Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesivahingoista kertyy iso lasku

Vuotovahinkojen määrä on kasvussa. Liian usein vesi tulvii lattialle, koska asukas on ollut huolimaton.

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Espoon Matinkylässä asuvien Jarkko Juslinin ja Tiina Moilasen keittiössä oli vesivahinko. Astianpesukone oli syypää vuotoon. Laminaatti on poistettu koneen vierestä, ja lattia korjataan lähiaikoina.
Espoon Matinkylässä asuvien Jarkko Juslinin ja Tiina Moilasen keittiössä oli vesivahinko. Astianpesukone oli syypää vuotoon. Laminaatti on poistettu koneen vierestä, ja lattia korjataan lähiaikoina. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Harmaa laminaatti on irrotettu ja pinottu seinän viereen. Astianpesukone on vedetty pois kolostaan ja asetettu käyttökieltoon.

Kerrostalokaksion keittiö Espoon Matinkylässä näyttää olevan remontissa.

"Laminaatti alkoi mennä laineille. Raotimme alakaappien sokkelia, ja siellä näkyi vesijälkiä, muttei vettä", kertoo Jarkko Juslin.

Avopuoliso Tiina Moilanen soitti heti vakuutus- ja huoltoyhtiöön kysyäkseen neuvoja.

Huoltoyhtiö teki kosteusmittaukset keittiössä. Onneksi lattia ei ollut vaurioitunut pahasti, joten koneellista kuivausta ei tarvittu.

Espoossa kävi hyvin, kun vuoto oli pieni, eikä asukkaiden tarvinnut muuttaa pois kotoaan.

Vesivuotoja sattuu kuitenkin yhä useammin. Vakuutusyhtiöiden kotitalouksille maksamien vesivahinkokorvauksien määrä on kasvanut yli 80 prosenttia vuosina 2005–2011, selviää Finanssialan Keskusliitosta.

Viime vuonna vakuutusyhtiöiden rahaa kului tähän jo lähes 70 miljoonaa euroa.

Luku ei kata kaikkia kustannuksia, sillä kaikilla ei ole kotivakuutusta, ja vahingon aiheuttaja voi vakuutusyhtiön sijaan  joutua  maksumieheksi.

Isännöintiliiton lakimiehen Marina Furuhjelmin mukaan tyypillinen asukkaan aiheuttama vesivahinko on lattiakaivon päälle sammuminen. Suihkuvedet valuvat kylpyhuoneesta helposti muualle asuntoon ja alakertaan. Aiheuttajalle voi tulla jopa 10 000–30 000 euron lasku.

"Välinpitämättömyys on lisääntynyt", sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jaakko Laksola.

Monessa taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla mietitään nyt, miten vesivahingot voitaisiin estää esimerkiksi ikäihmisten tai muistisairaiden kotona. Kotona asutaan yhä pidempään, vaikka hanan, suihkun tai pesukoneen käyttö olisi jo vaikeaa. Vesivahinko leviää helposti myös alakertaan, ja ongelma koskettaa näin myös naapureita.

Yli 50-vuotiaista helsinkiläisistä 4 400:lla on edunvalvoja. Tosin edunvalvojakaan välttämättä ei tee asukkaalle kuuluvia huoltotöitä, kuten puhdista kylpyhuoneen lattiakaivoa.

Vesivuotoja on vaikea havaita esimerkiksi keittiössä – oli asukas minkä ikäinen tahansa. "Keittiön alakaapit ovat usein täynnä roskia ja muovipusseja", Furuhjelm sanoo.

Vesivahinkoja aiheutuu myös tee-se-itse-remonttien yhteydessä.

Eräs nuorimies teki keittiöremonttia. Iltapimeällä hän irrotti kaappeja ja kolhaisi tietämättään vesijohtoliitosta. Sitten hän poistui asunnosta. Vesivuodon takia useita alapuolella sijaitsevia asuntoja kärsi vahinkoja. Vakuutusta ei ollut, ja miehelle tuli vahingosta 130 000 euron lasku.

Yllättävän moni laistaa kotivakuutuksesta. Furuhjelmin mukaan vakuutus puuttuu yhtä lailla osakkaalta kuin vuokralaiselta.

Edunvalvoja ottaa yleensä kotivakuutuksen päämiehelleen. Joskus vakuutusyhtiö tosin kieltäytyy, jos vahinkoja on ollut useita tai henkilöllä on ollut maksuhäiriöitä.

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?