Päivän lehti 22.5.2017
Päivän lehti 22.5.2017

Avustusjärjestössä työskennelleen suomalaisnaisen sieppaajia jahdattiin Afganistanissa – HS vieraili sieppauspaikalla

Suomi vaatii siepatun välitöntä vapauttamista. Ministeriö on vaitonainen tapauksen yksityiskohdista.

Afganistanin
pääkaupungissa Kabulissa lauantai-iltana siepatun suomalaisen avustustyöntekijän etsinnät jatkuivat kuumeisesti sunnuntaina.

Afganistanin sisäministeriön edustaja Najib Danish sanoo HS:lle, että kaikki käytettävissä olevat poliisit ja turvajoukot ovat sieppaajien perässä.

Suomen ulkoministeriö vahvisti sieppauksen sunnuntai­aamuna. Kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi.

”Ulkoasiainministeriö on lauantain ja sunnuntain välisestä yöstä lähtien selvittänyt Kabulissa tapahtunutta suomalaisen sieppaustapausta”, vahvistaa ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Suomen viranomaiset ovat olleet yhteydessä siepatun työnantajaan ja läheisiin.”

Afganistanin sisäministeriön julkisuuteen antamien tietojen sekä useiden kansainvälisten uutistoimistojen mukaan siepattu on nainen. Ulkoministeriö ei vahvistanut sukupuolta.

Ruotsalaisesta Operation Mercy -avustusjärjestöstä vahvistetaan HS:lle, että siepattu työskenteli järjestössä.

Järjestön mukaan Afganistanissa siepattu suomalainen oli ollut maassa noin kolme kuukautta. Hänen oli määrä aloittaa työnsä järjestön apulaismaajohtajana jonkin ajan kuluttua.

HS kävi sieppauspaikalla Kabulin länsilaidalla. Koululaiset leikkivät kadulla, ja vain talon edessä afgaanimatolla rynnäkkökiväärien kanssa istuneet kaksi poliisia viittasivat lauantain ja sunnuntain välisen yön tapahtumiin. Poliiseja oli kielletty puhumasta medialle.

Aluetta pidetään yleisesti turvallisena, sillä siellä asuu monia poliitikkoja, ja muun muassa Venäjän lähetystö on kivenheiton päässä.

”Kun tulin aamulla töihin, kuulin, että täältä oli siepattu ulkomaalainen ja toinen oli tapettu”, kulman takana pientä kauppaa pitävä Ali Majid, 35, sanoo. ”Heidän henkivartijansa kaula oli katkaistu. Ystäväni, joka asuu heidän naapurissaan, kertoi tämän minulle.”

Majid näki suomalaisen naisen ja tämän saksalaisen kollegan usein alueella. ”He menivät tästä aina ohi töihin. He käyttivät joskus normaaleja takseja, joskus he kävelivät.”

Suurin osa järjestöistä ei enää anna henkilökuntansa kävellä Kabulissa sieppausten pelossa. Paikallisten taksien käyttäminen on myös useimmissa järjestöissä kielletty, ja panssaroitujen autojen käytöstä on tullut yleisempää.

”Heistä ei tiedetty täällä paljon”, Suleiman Ahmadzai, 19, sanoo. Hän näki naiset usein iltaisin näiden tullessa töistä muttei koskaan puhunut heidän kanssaan. Ahmadzain mukaan ulkomaalaisista ei kuitenkaan missään nimessä puhuttu pahaa.

Talon lähellä työskentelevä taksikuski Amanullah, 48, piti naisia hyvinä ihmisinä. ”En tiedä, miksi tämä tapahtui”, hän sanoo. ”Olen miettinyt heitä keskipäivästä saakka. Miten näin on voinut tapahtua?”

Ulkoministeriön Tuominen ei kommentoi sitä, tietääkö ministeriö, kuka on sieppauksen takana. Ulkoministeriö kertoi sunnuntaina aamupäivällä tiedotteessaan, että Suomi vaatii siepatun välitöntä vapauttamista.

Ministeriö on antanut siepatusta ja tapauksesta tietoja hyvin niukalti.

”Suomen viranomaiset eivät voi turvallisuuteen, yksityisyyteen ja asian selvittämiseen liittyvistä syistä antaa yksityiskohtaisia tietoja tapahtumista tai henkilöstä”, Tuominen perustelee.

Hänen mukaansa tapauksen tekee poikkeukselliseksi se, kuinka nopeasti se tuli julkisuuteen. Se vaikuttaa myös viranomaisten työhön.

”Aikaisemmin monessa tapauksessa tieto ei ole tullut julkisuuteen näin nopeasti. Valitettavasti emme voi toimia nyt samalla tavoin kuin aiemmissa tapauksissa.”

Afganistanin sisäministeriöstä kerrotaan uutistoimisto AFP:n mukaan, että asemiehet hyökkäsivät Operation Mercy -järjestön vierasmajaan ja suomalaisnainen siepattiin ilmeisesti samassa yhteydessä.

Sisäministeriön edustaja Najib Danish kirjoitti myöhään lauantaina tapahtuneesta sieppauksesta myös Twitter-tilillään. Hänen mukaansa hyökkäyksessä kuoli saksalainen nainen ja afganistanilainen vartija.

Suomen ulkoministeriö ei sunnuntaina suoraan vahvistanut HS:lle, onko kyse samasta tapauksesta, jossa suomalainen siepattiin. Ministeriö kertoo kuitenkin tiedotteessaan, että sieppaustapauksen yhteydessä kuoli muun maan kansalaisia.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.


Operation Mercy -järjestön johtaja Scott Breslin vahvistaa, että kyse on samasta tapauksesta. Hän on toistaiseksi hyvin vähäsanainen tilanteesta.

”Tiedämme, että hän on kateissa”, Breslin vahvistaa HS:lle. ”Hän on ainoa kateissa oleva. Ovivahti on tapettu, ja Saksan kansalainen, suomalaisen huonekaveri, on tapettu”, hän sanoo.

Breslin ei halua toistaiseksi kertoa enempää kadonneesta suomalaisesta tai siitä, minkä parissa tämä työskenteli. Hän ei myöskään kerro, mitä muuta asiasta tiedetään.

Operation Mercy on kansainvälinen avustusjärjestö, jonka päämaja on Ruotsissa. Afganistanissa se on työskennellyt talebanien kaatumisesta eli vuodesta 2001 alkaen. Sillä on ollut muun muassa naisten koulutukseen ja synnytysterveyteen liittyviä projekteja.

Afganistanin turvallisuustilanne on viime aikoina heikentynyt, ja kapinallisjärjestö Taleban on vallannut uusia alueita. HS uutisoi aiemmin toukokuussa, että sotilasliitto Nato harkitsee tuhansien uusien sotilaiden lähettämistä Afganistaniin.

Suomen ulkoministeriö on varoittanut, että ulkomaalaisiin kohdistuu Afganistanissa sieppausuhka ja että turvallisuustilanne on koko maassa kriittinen tai heikko. Maahan matkustamista kehotetaan välttämään.

Afganistanissa on tällä hetkellä Suomen suurlähetystön mukaan noin 60–70 suomalaista. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan heistä noin 35 on siviilejä ja noin 30 sotilaita.

HS-työryhmä: Maija Liuhto, Kabul, Anu-Elina Ervasti HS, Jarno Hartikainen HS, Elina Kervinen HS

Tästä on kyse

Hyökkäys Kabulissa


  Suomalainen avustustyöntekijä siepattiin lauantai-iltana Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

  Useiden lähteiden mukaan kyseessä on suomalainen nainen, joka työskentelee kansainvälisessä Operation Mercy -avustusjärjestössä.

  Afganistanin sisäministeriön mukaan iskussa tapettiin afganistanilainen vartija ja saksalainen nainen, joka oli suomalaisen huonetoveri.

  Kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Sieppaukset
 • Turvallisuus
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Avustusjärjestössä työskennelleen suomalaisnaisen sieppaajia jahdattiin Afganistanissa – HS vieraili sieppauspaikalla
  2. Supercell haluaa pääkaupunki­seudulle lisää englanninkielisiä päiväkoteja – ”Se olisi valtava houkutin osaajille”
  3. Sita Salminen, 24, jätti vakituisen työnsä pankissa kuvatakseen videoita Youtubeen, ja se kannatti – sometyöläinen saa elantonsa yritysten sponsoroimasta sisällöstä
 2. Pääkirjoitus
  1. Puheet kovenevat työmarkkinoilla
  2. Vesien tilassa on vielä runsaasti parannettavaa
  3. Sairaaloissakin tarvitaan oikea määrä terveitä seiniä
  4. Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija
  5. Maakuntien itsehallinto näyttää jäävän ohueksi
  6. Valinta omien ja muiden suosikin välillä
 3. Kotimaa
  1. Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua
  2. Perittävän oma tahto saattaa tulla läheisille yllätyksenä – Harva riita testamentista menestyy oikeudessa, sanoo varatuomari
  3. Lähes 40 tunnistamatonta sankarivainajaa laskettiin hautaan Lappeenrannassa
  4. Perussuomalaisten Halla-aho ja Terho ottavat yhteen HSTV:n puheenjohtajatentissä juuri nyt – mukana myös Meri ja Ruoho
  5. Kaksi ihmistä kuoli Leppävirralla, kun auto ajautui sillalta jokeen
  6. Nainen löytyi puukotettuna asunnosta Virroilla
  7. Lapinlahdessa työskenteli Joonas Lampi
 4. Kaupunki
  1. Siirtolaisuusinstituutti: Helsingin suurmoskeija voisi vähentää radikalisaation riskiä – rahoituksen lähde kuitenkin herättää kysymyksiä
  2. Kuninkaallinen lounas kestää vain tunnin ja vartin, mutta sen valmistelu on kuukausien hässäkkä – ”Jos kaikki palaset eivät ole kasassa, juttu ei toimi”
  3. Pitkä odotus palkittiin – Roihuvuoren kirsikkapuut puhkesivat pysäyttävään loistoonsa reilusti myöhässä
  4. Keittiöstä alkanut tulipalo riehui toimistotalossa Punavuoressa
  5. Sadan kilon painoinen hautakivi kaatui naisen päälle Espoossa – oli asettamassa kukkia haudalle, jäi jumiin
  6. Naisten kymppi täytti Baanan
 5. Ulkomaat
  1. Ilmastonmuutos synnytti Isisin ja uhkaa ajaa myös Euroopan kaaokseen, varoittaa brittitutkija
  2. MPCC, PRY ja CARD – näiden EU:n puolustus­byrokratian kirjain­lyhenteiden toivotaan suojaavan Suomea pahalta maailmalta
  3. Trump vaatii Lähi-idän maita johtamaan taistelua radikalisoitumista vastaan – aiemmin kärkässanainen presidentti esiintyi puheessaan muslimimaiden ystävänä
  4. The Times: Isis tehnyt ihmiskokeita myrkyllisillä kemikaaleilla – ainakin kahden kerrotaan kuolleen
  5. Pohjois-Korea teki jälleen uuden ohjuskokeen – diktatuuri ei piittaa kansainvälisistä uhkauksista pakotteiden kiristämisestä
  6. New York Times: Kiina hakkeroi tai soluttautui CIA:han – ainakin 18 lähdettä sai surmansa tai vangittiin
  7. Suomalainen kuoli kolarissa Venäjällä
 6. Talous
  1. Analyytikko laski omalla menetelmällään: Talouden kasvukäänne onkin Suomessa luultua suurempi
  2. Tupakkaveron tuotto näyttäisi romahtaneen alkuvuonna – mistä erikoinen notkahdus johtuu?
  3. Aasian maat jatkavat kauppasopimuksen valmistelua ilman Yhdysvaltoja
 7. Urheilu
  1. Leijonat pelasi MM-kisoissa värittömästi ja käteen jäi vain vähän – peli ei juuri kehittynyt Marjamäen alaisuudessa koko kauden aikana
  2. Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari – Kanada kaatui voittomaalikilpailussa
  3. Leijonat jäi ilman mitalia, Venäjä voitti pronssiottelun 5–3 – ”Olen erittäin ylpeä pelaajistani ja joukkueesta”, sanoi päävalmentaja Marjamäki
  4. Päävalmentaja Marjamäki liikuttui pronssipelin jälkeen ja puhui erikoisista mitaliketjuista: ”Ei saatu mitään muistoksi”
  5. Parhaana palkitun Sebastian Ahon pettymys paistoi vahvana: ”Ei meiltä taistelua puuttunut, mutta ei saatu toivottua tulosta”
  6. Sebastian Aho oli Leijonien paras ja hänellä on suuri tulevaisuus edessään – HS arvioi Suomen pelaajat
  7. Teemu Selänne ja Saku Koivu valittiin jääkiekon Hall of Fameen: ”Jos joku olisi kertonut minulle lapsena...”
  8. Rallin ex-maailmanmestari Sainz ylisti Esapekka Lappia –”Seuraava lentävä suomalainen”
  9. Stadin derby pursuaa ulos stadionilta – häiriköt eivät ole tervetulleita
  10. Real Madrid palasi Espanjan mestariksi – Barcelonalla oli pitkään vaikeaa kauden päätösottelussaan
  11. Kanté siivitti Chelsean ylivoimaiseen lentoon Valioliigassa
  12. ”Adrenaliini virtaa, kun ponnistaa taivasta kohti” – katso kuvakoosteesta, kuinka cheerleaderit panevat parastaan
  13. Kahden supertähden kohtaaminen yhä lähempänä – Mayweatherillä vain yksi tavoite
  14. Hevostapahtuma veti Kaivariin 45 000 ihmistä – etenkin keppihevosten areena oli suosittu
  15. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Viisi vuotta sitten ohjaaja Inka Achté katsoi miehiä hameissa ja koki oivalluksen – nyt hän haluaa kertoa suomalaismiehille jotain heistä itsestään
  2. Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto
  3. Suomalaiset jättivät kotinsa ja kartanonsa, jolloin venäläisille tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus – tuore kirja kertoo, mitä puna-armeijan sotasaaliille on myöhemmin tapahtunut
  4. Cirka-esitys on fyysisen teatterin juhlaa sekunnin murto-osan tarkkuudella – ”Huusin ääneen kauhusta ja ihastuksesta”
  5. Arnold Schwarzenegger sanoo palaavansa Terminator-elokuviin
  6. Kilpailu maailman englanninkielisistä yleisöistä kärjistyi Australiassa – kansainvälisten jättien tulo pakottaa paikallislehdet säästöihin
  7. Ihminen ja tekoäly mittelevät ensi viikolla jälleen ikivanhassa go-pelissä – ihmisen mahdollisuuksia pidetään pieninä
 9. Tiede
  1. Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään
  2. Kalansuomugekko on presidenttiainesta – mikään ei tartu
  3. Korkeus suojaa Etelämannerta lämpenemiseltä
 10. Mielipide
  1. Hallituksen leikkaukset kohtelevat pitkäaikaissairaita kovalla kädellä
  2. Sosiaalityöntekijää ei voi valjastaa epäinhimillisen turvapaikkapolitiikan toteuttajaksi
  3. Potilaan kohtaaminen vaatii vahvaa osaamista
  4. Työnhaun uudet velvoitteet eivät ole uhka – työttömyys on
  5. Apteekkijärjestelmää on uskallettava uudistaa
  6. Postilaki turvaa jakelun koko Suomessa
  7. Kyse on luottamuksesta
  8. Laki rajoittaa Kelan korvaaman kuntoutuksen kestoa
 11. Tänään
  1. Kahvituristit etsivät Berliinistä kiinnostavia pienpaahtimoita ja löytävät myös suomalaisen Populuksen
  2. Nuoret tarvitsevat ohjelmoitua vapautta ja kokoontumispaikkoja
  3. Topi Juhani Nieminen 1928–2017
  4. Sylvi Arjanne 1917–2017
  5. Puukenguru ja gerenukki
  6. Tapahtumia maanantaina 22. toukokuuta
 12. Radio ja TV
  1. Näin tapettiin vapaa Syyria
  2. Arktisen neuvoston siemen kylvettiin Suomessa
  3. Stunttimies ja duudsoni koheltavat ralliautoilun merkeissä
  4. Maanantain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo
  6. Rip Kirby

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Seksirikos paljastui koulu-urheilussa Yhdysvalloissa – Lukion jalkapallojoukkueen valmentajan vaimo myönsi raiskanneensa alaikäisen pelaajan

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  8. 8

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Ehdottaako Macron Suomen kavahtamaa euromaiden yhteisvastuuta? – HS seuraa Ranskan presidentin EU-linjapuhetta hetki hetkeltä juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää