Päivän lehti 21.2.2017
Valikko
Päivän lehti 21.2.2017

Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

Ranskan viimeinen kuningas Ludvig Filip reissasi Lapissa ja maalautti itsestään tauluja saamelaisten kanssa. Vuonna 1865 yksi arvokkaista teoksista katosi. Toimittaja Ari Laakso löysi maalauksen äskettäin, ja pian sen voi nähdä Rovaniemellä.

Taulu oli kadoksissa 150 vuotta. Sitten se löytyi pökerryttävien sattumien kautta.

Maalaus esittää Ranskan viimeistä kuningasta Ludvig Filipiä (1773–1850) merimatkalla saamelaisten kanssa.

Taulun maalasi François-Auguste Biard. Hän matkasi Ludvig Filipin käskystä Norjan ja Suomen Lappiin maalaamaan kuninkaalle tauluja seuduista, joissa tämä oli viettänyt aikaa maanpaossa.

Taulu katosi Pariisissa 1865, eikä siitä ole sen koommin kuultu. Ennen kuin nyt.

Ja pian tämän löydetyn aarteen voi nähdä näyttelyssä Rovaniemellä.

Peruutetaanpas hieman, vuoteen 1795.

Ludvig Filip, tuohon aikaan Orléansin herttua, pakoili Ranskan valtapelejä. Ne olivat vallankumouksen myötä alkaneet käydä henkikullan päälle.

Herttua otti salanimen, suuntasi pohjoiseen ja pysähtyi Suomen Muonioon. Hän asui pappilassa kappalaisen Mathias Kol­strömin (1763–1829) vieraana.

(On mahdollista, että hert­tuan lemmenleikkien jäljiltä tunturilappilaisissa virtaa tilkkanen kuninkaallista verta, mutta se on toinen juttu.)

Matka pitkin maailmaa kesti 21 vuotta. Sen jälkeen Ludvig Filip palasi Ranskaan, jossa hänet kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1830.

Sitten kuusikymppinen kuningas lähetti luottomaalarinsa François-Auguste Biardin (1798–1882) Lappiin noutamaan matkamuistoja. Biard matkusti kuninkaan jälkiä vuonna 1839 ja maalasi yli 50 vesiväriluonnosta maisemista ja ihmisistä.

Luonnosten perusteella Ludvig Filip tilasi myöhemmin häneltä kolme suurta öljyvärimaalausta itsestään nuorena miehenä seikkailemassa Lapissa.

Teosten nimet kertoivat olennaisen: Orléansin herttua nauttii vieraanvaraisuutta saamelaiskodassa elokuussa 1795 ja Or­léansin herttua laskee Äijänpaikan kosken syyskuussa 1795.


Kolmannessa tilausteoksessa herttua nojaa pienen purren mastoon ruijalaisessa Tu-vuonossa, muutaman aironvedon päässä Nordkappin rantajäistä. Merisaamelaiset soutavat.

Biard maalasi teokset ateljeessaan Pariisissa 1840-luvun alussa. Vuonna 1848 Ludvig Filip syöstiin vallasta, ja hänen taidekokoelmansa hajosi.

Ensin mainitut taulut päätyivät Versailles’n linnan kokoelmiin, mutta kolmas huutokaupattiin vuonna 1865 Pariisin Hôtel Drouot’ssa.

Sitten se katosi.


Taulu pisti Ari Laakson silmään, kun hän astui museonjohtajan huoneeseen.

Elettiin kevättalvea 2014, Nevajoki oli jäässä. Laakso oli Pietarissa haastattelemassa Murmanskiin museoidun Lenin-jäänmurtajan miehistöä. Laakso toimii tiedetoimittajana Lapin yliopiston arktisessa keskuksessa.

Taulu roikkui Arktisen ja ant­arktisen museon johtajan Viktor Bojarskin työpöydän takana. Kaarevakattoinen huone sijaitsi entisen kirkon vintillä. Laakso istui jykevän neuvottelupöydän ääressä vastapäätä isäntäänsä ja silmäili taulua.

Jotain erikoista tuossa on, Laakso ajatteli.

Hän tunnisti veneessä istuvien saamelaisten värikkäät lapintakit. Perämiehen kädessä oli karvakinnas ja keulassa istuvan naisen päässä vanhanaikainen sarvilakki. Kaunis päähine, eikä sellaisia enää näe, Laakso ajatteli. Hän kuuluu Enontekiön saamelaisiin.

Ja keskellä kuvaa päsmäröi joku herra lierihattu kourassaan.

Laakso otatti valokuvaajallaan taulusta kuvan, ja palat­tuaan Rovaniemelle hän etsi maalausta netistä. Ei tulosta, vaikka maalauksen tyyli muistutti niitä kuuluisia tauluja, joita François-Auguste Biard oli maalannut Lapista.

Laakso unohti koko ­asian, mutta kuva jäi vaivaamaan. Yli puoli vuotta myöhemmin hän lähetti sähköpostia Victor ­Boyarskille kysyäkseen lisää tietoja taulusta. Vastaus: maalauksessa esiintyy ”Orleansin herttua” saamelaisten kanssa, ja että maalari on joku ”Bernard”.

”Orleansin herttua” kuulosti Laaksosta jotenkin tutulta. Sitten hän muisti professori Hannu Salmen. Laakso oli tavannut Salmen taannoin seminaarimatkalla Helsingissä. Ja kuullut häneltä tarinan Ranskan viimeisestä kuninkaasta ja tämän Lapin-reissuista.

Laakso kaivoi valokuvan tietokoneeltaan ja sähköpostitti sen Salmelle. Salmi ei osannut auttaa, mutta päätti kysyä apua kaveriltaan, historioitsija Osmo Pekoselta.

Yleensä dosentti Pekonen vastaa sähköposteihin hillitysti. Nyt tyyli oli toinen:

”Ällistyttävää!”

Perässä oli 78 huutomerkkiä.

Löytynyttä taulua juhlitaan huomenna, kun Rovaniemen taidemuseossa aukeaa Biardin Lappi-teosten näyttely.

Versailles’n linnasta näyttelyyn on onnistuttu saamaan Ludvig Filipin tilaustöistä kaksi. Suurenmoisen vaivan kautta, kertoo museon johtaja Hilkka Liikkanen.

Pohjois-Norjan taidemuseosta Tromssasta Rovaniemelle lainattiin maalaus, jossa Lars-Levi Laestadius opettaa saamelaisia. Saman Lapin-matkan satoa sekin. Lisäksi esillä on muun muassa aiheeseen liittyviä lito­grafioita. Biardin töistä näytteillä on kuusi öljyvärimaalausta ja akvarelliluonnos.


Osmo Pekonen on tunnistanut löytyneen taulun aidoksi, valokuvan perusteella. Hilkka Liikkanen ja intendentti Riitta Kuusikko ovat käyneet katsomassa taulua Pietarissa.

Aitoudesta kielivät teoksen materiaali, koko, aihe, tyyli ja signeeraus. Eikä Biard ollut ­aikansa himotuimpia taiteilijoita, varsinkaan Venäjällä. Miksi hänen maalauksiaan olisi siis väärennetty? Täysi varmuus vaatisi Liikkasen mukaan kuitenkin tarkat tyylilliset ja ke­mialliset tutkimukset.

Pietarilaiset kertoivat taulun nimeksi suurin piirtein: Orléansin herttua lappalaisten veneessä Nordkappissa. Vielä ei tiedetä, miten teos Pietariin päätyi.

Osmo Pekosen mukaan taulun löytyminen on ”erittäin merkittävä” tapaus.

”Se kiinnostaa myös Ranskan kuninkaallista sukua, joka on edelleen toki olemassa. Olen pitänyt heitäkin informoituina”, Pekonen sanoo.

Vaan vielä on yksi mutka, ennen kuin yleisö näkee herttuan saamelaisten veneessä.

Taulu on juuttunut Pietariin.

Venäläisen byrokratian ansiosta aarteen lainaaminen paljastuikin hyvin työlääksi, eikä se ehdi Rovaniemelle huomiseksi näyttelyn avajaisiin.

Museonjohtaja Liikkanen arvelee, että kyllä taulu ehditään esille saada. Näyttely on pystyssä kesäkuun loppupuolelle.

Mutta mikä tärkeintä: enää taulu ei ole kadoksissa. Ainoastaan pitkällä matkalla.

Siinäpä näköinen kuva maailmanmatkaajasta.

François-Auguste Biard: La Laponie mythique – myyttinen Lappi. Näyttelyn avajaiset Rovaniemen taidemuseossa ke 22.2. klo 18. Seminaari Biardin maalauksista kulttuuritalo Korundista 22.2. klo 12. Puhujina emeritusprofessori Juha Pentikäinen, tutkijat Baptiste Henriot, Osmo Pekonen ja Ari Laakso. Seminaariin on vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Taidemuseot
 • Lappi
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kansainväliset asekauppiaat kärkkyvät kaikkien aikojen jättipottia Helsingissä – näin kulisseissa hierotaan hävittäjäkauppaa
  2. Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”
  3. Miten valita palvelutalo? HS etsi vastaukset 14 kysymykseen vanhushoidon kirjavasta tarjonnasta
  4. Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre
 2. Pääkirjoitus
  1. Jos ei kaivata väliin, ei kannata ängetä
  2. Onnistumista Mosulissa ei mitata valtauksen nopeudella
  3. Arveluttava kevään traditio
  4. Ylen vaikea keskustelu, jota pitäisi silti käydä
  5. Vauhtia naiset, britit menevät ohi
  6. Lunastaako Donald Trump Mike Pencen lupaukset?
 3. Kotimaa
  1. Lahtelainen Mira Nurminen lyö rahoiksi MM-kisoilla – ”Kysyin porukoilta, saanko tulla kotiin asumaan kisojen ajaksi”
  2. Kokoomus toivotti tervetulleeksi perussuomalaisten hylkäämän ehdokkaan, jonka kirjoittelu osoittautui rasistiseksi – tervetulotoivotus peruttiin
  3. Seinäjoen miehet rikkovat rajoja – tältä näyttää maailman ainoa muodostelma­luistelun miesjoukkue Jokisonnit
  4. Poliisilta uutta tietoa Sastamalan kuolonkolarista: Kahden nuoren taposta epäillyllä aiempia tuomioita
  5. Nokialla pahoinpideltynä löytynyt 17-vuotias tyttö kuoli vammoihinsa
  6. Turvapaikan­hakijoiden itsetuhoisuus huolestuttaa viranomaisia – syksyllä vastaanottokeskuksissa oli kymmeniä itsemurhan yrityksiä
  7. Pikavippien summat kasvavat entisestään – oikeusministeriö ehdottaa korkokattoa myös isoille vipeille
  8. Puolustusvoimat ostaa 16 erikoispanssari­vaunua Hollannista – hankinnan hinta on kahdeksan miljoonaa euroa
  9. Syyttäjä vaatii juontaja Axl Smithille salakuvaamisesta 1,5 vuotta ehdollista vankeutta
  10. Selvitys: Moottorikelkka­onnettomuuksia sattuu eniten jäällä
  11. Tapiolan urheilupuistoon on tulossa jalkapallostadion ja monitoimihalli
  12. Kungsträdgårdenin kaupunkijuhla järjestetään elokuussa
  13. Lappeenrannan norovirustilanne on tavanomainen
 4. Kaupunki
  1. Tässä ovat Helsingin 25 ruuhkaisinta paikkaa – matka-aika voi pidentyä ruuhkassa jopa puoli tuntia
  2. Helsingin keskustalta tylyt terveiset Paavo Väyryselle – Laura Kolbe: ”Kuntapolitiikassa eivät sooloartistit ja primadonnat pärjää”
  3. Poliiseja pahasti katsonut huuhkaja vapautettiin takaisin luontoon – toipui villieläin­sairaalassa kuukausikaupalla rekkakolarin jälkeen
  4. Pakettiauton erikoinen karkumatka Hietaniemessä: rullasi 25 metrin päähän rannasta ja rysähti jäiden läpi
  5. Monet joutuvat nyt odottamaan päätöstä toimeentulotuesta – kerro, miten siirto Kelaan vaikutti sinun arkeesi
 5. Ulkomaat
  1. Venäjän parhaimpiin lukeutuva yliopisto yritetään sulkea kaikin keinoin Pietarissa – häädön syyksi esitetty muun muassa väärin vaihdettuja ikkunoita
  2. Kaksi kuvaa nyky-Venäjän tilanteesta
  3. Ruotsin pääministeri Löfven vihjaili Trumpin olevan hakoteillä faktojen tarkistamisessa
  4. Etelä-Sudania riivaa sodan aiheuttama nälänhätä – vaarassa jopa 5,5 miljoonaa ihmistä
  5. Syyttäjä: Venäjä oli osallinen Montenegron vallankaappaus­yrityksessä syksyllä – tavoitteena estää liittyminen Natoon
  6. Vara­presidentti Mike Pence Brysselissä: ”Etsimme yhteistä maaperää Venäjän kanssa”
  7. Sadat siirtolaiset ovat tunkeutuneet aidan läpi Espanjan Ceutaan viime päivinä
  8. Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin kuoli New Yorkissa
 6. Talous
  1. Onnibus kiihdytti alan väistämätöntä murrosta – ”Liput ovat halventuneet, kalusto on parantunut ja matka-aikoja on lyhennetty”
  2. Kaivosyhtiö lähetti vahingossa listan työn­tekijöiden rikkeistä koko henkilöstölle – HS kysyi, millaisia rekisterejä työnantaja voi koota työn­tekijöistään
  3. Neuvottelut Kreikan hätärahoituksesta jatkuvat – tuloksia luvassa lähiaikoina
  4. Asuntojen hinnat lähtivät laukkaan Saksassa – keskuspankki varoittaa kuplasta
  5. Espanjalla vaikeuksia alijäämänsä kanssa
  6. Euroalueen kuluttajien luottamus heikkeni
 7. Urheilu
  1. Jokerit matkusti äkkilähdöllä kiusantekoon Moskovaan – KHL:n pudotuspelit alkavat tänään
  2. HIFK:ta riivaa lähes jatkuva menestymättömyys – valmentaja Törmäsen ympärillä pyörii jo huhumylly
  3. Kaisa Mäkäräinen ei tule Lahden MM-kisoihin
  4. Naisten jalkapallomaajoukkue löysi ruotsalaisen valmentajan Skotlannista – ”Suomella edessä loistava tulevaisuus”
  5. Palloliiton Pertti Alajan sytostaattihoidot jatkuvat pitkään
  6. Boström SJK:hon vuoden mittaisella sopimuksella
  7. HIFK vaihtoi kapteeniaan, kokenut Väyrynen ottaa nauhan
  8. Suitsutus jatkuu – Patrik Laine valittiin NHL:ssä viikon ykköstähdeksi
  9. Tuloksia ja rahapelejä maanantailta ja tv-urheilua tiistaina
 8. Kulttuuri
  1. Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”
  2. Vastaava toimittaja syyttää perutun Ylen sananvapaus­ohjelman tekijöitä huonosta suunnittelusta
  3. Tuuve Aron novellit tuudittavat turvallisuuden tunteeseen, ja sitten kaikki menee mullin mallin
  4. Jenni Hiltunen nostaa maalaustaiteensa uudelle tasolle Galerie Forsblomin näyttelyssä
  5. Claire Ahon valokuvia esille Tukholmassa
  6. Funk-rumpali Clyde Stubblefield on kuollut
  7. Saksalaismuseon piirros paljastui aidoksi Rembrandtiksi
  8. 87-vuotias laulaja pääsi jatkoon Ruotsin viisukarsinnassa, Krista Siegfrids putosi
 9. Tiede
  1. Siirtolaisia estämään tehdyt aidat kiusaavat eläimiä – mutta eivät välttämättä estä ihmisiä
  2. Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa
  3. Salametsästys jatkuu – afrikkalaisten metsänorsujen vähenemisen nopeus yllätti tutkijat
 10. Mielipide
  1. Kun läheinen käyttää huumeita, perhe kärsii
  2. Ketkä kouluttavat tulevia lääkäreitämme?
  3. Pätevistä hakijoista valitaan vain samanmieliset
  4. Latauspisteistä on vasta komission ehdotus
  5. Huonommuuden ja ulkopuolisuuden tunne syrjäyttää jo koulussa
  6. Kouluissa tulisi opettaa oppimistaitoja
  7. Liikenneturvallisuudesta ei saa säästää
  8. Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava
  9. Masennuksen hoito huolestuttaa myös ammattilaisia
  10. Tyytyväinen asiakas on Postille tärkeä
  11. Aikuiset lapseni kuuluvat perheeseeni
  12. Tupakointi kiellettävä ennen saunapalvia
 11. Tänään
  1. Keinoälyfirman perustaja haluaa parantaa syövän ja hidastaa ilmastonmuutosta – ”Tulevina vuosina nähdään läpimurtoja, jotka muuttavat maailmaa enemmän kuin sähkö”
  2. Eino Leino 1925–2017
  3. Jannis Kounellis 1936–2017
  4. Uusia raha-automaatteja tulee kohta koekäyttöön
  5. Tapahtumia tiistaina 21. helmikuuta
  6. Tuusulan satusetä
  7. Rakkaus ja ruotsin kieli
 12. Radio ja TV
  1. Dokumentti Instagram-tähti Olivia Oraksesta on hieno ajankuva
  2. SuomiLove saattaa olla Suomen parhaita viihdeohjelmia koskaan
  3. Vanha lakipykälä koituu nuorten kohtaloksi
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää