Päivän lehti 23.1.2017
Päivän lehti 23.1.2017

Kelan pääjohtaja väläyttää vuokrasääntelyä asumistuen hillitsemiseksi

Elli Aaltonen pelkää myös toimeentulotuen menojen karkaavan arvioitua suuremmiksi.

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan tuore pääjohtaja Elli Aaltonen ehdottaa, että valtion tukemissa vuokra-asunnoissa otettaisiin käyttöön asteittainen vuokrasääntely.

Lisäksi Aaltonen esittää, että vuokrataloyhtiöt eivät saisi kerätä vuokrissa korjausrahaa eli varautua etukäteen remontteihin. Vuokrat ohjattaisiin pelkästään juokseviin menoihin, ja korjauksiin varauduttaisiin joko erillisellä rahastolla tai valtion budjetin kautta.

Aaltonen on huolissaan siitä, että Kelan asumistukimenot ovat viime vuosina kasvaneet parinkymmenen prosentin vuosivauhtia. Etenkin pääkaupunkiseudun vuokrataso heijastuu suoraan asumistukeen.

Asumistuen tarkoitus on auttaa ihmisiä asumisessa, ei edistää asumismenojen kasvua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuokratasosta kertoo jotain se, että enemmistö eli yli 60 prosenttia vuokralla asuvista suomalaisista saa asumistukea jossain muodossa.

Aaltosen mukaan asumistuen leikkaaminen ei ole ratkaisu. Jos asumistuen kaltaisiin ensisijaisiin etuuksiin tehdään viilauksia, tuen saajat eivät poistu Kelan luukulta, vaan hakevat sitten viimesijaista tukea eli toimeentulotukea.

”Meillä on tässä kasvojenpesun paikka. Jos vuokra-asuntojen rakentamiseen saa valtion tukea, pitäisikö valtion pystyä vaikuttamaan myös siihen, että vuokriin tulisi sääntelyä?”

Valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja on noin 375 000. Ne ovat kuntien ja yleishyödyllisten yhteisöjen omistuksessa ja tarkoitettu ensisijaisesti pienituloisille, eikä niiden vuokrissa saa kerätä voittoa. Korjauksiin on vuokrissa sen sijaan saanut varautua.

 

Enemmistö eli yli 60 prosenttia vuokralla asuvista suomalaisista saa asumistukea jossain muodossa, sanoo Aaltonen.

Aaltonen huomauttaa, että yksityiset sijoitusasuntojen omistajat eivät ole nostaneet vuokriaan isojen vuokra-asuntoyhtiöiden tahdissa. Heille on tärkeää vuokralaisen pysyvyys.

Aaltonen aloitti Kelan pääjohtajana tämän vuoden alusta. Hän tietää hyvin, että Kela on rahan läpivirtauspaikka, jonka päätehtävä on hoitaa hyvinvointivaltion maksamat etuudet ajallaan etuuksien saajille. Kela ei ole sosiaaliturvan kehittäjä, vaan tehtävä kuuluu poliitikoille.

Aaltonen, kokenut sosiaalipoliitikko, sanoo vienosti hymyillen, että Kela voi silti antaa sytykkeitä keskusteluun.

Mutta tarkkana pitää olla: pari vuotta sitten Kelan valtuuston demarikansanedustajat pillastuivat, kun silloinen pääjohtaja Liisa Hyssälä antoi sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksesta lausunnon, jossa korostettiin yksityisten palveluiden merkitystä julkisen terveydenhuollon rinnalla.


Aaltonen johti ennen Kelaan siirtymistään seitsemän vuotta Itä-Suomen aluehallintovirastoa. Kelan hän tuntee hyvin, koska on istunut laitoksen hallituksessa keskustan mandaatilla kahdeksan vuotta.

Kelan hallituksen piiristä hänen luonnehditaan olleen tyypillinen sosiaalipoliitikko. Yleensä tällä tarkoitetaan ihmistä, jolle etuudet ovat tärkeämpiä kuin se, millä ne rahoitetaan.

Aaltosen mukaan sosiaaliturva ei elä tyhjiössä, vaan on entistä enemmän sidottu siihen, mikä Suomen työllisyys on. Samalla tavalla viranomaisten, esimerkiksi Kelan ja työvoimahallinnon päätökset ovat sidoksissa toisiinsa.

”Rahavirtoja pitäisi katsoa poikkihallinnollisesti. Nyt yksi viranomainen myöntää ja toinen kieltää ja asiakas on siinä välissä. Me ohjaamme häntä päätöksillämme enemmän kuin hän pystyy ohjaamaan itseään mielekkääseen elämään.”

Kelan tehtäväkenttä laajentui tämän vuoden alusta, kun se alkoi hoitaa aiemmin kuntien hoidossa ollutta toimeentulotukea. Budjetissa tämän vuoden toimeentulotukeen on varattu hieman alle 900 miljoonaa.

”Meidän käsitys on, että tämä summa on aliarvioitu”, Aaltonen sanoo. Hän on puhunut aiemmin jopa 1,5 miljardin euron menoista, mutta tammikuun alun perusteella hän on varovaisempi.

Kela on saanut toistaiseksi alle 100 000 toimeentulotukihakemusta, kun ennakoitu määrä oli yli 150 000. Läheskään kaikkia ei ole hyväksytty – 15 prosenttia hakeneista ei ole ollut oikeutettu tukeen.

”Jo nyt näkee, että osassa kuntia menettely on ollut höllempää ja osassa tiukempaa kuin meillä”, Aaltonen sanoo.

Aaltosta mietityttää, syntyikö toimeentulotukeen Kela-siirron myötä uusi byrokratialoukku.

Kela myöntää vain perustoimeentulotuen, joka kattaa pääosan elämisen perusmenoista. Kuntien hoitoon jäi edelleen täydentävä toimeentulotuki, joka kattaa erityismenoja, esimerkiksi päivähoitomaksuja tai äkillisiä hankintoja. Yksi esimerkki ovat yllättävät lääkekulut, joita on paljon varsinkin vanhuksilla.

Aaltonen kehottaa lainlaatijoita seuraamaan tarkkaan, toimiiko kahden eri luukun periaate pääasian eli köyhien toimeentulon kannalta.

Jos täydentäväkin toimeentulotuki siirtyisi Kelalle, laitos tarvitsisi lisärahoituksen lisäksi sosiaalialalle koulutettuja työntekijöitä. Harkintaan perustuvaa täydentävää tukea on vaikeampi sähköistää kuin perustoimeentulotukea.

Kansaneläkettä lukuun ottamatta Kelan etuudet luotiin alun perin väliaikaisiksi, mutta niiden luonne on vuosien aikana vääristynyt.

”Me olemme nykyisin yhä useammin pysyvien etuuksien taso”, Aaltonen sanoo.

Hänen mukaansa etuuksien lyhytaikaisuuteen on vaikea palata, koska toimintaympäristöstä ei tule sille tukea. Sen sijaan etuuksien tarve pitäisi harkita nykyistä tarkemmin. Aaltosen mukaan Suomessa on sellaisia etuuksia, esimerkiksi lapsilisä, jossa voisi käyttää tarveharkintaa. Tämä lisäisi tosin hallintoa, joka ei ole ilmaista.

Aaltonen niputtaisi sosiaaliturvajärjestelmän etuuksia nykyistä enemmän yhteen esimerkiksi ikäryhmän tai elämäntilanteen mukaan, jotta järjestelmästä tulisi selkeämpi ja hallinnollisesti kevyempi.

Samantapainen niputus on ajatuksena perustulossa, jossa on meneillään Kelan toteuttama kokeilu. Aaltonen ei odottaisi perustulolain säätämistä, vaan remontoisi etuuksia selkeämmiksi kokonaisuuksiksi jo nyt.

Perustulokokeilukin kertoo, että Kela on myötätuulessa, niin kuin aina keskustan ollessa hallituksessa.

Keskusta on Kelan hoitaman perusturvan kehittäjä, kun taas kokoomus ja Sdp ovat enemmän ansioturvapuolueita. Niiden hellimien ansiosidonnaisten etuuksien eli esimerkiksi työeläkkeiden ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa on viime aikoina heikennetty.

Kelan merkitys sen sijaan vain kasvaa. Laitoksen siipien suojaan saattaa lähivuosina siirtyä toimeentulotuen lisäksi vielä toinenkin iso etuus, omaishoidon tuki. Tämäkin siirto voisi nostaa tukimenoja.

Katso tästä taulukosta, miten Kelan etuusmenot jakautuivat vuonna 2015. Toimeentulotuki ei ole luvuissa mukana, koska se siirtyi Kelan maksettavaksi vasta tämän vuoden alusta.

Kuka?

Elli Aaltonen


 Kelan pääjohtaja 1.1.2017 alkaen.

 63-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori.

 Ennen Kelaa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja vuodesta 2010. Sitä ennen Itä-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysneuvos.

 Työskennellyt myös eri ministeriöissä asiantuntijatehtävissä ja EU:n kansainvälisissä tehtävissä.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Monet vanhemmat haluavat lapsensa nyt yksityiseen päiväkotiin – ”Suomessa on hirveän hyvä markkinarako tehdä varhaiskasvatuksella bisnestä”
  2. 23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota
  3. Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa
  4. Puolalaiset lämmittävät kotejaan hiilimudalla ja roskalla – kaupungeissa on mitattu enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä
 2. Pääkirjoitus
  1. Jytky on sulanut Soinin alta pois
  2. Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan
  3. Historiakuvat yhteisiksi
  4. Pian on helppoa olla kuntapäättäjä – raskaimmat tehtävät ovat siirtymässä maakuntien hoitoon
  5. Tasa-arvoa pitää tehostaa humanitaarisessa työssä
  6. Kompastuuko Sipilä Berneriin?
 3. Kotimaa
  1. Kelan pääjohtaja väläyttää: Valtion tukemien asuntojen vuokria voisi säännellä
  2. Kela pysyy keskustalla
  3. Eutanasia saa eniten kannatusta vihreiltä ja vasemmistoliitolta – selvä enemmistö HS:lle vastanneista kansanedustajista puoltaa aloitetta
  4. Milloin vauva oikein alkaa nukkua kunnolla? Näin lapsen unta voi parantaa eri kehitysvaiheissa
  5. Maavoimien uuden helikopterin lentotunnin hinta on lähes 16 000 euroa – 6 600 euroa enemmän kuin Hornetin
  6. Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville
  7. Sanomalehtiviikko alkaa viikon kuluttua – tunnistatko, onko uutinen totta vai tarua?
  8. Valio poistaa myynnistä Tuuti-äidinmaidonkorvikkeita – mahdollisesti pilaantuneita
  9. Koko maan junaliikenne takkuili sunnuntaina
  10. Suomi antoi äänioikeuden naisille ensimmäisenä Euroopassa
 4. Kaupunki
  1. Vantaalaispoliitikko pyöräili ympäri Korsoa lupailemassa omakotiasujille lisää rakennusoikeutta – sai kaupungilta tyrmäyksen
  2. ”Piristävää saada valoa tänne pimeyteen” – valotaideteos ihastutti Espoossa
  3. Paloheinässä sauvottiin talven kenties vilkkain hiihtopäivä – laturaivo harmittaa kahvilayrittäjää
  4. Nyt se on päätetty: Kaupunkipyöräkausi maksaa ensi kesänä 25 euroa
  5. Pilvessä ja yli kahden promillen humalassa sileillä kesärenkailla ajanut Volvo-mies ajoi toisen auton perään liikennevaloissa
  6. Itäkeskuksen metroasemalla heilutettiin veistä tappelun yhteydessä, poliisi turvautui patukkaan
 5. Ulkomaat
  1. Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista
  2. Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”
  3. Trump jatkaa räksyttämistä omalla Twitter-tilillään, vaikka sai käyttöönsä myös presidentin virallisen tilin
  4. Syyrian sodan osapuolet viimein samaan pöytään
  5. Gambian presidentti lensi maanpakoon, mutta valtion kassasta puuttuu nyt yli 10 miljoonaa euroa
  6. Paavi vertasi populismia Hitleriin Trumpin virkaanastujaisten aikaan
 6. Talous
  1. Suurten yhtiöiden tuloskausi alkaa – Teollisuus elpyy hitaasti ja osingot supistuvat
  2. Tutkijat aikovat valmistaa tekoelimiä 3d-printterillä
  3. Myöhästyneet ydinvoimalat ja kallis kaasusopimus riepottelevat Toshibaa – yhtiö etsii nyt ostajaa parhaille paloilleen
 7. Urheilu
  1. Teemu Selänne on Suomen urheilijoiden Instagram-kuningas – ”Enni Rukajärvi on tosi kova somessa”
  2. Latvala sensaatiomaisesti kakkoseksi Monte Carlossa, Ogier ajoi karkuun muilta
  3. Tallipäällikkö Tommi Mäkinen liikuttui Toyotan kakkossijasta Monte Carlossa: ”No, totta kai huippuhetki”
  4. Mielensäpahoittajan metsäkatsomo höystettynä Anssi Kukkosella kiinnostaa MM-hiihtokansaa – Lahdessa harkitaan jo katsomon laajennusta
  5. Maailman ykköspelaajilla musta sunnuntai Australiassa, ensin lähti Murray ja perään lensi Kerber
  6. Naisten hiihtoviesti meni harjoitteluksi, Niskanen sairastui ja Roponen joutui oudolle osuudelle
  7. Viestiankkuri Hakola kaatui, taisteli silti loppuun asti kärkisijoituksista
  8. Baseballin tähtisyöttäjä kuoli auto-onnettomuudessa: ”Hän oli niin nuori ja niin lahjakas”
  9. Hännikäinen avasi maalitilin NHL:ssä – Granlund nousi Laineen ohi
  10. Janne Ahonen kaukana kärjestä Zakopanen mäessä, toinen kierros jäi haaveeksi
  11. Hannu Manninen jäi ilman maailmancupin pisteitä, Herola paras suomalainen
  12. ”Mini-Mourinho” yrittää ihmettä
  13. Sunnuntain tulospörssissä muun muassa autourheilua, hiihtoa, jalkapalloa, jääkiekkoa ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Suomalaiset siirtolaiset rettelöitsivät niin, että Ku Klux Klankin suuttui – uusi elokuva kertoo yhden kotimaahan palanneen kaivosmiehen traagisen kohtalon
  2. Suomalaisohjaaja kutsui yleisön arvostelemaan elokuvansa jo ennakkoon – ”Masokistinen menetelmä”
  3. Täältä David Bowie löysi bändin viimeiselle levylleen – katso lista New Yorkin kiinnostavimmista jazzklubeista
  4. Erotatko New Yorkin jazzklubit toisistaan? Tämä pikaopas auttaa alkuun
  5. Kuubalaisen klassikkokirjailijan teos vie petosten labyrinttiin
  6. Stradivarin hopeinen kauneus lumosi Bartókin konsertossa
  7. Sarjakuva-albumit vievät lempeästi lapsuuteen ja popin maailmoihin
  8. Vain elämää -sarjan kuudennen kauden esiintyjät paljastettiin – mukana muun muassa Robin
 9. Tiede
  1. Hiirikokeet kertoivat, miksi länsimainen ravinto usuttaa ahmimaan – ja miten se saataisiin loppumaan
  2. Krokotiilikin ottaa ruiskurusketuksen – lepakon ulosteella terästetyllä kuravellillä
 10. Mielipide
  1. Lisäkaavoitukseen tarvitaan vauhtia ja porkkanoita
  2. Juhlitaan uussuomalaisia ja kulttuurien kirjoa
  3. Kanadassa kansalaisuusseremonia oli mieleenpainuva
  4. Lisääkö toimeentulotukiuudistus tarpeetonta byrokratiaa?
  5. Liikennekaarta ei pidä heittää romukoppaan
  6. Tienpidon ongelma on rahanpuute
  7. Myös masentuneen ihmisen lähipiiri tarvitsee tukea
  8. Stadion ympäristöineen tulisi säilyttää
  9. Maksavatko vain autoilijat väylien rakentamisen ja ylläpidon?
 11. Tänään
  1. Olisiko karjalanpiirakasta brändiksi Britanniassa? Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva sairaanhoitaja tarttui kaulimeen Lontoossa
  2. Pentti Vataja 1925-2016
  3. Vanhan Kämpin koristukset kopioidaan pommisuojassa
  4. Tapahtumia maanantaina 23. tammikuuta
  5. Kansallispuvut vuosien saatossa
  6. Juuso-karhun ensinäyttely
 12. Radio ja TV
  1. Mitä Alexille tapahtui? – London Spy on tunnelmallinen ja esteettinen vakoilutarina
  2. Isän säännöt ja tyttären ahdistus
  3. Elämä käännekohdassa on Ruotsin oma Inhimillinen tekijä
  4. Maanantain elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Sarjakuvat
  2. Viivi ja Wagner
  3. Fingerpori
  4. Wumo
  5. Harald Hirmuinen
  6. Lassi ja Leevi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  2. 2

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  3. 3

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  4. 4

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  8. 8

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää