuin Lindqvist, mutta hän on työskennellyt terästeollisuudessa yli 30 vuotta. Lindqvist on ollut alalla 19 vuotta.

Työntekijöille toimitusjohtaja Lindqvistin suunnitelmat tuottavuuden parantamisesta ja toiminnan tehostamisesta tarkoittavat, että asiat on tehtävä ”lite, lite bättre än igår” eli vähän paremmin kuin eilen.

Pienten muutosten merkitys voi ajan mittaan kasvaa suureksi, jos muutoksia tehdään riittävän paljon ja säännöllisesti. SSAB on siirtynyt vaiheeseen, jossa toimintaa pyritään parantamaan jatkuvasti.

Lindqvist kertoo ottavansa mielellään suoraan työntekijöiltä palautetta siitä, miten yhtiötä pitää kehittää aivan arkipäiväisissäkin asioissa.

”Työntekijät myös lähettävät paljon sähköposteja, joihin pyrin aina vastaamaan. Työntekijät ovat työnsä parhaita tuntijoita ja he myös kehittävät työtään johtamisfilosofiamme mukaisesti.”

Täydellistä yritysjärjestelyä on tuskin vielä tehty. Mitä SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymisessä olisi voitu tehdä toisin?

Lindqvist hiljenee ja miettii kysymystä useita sekunteja.

”Ehkä kyse on mielikuvitukseni puutteesta, mutta rehellisesti sanottuna en keksi mitään asiaa, joka edes jälkeenpäin katsottuna olisi kannattanut tehdä toisin. Tämä yhdistyminen on oikeasti sujunut paremmin kuin osasimme ennustaa.”

Taloudellisesti Ruotsi ja Suomi ovat kuin isoveli ja pikkuveli.

Ruotsissa talous on selvästi paremmassa iskussa kuin Suomessa. Suomessa valmistetaan pääasiassa investointihyödykkeitä, mutta Ruotsi menestyy hyvin myös kuluttajatuotteissa ja palveluissa.

Yksi asia kuitenkin on, mikä erottaa Suomen ja Ruotsin. Lindqvist ottaa taskustaan nuuskarasian.

”Tätä teillä ei ole Suomessa.”

Tausta: Terästeollisuuden vaikeudet kärjistyivät 2009

Totuuden hetki terästeollisuudessa koitti vuonna 2009.

Syyskuussa 2008 yhdysvaltalainen investointipankki Lehman Brothers meni vararikkoon, maailmantalous vajosi taantumaan ja teräsmarkkinat jäätyivät suuren epävarmuuden takia.

Terästeollisuuden ongelmat pelkistyivät yhteen asiaan: ylitarjontaan. Kiinassa terästeollisuus oli kasvanut jo vuosia erittäin voimakkaasti, minkä takia teräksen tuotantokapasiteettia oli paljon enemmän kuin kysyntää.

Kiinan valtio myös rahoitti terästeollisuutta, mikä teki kilpailusta epäreilua. Euroopassa valtiontuki yrityksille on lähtökohtaisesti kiellettyä.

”Molemmissa yhtiöissä tuotanto oli suunniteltu sen mukaan, että tehtaita käytetään täydellä teholla vuorokaudet ympäriinsä. Jo silloin vuonna 2009 havaitsimme, että markkinat ovat tulevaisuudessa hyvin epävarmat ja ailahtelevat”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Lindqvistin on hyvin vaikea arvioida, kuinka paljon eurooppalaisessa terästeollisuudessa on nykyisin ylituotantoa.

”Asiaa voi kuitenkin pohtia sitä kautta, että enimmillään Euroopassa valmistettiin terästä 200 miljoonaa tonnia vuodessa. Nykyisin tuotanto on noin 150 miljoonaa tonnia ja uskoisin, että tuotantokapasiteettia on edelleen liikaa.”

Kuka?

Martin Lindqvist


 Syntynyt vuonna 1962 Uppsalassa

 Kauppatieteen kandidaatti

 SSAB palveluksessa vuodesta 1998 erilaisissa johtotehtävissä. Toimitusjohtaja vuodesta 2011.

 Työskentelee SSAB:n pääkonttorissa Tukholmassa

 Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme lasta

 Harrastaa ulkoilmaelämää

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terästeollisuus
 • Rautaruukki
 • Hämeenlinna
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Seksi ei enää kelpaa keisarileikkauksen syyksi, äitiysloma kestää neljä kuukautta ja esikoulu maksaa 800 €/kk – Kiinassa vanhemmuuden haasteet ovat erilaiset kuin Suomessa
  2. Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?
  3. Nyt on kesä! Helsingin terassit ja puistot täyttyivät talvelta tuntuneen kevään kylmettämistä kaupunkilaisista
  4. Kahdeksan panssarivaunua vuorokaudessa tuhonnut Mannerheim-ristin ritari on yhä kadoksissa – Ryhmä Taipale tuo sodissa kaatuneet kotiin
 2. Pääkirjoitus
  1. Vanha kauppareitti on Kiinalle valtatie
  2. Keskustatunneli teki paluun lähivuosien kiistanaiheeksi
  3. Alkoholilaki hiertää yhä hallituspuolueiden välejä
  4. Sampo Terhon argumentit EU-kansanäänestyksen järjestämisen puolesta ovat loogisesti hatarat
  5. Matematiikasta pitäisi tehdä pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa
  6. Palkankorotuksiin tarvitaan malttia
 3. Kotimaa
  1. Halpa tontti, rantaviiva, vauvaraha, nopea internet, jopa pääsy kuntosalille – Näin kunnat houkuttelevat uusia asukkaita
  2. Kodinhoitaja on sairaana keskimäärin 31 päivää vuodessa, lähihoitajakin 26 päivää – kunta-alalla sairastetaan edelleen paljon
  3. Tulli takavarikoi viime vuonna satakertaisen määrän nuuskaa vuoteen 2010 verrattuna – 1,5-vuotias Onni on Suomen ensimmäinen nuuskakoira
  4. Uusi tutkimus murtaa lihavuus­myyttiä: Terveellistä lihavuutta ei ole olemassakaan, yli­paino vaikuttaa aina heikentävästi terveyteen
  5. Kevät tuo peräkärryt liikenteeseen – väärin lastattu kärry on turvallisuusriski
  6. Suuren suosion saavuttanut norppalive on taas katsottavissa – suoraa lähetystä voi seurata tänä kesänä myös viirupöllöjen ja sääksien pesistä
  7. Insinöörikoulutukseen 20 miljoonaa euroa
  8. Väitös: Kalevalan Aino oli aikansa downshiftaaja – ”Ainon tarina kertoo, että aina ei tarvitse suorittaa, vaan voi myös nauttia hetkestä”
  9. Aarnion huumejutun hovioikeuskäsittelystä tulossa yllättävä – jengipomo palasi aiempaan, Aarnion kannalta raskauttavaan kertomukseensa
  10. Rattijuopumuksesta voi saada Ahvenanmaalla 12-kertaisen ajokiellon muuhun Suomeen verrattuna – korkein oikeus tutkii, rikkooko se perustuslakia
  11. Tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puolustaa maatalouden tukia: ”Niillähän varmistetaan ruoan tuotanto joka paikassa”
  12. Suomalaistutkimus: Eliittilukiossa opiskelu ei paranna menestystä ylioppilaskokeissa
  13. Puolustusministeri Niinistö ei muuta pakkolähtöpykäliä: ”Sotilaan tehtävä on totella”
  14. Ruotsi alkoi selvittää kansainvälistä sotilasapua, mutta rajaa avun vain Suomeen
  15. Toimitusten vallalla on paljon ottajia
  16. Poliisi kertoo yksityiskohtia jalkaan ampumisesta Oulussa: miehen epäillään uhkailleen aseella, ajaneen autolla pitkin pyöräteitä ja paenneen poliisia
  17. Turun ulosajon kuolonuhrien määrä nousi kahteen – auto suistui tieltä jyrkässä mutkassa
  18. Julian Assangea on epäilty raiskauksesta
  19. Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään kesäkuussa
  20. Riihirock järjestetään Pihtiputaalla
  21. Rautavaara äänitti lintujen ääniä Liminganlahdella
  22. Turkin valtapuolue kamppaili vuoden 2015 vaaleissa ehdottomasta enemmistöstä
 4. Kaupunki
  1. Vuonna 1992 oli aivan käsittämätöntä, että baarin ovella ei päivystänyt portsari – nyt 25-vuotias Corona on ihan tavallinen paikka
  2. Kurvin Neuvostoliittoa henkivä möhkäle saattaa muuttua hotelliksi – Helsinki käy neuvotteluja ”Kansan talon” kohtalosta
  3. Jorvin sairaalan katto vuotaa kuin seula – puolen vuoden päästä siellä pitäisi hoitaa 5 000 synnytystä vuodessa
  4. Kehäradan vaihdevikaa korjataan yötä myöten – liikenteessä ollut häiriöitä pitkin päivää perjantaina
  5. Loputtomalta tuntunut taantuma alkaa vihdoin hellittää: työttömyys kääntyi reippaaseen laskuun Helsingissä ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen
  6. Oikeus: Helsinki ei syrjinyt naisia kaupungin ykkösvirkamiehen valinnassa
 5. Ulkomaat
  1. Brexit-kosto maistuu harvalle, kun EU-eron kannatus kasvaa Britanniassa – ”Brexit-sopimuksen pitäisi olla todella kamala, jotta mieli muuttuisi”
  2. Ruotsalaissyyttäjä päätti lakkauttaa Julian Assangea koskevan raiskaustutkinnan, Assange arvostelee prosessin kestoa: ”En anna anteeksi enkä unohda”
  3. Donald Trump sopi Saudi-Arabian kanssa suurista asekaupoista – ensimmäisen ulkomaanmatkansa aloittaneella presidentillä on takanaan painajaismainen viikko
  4. New York Times: FBI:n erotettu johtaja Comey yritti pitää hajurakoa Trumpiin
  5. Italiassa pikkulapset on pian pakko rokottaa – vanhemmille rapsahtaa sakkoja, jos kouluikäinen ei ole saanut perusrokotuksia
  6. Stadioneja täyttävät teiniveljekset, Skam ja Knausgård – Norjasta tuli trendimaa, jota isoveli Ruotsikin joutuu nyt kahdehtimaan
  7. Kolme Times Squaren päälleajon uhria yhä kriittisessä tilassa
 6. Talous
  1. Rautaruukista ja SSAB:sta tuli kahden kilpailijan onnistunut liitto – sekä Suomesta että Ruotsista omaksuttiin parhaat käytännöt
  2. IMF nosti arviotaan Venäjän talouskasvusta – taustalla muun muassa öljyn kallistuminen
  3. OP julkaisi kevään optimistisimmat luvut: Talous kasvaa jopa 2,3 prosenttia tänä vuonna
  4. Opec-maiden öljytulot jäivät pienimmiksi vuosikausiin
 7. Urheilu
  1. Leijonat lähtee haastamaan kivikovaa Ruotsia – Harri Säteri vastaan Henrik Lundqvist on yksi MM-välierän taistelupareista
  2. Päävalmentaja Marjamäen välieräpaikassa ei ole mitään kummallista, näin tulokasvalmentajien pitääkin menestyä
  3. Suomi sai vuoden 2022 jääkiekon MM-kisat – Projektipäällikkö uskoo uuden areenan rakennustöiden alkavan tänä vuonna
  4. Kaivopuiston keskellä on nyt ravirata – HS kertoo mitä hevosurheilun suurtapahtuma tarjoaa
  5. Kello käy armottomasti Juho Hänniselle – Toyota-kuljettaja sanoo välttävän arvosanan olevan yläkanttiin tältä kaudelta
  6. Portugalin MM-rallissa dramaattinen käänne illalla – kolme kärkikuskia pulassa samalla erikoiskokeella
  7. HIFK sai pisteen Matias Hännisen maalilla, mutta katse kääntyi jo Stadin derbyyn: ”Voin luvata, että tulemme syömään HJK:n pelaajat kentällä”
  8. Hallitsevan mestarin IFK Mariehamnin ykköshyökkääjä toivoi kerrankin helppoa maalia ja sai sellaisen HIFK:ta vastaan
  9. HIFK, hattu kouraan ja kaupoille
  10. Virolaiskaksikko taiteili käsittämättömän oman maalin Veikkausliigassa – miten tällaiseen ratkaisuun voi päätyä?
  11. Morelos ratkaisi jälleen voiton HJK:lle – maalipörssin kärkipaikka vankistui
  12. Kontinen ja Peers saivat vihdoin putken poikki ja etenivät välieriin
  13. Uusi Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen haluaa valmentaa – salibandykentillä miestä ei ensi kaudella nähdä: ”Olisi fyysisestikin mahdotonta olla mukana”
  14. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. HS selvitti, miltä suomalaiset elokuvat näyttävät turvapaikanhakijoiden silmin – Luokkakokouksen kikkelivitsit naurattivat, Kaurismäessä näyttelijät ”kuin koneita”
  2. Erikoinen tapaus Cannesissa: Yleisö alkoi buuata Netflix-elokuvalle, filmi pantiin poikki – mutta syitä protestiin saattoi olla kaksi
  3. Aalto-yliopiston kevätnäytöksessä nähtiin sananmukaisesti loistavia asuja – opiskelijat innostuivat myös bulgarialaisista häistä ja tarinankerronnasta
  4. Ruotsin huippukirjailija Torgny Lindgren yhdistelee uutuusromaanissaan vakavaa taideteoriaa silkkaan palturiin
  5. Kelpaisiko ilmainen huippukoulutus Yhdysvalloissa? Osmo Vänskä tuo Helsinkiin oppilasorkesterin, jossa ei tarvitse maksaa opinnoista eikä elämisestä
  6. Amos Anderson esittelee nuoria taiteilijalupauksia, jotka eivät jää ammattitaiteilijoiden varjoon – mukana isoäidin kudottu muotokuva
  7. Valokuvataiteen museossa alkoi kesä – esillä Heikki Willamon luontokuvia
  8. Enemmän on enemmän – progejätin klassikkokappaleessa kaikki on suurta
  9. Cody Chesnutt otti yleisönsä Tavastialla – osan jopa syliinsä
  10. Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista –syylliset ovat paljon lähempänä
  11. Suomen kielen alkeisoppikirja jaetaan maksutta kaikkiin SPR:n ylläpitämiin vastaanottokeskuksiin
  12. Zodiakissa tanssi syntyy joka hetki uudestaan
  13. Esineitä Thames-joen pohjasta
 9. Mielipide
  1. Viheralueilla liikkuvien tulisi kunnioittaa luontoa
  2. Luonto yhdistää meitä suomalaisia
  3. Sijoitetuilta lapsilta kielletään valokuvamuistot
  4. Asiakkaat mukaan kehittämään lastensuojelua
  5. Nimimerkki Onnellisesti lapseton: Lapseton elämä on yhtä olennainen osa identiteettiäni kuin seksuaalisuuteni
  6. Kela tekee selvityksen perusteella arvion siitä, onko kyseessä avoliitto vai kimppakämppä
  7. Taksit pois kevyen liikenteen väyliltä
  8. Taksipalvelujen laatuun panostetaan
  9. Psykoterapian erityisluonne on mutkikas
  10. Työpaikoilla tarvitaan lisää suvaitsevaisuutta
 10. Tänään
  1. Orkesterinjohtaja Leo Lindblom tanssitti Helsinkiä 1950- ja 1960-luvuilla – ja perusti Särkänniemen huvipuiston
  2. Liisa Ryömä 1947–2017
  3. Jaana Toivari-Viitala 1964–2017
  4. Makkarasta maistuva ateria
  5. Pakila palaa keskiajalle
  6. Meteliä merkkipäivään
  7. Tapahtumia lauantaina 20. toukokuuta
 11. Radio ja TV
  1. Tuore dokumentti kertaa uransa huipulla lopettaneen Kent-yhtyeen vaiheita ja suosion syitä
  2. ”Laulun ensimmäisen leidin” Ella Fitzgeraldin ääni kiehtoo yhä
  3. Lauantain tv-elokuvia
 12. Lauantai
  1. Perheenisä ja tutkija halveksi pelejä kunnes tajusi, että niillä voi myös opettaa – Lauri Järvilehto haluaa koukuttaa mobiilipelillään lapset fysiikan opiskeluun
  2. Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse
  3. Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona
  4. Algarvesta löytyy lempeitä laineita ja kesyttömiä kuohuja
  5. Miten hotellissa pääsee yöpymään mahdollisimman halvalla, kannattaako keskittäminen? Vertailimme hotelliketjujen bonuskorttien etuja
  6. Ajamisen juhlaa: Testasimme kahta urheiluautoa, jotka hankkiakseen ei tarvitse olla miljonääri
  7. Suosituissa autojen lisävarusteissa on myös huonoja puolia – ”Varjopuolet kannattaa tietää jo valintahetkellä”, sanoo asiantuntija

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. 2 tuntia sitten
  4. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää