Päivän lehti 24.5.2017
Päivän lehti 24.5.2017

Savolainen Jari Vepsäläinen haistoi Kiinan bisnes­mahdollisuudet ensimmäisten suomalaisten joukossa, eikä hän aio koskaan palata – ”Tajusin, että kuluttaja­vallankumous toteutuu”

Kiinassa yli 30 vuotta asunut liikemies Jari Vepsäläinen on nähnyt omin silmin, kuinka Kiina on muuttunut köyhästä ”ulkoilmavankilasta” pilvenpiirtäjien täplittämäksi talousjätiksi. Vepsäläisen tarina on osa Helsingin Sanomien Suomen maailma -sarjaa. Sarjassa satavuotiaan Suomen suhdetta ulkomaailmaan käydään läpi vuosikymmen kerrallaan. 1980-luvun maailman yksi suurimpia mullistuksia oli juuri Kiinan avautuminen.

Peking

Huoneessa seinät olivat betonia ja lattiapinta-alaa oli ehkä kahdeksan neliötä. Se muistutti suomalaista putkaa, mutta Pekingissä vuonna 1985 paikkaa kutsuttiin Kiinan kansanyliopiston opiskelija-asuntolaksi.

Ikkunan pinttynyt lika himmensi koko huoneen. Oli yksi puinen työpöytä ja makuulaverit molemmilla seinustoilla. Talvisin huone oli jääkylmä.

Toinen puoli kopperosta oli koristeltu punaisilla seinävaatteilla ja monimutkaisilla riippuvilla koristeilla. Ne kuuluivat Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman sisarenpojalle, joka asui huoneessa. Tiibetin prinssi, kaverit vitsailivat.

Toiseen petiin muutti suomalainen 24-vuotias Jari. Hän ripusti omalle seinälleen valkoisen puuvillalakanan, jotta se ei olisi niin ankea vastapuoleen verrattuna.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Oikeustieteen kandiksi juuri valmistunut Jari Vepsäläinen ei silloin vielä tiennyt, että hän oli ensimmäisten suomalaisten joukossa, jotka asettuisivat pysyvästi Kiinaan tekemään bisnestä.

1980-luvulla Peking oli pääosin matalista harmaista taloista rakentuva riisipeltojen täplittämä kaupunki, jossa liikuttiin polkupyörällä. Asukkaita oli kuutisen miljoonaa. Nykyisin määrä on yli kolminkertainen – eikä siluettikaan enää ole matala. Kaupungissa on yli tuhat pilvenpiirtäjää.

”Tuohon aikaan Kiina ei ollut monenkaan suomalaisen mielestä kiinnostava. Sitähän pidettiin liki ulkoilmavankilana”, Jari Vepsäläinen sanoo. ”Isällä oli ollut hongkongilainen tyttöystävä, joka kertoi ihmeellisiä tarinoita ja opetti minut pelaamaan mahjongia jo lapsena.”


Vepsäläinen oli myös maajoukkuetason pingispelaaja.

Niinpä: kun savolaistaustainen Vepsäläinen valmistui Lapin yliopistosta ja näki Helsingin Sanomissa ilmoituksen, jossa kerrottiin Kiinan tarjoavan opiskelustipendejä suomalaisille, hän päätti lähteä.

Vuoden verran Vepsäläinen opiskeli Kuopion kirjastossa itsekseen kiinan kieltä äänilevyiltä ja saapui sitten Pekingiin. Oli elokuu 1985 ja kolmisenkymmentä astetta lämmintä.

1980-luvulla Kiina kävi läpi suurta murrosta. Puhemies Mao Tse-tung oli kuollut 1976 ja vallassa oli kova talousuudistaja Deng Xiaoping. Hänen aikanaan Kiina uudisti ja avautui, tuli teollistuminen ja talouskasvu.

Dengin aikana nyky-Kiina sai alkunsa. Suomeenkin alkoi saapua Made in Chinaa.

Vepsäläinen viihtyi Pekingissä alusta asti. Vaikka karua oli, sen hän muistaa, ja vaatimukset kummallisia: polkupyöräajokortti oli pakollinen.

Kiinan valtio maksoi Vepsäläisen opinnot, ruuan ja asumisen. Melkein joka päivä tarjolla oli kaalia jossakin muodossa ja munatomaattivatkulia.

”Laihduin ensimmäisenä vuonna kymmenen kiloa”, hän kertoo.

Ulkomaalaisia pidettiin kuitenkin hyvin. Vaikka Vepsäläinen kutsuu asuinhuonettaan kanakopiksi, siinä oli kuitenkin vain kaksi asukasta. Kiinalaisia opiskelijoita asui samankokoisessa huoneessa kahdeksan.

Koko yliopistossa oli noin 70 ulkomaalaista ja yli 15 000 kiinalaista. Suomalaisia oli Pekingissä muutamia.

Avautuvan Kiinan aisti yliopistolla. Kiina salli esimerkiksi yksityisyrittäjyyden, ja monia akateemisia ärsytti, että portin ulkopuolella lettuja myyvät maalaiset tienasivat paremmin kuin valtion leivissä olevat yliopiston professorit.

”Maanviljelijöiden tulot nousivat ensin, kun he alkoivat myydä kasvavalle kaupunkilaisjoukolle ruokaa.”


Huonot olot kiristivät opiskelijoiden mielialoja. Talvella 1986 yliopistolla alkoi levitä huhu mielenosoituksista. Opiskelijat, myös Vepsäläinen, polkivat yli 30 kilometrin matkan Tiananmenin aukiolle, jossa poliisit odottivat.

”Huomasimme, että koko aukio oli jäädytetty luistinradaksi. Liukastelu hyydytti mielenosoituksen alkuunsa”, Vepsäläinen sanoo.

Se oli kuitenkin alkusoittoa verilöylylle, joka tapahtui samalla aukiolla kesäkuussa 1989.

Jari Vepsäläinen sanoo haistaneensa, että jotain oli tapahtumassa. Iltaisin kaaleihin kyllästyneet opiskelijat kirjoittelivat taskulamppujen valossa hallituksen vastaisia iskulauseita seiniin. Kun Vepsäläinen kävi työmatkalla Wuhanissa, kaduilla oli tuhansia vihaisia ihmisiä kyltteineen. Jätehuoltoa ei ollut hoidettu kuukauteen, tehtaat olivat tyhjinä.

Wuhanissa Vepsäläinen sanoo tajunneensa, että hallitus tulisi puuttumaan kovin keinoin tilanteeseen. Oli ilmiselvää, ettei maan johto antaisi minkään uhata talouskasvua, jonka varaan kaikki rakentui. Kesäkuussa 1989 panssarivaunut vyöryivät Tiananmenille.

Vepsäläinen sanoo, että usein joku suuttuu, kun hän sanoo näin, mutta sanoo silti:

”Tiananmenin tapahtumat sysäsivät Kiinan todelliselle uudistusten tielle. Kun länsimaat kutsuivat kansalaisiaan pois Kiinasta, hotellit, ravintolat ja kaupat oli pakko avata tavallisille kiinalaisille. He alkoivat hyötyä omasta maastaan vasta verilöylyn jälkeen.”

Tiananmenin verilöylyn aikaan Jari Vepsäläinen ei ollut enää Pekingissä. Hän oli opiskellut siellä kaksi vuotta, siihen hänellä oli yliopistolta lupa.

Kun aika tuli täyteen, hän halusi jäädä Kiinaan. Hän sai paikan Etelä-Kiinasta Guangzhoun yliopistosta. Silloin oli syksy 1987.

”Se oli käänteentekevää elämässäni. Siihen asti Kiina oli tarkoittanut minulle vain Pekingiä.”

Etelässä näki konkreettisesti, mitä Dengin aika tarkoitti. Pelloille nousi tornitaloja, kaduilla oli moottoripyöriä ja ihmiset saivat vapaasti ostaa kulutustavaroita kojuista ja kaupoista. Etelässä oli erikoistalousalueita ja murtuvaa sosialismia – kaikki tuntui olevan perinteisiä kiinalaisia arvoja korostavan Pekingin vastakohta. Ihmisten elintaso nousi koko ajan.

”Tajusin, että kuluttajavallankumous toteutuu, ja siinä kohtaa pitää olla tekemässä bisnestä.”

Vepsäläinen perusti Fintrade-Mercer-yrityksensä.

Sillä tiellä hän on yhä. Nykyisin Jari Vepsäläinen, 57, asuu puoliksi Hongkongissa, puoliksi Havaijilla. Hänellä on kiinalainen vaimo ja teini-ikäinen tytär. Hän ei aio koskaan palata Suomeen.

Vepsäläinen on tarinaniskijä. Hän puhuu ja nauraa ja illan edetessä lisää juttuun aina vielä yhden kierroksen. Tarinat vievät usein 1980-luvun Pekingiin.

Esimerkiksi näin:

”Silloin Pekingissä pukeuduttiin yksinkertaisiin sinisiin ja vihreisiin maopukuihin, joten monia kiinnostivat farkkuja käyttävät ulkomaalaiset. Ja musiikki! Kaupungissa oli vain muutamia kymmeniä autoja, ne olivat takseja. Niissä oli kasettisoitin, mutta kuljettajilla ei ollut kasetteja. Me laitoimme omamme soimaan. Ihmiset tuijottivat, kun taksissa soi Beverly Hills Kyttä -elokuvan The Heat Is On.”

Sarjan seuraavassa osassa kerrotaan 1990-luvusta: kuinka 1 620 726 kansalaista äänesti Suomen Euroopan unioniin. Sarjan aiemmat osat ovat luettavissa tästä.

Poimintoja Suomen maailmasta 1980-luvulta


1981

2. syyskuuta klo 22.00 räjähtää: amerikkalainen televisiosarja Dallas tulee suomalaisiin kuvaruutuihin. HS:n kriitikkolegenda Jukka Kajava antaa uudelle hapatukselle täyslaidallisen: ”Tänään se sitten alkaa, Dallas, sadan tunnin painajainen. – Tähän kaikkeen meidän oletetaan käyttävän vuosia tulevasta elämästämme.”

Kriitikot voivat tyrmätä, mutta kansa rakastaa. Texasilaisen öljysuvun koukeroista kertova sarja pyörii koko vuosikymmenen. Erityisesti J.R. Ewing jää sydämiin kieroilijana, jota kaikki rakastavat vihata.

1983

Yleisurheilun ensimmäiset MM-kilpailut järjestetään Helsingissä. Tiina Lillak tuo Suomelle kultaa keihäänheitossa.

1983

Suomen ja Neuvostoliiton YYA-sopimusta jatketaan vuoteen 2003.

1984

Sarajevon talviolympialaisissa 28-vuotias Marja-Liisa Hämäläinen voittaa kolme kultaa. 20-vuotias mäkihyppyihme Matti Nykänen taas on musertavan ylivoimainen suurmäessä.

1986

Neuvostoliiton Tšernobylissä – vain tuhannen kilometrin päässä Suomen etelärannikosta – tapahtuu vakava ydinvoimalaonnettomuus. Säteilyä pelätään liki koko Euroopassa.

Suomessa kehotetaan esimerkiksi pitämään huolta, etteivät lapset leiki kuralätäköissä. Turvattomuutta lisää neuvostoviranomaisten tiedotusvitkastelu.

1989

Maailmanpankin mukaan Suomi on maailman 8. rikkain maa. Suomalaiset puhuvat ”Pohjolan Japanista”. Taloudessa on kuitenkin selviä ylikuumenemisen merkkejä. Pankit suorastaan tyrkyttävät kansalle rahaa.


1989

Gorba-kuume valtaa Suomen. Neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov saapuu, tunnustaa Suomen puolueettomuuden ja puhuu ensimmäistä kertaa matkapuhelimeen.

Kyseessä on 760 gramman NMT-puhelin Mobira Cityman.

”Mihail Gorbatšov soitti kenkäpuhelimella Moskovaan”, HS otsikoi.

1989

Vuosikymmen päättyy vapauden huumaan.

Itä-Eurooppa vapautuu ja marraskuussa murtuu Berliinin muuri. Neuvostoikeen poistuminen helpottaa myös Suomen asemaa.
Teksti: Heikki Aittokoski HSLähteet: HS, Vuosisatamme kronikka, Kronikka 1900-99.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen maailma
 • Kiina
 • Suomi
 • 1980-luku
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Terroristin kohteena olivat nuoret ja lapset – ”En halua mennä enää isoihin ihmisjoukkoihin”
  2. Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”
  3. Niina Linjamäen postilaatikkoon kolahti 23 vuotta sitten kirje presidentiltä – katso kuvakooste lasten lähettämistä kirjeistä Mauno Koivistolle
  4. Hittituotteet Härkis ja Nyhtökaura yrittävät lyödä läpi Ruotsissa – yritysten liikevaihdot moninkertaistuvat
 2. Pääkirjoitus
  1. Pelon kylväminen terrorin avulla käy yhä julmemmaksi
  2. Trumpin linja Lähi-idässä on yhden kortin varassa
  3. Kaupan alalla nähtiin työtaistelu Akavan malliin
  4. Hyvikset eivät aina voita
  5. Munuaistautirekisteriä ei pidä lakkauttaa
  6. Karlsson
  7. Sauli Niinistön ei kannata kursailla liian pitkään
 3. Kotimaa
  1. Työn epävarmuus lykkää lapsen hankintaa – ”Karkeasti sanottuna työtön ja pienituloinen mies ei houkuta naisia”
  2. Presidentti Koiviston surusaatto kulkee ydinkeskustan halki – Näin hautajaiset näkyvät Helsingissä
  3. Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin
  4. Helsingin yliopiston kanslerikilpailussa on kaksi vahvaa ehdokasta
  5. Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan
  6. Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin
  7. Aarnio-jutun valmisteluistunto hovioikeudessa ennen juhannusta, pääkäsittely alkaa syksyllä
  8. Presidentti Niinistö nimitti Tuomas Pöystin uudeksi oikeuskansleriksi
  9. Vantaan kaupungilla on kielipainotteinen päiväkoti
  10. Lausunnon suurmoskeijasta teki Siirtolaisuusinstituutti
  11. Naisten miehet -elokuvan vaikuttavuuskampanja keskittyy Suomeen
 4. Kaupunki
  1. Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia
  2. Kampin jättiterveyskeskus päätettiin jättää pöydälle – vasta myöhemmin selviää, tarkoittaako se toteutuessaan loppua pienemmille keskuksille
  3. Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta
  4. Mystinen telttaleiri katosi Linnanmäeltä yhtä nopeasti kuin ilmestyikin – ympäristö jäi siivottomaan kuntoon
  5. Apulaiskaupungin­johtaja Pekka Sauri sai jäähyväis­kierroksen vanhassa raitiovaunussa – ”Sauri on tehnyt ojankaivusta ja viemäröinnistä seksikästä”
  6. Auto kaatui kyljelleen ja pysäytti liikenteen Helsingin keskustassa
  7. Raitiovaunun kuljettajat eivät kohta enää myy lippuja – HSL piiskaa raitiovaunuliikenteeseen lisää vauhtia
  8. Pyhä muuttaa liikennettä, Alko on torstaina kiinni ja Kumpulan maauimala avaa ovensa
 5. Ulkomaat
  1. Savolainen Jari Vepsäläinen haistoi Kiinan bisnes­mahdollisuudet ensimmäisten suomalaisten joukossa, eikä hän aio koskaan palata – ”Tajusin, että kuluttaja­vallankumous toteutuu”
  2. Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle
  3. Anna Puu myöntää lavalla joskus pelottavan, järjestäjät pitävät valvontaa riittävänä: ”Turvatoimien kiristäminen äärimmilleen ei olisi kenenkään etu”
  4. Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”
  5. Tällainen on Trumpin budjettiehdotus: kärsijinä köyhät, työkyvyttömät ja lääkeriippuvaiset
  6. Pommi-isku nuorten suosimalle keikalle voi aiheuttaa vanhemmissa huolta – Vanhempi, pidä omat pelkosi kurissa ja rohkaise lasta, sanoo kriisipsykologi
  7. Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta
  8. Trumpin avustaja Michael Flynn antoi väärää tietoa Venäjä-yhteyksistään – voi johtaa syytteeseen
  9. Myanmar kieltää muslimivihaa lietsovan ääribuddhalaisen munkkikunnan – munkit uhmaavat määräystä
  10. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean uusimman ohjuskokeen – ilmaisi huolensa erittäin epävakaasta käytöksestä
 6. Talous
  1. Nokia ja Apple sopivat riitansa patenteista
  2. Asiantuntija: Suomi tarvitsee tekoälyn koulutus­ohjelman ja professuurin – Näillä keinoilla pärjäämme, kun tekoäly valtaa alaa
  3. Ilmastopaneeli: Hallituksen kaavailemat metsien lisähakkuut kasvattaisivat päästöjä
  4. Kreikan velkakriisistä ei syntynytkään sopua – Orpo yölle venyneestä kokouksesta: ”Inhottava tilanne kreikkalaisille”
  5. Vakuutusasiakkailta ei aleta kysyä poliittisista kytköksistä – eduskunta jyräsi hallituksen arvostelua herättäneen esityksen
  6. Keskiviikkona Helsinkiin tulee 150 autoa minuuttitaksalla – OP-ryhmän yhteiskäyttöautot keränneet etukäteen yli 2 400 rekisteröitynyttä asiakasta
  7. Saksalaislehti: EU-komissio haluaa euron käyttöön kaikissa EU-maissa
 7. Urheilu
  1. Stadin derby on enemmän kuin pelkkä peli
  2. Stadin herruus jäi ratkaisematta – tasapeli tuntui HIFK:sta riemukkaalta voitolta: ”Tosi hieno taistelu”
  3. Kaksinkertainen Suomen mestari Pekka Rinne hakee nyt NHL:n Stanley Cup -voittoa – ”Hämmästyttävän upea tunne”
  4. Uefa rauhoittelee faneja Eurooppa-liigan finaalin alla ja ottaa osaa Manchesterin uhrien suruun
  5. Loikkaaja Kristiina Mäkelän harjoitteluun taukoa – edessä polvileikkaus
  6. Tähtäimessä paikka MM-kisoihin: ”Kaikki vastustajat on voitettava”, sanoo Suomen kapteeni
  7. HIFK:n kovaotteinen pakki siirtyy Itävaltaan
  8. Teemu Suninen ajaa Puolan ja Suomen MM-rallit WRC-autolla
  9. PSG:n toimisto ja Di Marian koti ratsattiin, FC Barcelonan entinen puheenjohtaja pidätettiin
  10. Leijonien alkulohko ensi kevään MM-kisoissa selvillä
  11. Urheilun tulospörssissä muun muassa Jalkapalloliigan tilastot, rahapelejä ja keskiviikon tv-vinkit
 8. Kulttuuri
  1. Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan
  2. Twin Peaksin uudet jaksot ovat taattua Lynchiä – kulmakarvan nostollakin on iso merkitys, mutta erikoisagentti Cooperin näköinen lihava lähiöisä hämmentää
  3. Mystinen Suomi-elokuva kilpailee Cannesissa eikä ohjaaja halua selittää sitä: ”Elokuva on vastaus kysymykseesi”
  4. Suomalainen lyhytelokuva erottuu Cannesissa edukseen
  5. Jimi Hendrix Experiencen ainoasta Suomen-vierailusta on 50 vuotta – muistokonsertti näytti, miten pysyvät jäljet kitaristilegenda on jättänyt
  6. Aluksi hauskaa, lopussa pitkästyttää – Uusi Pirates of the Caribbean -elokuva ei juurikaan eroa edeltäjistään
  7. Maailmalle allergisesta tytöstä kertova Kaikki kaikessa on turhankin siistiä teiniromantiikkaa
  8. Ymmärryksen rajoilla kulkevat sävellykset veivät Stantšinskin aikaiseen hautaan
  9. Toisin kuin moni suuren ikäluokan artisti, Gugi Kokljuschkin laulaa oman ikäisensä elämästä, ja uskottavasti
  10. Afghan Whigs on löytänyt vanhan vimmansa – sekä teemat intohimosta itsetuhoisuuteen
  11. John Adams muuttaa melodiat ikiliikkujiksi viulukonsertossaan – Gringolts tulkitsee säveltäjiä välkehtivästi
  12. Maj Lind -pianokilpailuun kuusi suomalaista
  13. Ilmar Taskan esikoisromaanissa jokainen joutuu neuvostojärjestelmän uhriksi
  14. Progressiivista rockia soittava Opeth Finlandia-talolle
  15. Drake otti ennätysmäärän Billboard-palkintoja
  16. Bill Cosbyn oikeudenkäynnissä vaikeuksia jo alkumetreillä – valamiehistön löytäminen on vaikeaa
  17. Kansallisbaletin Voima suorana lähetyksenä tänään HSTV:ssä
 9. Tiede
  1. Kehoskanneri helpottaisi nettishoppailua ja salitreenin seurantaa – Opiskelijoiden keksintökurssi ratkaisee monta ongelmaa
  2. Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa
  3. Ulkonäkö vaikuttaa tieteessäkin: hyvännäköisten tutkijoiden työ kiinnostaa enemmän, mutta heitä pidetään vähemmän pätevinä
 10. Mielipide
  1. Opiskeluun ohjaava arviointi on oppilaan etu
  2. Alkoholilain uudistus on vaaraksi terveydelle
  3. Sumu aiheuttaa lentokonemelua Vantaan Viertolassa
  4. Taiteen valtiontuen pienentäminen ei lisäisi taiteen vapautta
  5. Suomessa taiteilijoiden vapaa työskentely on turvattu vertaisarvioinnilla
  6. Hyvä johtaja on kaikkien työntekijöiden etu
  7. Alkon myymälöiden tiukoista aukioloajoista pitäisi luopua
  8. Linnut laulavat itsensä ja muiden iloksi
  9. Kaupunkipyöriä myös Itä-Helsinkiin
 11. Tänään
  1. Ite-taiteen äiti Liisa Heikkilä-Palo löysi korkeataiteellisen kulttuurikentän ulkopuolella toimivat karhunveistäjät ja liiteritaiteilijat
  2. Eero Koskivaara 1928–2017
  3. Bertil saapui myötätuulessa
  4. Tapahtumia keskiviikkona 24. toukokuuta
  5. Alvar Aalto ja kuvataide
  6. Kauhuelokuvan kinokonsertti
 12. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Viivi ja Wagner
  3. Lassi ja Leevi
  4. Harald Hirmuinen
  5. Wumo
  6. Rip Kirby
 13. Radio ja TV
  1. Kimppakyytikaraoksesta tunnetun James Cordenin show alkaa näkyä Suomessa neljästi viikossa
  2. Kotimaisessa dokumentissa museot katsovat menneisyyden sijasta tulevaisuuteen
  3. Hyttysistä syntyi mielenkiintoinen tiededokumentti
  4. Torstain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää