Päivän lehti 22.5.2017
Päivän lehti 22.5.2017

MPCC, PRY ja CARD – näiden EU:n puolustus­byrokratian kirjain­lyhenteiden toivotaan suojaavan Suomea pahalta maailmalta

EU:ssa on syntynyt Brexitin ja Trumpin myötä uutta puuhakkuutta puolustusyhteistyössä. Se tietää kenraaliluutnantti Esa Pulkkiselle lisää työtä Brysselissä.

Bryssel

EDA, CDP, CARD, PRY, EDAP, EUNAVFOR, CODABA.

Kansalaiset, medborgare. Edellä mainitut kirjainlyhenteet ovat olemassa siksi, että saisimme nukkua yömme rauhassa.

Kirjaimiin kätkeytyy Euroopan unionin ja Suomenkin pitkäaikaiset haaveet yhä tiiviimmästä EU:n puolustusyhteistyöstä.

”Kyllä tämä aika monimutkaiselta näyttää. Sitä on katsottava ajan kanssa ja kauempaa, muuten näihin kirjainlyhenteisiin hukkuu”, toteaa EU:n sotilasesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen Brysselissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pulkkinen on EU:n korkein sotilasvirkamies ja hän tuntee sekä lyhenteet että niiden takana kummittelevan vaikean politiikan. Pian EU-jäsenmaat esimerkiksi siunaavat hankkeen nimeltä MPCC, jonka johtaja Pulkkisesta tulee.

MPCC on koulutusoperaatioiden johtokeskus, joka on tämän kevään konkreettisin esimerkki EU:n tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä. Pulkkisen alaisuudessa toimii kohtapuolin kolme sotilaallista koulutusoperaatiota Malissa, Somaliassa ja Keski-Afrikan tasavallassa: kolme kenraalia, tuhat sotilasta, Afrikkaa rauhoittamassa.

”Tarinan iso juoni on se, että kun Afrikan väestö kaksinkertaistuu 20–30 vuoden aikana, pitäisi luoda olosuhteet, että he kaikki eivät halua tänne tulla”, Pulkkinen sanoo.

Paljonpuhuvaa on, että MPCC:stä ei voitu tehdä erillistä ”esikuntaa” vaan sitä kutsutaan ”kyvyksi”. Pulkkinen ei ole putiikin ”komentaja” vaan ”johtaja”.

Keskuksessa tulee työskentelemään vain noin 30 ihmistä ja se toimii Pulkkisen 220-henkisen esikunnan yhteydessä. Se on paljon vaatimattomampi rakennelma kuin mitä joissain EU-piireissä eläteltiin, vaikka Pulkkinen kiistää, että hanketta olisi vesitetty.

Kaikki tämä selittyy sillä, että Britannia on vuosikausia vastustanut hankkeita, jotka haiskahtavat ”EU:n armeijan” kehittelyltä. Britit eivät halua, että EU virittelisi yhteistyötä, joka aiheuttaisi päällekkäisyyksiä sotilasliitto Naton kanssa – Natoon kun kuuluu 22 unionin 28 jäsenmaasta.

Mutta kas, jarrumies Britannia on pian jättämässä unionin. Brexitin myötä monet eurooppalaispäättäjät ovat innostuneet laatimaan aiempaa kunnianhimoisempia suunnitelmia puolustuksen saralla.

Nyt puuhataan pysyvää rakenteellista yhteistyötä (englanniksi PESCO, suomeksi PRY), puolustuksen säännöllistä arviointia (CARD) ja EU:n puolustusrahastoa (EDF). Nyt herätellään henkiin myös EU:n omia taisteluosastoja (EU BGs), joiden olemassaolo saattaa olla monelle veronmaksajalle arvoitus.

EU:n taisteluosastot – joista kaksi parin tuhannen sotilaan poppoota on jatkuvassa lähtövalmiudessa – saavuttivat täyden valmiutensa tammikuussa 2007. Mutta niitä ei ole koskaan lähetetty minnekään. Ei, vaikka niille luontaisia kriisejä on ollut useampiakin.

Tämä paperitiikerille maistuva yksityiskohta herättää kysymyksen, mihin EU puolustusyhteistyöllään pyrkii ja mihin sitä tarvitaan. Pulkkisen mukaan taisteluosaston käyttämättömyys on törmännyt kahteen asiaan: ”rahaan ja poliittiseen tahdon puutteeseen”.

Skeptikoille riittää siis argumentteja, mutta Pulkkisen mukaan EU:n puolustusyhteistyössä on nyt todella meneillään ”momentum”, pöhinä, jollaista ei ole nähty pariin vuosikymmeneen.

Yksi sykäys on ollut Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi ja toinen brexit. Trump vaatii edeltäjiään aggressiivisemmin eurooppalaisia Nato-maita panostamaan enemmän puolustukseensa ja Britannian lähtö napsaisee pois ainakin viidenneksen EU-maiden yhteenlasketusta sotavoimasta.

Pulkkinen ja kaikki muutkin painottavat, että EU ei ole luomassa armeijaa. Eikä EU ole astumassa Naton varpaille. EU ei valmistaudu käymään massiivista sotaa vaikkapa Venäjän kanssa. Sellaista varten on jo Nato.

Mutta Naton ja EU:n rajapinnasta löytyy paljon kehitettävää, kuten ”suorituskykyjen” hankkimista, josta hyötyvät sekä EU että Nato. Suomella esimerkiksi ei ole varaa hankkia kallista lentotankkauskalustoa ja satelliitteja, mutta kimpassa niihin voisi ehkä osallistua.

Kuvio menee suunnilleen näin: 1) Trump painostaa Nato-jäseniä satsaamaan enemmän puolustukseen, 2) Naton eurooppalaismaat eivät aina tiedä, mihin lisärahan käyttäisivät, mutta EU osaa toivon mukaan neuvoa ja koordinoida, 3) Euroopan puolustusteollisuus hyötyy, 4) kansantaloudet saavat piristysruiskeen, 5) turvaa kaipaavat kansalaiset nukkuvat paremmin.

Rautaa ja mielenrauhaa.

Naton ulkopuolella pysyttelevä Suomi on ollut EU:n puolustuksen innokas puuhamies. Hankkeisiin osallistutaan kuitenkin ”kansallisen puolustuksen lähtökohdista”, kuten valtionhallinnosta painotetaan. Tätä voi kutsua vaikkapa itsekkään yhteisöllisyyden doktriiniksi.

Mitä Suomi saa näistä kaikista kirjainlyhenneharjoituksista, EUMS:n DG Esa Pulkkinen?

”Osa on poliittista pääomaa, jolla voi joskus olla jotain tarvetta ja käyttöä. Nämä ovat vaikeasti mitattavia asioita ja niitä pitäisi peilata monen eri muuttujan kautta. Oletko jäsenmaa, joka elää impivaarassa, vai oletko osa eurooppalaista arvoyhteisöä, jolla voi olla isompi lisäarvo joissakin kriisitilanteissa.”

Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Avustusjärjestössä työskennelleen suomalaisnaisen sieppaajia jahdattiin Afganistanissa – HS vieraili sieppauspaikalla
  2. Supercell haluaa pääkaupunki­seudulle lisää englanninkielisiä päiväkoteja – ”Se olisi valtava houkutin osaajille”
  3. Sita Salminen, 24, jätti vakituisen työnsä pankissa kuvatakseen videoita Youtubeen, ja se kannatti – sometyöläinen saa elantonsa yritysten sponsoroimasta sisällöstä
 2. Pääkirjoitus
  1. Puheet kovenevat työmarkkinoilla
  2. Vesien tilassa on vielä runsaasti parannettavaa
  3. Sairaaloissakin tarvitaan oikea määrä terveitä seiniä
  4. Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija
  5. Maakuntien itsehallinto näyttää jäävän ohueksi
  6. Valinta omien ja muiden suosikin välillä
 3. Kotimaa
  1. Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua
  2. Perittävän oma tahto saattaa tulla läheisille yllätyksenä – Harva riita testamentista menestyy oikeudessa, sanoo varatuomari
  3. Lähes 40 tunnistamatonta sankarivainajaa laskettiin hautaan Lappeenrannassa
  4. Perussuomalaisten Halla-aho ja Terho ottavat yhteen HSTV:n puheenjohtajatentissä juuri nyt – mukana myös Meri ja Ruoho
  5. Kaksi ihmistä kuoli Leppävirralla, kun auto ajautui sillalta jokeen
  6. Nainen löytyi puukotettuna asunnosta Virroilla
  7. Lapinlahdessa työskenteli Joonas Lampi
 4. Kaupunki
  1. Siirtolaisuusinstituutti: Helsingin suurmoskeija voisi vähentää radikalisaation riskiä – rahoituksen lähde kuitenkin herättää kysymyksiä
  2. Kuninkaallinen lounas kestää vain tunnin ja vartin, mutta sen valmistelu on kuukausien hässäkkä – ”Jos kaikki palaset eivät ole kasassa, juttu ei toimi”
  3. Pitkä odotus palkittiin – Roihuvuoren kirsikkapuut puhkesivat pysäyttävään loistoonsa reilusti myöhässä
  4. Keittiöstä alkanut tulipalo riehui toimistotalossa Punavuoressa
  5. Sadan kilon painoinen hautakivi kaatui naisen päälle Espoossa – oli asettamassa kukkia haudalle, jäi jumiin
  6. Naisten kymppi täytti Baanan
 5. Ulkomaat
  1. Ilmastonmuutos synnytti Isisin ja uhkaa ajaa myös Euroopan kaaokseen, varoittaa brittitutkija
  2. MPCC, PRY ja CARD – näiden EU:n puolustus­byrokratian kirjain­lyhenteiden toivotaan suojaavan Suomea pahalta maailmalta
  3. Trump vaatii Lähi-idän maita johtamaan taistelua radikalisoitumista vastaan – aiemmin kärkässanainen presidentti esiintyi puheessaan muslimimaiden ystävänä
  4. The Times: Isis tehnyt ihmiskokeita myrkyllisillä kemikaaleilla – ainakin kahden kerrotaan kuolleen
  5. Pohjois-Korea teki jälleen uuden ohjuskokeen – diktatuuri ei piittaa kansainvälisistä uhkauksista pakotteiden kiristämisestä
  6. New York Times: Kiina hakkeroi tai soluttautui CIA:han – ainakin 18 lähdettä sai surmansa tai vangittiin
  7. Suomalainen kuoli kolarissa Venäjällä
 6. Talous
  1. Analyytikko laski omalla menetelmällään: Talouden kasvukäänne onkin Suomessa luultua suurempi
  2. Tupakkaveron tuotto näyttäisi romahtaneen alkuvuonna – mistä erikoinen notkahdus johtuu?
  3. Aasian maat jatkavat kauppasopimuksen valmistelua ilman Yhdysvaltoja
 7. Urheilu
  1. Leijonat pelasi MM-kisoissa värittömästi ja käteen jäi vain vähän – peli ei juuri kehittynyt Marjamäen alaisuudessa koko kauden aikana
  2. Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari – Kanada kaatui voittomaalikilpailussa
  3. Leijonat jäi ilman mitalia, Venäjä voitti pronssiottelun 5–3 – ”Olen erittäin ylpeä pelaajistani ja joukkueesta”, sanoi päävalmentaja Marjamäki
  4. Päävalmentaja Marjamäki liikuttui pronssipelin jälkeen ja puhui erikoisista mitaliketjuista: ”Ei saatu mitään muistoksi”
  5. Parhaana palkitun Sebastian Ahon pettymys paistoi vahvana: ”Ei meiltä taistelua puuttunut, mutta ei saatu toivottua tulosta”
  6. Sebastian Aho oli Leijonien paras ja hänellä on suuri tulevaisuus edessään – HS arvioi Suomen pelaajat
  7. Teemu Selänne ja Saku Koivu valittiin jääkiekon Hall of Fameen: ”Jos joku olisi kertonut minulle lapsena...”
  8. Rallin ex-maailmanmestari Sainz ylisti Esapekka Lappia –”Seuraava lentävä suomalainen”
  9. Stadin derby pursuaa ulos stadionilta – häiriköt eivät ole tervetulleita
  10. Real Madrid palasi Espanjan mestariksi – Barcelonalla oli pitkään vaikeaa kauden päätösottelussaan
  11. Kanté siivitti Chelsean ylivoimaiseen lentoon Valioliigassa
  12. ”Adrenaliini virtaa, kun ponnistaa taivasta kohti” – katso kuvakoosteesta, kuinka cheerleaderit panevat parastaan
  13. Kahden supertähden kohtaaminen yhä lähempänä – Mayweatherillä vain yksi tavoite
  14. Hevostapahtuma veti Kaivariin 45 000 ihmistä – etenkin keppihevosten areena oli suosittu
  15. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Viisi vuotta sitten ohjaaja Inka Achté katsoi miehiä hameissa ja koki oivalluksen – nyt hän haluaa kertoa suomalaismiehille jotain heistä itsestään
  2. Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto
  3. Suomalaiset jättivät kotinsa ja kartanonsa, jolloin venäläisille tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus – tuore kirja kertoo, mitä puna-armeijan sotasaaliille on myöhemmin tapahtunut
  4. Cirka-esitys on fyysisen teatterin juhlaa sekunnin murto-osan tarkkuudella – ”Huusin ääneen kauhusta ja ihastuksesta”
  5. Arnold Schwarzenegger sanoo palaavansa Terminator-elokuviin
  6. Kilpailu maailman englanninkielisistä yleisöistä kärjistyi Australiassa – kansainvälisten jättien tulo pakottaa paikallislehdet säästöihin
  7. Ihminen ja tekoäly mittelevät ensi viikolla jälleen ikivanhassa go-pelissä – ihmisen mahdollisuuksia pidetään pieninä
 9. Tiede
  1. Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään
  2. Kalansuomugekko on presidenttiainesta – mikään ei tartu
  3. Korkeus suojaa Etelämannerta lämpenemiseltä
 10. Mielipide
  1. Hallituksen leikkaukset kohtelevat pitkäaikaissairaita kovalla kädellä
  2. Sosiaalityöntekijää ei voi valjastaa epäinhimillisen turvapaikkapolitiikan toteuttajaksi
  3. Potilaan kohtaaminen vaatii vahvaa osaamista
  4. Työnhaun uudet velvoitteet eivät ole uhka – työttömyys on
  5. Apteekkijärjestelmää on uskallettava uudistaa
  6. Postilaki turvaa jakelun koko Suomessa
  7. Kyse on luottamuksesta
  8. Laki rajoittaa Kelan korvaaman kuntoutuksen kestoa
 11. Tänään
  1. Kahvituristit etsivät Berliinistä kiinnostavia pienpaahtimoita ja löytävät myös suomalaisen Populuksen
  2. Nuoret tarvitsevat ohjelmoitua vapautta ja kokoontumispaikkoja
  3. Topi Juhani Nieminen 1928–2017
  4. Sylvi Arjanne 1917–2017
  5. Puukenguru ja gerenukki
  6. Tapahtumia maanantaina 22. toukokuuta
 12. Radio ja TV
  1. Näin tapettiin vapaa Syyria
  2. Arktisen neuvoston siemen kylvettiin Suomessa
  3. Stunttimies ja duudsoni koheltavat ralliautoilun merkeissä
  4. Maanantain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo
  6. Rip Kirby

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää