Päivän lehti 21.2.2017
Päivän lehti 21.2.2017

Ruotsin pääministeri Löfven vihjaili Trumpin olevan hakoteillä faktojen tarkistamisessa

Trump nosti esiin Ruotsin maahanmuuton ja rikollisuuden. Mikä on liioittelua,

mikä totta?

Lauantaina käynnistynyt Ruotsi ja Trump -kuohunta jatkui näkyvästi maanantaina, kun virallinen Ruotsi tarttui Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lausuntoon mittavan maahanmuuton seurauksista Ruotsissa.

”On presidentin asia sanoa, mitä hän haluaa”, sanoi pääministeri Stefan Löfven illalla paikallisille medioille ja kertoi yllättyneensä lausunnosta.

Löfven totesi, että Ruotsilla on sekä mahdollisuutensa että ongelmansa ja peräänkuulutti samalla vastuuta siitä, että kukin tarkistaa levittämänsä tietojen oikeellisuuden. Ulkoministeri Margot Wallström puolestaan viestitti uutistoimisto TT:lle, että Ruotsista liikkuu vääriä tietoja yhä enemmän.

Keskustelu alkoi, kun Trump viittasi lauantaisessa puheessaan ”viime yön tapahtumiin” Ruotsissa. Ruotsissa tämä herätti kysymyksiä, sillä kenelläkään ei ollut tietoa kovin erityisistä tapahtumista.

Asiaan saatiin jonkinlainen selvyys myöhään sunnuntaina, kun Trump viesti, että hän puhui näkemästään ohjelmasta Fox-uutiskanavalla.

Tucker Carlson Tonight -ohjelmassa haastateltiin Ruotsissa matkannutta dokumentaristia Ami Horowitzia. Haastattelun lomassa näytettiin muun muassa palavia autoja ja kuvaa tummaihoisesta henkilöstä, ­joka potkaisee median edustajaa. Samalla kerrottiin rikollisuuden kasvusta ja sen peittelystä Ruotsissa. Horowitz liitti ongelmat runsaaseen maahanmuuttoon.

Vastaava synkkä Ruotsi-kuva on viime aikoina levinnyt tiuhaan maailmalla. Missä määrin kerrotut tiedot ovat tosia?

Haastattelu, johon Trump viittasi, maalaa kärjistetyn kuvan. Jotkut sen väittämistä ovat liioitel­tuja ja osa ei pidä paikkaansa. Osa on kuitenkin totta.

Ohjelmassa kerrotaan muun muassa, että raiskausten ja aseellisen väkivallan määrä on kasvanut. Tämän voi katsoa pitävän paikkansa.

Rikostilastoja pitävän Brån uusimman kyselytutkimuksen mukaan seksuaalirikoksen kohteeksi joutui 1,7 prosenttia väestöstä vuonna 2015. Vuonna 2014 osuus oli prosentti. Sek­suaalirikoksien kohteeksi joutuneiden naisten osuus on noin kaksin­kertaistunut vuodesta 2012 noin kolmeen prosenttiin. Kyse ei tosin ole yksin raiskauksista vaan myös lievemmistä rikoksista.

Kuolemaan johtaneiden ampumatapausten määrä Ruotsin rikollispiireissä on puolestaan kasvanut vuosien 1990–1994 keskimääräisestä neljästä tapauksesta 14:ään vuosina 2010–2014. Vuoden 2015 alus­tava lukema on 28, kertoo TT.

Myös kuoleman aiheuttanut vä­kivalta kokonaisuudessaan on yleistynyt aivan viime vuosina.

Myös kuoleman aiheuttanut vä­kivalta kokonaisuudessaan on yleistynyt aivan viime vuosina.

Esimerkiksi Suomessa, missä maahanmuutto on ollut vähäisempää, on tapauksia silti suhteessa enemmän. Viime vuonna Suomessa sattui Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan 76 murhaa, tappoa tai surmaa.

Väkilukuun suhteutettuna tapauksia oli vajaat 1,4 sataatuhatta asukasta kohden, kun taas Ruotsissa niitä oli noin 1,1.

Jos vielä katsotaan kaikkea ihmisiin kohdistuvaa rikollisuutta, muutokset eivät pidemmällä aikavälillä ole suuria. Brån tuorein kyselytutkimus osoittaa, että rikoksille altistuneiden osuus oli kasvanut Ruotsissa vuonna 2015 edellisistä vuosista. Taso on lähes sama kuin 2005. Tänä aikana maahanmuutto Ruotsiin on ollut suurta.

Foxin ohjelmassa viitataan myös siihen, kuinka tilastot ovat täysin selviä sen kannalta, kuka rikoksia tekee. Tämä ei ole totta. Ruotsi ei tilastoi rikoksia ulko­maalaistaustan mukaan. Niinpä tuoretta kuvaa ei ole.

Vanhempien tutkimusten perusteella tiedetään silti, että ulkomaalaistaustaiset ovat yliedustettuina. Asiaa ovat tutkineet esimerkiksi Martin Häll­sten, Ryszard Szulkin ja Jerzy Sarnecki. Vuoden 2013 artikkelin pääviesti on tämä: merkittävä osa yliedustuksesta selittyy sillä, että ryhmät ovat taustaltaan heikommista oloista.

Tulos ei sulje pois sitä, että kulttuurieroillakin voi olla vaikutusta. Se ei liioin poista mahdollisuutta, että oikeusjärjestelmä kohtelisi ulkomaalaistaustaisia eri tavoin. Keskustelua voidaan käydä siitä, missä määrin sosio­ekonomisesti heikko asema on juuri maahanmuuton tulosta.

Lisäksi ohjelma esittää myös laajasti leviävän väitteen, että Ruotsissa olisi ”no-go-alueita”, joille poliisikaan ei mene alueiden vaarallisuuden takia.

Tämä ei ole totta. Ruotsissa on 53 aluetta, joilla poliisi katsoo ­rikollisuuden haittaavan arkea. Näistä alueista 15:llä ongelmat ovat erityisen pahoja. Poliisi päivystää alueilla jatkuvasti. Sen sijaan paikalle mennään yhden partion sijasta usein kahdella.

Lisäksi on epäselvää, mitä Horowitz tarkoittaa, kun hän antaa ymmärtää, että hallitus olisi yrittänyt peitellä rikoksia.

Asiayhteydestä päätellen hän saattaa puhua vuoden 2015 festivaalitapahtumista ja siitä, kuinka poliisi ei aluksi tiedottanut seksuaalirikosepäilyjen määrästä ja taustoista. Asia tuli silti esiin, ja sitä käsiteltiin laajasti mediassa. Lisäksi poliisi käynnisti sisäisen tutkinnan. Seuraus oli, että seksuaali­rikoksia seurattiin koko viime kesän hyvin tarkoin Ruotsin tiedotusvälineissä.

Lopulta myös Foxin yleinen viesti siitä, että Ruotsi harjoittaa avoimien rajojen politiikkaa ja ettei ongelmista sovi puhua, on liioiteltu ja vanhentunut.

Maahanmuuton varjopuolet ovat olleet Ruotsissa pitkään arkoja asioita. Ilmapiiri on silti muuttunut, ja kotouttamisen ongelmat ovat toistuvasti keskustelussa. Ruotsi teki myös liki täyskäännöksen turvapaikkapolitiikassaan 2015–2016, jolloin lainsäädäntöä kiristettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Rikollisuus
 • Elina Kervinen
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kansainväliset asekauppiaat kärkkyvät kaikkien aikojen jättipottia Helsingissä – näin kulisseissa hierotaan hävittäjäkauppaa
  2. Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”
  3. Miten valita palvelutalo? HS etsi vastaukset 14 kysymykseen vanhushoidon kirjavasta tarjonnasta
  4. Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre
 2. Pääkirjoitus
  1. Jos ei kaivata väliin, ei kannata ängetä
  2. Onnistumista Mosulissa ei mitata valtauksen nopeudella
  3. Arveluttava kevään traditio
  4. Ylen vaikea keskustelu, jota pitäisi silti käydä
  5. Vauhtia naiset, britit menevät ohi
  6. Lunastaako Donald Trump Mike Pencen lupaukset?
 3. Kotimaa
  1. Lahtelainen Mira Nurminen lyö rahoiksi MM-kisoilla – ”Kysyin porukoilta, saanko tulla kotiin asumaan kisojen ajaksi”
  2. Kokoomus toivotti tervetulleeksi perussuomalaisten hylkäämän ehdokkaan, jonka kirjoittelu osoittautui rasistiseksi – tervetulotoivotus peruttiin
  3. Seinäjoen miehet rikkovat rajoja – tältä näyttää maailman ainoa muodostelma­luistelun miesjoukkue Jokisonnit
  4. Poliisilta uutta tietoa Sastamalan kuolonkolarista: Kahden nuoren taposta epäillyllä aiempia tuomioita
  5. Nokialla pahoinpideltynä löytynyt 17-vuotias tyttö kuoli vammoihinsa
  6. Turvapaikan­hakijoiden itsetuhoisuus huolestuttaa viranomaisia – syksyllä vastaanottokeskuksissa oli kymmeniä itsemurhan yrityksiä
  7. Pikavippien summat kasvavat entisestään – oikeusministeriö ehdottaa korkokattoa myös isoille vipeille
  8. Puolustusvoimat ostaa 16 erikoispanssari­vaunua Hollannista – hankinnan hinta on kahdeksan miljoonaa euroa
  9. Syyttäjä vaatii juontaja Axl Smithille salakuvaamisesta 1,5 vuotta ehdollista vankeutta
  10. Selvitys: Moottorikelkka­onnettomuuksia sattuu eniten jäällä
  11. Tapiolan urheilupuistoon on tulossa jalkapallostadion ja monitoimihalli
  12. Kungsträdgårdenin kaupunkijuhla järjestetään elokuussa
  13. Lappeenrannan norovirustilanne on tavanomainen
 4. Kaupunki
  1. Tässä ovat Helsingin 25 ruuhkaisinta paikkaa – matka-aika voi pidentyä ruuhkassa jopa puoli tuntia
  2. Helsingin keskustalta tylyt terveiset Paavo Väyryselle – Laura Kolbe: ”Kuntapolitiikassa eivät sooloartistit ja primadonnat pärjää”
  3. Poliiseja pahasti katsonut huuhkaja vapautettiin takaisin luontoon – toipui villieläin­sairaalassa kuukausikaupalla rekkakolarin jälkeen
  4. Pakettiauton erikoinen karkumatka Hietaniemessä: rullasi 25 metrin päähän rannasta ja rysähti jäiden läpi
  5. Monet joutuvat nyt odottamaan päätöstä toimeentulotuesta – kerro, miten siirto Kelaan vaikutti sinun arkeesi
 5. Ulkomaat
  1. Venäjän parhaimpiin lukeutuva yliopisto yritetään sulkea kaikin keinoin Pietarissa – häädön syyksi esitetty muun muassa väärin vaihdettuja ikkunoita
  2. Kaksi kuvaa nyky-Venäjän tilanteesta
  3. Ruotsin pääministeri Löfven vihjaili Trumpin olevan hakoteillä faktojen tarkistamisessa
  4. Etelä-Sudania riivaa sodan aiheuttama nälänhätä – vaarassa jopa 5,5 miljoonaa ihmistä
  5. Syyttäjä: Venäjä oli osallinen Montenegron vallankaappaus­yrityksessä syksyllä – tavoitteena estää liittyminen Natoon
  6. Vara­presidentti Mike Pence Brysselissä: ”Etsimme yhteistä maaperää Venäjän kanssa”
  7. Sadat siirtolaiset ovat tunkeutuneet aidan läpi Espanjan Ceutaan viime päivinä
  8. Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin kuoli New Yorkissa
 6. Talous
  1. Onnibus kiihdytti alan väistämätöntä murrosta – ”Liput ovat halventuneet, kalusto on parantunut ja matka-aikoja on lyhennetty”
  2. Kaivosyhtiö lähetti vahingossa listan työn­tekijöiden rikkeistä koko henkilöstölle – HS kysyi, millaisia rekisterejä työnantaja voi koota työn­tekijöistään
  3. Neuvottelut Kreikan hätärahoituksesta jatkuvat – tuloksia luvassa lähiaikoina
  4. Asuntojen hinnat lähtivät laukkaan Saksassa – keskuspankki varoittaa kuplasta
  5. Espanjalla vaikeuksia alijäämänsä kanssa
  6. Euroalueen kuluttajien luottamus heikkeni
 7. Urheilu
  1. Jokerit matkusti äkkilähdöllä kiusantekoon Moskovaan – KHL:n pudotuspelit alkavat tänään
  2. HIFK:ta riivaa lähes jatkuva menestymättömyys – valmentaja Törmäsen ympärillä pyörii jo huhumylly
  3. Kaisa Mäkäräinen ei tule Lahden MM-kisoihin
  4. Naisten jalkapallomaajoukkue löysi ruotsalaisen valmentajan Skotlannista – ”Suomella edessä loistava tulevaisuus”
  5. Palloliiton Pertti Alajan sytostaattihoidot jatkuvat pitkään
  6. Boström SJK:hon vuoden mittaisella sopimuksella
  7. HIFK vaihtoi kapteeniaan, kokenut Väyrynen ottaa nauhan
  8. Suitsutus jatkuu – Patrik Laine valittiin NHL:ssä viikon ykköstähdeksi
  9. Tuloksia ja rahapelejä maanantailta ja tv-urheilua tiistaina
 8. Kulttuuri
  1. Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”
  2. Vastaava toimittaja syyttää perutun Ylen sananvapaus­ohjelman tekijöitä huonosta suunnittelusta
  3. Tuuve Aron novellit tuudittavat turvallisuuden tunteeseen, ja sitten kaikki menee mullin mallin
  4. Jenni Hiltunen nostaa maalaustaiteensa uudelle tasolle Galerie Forsblomin näyttelyssä
  5. Claire Ahon valokuvia esille Tukholmassa
  6. Funk-rumpali Clyde Stubblefield on kuollut
  7. Saksalaismuseon piirros paljastui aidoksi Rembrandtiksi
  8. 87-vuotias laulaja pääsi jatkoon Ruotsin viisukarsinnassa, Krista Siegfrids putosi
 9. Tiede
  1. Siirtolaisia estämään tehdyt aidat kiusaavat eläimiä – mutta eivät välttämättä estä ihmisiä
  2. Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa
  3. Salametsästys jatkuu – afrikkalaisten metsänorsujen vähenemisen nopeus yllätti tutkijat
 10. Mielipide
  1. Kun läheinen käyttää huumeita, perhe kärsii
  2. Ketkä kouluttavat tulevia lääkäreitämme?
  3. Pätevistä hakijoista valitaan vain samanmieliset
  4. Latauspisteistä on vasta komission ehdotus
  5. Huonommuuden ja ulkopuolisuuden tunne syrjäyttää jo koulussa
  6. Kouluissa tulisi opettaa oppimistaitoja
  7. Liikenneturvallisuudesta ei saa säästää
  8. Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava
  9. Masennuksen hoito huolestuttaa myös ammattilaisia
  10. Tyytyväinen asiakas on Postille tärkeä
  11. Aikuiset lapseni kuuluvat perheeseeni
  12. Tupakointi kiellettävä ennen saunapalvia
 11. Tänään
  1. Keinoälyfirman perustaja haluaa parantaa syövän ja hidastaa ilmastonmuutosta – ”Tulevina vuosina nähdään läpimurtoja, jotka muuttavat maailmaa enemmän kuin sähkö”
  2. Eino Leino 1925–2017
  3. Jannis Kounellis 1936–2017
  4. Uusia raha-automaatteja tulee kohta koekäyttöön
  5. Tapahtumia tiistaina 21. helmikuuta
  6. Tuusulan satusetä
  7. Rakkaus ja ruotsin kieli
 12. Radio ja TV
  1. Dokumentti Instagram-tähti Olivia Oraksesta on hieno ajankuva
  2. SuomiLove saattaa olla Suomen parhaita viihdeohjelmia koskaan
  3. Vanha lakipykälä koituu nuorten kohtaloksi
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  6. 6

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  7. 7

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  8. 8

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  9. 9

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  10. 10

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää