Päivän lehti 25.7.2017
Päivän lehti 25.7.2017

Energiatuotannon vallankumous jo käynnissä – aurinko ja tuuli kohoavat vauhdilla hiilen rinnalle

2010-luku voi näyttäytyä aikana, jolloin energiakumous alkoi. Uusiutuvat nappaavat jo valtaosan Euroopan unionin uusista sähköntuotannon sijoituksista.

Teollinen vallankumous alkoi Britanniassa yli 220 vuotta sitten. Hiili oli sen polttoainetta erityisesti 1800-luvulla.

Runsaan fossiilisen energian avulla on syntynyt tuotteita tekstiileistä lääkkeisiin ja älykännyköihin.

Jouluna 2015 Britannia sulki viimeisen syvän hiilikaivoksensa Kellingley Collieryn Koillis-Englannissa.

Britannia lyö laput luukulle myös hiilikaivoksiin, jotka ovat lähellä maan pintaa. Näin käy vuoteen 2025 mennessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Brittein saarten hiilen kulutus palasi viime vuonna 1800-luvun alun tasolle. Näin hiilen taru alkaa loppua alueella, joka hyödynsi sitä maailmassa ensiksi täydessä mitassa.

Britannian esimerkki kertoo osaltaan, että energia-alan suuri murros on alkanut – koko maailmassa.

Se paljastuu tilastoista.

EU luottaa nyt uusiutuviin eli aurinko-, tuuli-, vesi-, bio- ja geo­termiseen energiaan. Ne nappaavat jo 86 prosenttia EU:n uusista sähköntuotannon sijoituksista.


Muutos fossiilisista – öljystä, hiilestä ja kaasusta – uusiutuviin ei käy napsauttamalla. Kun energiapaletti vaihtuu, voi siihen mennä koko tämä vuosisata.

”Öljykriisi käynnisti aurinko- ja tuulienergian kehitystyön 1970-luvulla. Nyt ne tulevat kilpailukykyisiksi ilman julkista tukea. Edessämme on valtava energiamuutos, jota kiihdyttää ilmastonmuutoksen jarruttaminen ja kehittyvien maiden energian nälkä”, sanoo teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Uusiutuvien osuus maailman sähkönkulutuksen kakusta on yhä pieni, noin viidennes, laskee Energia-alan järjestö Irena.

Viidenneksestä auringon ja tuulen osuus on noin 20 prosenttia. Mutta nyt nousu pohjalta on rakettimaista.

Aurinko ja tuuli kilpailevat hinnoissa fossiilisten polttoaineiden kanssa jo 30 maassa, kertoo tiedelehti New Scientist.

Sama asetelma rantautuu kahteen kolmasosaan maapallon maista lähivuosina, arvioi Maailman talousfoorumi.

Monet uskovat, että tämä kehitys jatkuu, koska kaikkialla sijoitetaan nyt vahvasti uusiutuviin.

Syy on selvä. Niiden hinta on tullut pysyvästi alas. Alan kasvu näyttää selvältä siksikin, että G20-maista 19 on sitoutunut uusiutuviin energiamuotoihin.

2010-luvulla aurinkokennojen hinta on tullut alas kuin kivi, ja vuosi 2016 oli uusiutuvissa ennätyksellinen.


YK:n ympäristöohjelman mukaan uusiutuvat vastasivat viime vuonna yli puolta uudesta sähköener­gian kapasiteetista maailmalla.

Kiitos siitä lankeaa pitkälti Kiinalle ja Yhdysvalloille, jotka korjailevat mainettaan maailman suurimpina saastuttajina.

Yksikään ennuste ei aikoinaan nähnyt uusiutuvien nopeaa kehitystä 2010-luvulla.

Esimerkiksi Maailman energiajärjestön IEA:n arviot tuulivoiman noususta 2000-luvulla ovat nyt viisitoista vuotta ajastaan jäljessä.

Aurinkosähkön ennuste laahaa peräti 20 vuotta jäljessä.

Hiilidioksidipäästöt ovat nyt neljättä vuotta liki samalla tasolla, vaikka maailman energiankulutus kasvaa kovaa vauhtia, vähintään 1,9 prosenttia vuodessa.

Tällaista päästöjen tasaantumista ei ole maapallon energiankäytön historiassa ennen nähty.

Pari kertaa aiemmin hiilipäästöt ovat kriiseissä hetkeksi notkahtaneet. Näin tapahtui öljy­kriisin aikaan vuonna 1973 ja toisen kerran Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Nyt ei ole näkyvissä mitään yllättävää kriisiä.

Öljyn, hiilen ja kaasun kulutus kuitenkin kasvavat kehitysmaissa, ja suurin osa energiasta tulee yhä fossiilisista polttoaineista.

Intiassa aurinkoenergia on kuitenkin nyt halvempaa kuin hiilivoima, kertoi HS 3. heinäkuuta.


”Puhtaan energian mahdollisuudet ovat valtavat. Aurinkosähköön sijoitetaan maailmalla lähes tuhat miljardia euroa viiden vuoden aikana”, sanoo Lund.

Lund puhuisikin energiavallankumouksesta eikä -murroksesta tai -muutoksesta.

Ren21 on uusiutuvan energia­politiikan maailmanverkosto, jossa on 61 järjestöä tai maan hallitusta.

Se julkaisi keväällä 2017 kiinnostavan raportin. Ren21 kysyi 114 asiantuntijoilta uusiutuvien energia-alojen näkymiä.

Kysymys kuului, voisiko maapallo siirtyä sataprosenttisesti uusiutuvaan energiatalouteen jo ennen vuotta 2050?

Ren21:n mukaan yli kaksi kolmesta asiantuntijasta piti sitä mahdollisena.

Kaikki uskoivat, että uusiutuva energia hallitsee joskus maailmaa. Tutkijat sanoivat, että uusiutuvien nousun voi myös sovittaa talouskasvuun, kuten Tanskan ja Kiinan esimerkit osoittavat.

Ren21:n raportin mukaan jo 175 maalla on omat tavoitteet siitä, miten ne lisäävät uusiutuvan energian käyttöä. Vuonna 2004 vain vajaalla 50 maalla oli oma suunnitelma.

Öljystä kiinni pitävät järjestöt ovat joutuneet myös uusimaan ennusteitaan.

Öljyjätti Shell on arvioinut, että uusiutuvat lähteet vastaisivat 50 prosenttia maailman ener­giantarpeesta vuonna 2050 ja peräti 80 prosenttia vuosisadan lopulla.

Myös kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että 30–50 prosenttia maapallon energiasta tuotettaisiin vuonna 2050 uusiutuvilla. Järjestö perustettiin öljy­kriisin raunioille 1974, ja sen tärkein tehtävä on taata öljyn ja muun fossiilisen energian saanti.

Energiajärjestöt arvioivat, että hiilen kulutus kohoaa huippuunsa ennen vuosisadan puoliväliä. Tilalle tulevat uusiutuvat energiamuodot.

Yhdysvalloissa monet osavaltiot ja yritykset ovat jo valinneet itse tiensä.

”Olemme mukana Pariisissa”, raportoi 900 yhtiötä ja sijoittajaa avoimessa kirjeessään Yhdistyneille kansakunnille, kun Yhdysvaltain presidentti ilmoitti, että maa vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Osavaltiot ja yhtiöt tekevät yhä enemmän sopimuksia, joissa energiaa ostetaan uusiutuvaa energiaa tuottavilta firmoilta.

Yhdysvalloissa tiennäyttäjiä ovat myös isot digijätit Google, Amazon ja Apple. Ne tähtäävät energiansa kulutuksessa täysin uusiutuviin. Kaikki yhtiöt saavat jo yli puolet energiastaan uusiutuvista.

Pessimistit sanovat, että maailma heräilee uusiutuviin liian myöhään.

Aurinkokenno oli kuitenkin 1970-luvulla hyvin kallis tuote. Se oli keksitty vasta äsken eli 1954.

Kennojen hinta on laskenut yli 40 vuodessa noin sadasosaan. Ajan ja tekniikan piti kypsyä tasolle, että kennot tulivat markkinoille.

Nyt se on tapahtunut.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi
  2. Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”
  3. Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot
  4. Valtavat venäläiset sota-alukset sivuuttivat Helsingin – HSTV:n helikopterivideo näyttää ydinsukellusveneen saattueen Suomenlahdella
 2. Pääkirjoitus
  1. Lehdistönvapaus on maalitauluna
  2. Lääkkeiden päihdekäyttö on ongelma myös Suomessa
  3. Paketit pyörän selkään
  4. Uusi aamu unionissa?
  5. Brexit ja Trump työntävät Tanskaa uuteen suuntaan
  6. Omavaraisuudesta on pidettävä huoli
 3. Kotimaa
  1. Feissarit koputtelevat nyt kotioville ja kiertävät pikkukaupunkeja – video näyttää, kuinka varain­hankkijaa kartettiin Vaasan keskustassa
  2. Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen
  3. Lobbarit ovat usein poliitikkojen kavereita – Suomessa poliitikkoihin yrittävät usein vaikuttaa heidän entiset työkaverinsa
  4. 130 kipulaastaria ja 770 tablettia vahvaa kipulääkettä puolessa vuodessa oli liikaa – Valvira puuttuu säännöllisesti lääkärien lääkemääräyksiin
  5. Kauan odotettu lämpö saapuu loppuviikolla – sen mukana saapuu myös sinilevä, arvioi asiantuntija
  6. Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaaminen torstaina Savonlinnassa vaikuttaa liikenne­järjestelyihin – poliisi kehottaa varaamaan liikkumiseen riittävästi aikaa
  7. Entisistä perussuomalaisista tulossa ”siniset” – Lapin siniset on ensimmäinen piirijärjestö
  8. Yksi kuoli ulosajossa Orimattilassa
  9. Vene upposi kovassa merenkäynnissä Mustasaaressa – matkustajat onnistuivat pelastautumaan lautalla
  10. Pysähtymiskieltomerkki estää lastaamisen kadulla
  11. Valkoposkihanhi on tulokaslaji
  12. Valitus eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen
  13. S/s Savonlinnan omistaa Savonlinnan kaupunki
 4. Kaupunki
  1. Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”
  2. Matkailijat jonottivat automaatille iäisyyden – HSL joutui lähettämään Helsinki-Vantaalle ihmisen junalippuja myymään
  3. ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa
  4. Luonto on armoton: kettu nappasi valkoposkihanhen Lauttasaaressa, mutta rannoille kakkaavia laumoja pedot eivät juuri pysty kutistamaan
  5. Espoossa murtauduttiin rivitaloasuntoon viikonloppuna – poliisi pyytää havaintoja törkeästä varkaudesta
  6. Rottahavainnot ovat lisääntyneet Vantaalla – ympäristökeskus on saanut runsaasti ilmoituksia
 5. Ulkomaat
  1. Ruotsin tietoturvaskandaali paisuu – Stefan Löfven toisteli maanantaina, että hänellä on luottamus ministereihinsä
  2. Puolan presidentti pysäytti oikeuslaitoksen riippumattomuuteen kajoavan lakiuudistuksen – Tutkija: ”Dudan on pakko ottaa kansalaispaine huomioon”
  3. Turkissa alkoi oikeuden­käynti, jossa 17:ää toimittajaa syytetään terroristien tukemisesta – ”Tarkoituksena on osoittaa journalismi rikolliseksi toiminnaksi”
  4. ”Venäjän Mad Men -sarjan” pääosissa ovat nuoret neuvostodiplomaatit – sama sukupolvi oli hiomassa Suomelle noottia vuonna 1961
  5. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: Tapasi venäläis­viranomaisten kanssa neljästi, kiistää tehneensä yhteistyötä
  6. Räjähdys tappoi ainakin 25 ihmistä Pakistanissa – itsemurhapommittaja tähtäsi ilmeisesti poliisiin
  7. Charlien vanhemmat lopettavat oikeustaistelun lisähoidon saamiseksi sairaalle vauvalle – hengityskoneessa kituvan vauvan kohtalo on kuohuttanut ympäri maailmaa
  8. Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla
 6. Talous
  1. Vakuutusyhtiöt myyvät kiihtyvällä vauhdilla kybervakuutuksia, joiden riskejä ne eivät osaa vielä määrittää
  2. Varaton sijoittaja merkitsi miljoonilla euroilla osakkeita kiinteistörahasto Oravan annissa – käräjäoikeus langetti lähes kahden vuoden vankeustuomion
  3. IMF nostaa euroalueen talouden kasvuennustetta – Yhdysvalloissa ja Britanniassa kasvu hidastuu
  4. Der Spiegel: Volkswagen, Porsche, BMW ja Daimler ovat tehneet kiellettyä yhteistyötä – valmistajat ovat sopineet muun muassa alihankkijoiden käytöstä ja osien hinnoittelusta
  5. Tokmannille uusi toimitusjohtaja Keskosta
 7. Urheilu
  1. Suomalaisen parayleisurheilun menestys tuplaantui edellisistä arvokisoista – ”Kyllä se vaan on niin, että parayleisurheilijat keskittyvät oleelliseen”
  2. MM-kultamitalisti Amanda Kotajan mielessä siintävät kovemmat kelausajat: ”En ole vielä maksimitasolla”
  3. Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla
  4. MPS sai osakeannilla ”Mosan Wembleylle” yli 26 000 euroa
  5. Pakolaiskeskuksesta naisten EM-lopputurnaukseen – ”Jalkapallon avulla tutustuin tanskalaisiin lapsiin”
  6. Yle: Petra Olli jättää painin MM-kisat väliin
  7. Manchester City rakentaa ennätyskallista alakertaa – neljän hankinnan siirtosumma lähes 180 miljoonaa euroa
  8. Confederations Cupissa historian kattavin dopingtestaus – kaikki näytteet negatiivisia
  9. Suomalaisuimarien vauhti ei riittänyt jatkopaikkaan – Laukkanen, Koski ja Jallow tippuivat maanantaina Budapestin MM-kisoissa
  10. Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin
  11. Legendaarinen NBA-valmentaja on poissa
  12. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Katutaiteen arvostuksen nousu tuo lisää väriä seiniin ympäri Suomea – ”Karttaako sie piirrät? Ai että se onkin hieno!”
  2. Ennen Putinin tuloa Savonlinnassa etsittiin ”sisäistä ja ulkoista rauhaa” Beethovenista – Missa solemnis on kuorolle kova pala
  3. Tyttö pääsi brittikirjailijan romaanihahmoksi 38 000 eurolla – soitimme dekkaristi Reijo Mäelle ja kysyimme, mihin hintaan oman nimensä saa hänen kirjaansa
  4. Flow’n pääesiintyjiin kuuluvan Lana Del Reyn uutuuslevy on täysipainoinen ja haikea neljän tähden kesälevy
  5. Harry Potterin maailma jatkaa laajenemistaan – syksyllä suurnäyttelyn yhteydessä julkaistaan kaksi uutta Potter-aiheista kirjaa
  6. Ohjaaja Emir Kusturica ärsyttää Ukrainaa vierailemalla Krimillä
  7. The Rolling Stones ei pysähdy – nyt bändi on julkaisemassa omaa materiaalia ensimmäistä kertaa 12 vuoteen
 9. Tiede
  1. Energiatuotannon vallankumous jo käynnissä – aurinko ja tuuli kohoavat vauhdilla hiilen rinnalle
  2. Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt
  3. Suomalainen satelliitti lähetti ensimmäisen valokuvansa avaruudesta – Aalto 1 kuvasi Norjan ja Tanskan rantoja
 10. Mielipide
  1. Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö
  2. Maksut eivät estä koulutuksen kasaantumista
  3. Pitkälle kehittynyt päihderiippuvuus vaatii usein laitoskuntoutusta
  4. Vanhemmuus ja rakkaus ovat tallella lasten kasvatuksessa
  5. Sote-asiakas ei aina itse tiedä, mitä tarvitsee
  6. Kiinteistöliitto ei kuuntele vähemmistöosakkaita
  7. Uusien asuntojen rakennuttajista tulisi laatia samanlaiset ”katsastuksen vikatilastot” kuin autoistakin
  8. Sähköautoilu lisää matka-aikakustannuksia
  9. Lentolippu voisi kelvata junalipuksikin
 11. Tänään
  1. ”Pyrin tekemään asioita, joihin liittyy pieni pelkokerroin”, näyttelijä Jaakko Saariluoma sanoo
  2. Korkeasti palkittu iranilaismatemaatikko rikkoi rajoja
  3. Suihkujättiläinen aloitti säännölliset vierailunsa
  4. Tapahtumia tiistaina 25. heinäkuuta
  5. Rubensin veljekset Taaborinvuorella
 12. Sarjakuvat
  1. Wumo
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Rip Kirby
 13. Radio ja TV
  1. Brittisarjassa peilataan muotokuvien, patsaiden ja valokuvien kautta brittiläisen identiteetin muotoja ja muutoksia eri vuosisatoina
  2. Matroona kyseenalaistaa poliisien tutkimukset
  3. Tom Hanksin ohjaustyöt: herttaista mutta laimeaa
  4. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon pääkaupunkia tuhansia tappaneen järistyksen vuosipäivänä

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää