Päivän lehti 21.3.2017
Valikko
Päivän lehti 21.3.2017

Voiko rakennus edistää onnellisuutta? Lohja yrittää sitä talolla, jossa kokoontuvat päiväkotilapset, koululaiset, kirjaston käyttäjät ja opistojen oppilaat

Lohja siirsi kouluasiat hyvinvoinnin toimialalle. Ojaniittutalon on tarkoitus palvella paitsi koululaisia myös muita kuntalaisia aamusta iltaan.

Lohja. Uutuuttaan vielä hohkaavan Ojaniittutalon valoisa ruokala täyt­tyy puolilta päivin monenkokoisista nälkäisistä, joista pienimmät, kolmivuo­tiaat, juuri ja juuri ylettyvät ottamaan kasvispullia matalimman linjaston herkkulaareista.

Omatoimisuudesta ei kuitenkaan tingitä, vaikka pullat välillä pyörivätkin lattioilla. Ruokatuntijärjestäjinä toimivat peruskoulun neljäs- tai viidesluokkalaiset siivoavat jäljet. Toki muitakin avustajia pienimmillä syöjillä on.

Omatoimisuus ja toisten auttaminen kuuluvat periaatteisiin uusimmassa Lohjan monitoimijataloista, joita yhteensä on jo neljä. Ojaniittutalossa on päivähoidon, esiopetuksen ja peruskoulun 1.–6. luokkien lisäksi kaikkien kuntalaisten käyttöön tarkoitettu kirjasto, joka on hienommalta nimeltään kombikirjasto.

Tiloja voivat hyödyntää myös esimerkiksi kansalaisopisto, taiteen perusopetus ja musiikki­opisto. Iltaisin taloon mahtuu myös muuta asukastoimintaa.

Ensi viikolla on asukkaiden ideointi-ilta, jossa pohditaan pihan ulkopuolelle jäävän tyhjän ulkotilan käyttöä. Esillä on ollut yhtenä vaihtoehtona muun ­muassa viljelypalsta, vaikka vaarana onkin, että ”mopopojat” eivät sitä välttämättä kunnioita.


Lohjan hyvinvointijohtaja Katri Kalske on ylpeä kaupungin noin 12 miljoonan euron hintaisesta Ojaniittutalosta, johon saatiin myös ”homerahaa”, kun yhdessä päiväkodissa oli ollut sisäilmaongelmia.

Vaikka kaikkia Lohjan noin 20 koulua ei ole tarkoitus siirtää monitoimitaloihin, tavoitellaan niillä Kalskeen mukaan ”kauniita rakennuksia, jotka palvelisivat kuntalaisia laajasti aamusta iltaan”. Ja vielä ylevämpi tavoite on ”edistää lohjalaisten onnellisuutta” sen sijaan että vain tuotettaisiin palveluita.

Ainakin Ojaniittutalosta tyytyväisiä kuntalaisia tuntuu löytyvän.

”Nyt on raikas ilma”, kehuu talon kahdesta pomosta toinen, päiväkodinjohtaja Sari Saarinen. Hän kehuu myös talon somistuksia ja tilojen nimeämistä kirjailija Aleksis Kiven hengessä. ”En halunnut tänne yhtäkään menninkäisten tai tiitiäisten ryhmää.”

Esimerkiksi baaritiskillä varustettu talon henkilöstön taukotila on nimetty Jukolaksi. Taiteilijan sommittelemia kirjainfiguureja löytyy niin sisältä kuin ulkoa.

Myös talon toinen johtaja, peruskoulun rehtori Anna Widen­oja-Nurmi on tyytyväinen tiloihin. Häntä miellyttää erityisesti ruokala, johon eri ikäisten ruokailu on helppo limittää.

”Yhtenäinen polku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen toteutuu hyvin talossamme, kun molemmat toimijat ovat saman katon alla. Esiopetuksen ja perusopetuksen välinen yhteistyö on helppoa ja mutkatonta toteuttaa, kun henkilöstö tuntee toisensa. Nämä koituvat lasten ja perheiden eduksi”, Widenoja-Nurmi uskoo.


Luokanopettaja Esko Mäen mukaan talon avaria ja vihrein tyynyin varustettuja käytävätiloja voi käyttää ”ihan mihin vaan”, esimerkiksi lukemiseen ja liikuntaan. ”On heti rennompi meininki.” Mäki arvostaa osin läpinäkyviä tiloja, sillä lasipintaa on paljon.

”Iso ruokasali ja liikuntasali, ja tosi siistit luokat”, arvioi Ojaniittua neljäsluokkalainen Maija Häkkinen, 11, joka siirtyi taloon Metsolan koulusta. Tyytyväisyyttä lisää se, että koulumatkakin lyheni tuntuvasti.

”Tämä on nykyaikainen ja moderni”, tuumii niinikään Metsolan koulusta siirtynyt Julia Sinisalo, 11, jolla on vierailupäivänä ruokalajärkkärin vuoro yhdessä Jasmin Mäntysen, 11, kanssa. Mäntynen arvostaa erityisesti pehmeitä kaluste-elementtejä, joita löytyy käytäviltä.

Ojaniittutalon tilat on suunniteltu mahdollisimman helposti muunneltaviksi, jotta sinne mahtuisi myös väliaikaisia ”evakkoja”, kun esimerkiksi toisia kouluja remontoidaan. ”Neliöitä laskettiin aika tarkasti”, Kalske sanoo. Siksi esimerkiksi rehtorin huone on kooltaan perin vaatimaton. Niinpä luokkia käytetään myös palavereihin, ja pieniä soppia löytyy sieltä täältä.Nyt Lohjan kaupunki on jaettu viiteen yläkoulualueeseen suomenkielisten Anttilan, Harjun, Järnefeltin, Mäntynummen ja Nummen yhtenäiskoulun yläkoulujen mukaan. Källhagens skola kerää kaikki ruotsinkieliset yläkoululaiset Lohjalta.

Alueen alakouluista siirrytään oman alueen yläkouluun, lukuun ottamatta Ojamon koulua, josta siirrytään kolmeen yläkouluun.

Peruskoulun oppilas käy pääsääntöisesti koulua omalla koulualueellaan ja kotiaan lähimpänä olevassa koulussa. Oppilaan kouluksi voidaan osoittaa myös muu alueen koulu tai jokin yhteisistä luokista, mikäli se on tarkoituksenmukaista opetuksen järjestämiseksi.

Kalskeen mukaan kouluverkko on Lohjallakin niin sanottu kuuma peruna. Esimerkiksi vuonna 2015 tehtiin esitys, jonka mukaan useita kouluja olisi lakkautettu.

Sote- ja maakuntauudistukseen noin 47 000 asukkaan Lohjalla alettiin Kalskeen mukaan valmistautua jo pari vuotta sitten. Kaupungin organisaatio ­jaettiin kahteen toimialaan: elinvoimaan ja hyvinvointiin. Kasvatuksen ja opetuksen asiat ovat osa hyvinvoinnin toimialaa, ja niistä huolehtiva lautakunta on vastedes nimeltään lasten, nuorten ja perheiden lautakunta.

Toistaiseksi kouluasiat menevät vielä vanhaan kasvatus- ja opetuslautakuntaan tai perusturvalautakuntaan vanhan johtosäännön mukaisesti.

Viime viikolla Lohjan kaupunginvaltuusto keskusteli Laurentius-talosta, johon tarveselvityksen mukaan olisivat menossa muun muassa entiset Anttilan ja Tytyrin koulut, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto, Hiiden opisto, Lohjan kaupunginorkesteri ja Lohjanseudun kuvataidekoulu. Taloon tulisi myös tilat suomen- ja ruotsinkielisille iltapäiväkerhoille.


Valtuutetuilla on paljon valtaa koulunpidossa

Mistä kouluasioista valtuutettu voi päästä päättämään?

Esimerkiksi varhaiskasvatus, peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus, kansalaisopistot ja taiteen perusopetus ovat ­alueita, joissa valtuutetuilla on sananvaltaa.

Mistä peruskouluasioista kunta päättää?

Lähes kaikista, esimerkiksi koulujen määrästä ja sijainnista, opetusryhmien koosta, kielten ja valinnaisaineiden tarjonnasta, koulukuljetuksista lähemmäksi kuin viiden kilometrin päähän, tukiopetuksen kriteereistä ja voimavaroista, rehtorin ja opettajien täydennyskoulutuksesta, oppimateriaaleista – tilataanko esimerkiksi aapiset tai iPadit – paljonko koulunpitoon käytetään valtionosuuksien lisäksi kunnan omaa rahaa, korjataanko homekouluja ja minkälaisia aterioita tarjotaan.

Mitä laki määrää perusopetuksesta?

Lain mukaan kunnan on järjestettävä maksutta perusopetusta joko itse tai yhdessä vaikka naapurikunnan kanssa. Opetusta tulee antaa vähintään 222 vuosiviikkotuntia perusopetuksen aikana. Ravitseva ateria on tarjottava maksutta. Myös opettajien kelpoisuuksista on säädetty. Peruskoulun alaluokkienkin opettajan tulee olla yliopistossa opiskellut maisteri. Sijaisuudet pitää panna julkiseen hakuun, ja jos kelpoista ei löydy, voidaan palkata kelpoisuutta vailla oleva enintään vuodeksi.

Miten sote- ja maakuntauudistus vaikuttaa kunnan koulu­asioihin?

Kouluasioista pitäisi tulla kunnan ykköstehtävä, kun vastedes varhaiskasvatukseen ja koulutukseen menee yli puolet kuntien budjeteista. Vaikeuksia aiheuttaa se, että kunnille jäävät nekin velat, jotka ne ovat ottaneet sote-palveluihin. Hyvänä pidetään sitä, että koulujen kuraattori- ja psykologitoiminta säilyy kunnilla.

Vastauksissa auttoi koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen OAJ:sta. Tässä kuntavaalien alla ilmestyvässä juttusarjassa HS kertoo teemoista, joihin vaaleissa valittavat valtuutetut voivat vaikuttaa. Edellinen osa ilmestyi maanantaina. Se käsitteli työpaikkojen luomista. Sitä ennen sarjassa on kerrottu varhaiskasvatuksesta ja vanhusten hoidosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Kunnat
 • Lohja
 • Koulutus
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Topi Manu on äänestänyt jo neljää eri puoluetta – sadattuhannet suomalaiset miettivät yhä ketä äänestäisivät, HS:n valintapuu auttaa etsimisessä
  2. FBI:n ja NSA:n johtajat astuivat kongressin kuultaviksi: Ei todisteita, että Obama olisi salakuunnellut Trumpia
  3. Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi
 2. Pääkirjoitus
  1. Pormestarivaali polarisoi Helsinkiä
  2. Ruokaturvallisuus vaatii jatkuvaa laadunvalvontaa
  3. Pelkkä raha ei takaa onnea
  4. Trump tarjoaa puheita yksille, tekoja toisille
  5. Demokratia elää valistuksesta
  6. Suomi ei saa livetä EU:n ulkokehälle
 3. Kotimaa
  1. Lentoliikenteen sujuvuutta uhannut lakko peruuntuu, sopu syntyi lähes 30 tunnin neuvottelujen jälkeen
  2. Evira: Suomeenkin tuotu lihaa laitoksista, jotka on liitetty Brasilian lihakohuun
  3. Lihaskandaali on iso kolhu Brasilian viennille – Kiina kielsi jo tuonnin ongelmalaitoksilta
  4. Kantelut: Kela ei ole katsonut tarpeellisiksi lääkärin määräämiä lääkkeitä – joutuu selvittämään lääke­korvauksiaan oikeusasiamiehen kanslialle
  5. Voiko rakennus edistää onnellisuutta? Lohja yrittää sitä talolla, jossa kokoontuvat päiväkotilapset, koululaiset, kirjaston käyttäjät ja opistojen oppilaat
  6. Kuntavaaleissa temmeltävät myöhäiskeski-ikäiset – mutta tästä keväästä voi tulla monen trendin taitekohta, tutkija ennustaa
  7. Tutkimus: Kansa ei halua, että julkinen paine vaikuttaa tuomioihin – Mitä heikommat tiedot ihmisellä on, sitä myönteisemmin hän suhtautuu rankaisemiseen
  8. Puolustusministeri Jussi Niinistö tapaa Yhdysvalloissa kollegansa James ”Hullu Koira” Mattisin – Mattis tuntee Suomen ja Raatteen tien
  9. Kuukautiskipuja ei tarvitse hyväksyä – oireita voi nyt seurata kännykästä
  10. Poliisi takavarikoi 1,5 miljoonan arvosta huumeita Kouvolassa
  11. Kokoomus ollut kuntavaaleissa Helsingin suurin vuodesta 1976 asti
  12. Servean tulos on pudonnut 119 000 euroon
  13. Ruotsissa tuli vuonna 2015 voimaan potilaslaki
  14. Veli-Matti Mattilan mukaan suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat
  15. Hakuprosesseissa ei suositella enää käytettävän lukion päättöarvosanoja
 4. Kaupunki
  1. Tiedätkö, mitä tämä liikennemerkki tarkoittaa? – Testaa tietosi pysäköintimerkintöjen sekamelskasta HS:n visassa
  2. Kaisaniemen ala-asteen remontoijia odotti yllätys: lattian alta kaivettiin esiin myrkyllistä kreosoottia
  3. Turvapaikanhakijaa sumutettiin kasvoihin – kristillisdemokraattien listoilla oleva vaaliehdokas osallisena Rautatientorin välikohtauksessa
  4. Joukko helsinkiläisiä vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa – vastuussa olevan Servean omistaja vastaa nyt, miksi palvelu tökkii
  5. Helsingissä riehui toinenkin kolmikko puukon kanssa – Käpylässä ryöstettiin ihmisiä väkivaltaisesti torstaiaamuna
  6. Aikuiskoulutusyhtiö Adultan jättimäinen korvauskanne nurin: entinen johto ei joudu maksamaan 32 miljoonan euron korvauksia
 5. Ulkomaat
  1. ”Saksalaiset teloittavat minut tänään” – HS pääsi kurkistamaan Puolassa vihdoin avautuvaan ”epäisänmaalliseen” museoon
  2. ”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä” – hallitus vahvisti brexit-neuvotteluiden alkavan ensi viikon keskiviikkona
  3. Näin Britannia eroaa EU:sta: Neuvotteluprosessi kestää kaksi vuotta, eikä brittejä enää haluta kevään 2019 eurovaaleihin
  4. Suomi menestyi onnellisuus­mittauksessa komeasti – suomalaiset voisivat kuitenkin lisätä onnellisuuttaan yhdellä helpolla niksillä
  5. Turkki selitti natsipuheitaan huolestumisella Euroopan puolesta – Merkel antoi uhkauksen natsivertailun takia
  6. Välitystuomioistuin vahvisti Pietarin eurooppalaisen yliopiston toimiluvan lakkauttamisen
 6. Talous
  1. 25-vuotias opiskelija kehitti koneen, joka ennustaa asuntojen hinnat automaattisesti
  2. Hovioikeus hylkäsi syytteet Talvivaaran kuolemantuottamuksesta – kaksi päällikköä tuomittiin silti työsuojelurikoksesta
  3. Uberin imagoa pehmentämään palkattu markkinointijohtaja lähti ovet paukkuen – ”Vakaumukseni ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä näin ja koin Uberilla”
  4. Forbes: Trumpin sijoitus romahti maailman rikkaimpien listalla – Koneen Antti Herlin vetää vertoja Yhdysvaltojen presidentille
  5. Työvoimakustannukset nousivat Suomessa selvästi Ruotsia ja Saksaa hitaammin
 7. Urheilu
  1. Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?
  2. Henri Kontinen nousi maailmanlistan kakkoseksi – historiallinen ykköspaikka enää turnauksen päässä
  3. Winnipegin päävalmentaja yltyi kehumaan Patrik Lainetta – ja suomalaislaituri yhtyi näkemykseen: ”Minusta tulee hyvä pelaaja tähän sarjaan”
  4. Markus Granlund joutuu ranneleikkaukseen – MM-kisat jäävät väliin
  5. Liigan pudotuspeleissä tänään Tampereen klassikko: ”Olit kaupassa, avannossa tai hallilla, vähintään joka toinen kysyy jotain”
  6. Voisiko Tampereen paikallisottelu nousta lähelle IFK:n ja Jokerien klassikkoa?
  7. HS arvioi jääkiekon puolivälieräparit: Tätä herkkua tulee vasta toisen kerran tarjolle 2000-luvulla
  8. TPS:n kapteeni Tomi Kallio kertoo, miten on mahdollista pelata huipulla 40-vuotiaana
  9. Elle: Kimi Räikkösestä keväällä tyttövauvan isä
  10. Tutkijat:Tulosmanipulaatio on jo uhka joillekin urheilulajeille
  11. Suomen cupin välieräparit arvottu – Honka vältti HJK:n
  12. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä
  13. Mercedes poisti Michael Schumacheria tukeneen tekstin F1-autojensa kyljestä – näin talli perustelee ratkaisuaan
  14. Kraftin jättimäinen 253,5 metrin ponkaisu synnytti kiistan – olisiko maailmanennätys pitänyt hylätä?
  15. Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista
  16. Maanantain tulospörssissä muun muassa golfin ja tenniksen maailmanlistoja, jääkiekkoa ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. Lars Keplerin nimimerkin takana piilottelevilla dekkaristeilla on kertoa ilouutinen: komisario Joona Linnan tarina saa jatkoa
  2. Tasan 60 vuotta sitten Jussi Raittinen, 13, kulki Hämeentiellä elokuvateatterin ohi ja löysi siitä asti mukana kulkeneen innoittajan: lauantaina kuolleen Chuck Berryn
  3. Suomalainen kauhuelokuva Bodomin murhista kiinnostaa Yhdysvalloissa – todella pelottava, sanoo SXSW:n elokuvafestivaalin tuottaja
  4. Oscar-palkitut elokuvat vetävät nyt väkeä elokuvateattereihin – mutta Hymyilevän miehen kanssa kamppaillut Hell or High Water täytyy käydä katsomassa muualla
  5. Risto Volasen historiateos on Suomen juhlavuoden tärkeimpiä teoksia: Suomen valtio syntyi kuin vahingossa, sotien ja sattumien ansiosta
  6. Kuuluisa ”kauhutaiteilija” ja Swamp Thing -sarjakuvahahmon luoja Bernie Wrightson on kuollut
  7. Emma Watsonin tähdittämä Kaunotar ja Hirviö veti avausviikonloppunaan ennätysyleisön
  8. Leif Segerstamilta monologiooppera Martti Suosalolle – Kertoo vuoden 1918 sodassa kokonaan tuhoutuneesta kylästä
 9. Tiede
  1. Saako maailma uuden mantereen? ”Jos joku vetäisi tulpan pois merenpohjasta ja pinta laskisi”, Zealandia paljastuisi
  2. Tutkimus: Teen juominen ehkäisee dementiaa ja alzheimeria
  3. Langaton verkko valonsäteistä – siirtää dataa sata kertaa nopeammin kuin nykyinen wifi
 10. Mielipide
  1. Soiden ja kosteikkojen kuivatus kuormittaa vesistöjä
  2. Turveteollisuus astui omaan miinaansa
  3. Eikö totuutta turpeesta uskalleta kohdata?
  4. Suomen on harkittava EU-kantansa huolellisesti
  5. Keskitie EU:ssa johtaa umpikujaan
  6. Saksan on mietittävä suhdettaan Venäjään
  7. Työttömän yksinhuoltajan on pakko varata päivähoito kesäksi
  8. On onni istua sellaisen ihmisen seurassa, joka ei näprää mitään laitetta
  9. Suomalaiset suojelevat itseään unelmien toteutumiselta – älkää lannistako tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria
  10. Kvantitatiivinen tuottavuus selittää palkkaeron
  11. Minna Canth oli skruuvin taitaja
  12. Jari Kurrin kiekkokoulun opit käyttöön koulussa
 11. Tänään
  1. Entä jos elokuvan päähenkilö reagoisi sohvalla istuvaan katsojaan? Pia Tikka kehittää elokuvaa, joka muuttuu katsojan fyysisten reaktioiden mukaan
  2. Reijo Frank 1931–2017
  3. Kaarina Sala 1938–2017
  4. Paasikivikin oli Lincolnin kannalla
  5. Tapahtumia tiistaina 21. maaliskuuta
  6. Suomi herää
  7. Eino Leinon elämä
 12. Radio ja TV
  1. Au pairit -sarja tuo taas apua teinidraaman kaipuuseen
  2. Naurunalainen mainosguru hautoo kostoa Jäitä hattuun -sarjasta tunnetun Larry Davidin elokuvassa
  3. Penkkiurheilija elää nyt synkkää aikaa – Sohvaperunoiden spin-off Urheiluperunat tulisi tarpeeseen
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää