Päivän lehti 20.12.2016
Valikko
Päivän lehti 20.12.2016

Kalliit asumiskustannukset syöksevät nuoria velkakierteeseen – jopa kiltisti vuokransa maksava voi joutua kimppakämpästä pihalle

Helsingin seudulla kalliit asumiskustannukset syöksevät nuoria velkakierteeseen, josta on vaikea päästä pois epäsäännöllisten tulojen ja pätkätöiden takia.

Nuorien velkaantumisriski kasvaa sillä hetkellä, kun he muuttavat omilleen.

Omilleen muuttaneiden velkaantuminen näkyy Suomen Asiakastiedon tuoreimmassa maksuhäiriötilastoissa.

Luottotietonsa menettäneitä alle 20-vuotiaiden ikäluokassa on vielä hyvin vähän. 20–24-vuotiaiden tilanne on jo selvästi huonompi: maksuhäiriöisiä on 9,2 prosenttia ikäluokasta. Kaikista täysi-ikäisistä maksuhäiriöitä on 8,5 prosentilla väestöstä.

Helsinkiläiset nuoret muuttavat omilleen noin 20-vuotiaina. 18-vuotiaista nuorista runsaat 80 prosenttia asuu vanhempiensa kanssa, mutta 22-vuotiaista vain vajaa viidennes.

Lapsuudenkodista lähdettäessä nuoren menot kasvavat, mutta tulot eivät useinkaan kasva samassa suhteessa.

”Nuoren elämässä talouden kannalta kaikkein haavoittuvin hetki on se, kun hän muuttaa omillensa”, kertoo viestintä­päällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä.

HS uutisoi lauantaina, että maksuhäiriöiden lisääntyminen on johtamassa myös siihen, että pimeät vuokramarkkinat paisuvat.


Pääkaupunkiseudulla tilannetta vaikeuttavat kalliit asumiskustannukset. Moni nuori yrittääkin fiksusti jakaa asumis­kuluja ja muuttaa samaan asuntoon kaverin tai tyttö- tai poikaystävän kanssa.

Siitä, miten raha-asiat hoidetaan, kaikki nuoret eivät kuitenkaan välttämättä osaa tai kehtaa sopia.

”Raha-asioista pitää puhua ja sopia, kun mennään asumaan yhdessä jonkun kanssa”, ­Mattila vinkkaa nuorille.

Asumiskulujen maksamisesta kannattaa hyvänkin kaverin ja kultaisen kumppanin kanssa ­sopia puhumisen lisäksi kirjallisesti, siten että kaikki osapuolet tietävät velvoitteensa ja oikeutensa ja myös sitoutuvat niihin.

Kaikki tämä olisi syytä tehdä hyvissä ajoin ennen kuin en­simmäistäkään muuttolaatikkoa kannetaan kimppakämppään.

”Pahimmassa tapauksessa kiltisti omaa osuuttaan vuokrasta maksaneelle on tullut häätö ja maksuhäiriömerkintä, kun toinen onkin jättänyt vuokran maksamatta”, kertoo Mattila.

”Jos vuokralaiset ovat yhteisvastuullisia, ei vuokranantajaa kiinnosta se, että toinen on salannut toiselta maksamattomuutensa, vaan hän haluaa omansa nopeasti pois.”

Jos vuokrasopimuksen saa neuvoteltua kaikkien vuokralaisten nimiin, asunto voi säilyä, kun hoitaa oman osuutensa. Yksityisillä näin ei yleensä ole.

Myös Helsingin kaupungin asunnot (Heka) tekee tyypillisesti kimppakämppäläisten kanssa yhden yhteisen sopimuksen. Tästä seuraa se, että jos esimerkiksi kolmen henkilön kimppakämpässä yksi jättää vuokran maksamatta, kahden muun täytyy huolehtia kolmannen vuokrasta.

Neuvoja vuokrasopimuksen tekoon ja tietoa erilaisista vuokrasopimusmalleista saa Suomen Vuokranantajien Kimppakämpän vuokraoppaasta.

Esimerkiksi pariskunnan tullessa vuokralaisiksi vuokrasopimus voidaan tehdä vain toisen puolison nimiin, mutta selkeintä olisi tehdä vuokrasopimus molempien nimiin, jolloin vuokran­antajakin pysyy paremmin tietoisena siitä, ketkä huoneistossa asuvat ja sopimuksesta vastaavat – myös elämäntilanteiden muuttuessa.

”Kimppakämpät ovat ongelma. Olemme rahoittaneet nuoria, joilla on ollut häätöuhka, kun joku muu on jättänyt vuokraa maksamatta, ja myös, kun on muutettu halvempaan asuntoon kämppiksen poismuuton takia, ja silloin on jo syntynyt vuokrarästiä asunnon kalliin hinnan vuoksi”, kertoo sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen Vantaalta.

”Näemme velkaantumista kaikissa ikäpolvissa, mutta kannamme huolta erityisesti 1990-luvulla syntyneistä. He saavat henkilöstövuokrausfirmoilta nollatuntisopimuksia ja tekevät kyllä töitä ahkerasti, mutta sopimus ei takaa mitään minimituloja. Tällaisia nuoria emme voi luotottaa, vaikka haluaisimmekin”, Luotonen sanoo.

Myös Helsingin kaupungin asumisneuvonnan johtavan ­sosiaaliohjaajan Anne Kinnin mielestä Helsingin asuntojen kalleus on suuri riskitekijä nuorten velkaantumiselle.

”Vuokrataan liian kalliita asuntoja tuloihin nähden. Nuorten epäsäännölliset tulot aiheuttavat nopeasti sen, että alkaa kertyä vuokravelkaa.”

Takuusäätiö tarjoaa velallisille maksutonta neuvontaa ja takausta pankista nostettavaan velkojen järjestelylainaan.

Nuorten yhteydenotot Takuusäätiöön ovat lisääntyneet paljon sen jälkeen, kun säätiö alkoi antaa neuvontaa puhelinpalvelu Velkalinjan lisäksi myös chatissa. Chatti on auki kaksi kertaa viikossa 2,5 tunnin ajan. Sen kautta yhteydenottoja on tullut tänä syksynä 110 kertaa kuukaudessa.

”Nuoret ottavat yhteyttä, kun väline on oikea. Ja juuri nuoret tarvitsevat sähköisiä välineitä, jotka voivat ohjata heitä ra­hankäytössä. Olemme tehneet muun muassa tulojen ja menojen seurantasovelluksen”, Mattila kertoo.

Lapsuudenkodissa vanhempien täyteen ylläpitoon ja asioiden järjestämiseen tottuneille nuorille voi tulla yllätyksenä se, kuinka suuri summa välttämättömistä menoista kertyy. Jos totutuista tavaroista ja elintavoista ei osaa tinkiä, edessä on velanotto.

”Varsinkin Helsingin seudulla iso osa tuloista menee asumiseen ja sitten otetaan kulutusluottoa elämiseen ja arjen ostoksiin”, Mattila sanoo.

”Nuoria miehiä velkaannuttavat auto- ja elektroniikkahankinnat. Naisille taas kertyy paljon sellaista pikkusälää, kuten meikkejä, vaatteita, kodin tavaroita verkko-ostoin, jolloin velkojia voi olla lukumääräisesti paljon, vaikka summat ovat euromääräisesti pienempiä.”

Kuntien velkaneuvontoihin yhteyttä ottaneiden nuorien taustalta löytyy moninaisia syitä: parisuhteen päättyminen, kalliin puhelimen hankinta, pikavippejä, velanottoa hauskanpitoon, verkko-ostoksia, Kelan etuuksien takaisinperintää, yksinhuoltajuus, liian varhainen kotoa muutto, sairastuminen, lastensuojelutausta, asunnottomuus ja työttömyys.

Nuori saattaa myös ottaa velkaa luottotietonsa menettäneen läheisensä puolesta ja olla hetken päästä itse pulassa.

Useiden laskujen yhdistä­minen yhdeksi lainaksi voi ­joskus olla järkevä tapa hoitaa ­monimutkainen velkatilanne, mutta siinä piilee hou­kutus, joka voi jatkaa velkakierrettä.

”Jos saa lainalle pienen kuukausierän, siinä voi tulla sellainen illuusio, että nythän voin taas ostaa jotain pientä siihen päälle. Näennäisesti helpotusta tuova asia saattaakin hämätä ja houkuttaa käyttämään rahaa yli varojen ja ottamaan uutta ­velkaa.”

Viisi vinkkiä

Jos eteen tulee talousvaikeuksia, etsi ratkaisuja ja hae apua nopeasti


1 Maksa aina ensin vuokra, sähkölasku ja puhelinlasku.

2 Sopeuta menot tuloihin, älä päinvastoin. Säästä etukäteen hankintoihin. Kaikkea ei tarvitse saada heti.

3 Etsi älypuhelimesta taloudenhallintasovellus, jolla voit seurata ja suunnitella omia tulojasi ja menojasi.

4 Jos otat luottoa, laske takaisinmaksukykysi ja selvitä aina, paljonko luoton hinnaksi todellisuudessa tulee kulujen ja korkojen kanssa.

5 Jos sinulla on talousvaikeuksia, puutu asiaan mahdollisimman pian. Ota yhteyttä velkojiin ja tee maksusuunnitelma.

Vinkkejä antoivat lakimies Satu Sjöblom Helsingin talous- ja velkaneuvonnasta sekä johtava talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen Espoon talous- ja velkaneuvonnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Velkaantuminen
 • Nuoret
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Useita kuoli verisessä iskussa Berliinissä
  2. Ranskan suurimmilla joulumarkkinoilla oli jo varauduttu siihen, mikä Berliiniä nyt kohtasi
  3. Oikeuskanslerin murheet yllättivät pääministerin
  4. Venäjän suurlähettiläs tapettiin Ankarassa – ”Jumala on suuri”, julisti turkkilaiseksi poliisiksi tunnistettu ampuja
  5. Isku Erdoğanin sydämeen
 2. Pääkirjoitus
  1. Perustuslaki jää kiireen jalkoihin
  2. Väestörakenne kääntyi Hillary Clintonia vastaan
  3. Tutkimustieto käytäntöön
  4. Median vapaus viedään ensin
  5. Lisää politiikkaa geopolitiikkaan
  6. Sipilän hallitus tuskin uudistaa perhevapaita
 3. Kotimaa
  1. Puolustusministeriö haluaa Suomeen nopean toiminnan joukkoja – valmistelua vauhdittivat Ukrainan sota ja Krimin valtaus
  2. Sote-uudistuksen iso ongelma on monessa kunnassa jo ratkaistu
  3. Merivoimilla tulossa kalliit ruuhkavuodet – neljä uutta sotalaivaa ja 190 miljoonan euron remontti ohjusveneille
  4. Suomalaiset käyttävät vähiten sokeria EU:ssa, mutta ovat monia muita lihavampia – professori varoittaa sokerinkäytön demonisoinnista
  5. Saako muistisairasta valvoa? – HS:n grafiikka näyttää, millainen voisi olla vanhuksen turvallinen koti
  6. Joululiikenteestä tulossa harvinaisen ruuhkaista – Asiantuntijat kertovat vinkit turvalliseen autoiluun
  7. Rkp esittää epäluottamuslausetta hallitukselle – Vaasan laajan päivystyksen lopettaminen raivostuttaa eduskuntaryhmää
  8. Neljän ihmisen hengen vaatineen ulosajon tausta varmistui – Kemiönsaaren turma-autoa kuljetti rattijuoppo
  9. Tammela on Tampereella
 4. Kaupunki
  1. Kalliit asumiskustannukset syöksevät nuoria velkakierteeseen – jopa kiltisti vuokransa maksava voi joutua kimppakämpästä pihalle
  2. Joulupukki voi olla kamala tai ihana – näin HS:n lukijat muistavat oman lapsuutensa pukit
  3. VR ei tiedä, mitä Vallilan konepajalle tapahtuu Bauhausin myymälän jouduttua ahdinkoon – Aktivistit: meillä on vaihtoehtoja
  4. Helsingin pormestari saamassa 14 000 euron kuukausipalkan – ”matalampi palkka voisi karsia halukkaita”
  5. Rakentaminen ja matkailu piiskaavat Helsingin seudun talouskasvua
 5. Ulkomaat
  1. Suomi nukkuu hyvin, mutta Euroopan siirtolaiskriisi jatkuu – tänä vuonna jo yli miljoona uutta turvapaikanhakijaa
  2. Skotlantilaiset saavat Suomen mallin mukaisen äitiyspakkauksen – sisällä huippulaatua ”köyhäinavun stigman” välttämiseksi
  3. Kongon presidentin virkakausi päättyi yöllä – seuraajaa ei ole valittu ja asevoimat partioivat pääkaupungin kaduilla
  4. YK valtuutti tarkkailijat Syyrian Aleppoon – myös Venäjä äänesti puolesta
  5. Norja ja Kiina sopivat riitansa toisinajattelijan Nobel-palkinnosta – Norja: Myönnytyksiä ei ole tehty
  6. Venäjän puolustus­ministeriön lentokone teki pakkolaskun Siperiassa – 16 loukkaantui vakavasti
  7. Miss Puerto Rico kruunattiin Miss Maailmaksi – 19-vuotias kaunotar toivoo pääsevänsä töihin viihdeteollisuuteen
 6. Talous
  1. Finanssivalvonta ei lämpene 45 vuoden asuntolainoille – ”Joillekin koti­talouksille käy tässä leikissä tosi huonosti”
  2. Rojut kannattaa panna kiertoon – vanhat tavarat voivat saada uuden elämän
  3. Euroopan komissio: Suomi saa haudata hallintarekisterin – osakeomistuksia ei pakko salata edes ulkomaiden kautta
  4. Lihayhtiö HK Scan erotti joukon huippujohtajia Virossa
  5. K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja – S-ryhmä panostaa tuulivoimaan
  6. Kiinalaisyhtiö ostaa 64 miljoonalla suomalaisyhtiö Rightwaren, joka tekee autoihin graafisia mittaristoja
  7. Metsähallituksesta potkut saanut Esa Härmälä Fennovoiman hallituksen puheenjohtajaksi
  8. IMF:n johtaja Lagarde tuomittiin syylliseksi laiminlyöntiin – valuuttarahaston johto kokoontuu päättämään jatkosta
 7. Urheilu
  1. Porin Ässien kulut menevät tiukkaan tarkasteluun – rahan perässä ei kannata tulla pelaamaan, sanoo Ässien uusi toimitusjohtaja Eeva Perttula
  2. Patrik Laine mätti tehoja – Rask nollatilaston kärkeen
  3. Noora Honkala taittoi hurjan määrän kilometrejä vuorokaudessa –”Hyvin pystyy puhumaan, mutta kävely on hankalampaa”
  4. Jokerit kompastui KHL:n uudistettuun jatkoaikaan: ”Taitavien ja älykkäiden pelaajien hetki”
  5. Jokerit on joutunut tuolileikkiin
  6. Fifan puheenjohtaja: jalkapallon MM-kisat pysyvät Venäjällä – ”Fifa ei ole maailman dopingpoliisi”
  7. HIFK eksyi Sorsapuiston rakenteisiin, ei harhauttanut mediaa tahallaan
  8. Mestari IFK Mariehamnista kaksi pelaajaa Huuhkajiin – Markku Kanerva nimesi 22 pelaajaa Abu Dhabiin
  9. Sotien uhrien muistaminen tuli kalliiksi maaottelussa: Fifa lätkäisi Englannille 42 000 euron sakot
  10. Nikolai Alho lähtee Klubista, uusi osoite Ruotsissa
  11. Maanantain tulospörssissä muun muassa alppihiihtoa, jalkapalloa, rahapelejä ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. Paul Verhoeven ei ole unohtanut, miten suomalainen kiilasi Hollywoodissa eteen – ”En ollut Rennystä iloinen silloin”
  2. Saara Aalto palaa kotiin valtion palkitsemana taiteilijana – tiistaina kotiinpaluuta voi seurata HSTV:stä, lentokentällä ja ravintolajuhlassa
  3. Armotonta menoa kuultiin Sepi Kumpulaisen taiteilijajuhlassa peräti neljä kertaa
  4. Ylen viestintäjohtaja vaihtuu
  5. Vauvaperhe matkustaa on aikuisten oikeasti hauska vauvakirja
  6. Yksikätinen kuningas uskoo kostoon tylyssä fantasiaromaanissa
  7. Lastenkirja ei lässytä syövästä tai kuolemasta
  8. Punaveriset taistelevat vapaudestaan dystopiaromaanissa
  9. Nuortenkirjan alku on järkytys: joku putoaa pilvenpiirtäjän tuhannennesta kerroksesta
  10. Rogue One jyräsi elokuvateattereissa viikonloppuna
  11. Suomalaisartistit tekevät levyn, jota saa ainoastaan kirjastoista
  12. Marcus ja Martinus vierailulle Suomeen
 9. Tiede
  1. Valtapuu on vaihtumassa Suomen metsissä: ”Muutos on niin suuri, ettemme sitä vielä oikein ymmärrä”
  2. Verikoe paljastaa, kuinka kauan syöpään kuoleva vielä elää
 10. Mielipide
  1. Kiire syrjäyttää hyvän lainvalmistelun periaatteet
  2. Perustuslain avoin vähättely on huolestuttavaa
  3. Oikeuskansleri ei voi määrätä, millaisia lakeja hallitus esittää
  4. Suomalaislapset liikkuvat melko paljon
  5. Merivoimien alushankkeen kustannusarviolle on perusteet
  6. Muistisairaat ovat eriarvoisessa asemassa
  7. Esitykset voivat häiritä joitakin matkustajia
  8. Venevero olisi puhdas kateusvero
  9. Ruokkiiko journalismi populismia?
  10. Hoidon laatu on pääasia
  11. Kahdentoista sairaalan malli jää teoreettiseksi
  12. Pikavipit veivät tyttäreni nopeasti syvään velkakierteeseen – firmojen toiminta on häikäilemätöntä
 11. Tänään
  1. Tukholmassa vallanpitäjien turvana – suomalaissyntyinen Jarmo Rahikainen on vartioinut Ruotsin valtiopäiviä jo yli 30 vuotta
  2. Markku Lievonen 1947–2016
  3. Zsa Zsa Gabor 1917–2016
  4. Kyrönsalmen syväväylän ruoppaus valmistumassa
  5. Laulava Sillanpään perhe
  6. Mitä haudalle sopii laittaa?
  7. Tapahtumia tiistaina 20. joulukuuta
 12. Radio ja TV
  1. Jack Witikka oli modernisti – tiistaina 20.12.2016 tulee kuluneeksi sata vuotta Witikan syntymästä
  2. Nisse tekee surutyötä lohikäärmeen kanssa
  3. Jäätikkinen on pohjoismaisen minimalismin asialla
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   ”Lapsen” lailla oikuttelevaa Trumpia pyritään miellyttämään Brysselissä – Trumpin toivotaan vahvistavan takinkääntönsä Nato- ja EU-puheistaan

  7. 7

   Epäillyn terroristin vaatimattomalla kotikadulla Etelä-Manchesterissa kuplii järkytys ja hämmennys: ”Poliitikkojen täytyy löytää keinot”

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  8. 8

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää