Päivän lehti 21.3.2017
Valikko
Päivän lehti 21.3.2017

”Saksalaiset teloittavat minut tänään” – HS pääsi kurkistamaan Puolassa vihdoin avautuvaan ”epäisänmaalliseen” museoon

Gdanskin toisesta maailmansodasta kertovan suurmuseon on määrä aueta viivytysten jälkeen ensi viikolla. Puolan valtapuolueen mielestä sodasta saisi kertoa lähinnä puolalaisesta näkökulmasta.

Gdansk. ”Rakas Vaimoni, Niuniusia, Lalunia, Grześ, Äiti, sisko, lanko, serkut, ystävät. Saksalaiset teloittavat minut tänään. Kuolen maamme puolesta hymyillen, mutta kuolen syyttömänä. Maksakoon Jumala verestäni asettamalla näille roistoille ikuisen kirouksen. Rakkaudella Bolek.”

Natsien vangitsema entinen puolalaiskansanedustaja Bolesław Wnuk tiesi kesäkuussa 1940, että hänen teloittamisensa oli enää ajan kysymys.


Wnuk ehti vielä kirjoittaa viestin nenäliinaansa. Saksalaismiehittäjien vankilassa työskennellyt puolalaisvartija lupasi toimittaa jäähyväiset perheelle.

Kirje on nyt Gdanskin uudessa Toisen maailmansodan museossa, joka avaa ovensa torstaina. Maailmankin mittakaavassa merkittävä museo rakennettiin Gdanskiin, koska sota alkoi täällä Saksan hyökättyä Puolaan 1. syyskuuta 1939.

Kirjeestä pitää tosin sanoa, että se on näytteillä vain ainakin toistaiseksi.

Museon avajaisia varjostaa nimittäin jo pitkään jatkunut riita. Puolaa johtavan konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen mukaan museon pitäisi kertoa toisesta maailmansodasta lähinnä puolalaisesta näkökulmasta. Historioitsijat sen sijaan ovat halunneet suhteuttaa museon esittelemää Puolan historiaa myös muiden maiden kokemuksiin.

Jotkut Laki ja oikeus -puolueen edustajat ovat nimittäneet museota jopa epäisänmaalliseksi.

Huhtikuussa Lakia ja oikeutta edustava kulttuuriministeri Piotr Gliński ilmoitti, että museo yhdistetään toiseen museoon, joka on vielä vain paperilla. Näin museon itsenäisyys saadaan murrettua ja joidenkin puolueen edustajien mukaan perusnäyttely muutettua.

Puheet ovat loukanneet monia niistä puolalaisista, jotka ovat lahjoittaneet merkittävän osan museon 40 000 esineestä.

”Monet varoittivat, että jos museo likvidoidaan, he hakevat lahjoittamansa esineet pois, koska eivät halua, että poliitikot alkavat väärinkäyttää niitä”, sanoo museon apulaisjohtaja Piotr Majewski.

Myös Wnukin jälkeläiset ilmoittivat, että noutavansa nenäliinan takaisin, jos poliitikot ottavat vallan asiantuntijoilta.

Majewski näyttää ala-aulaa. Portaat on peitetty lastulevyillä, rakennuspöly on osin siivoamatta. Mutta nyt ollaan jo lähellä maalia. Kutsut avajaisiin on lähetetty.


Epäsymmetrinen museorakennus sijaitsee aivan Vanhankaupungin vieressä, ja se on selvästi Gdanskin uusi maamerkki. Ulkokuori on oranssinpunaista kiveä ja lasia.

Tärkein eli pysyvä näyttely on maan alla.

Siellä näyttelyn selkärankana on tumma käytävä, jolta pääsee eri aiheita käsitteleviin saleihin.

Ensin käydään läpi ensimmäisen maailmansodan perintö, totalitarismin nousu sekä Saksan ja Neuvostoliiton yhteistyö. Isommat salit on varattu sodan kauhuille, miehityksille, holokaustille, pommituksille.

Pääpaino on siviilien kärsimyksissä, joten iso osa näyttelystä kertoo ihmiskohtaloista. On keskitysleirivaatteita, Hiroshiman sulaneita posliineita, isälle vankileirille lähetetty tyttären hiustupsu, Neuvostoliiton salaisen poliisin Katyńissä 1940 surmaamien puolalaisupseerien kalvosinnappeja, vastarintaliikkeen jäämistöä.


Yksi seinällinen matkalaukkuja muistuttaa, etteivät monet keskitysleireille lähetetyt juutalaiset ymmärtäneet matkaavansa kuolemaan. Miehitysajan teloitettujen nimiä listaavassa salissa taustalla kuuluu kirjoituskoneiden naputusta – tappamisesta tuli osa byrokratian toimintaa.

Viimeinen sali muistuttaa, ettei sodan päättyminen tarkoittanut itäisessä Keski-Euroopassa vapautta.

Majewski kertoo, että museolla mietittiin kauan, miten sodasta kerrottaisiin lapsille. Päädyttiin esittelemään varsovalaisperheen asunto kolmessa eri vaiheessa.

Vielä 3. syyskuuta 1939 kaikki näyttää normaalilta. Kadulla odotetaan raitiovaunua, kaapissa on upseeri-isän univormu ja naapurilla juutalainen nimi.


15. maaliskuuta 1943 ikkunasta näkyvät natsiliput. Isän univormu ja ehkä isäkin on kadonnut, niin on myös naapurin juutalaislääkäri. Seinältä on jouduttu myymään tauluja.


8. toukokuuta sota on ohi, mutta tauluseinällä vain iso reikä. Pöydällä on Kanadasta lähetettyjä ruoka-avustuslaatikoita.

Majewski istahtaa viimeisen huoneen penkille.

”Tavoitteenamme ei ole ollut vertailla eri kansankuntien kärsimystä. Painopiste on Puolan historiassa, mutta selitettynä suhteessa muihin maihin ja näiden kokemuksiin”, hän sanoo.

”Jos keskittyisimme vain Puolaan, mikä olisi viesti? Puola kärsi eniten? Sota on helpompi ymmärtää, jos käytetään laajaa perspektiiviä.”

Kiistan ydin on hänestä kuitenkin muualla: historiantutkimuksen autonomiassa ja menneisyyden roolissa. Pitääkö museoiden tukea kulloisenkin vallanpitäjän historiapolitiikkaa.

”Me museon kuraattorit olemme ammattihistorioitsijoita. Emme me voi välineellistää menneisyyttä saavuttamaan joitakin tämän ajan poliittisia tavoitteita.”

Museokiistassa on myös puoluepoliittinen vivahteensa, kuten Puolassa nykyisin melkein kaikessa. Museosta päätti vuonna 2008 silloinen pääministeri Donald Tusk, joka on Lain ja oikeuden ykkösvihollinen.

Tusk on Gdanskista, joten hänen Kansalaisfoorumi-puolueensa on täällä vahva, vaikka valtakunnallisesti se onkin oppositiossa. Niinpä Gdanskin kaupunginjohto on uhannut nostaa museon tontinvuokraa, jos ministeriö ottaa sen hallintaansa.

Puolan kulttuuriministeriö ei halunnut kommentoida asiaa HS:lle. Kohun myötä ministeri Gliński on nyt rauhoitellut veteraaneja, että yhdistäminen on lähinnä hallinnollinen toimi. Varaministeri on kuitenkin sanonut toista.

Majewski sanoo toivovansa, että Wnukin nenäliina säilyy näytteillä.

”Tässä on paradoksi: museon sisältö on isänmaallinen, vaikka se poliittisista syistä nyt kiistetään.”

Fakta

Sota alkoi Gdanskin kupeesta


 Toinen maailmansota alkoi 1. syyskuuta 1939, kun natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan. Myöhemmin syyskuussa myös Neuvostoliitto hyökkäsi Puolaan, kuten se oli Saksan kanssa sopinut Molotov-Ribbentrop-sopimuksessa.

 Sodan ensimmäinen taistelu käytiin Westerplatten niemimaalla Gdanskin eli silloisen Danzigin vapaakaupungin edustalla heti syyskuun alussa.

 Euroopassa sota päättyi toukokuussa 1945 natsi-Saksan antautumiseen, Aasiassa Japani antautui elokuussa.

 Arviot kuolonuhreista vaihtelevat 50 miljoonasta ylöspäin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puola
 • Toinen maailmansota
 • Historia
 • Gdansk
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Topi Manu on äänestänyt jo neljää eri puoluetta – sadattuhannet suomalaiset miettivät yhä ketä äänestäisivät, HS:n valintapuu auttaa etsimisessä
  2. FBI:n ja NSA:n johtajat astuivat kongressin kuultaviksi: Ei todisteita, että Obama olisi salakuunnellut Trumpia
  3. Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi
 2. Pääkirjoitus
  1. Pormestarivaali polarisoi Helsinkiä
  2. Ruokaturvallisuus vaatii jatkuvaa laadunvalvontaa
  3. Pelkkä raha ei takaa onnea
  4. Trump tarjoaa puheita yksille, tekoja toisille
  5. Demokratia elää valistuksesta
  6. Suomi ei saa livetä EU:n ulkokehälle
 3. Kotimaa
  1. Lentoliikenteen sujuvuutta uhannut lakko peruuntuu, sopu syntyi lähes 30 tunnin neuvottelujen jälkeen
  2. Evira: Suomeenkin tuotu lihaa laitoksista, jotka on liitetty Brasilian lihakohuun
  3. Lihaskandaali on iso kolhu Brasilian viennille – Kiina kielsi jo tuonnin ongelmalaitoksilta
  4. Kantelut: Kela ei ole katsonut tarpeellisiksi lääkärin määräämiä lääkkeitä – joutuu selvittämään lääke­korvauksiaan oikeusasiamiehen kanslialle
  5. Voiko rakennus edistää onnellisuutta? Lohja yrittää sitä talolla, jossa kokoontuvat päiväkotilapset, koululaiset, kirjaston käyttäjät ja opistojen oppilaat
  6. Kuntavaaleissa temmeltävät myöhäiskeski-ikäiset – mutta tästä keväästä voi tulla monen trendin taitekohta, tutkija ennustaa
  7. Tutkimus: Kansa ei halua, että julkinen paine vaikuttaa tuomioihin – Mitä heikommat tiedot ihmisellä on, sitä myönteisemmin hän suhtautuu rankaisemiseen
  8. Puolustusministeri Jussi Niinistö tapaa Yhdysvalloissa kollegansa James ”Hullu Koira” Mattisin – Mattis tuntee Suomen ja Raatteen tien
  9. Kuukautiskipuja ei tarvitse hyväksyä – oireita voi nyt seurata kännykästä
  10. Poliisi takavarikoi 1,5 miljoonan arvosta huumeita Kouvolassa
  11. Kokoomus ollut kuntavaaleissa Helsingin suurin vuodesta 1976 asti
  12. Servean tulos on pudonnut 119 000 euroon
  13. Ruotsissa tuli vuonna 2015 voimaan potilaslaki
  14. Veli-Matti Mattilan mukaan suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat
  15. Hakuprosesseissa ei suositella enää käytettävän lukion päättöarvosanoja
 4. Kaupunki
  1. Tiedätkö, mitä tämä liikennemerkki tarkoittaa? – Testaa tietosi pysäköintimerkintöjen sekamelskasta HS:n visassa
  2. Kaisaniemen ala-asteen remontoijia odotti yllätys: lattian alta kaivettiin esiin myrkyllistä kreosoottia
  3. Turvapaikanhakijaa sumutettiin kasvoihin – kristillisdemokraattien listoilla oleva vaaliehdokas osallisena Rautatientorin välikohtauksessa
  4. Joukko helsinkiläisiä vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa – vastuussa olevan Servean omistaja vastaa nyt, miksi palvelu tökkii
  5. Helsingissä riehui toinenkin kolmikko puukon kanssa – Käpylässä ryöstettiin ihmisiä väkivaltaisesti torstaiaamuna
  6. Aikuiskoulutusyhtiö Adultan jättimäinen korvauskanne nurin: entinen johto ei joudu maksamaan 32 miljoonan euron korvauksia
 5. Ulkomaat
  1. ”Saksalaiset teloittavat minut tänään” – HS pääsi kurkistamaan Puolassa vihdoin avautuvaan ”epäisänmaalliseen” museoon
  2. ”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä” – hallitus vahvisti brexit-neuvotteluiden alkavan ensi viikon keskiviikkona
  3. Näin Britannia eroaa EU:sta: Neuvotteluprosessi kestää kaksi vuotta, eikä brittejä enää haluta kevään 2019 eurovaaleihin
  4. Suomi menestyi onnellisuus­mittauksessa komeasti – suomalaiset voisivat kuitenkin lisätä onnellisuuttaan yhdellä helpolla niksillä
  5. Turkki selitti natsipuheitaan huolestumisella Euroopan puolesta – Merkel antoi uhkauksen natsivertailun takia
  6. Välitystuomioistuin vahvisti Pietarin eurooppalaisen yliopiston toimiluvan lakkauttamisen
 6. Talous
  1. 25-vuotias opiskelija kehitti koneen, joka ennustaa asuntojen hinnat automaattisesti
  2. Hovioikeus hylkäsi syytteet Talvivaaran kuolemantuottamuksesta – kaksi päällikköä tuomittiin silti työsuojelurikoksesta
  3. Uberin imagoa pehmentämään palkattu markkinointijohtaja lähti ovet paukkuen – ”Vakaumukseni ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä näin ja koin Uberilla”
  4. Forbes: Trumpin sijoitus romahti maailman rikkaimpien listalla – Koneen Antti Herlin vetää vertoja Yhdysvaltojen presidentille
  5. Työvoimakustannukset nousivat Suomessa selvästi Ruotsia ja Saksaa hitaammin
 7. Urheilu
  1. Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?
  2. Henri Kontinen nousi maailmanlistan kakkoseksi – historiallinen ykköspaikka enää turnauksen päässä
  3. Winnipegin päävalmentaja yltyi kehumaan Patrik Lainetta – ja suomalaislaituri yhtyi näkemykseen: ”Minusta tulee hyvä pelaaja tähän sarjaan”
  4. Markus Granlund joutuu ranneleikkaukseen – MM-kisat jäävät väliin
  5. Liigan pudotuspeleissä tänään Tampereen klassikko: ”Olit kaupassa, avannossa tai hallilla, vähintään joka toinen kysyy jotain”
  6. Voisiko Tampereen paikallisottelu nousta lähelle IFK:n ja Jokerien klassikkoa?
  7. HS arvioi jääkiekon puolivälieräparit: Tätä herkkua tulee vasta toisen kerran tarjolle 2000-luvulla
  8. TPS:n kapteeni Tomi Kallio kertoo, miten on mahdollista pelata huipulla 40-vuotiaana
  9. Elle: Kimi Räikkösestä keväällä tyttövauvan isä
  10. Tutkijat:Tulosmanipulaatio on jo uhka joillekin urheilulajeille
  11. Suomen cupin välieräparit arvottu – Honka vältti HJK:n
  12. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä
  13. Mercedes poisti Michael Schumacheria tukeneen tekstin F1-autojensa kyljestä – näin talli perustelee ratkaisuaan
  14. Kraftin jättimäinen 253,5 metrin ponkaisu synnytti kiistan – olisiko maailmanennätys pitänyt hylätä?
  15. Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista
  16. Maanantain tulospörssissä muun muassa golfin ja tenniksen maailmanlistoja, jääkiekkoa ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. Lars Keplerin nimimerkin takana piilottelevilla dekkaristeilla on kertoa ilouutinen: komisario Joona Linnan tarina saa jatkoa
  2. Tasan 60 vuotta sitten Jussi Raittinen, 13, kulki Hämeentiellä elokuvateatterin ohi ja löysi siitä asti mukana kulkeneen innoittajan: lauantaina kuolleen Chuck Berryn
  3. Suomalainen kauhuelokuva Bodomin murhista kiinnostaa Yhdysvalloissa – todella pelottava, sanoo SXSW:n elokuvafestivaalin tuottaja
  4. Oscar-palkitut elokuvat vetävät nyt väkeä elokuvateattereihin – mutta Hymyilevän miehen kanssa kamppaillut Hell or High Water täytyy käydä katsomassa muualla
  5. Risto Volasen historiateos on Suomen juhlavuoden tärkeimpiä teoksia: Suomen valtio syntyi kuin vahingossa, sotien ja sattumien ansiosta
  6. Kuuluisa ”kauhutaiteilija” ja Swamp Thing -sarjakuvahahmon luoja Bernie Wrightson on kuollut
  7. Emma Watsonin tähdittämä Kaunotar ja Hirviö veti avausviikonloppunaan ennätysyleisön
  8. Leif Segerstamilta monologiooppera Martti Suosalolle – Kertoo vuoden 1918 sodassa kokonaan tuhoutuneesta kylästä
 9. Tiede
  1. Saako maailma uuden mantereen? ”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi”, Zealandia paljastuisi
  2. Tutkimus: Teen juominen ehkäisee dementiaa ja alzheimeria
  3. Langaton verkko valonsäteistä – siirtää dataa sata kertaa nopeammin kuin nykyinen wifi
 10. Mielipide
  1. Soiden ja kosteikkojen kuivatus kuormittaa vesistöjä
  2. Turveteollisuus astui omaan miinaansa
  3. Eikö totuutta turpeesta uskalleta kohdata?
  4. Suomen on harkittava EU-kantansa huolellisesti
  5. Keskitie EU:ssa johtaa umpikujaan
  6. Saksan on mietittävä suhdettaan Venäjään
  7. Työttömän yksinhuoltajan on pakko varata päivähoito kesäksi
  8. On onni istua sellaisen ihmisen seurassa, joka ei näprää mitään laitetta
  9. Suomalaiset suojelevat itseään unelmien toteutumiselta – älkää lannistako tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria
  10. Kvantitatiivinen tuottavuus selittää palkkaeron
  11. Minna Canth oli skruuvin taitaja
  12. Jari Kurrin kiekkokoulun opit käyttöön koulussa
 11. Tänään
  1. Entä jos elokuvan päähenkilö reagoisi sohvalla istuvaan katsojaan? Pia Tikka kehittää elokuvaa, joka muuttuu katsojan fyysisten reaktioiden mukaan
  2. Reijo Frank 1931–2017
  3. Kaarina Sala 1938–2017
  4. Paasikivikin oli Lincolnin kannalla
  5. Tapahtumia tiistaina 21. maaliskuuta
  6. Suomi herää
  7. Eino Leinon elämä
 12. Radio ja TV
  1. Au pairit -sarja tuo taas apua teinidraaman kaipuuseen
  2. Naurunalainen mainosguru hautoo kostoa Jäitä hattuun -sarjasta tunnetun Larry Davidin elokuvassa
  3. Penkkiurheilija elää nyt synkkää aikaa – Sohvaperunoiden spin-off Urheiluperunat tulisi tarpeeseen
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rahapajan juhlarahassa teloitetaan punavankeja, ministeri Orpo vaatii vedettäväksi myynnistä – Professori: Tässä on pettänyt sekä historiantaju että hyvä maku

  2. 2

   Liian vanhat aivot ennustavat varhaista kuolemaa

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Kymmenen miljardin ongelma piinaa hallitusta – Tarkkaile eleitä ja ilmaisuja, kun Sipilä, Soini ja Orpo tiedottavat kehysriihen tuloksista

  7. 7

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  8. 8

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  9. 9

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  10. 10

   On häkellyttävää, miten vähän moni meistä viettää aikaa läheisimpiemme kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  10. 10

   Rahapajan juhlarahassa teloitetaan punavankeja, ministeri Orpo vaatii vedettäväksi myynnistä – Professori: Tässä on pettänyt sekä historiantaju että hyvä maku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää