Päivän lehti 25.12.2016
Päivän lehti 25.12.2016

Söitkö itsesi ähkyyn? Juo vettä.

Joulumässäily jumiuttaa mahan. Nesteytys jouduttaa ruoan sulamista.

Monelle iskee joulun pyhinä tukkoinen olo. Juhlapöydän antimia on tullut nautittua runsaasti ja turhan nopeasti. Vyötä kiristää ja ylävatsaa painaa.

Suurin pulma joulusyömingeissä on ruoan paljous. Ahdamme suuhun lyhyessä ajassa enemmän kuin mihin elimistö on arkena sopeutunut.

”Se on järkytys ruoansulatuselimistölle”, tiivistää ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta.

Oikeastaan ei pitäisi puhua ruoansulatuksesta. Mikään ei sula, vaan ainesosat pilkkoutuvat pienemmiksi palasiksi. Urakka vaatii aikaa ja koko koneiston saumatonta yhteistyötä.

Ensimmäinen ongelma tulee eteen mahalaukussa. Se on pieni litran vetoinen säkki, joka hienontaa ja vatkaa ruoan suoleen sopivaksi velliksi. Hajottamisessa auttaa mahaan erittyvä suolahappo.

Ahdas mahanportti tarjoilee valmiin seoksen sopivina annoksina eteenpäin. Sen tärkein tehtävä on viivyttää mahalaukun tyhjenemistä ohutsuoleen.

”Normaali ruoka siirtyy mahalaukusta suoleen muutamassa tunnissa, mutta juhla-ateria aiheuttaa jouluruuhkaan”, kertoo sisätautien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki.

Mahalaukku yrittää venymällä raivata ruokamassalle lisää tilaa, mutta ei pysty ihmeisiin.

Lopulta sille käy kuin täyteen ahdetulle pyykinpesukoneella. Liike hidastuu ja vatkaus vähenee. Velli jämähtää säkkiin.

Mahalaukku venyy tiukan paikan tullen jopa kolmelitraiseksi. Repeämisestä ei sentään ole pelkoa.

”Mahalaukun venyminen aiheuttaa ähkyn eli paineen tunnetta ja kipua ylävatsassa”, professori Mustajoki sanoo.

Osa ylimääräisestä vellistä pullahtaa takaisin ruokatorveen. Hapan mahansisältö ärsyttää sen herkkää limakalvoa.

Ylensyöjä aistii happamat roiskeet polttavana tunteena rintalastan alaosassa. Närästys tokenee ajan kanssa tai lääkkeillä.

Venytyksestä on periaatteessa hyötyä syöjälle. Vatsan yläosan kipureseptorit kertovat aivoille, ettei ruokavarastoon mahdu enää lisää. Ainakin ne yrittävät.

Joulupöydän runsas kattaus kuitenkin sekoittaa kylläisyyden säätelyn.

Ruokahalu on valitettavasti ruokalajikohtainen. Ihminen voi tulla kylläiseksi yhdestä ruokalajista, mutta jaksaakin taas, kun eteen tuodaan uusi. Jälkiruoka uppoaa, vaikka vatsa jo pullottaa.

”Jos tarjolla olisi pelkkää kinkkua, ylensyöminen loppuisi lyhyeen ja ähky jäisi tulematta”, Pertti Mustajoki sanoo.

Fiksu syö hitaasti makustellen. Hotkimista kannattaa välttää. Pienillä suulapoilla kylläisyyden tunne syntyy herkemmin. Alku- ja pääruokien välissä on hyvä pitää kunnon tauko.

Mahanportin läpäisevä velli ei vielä sellaisenaan kelpaa imeytymään elimistöön.

Mahalaukun venytys lähettää viestin ruoansulatushormoneja valmistaville ohutsuolen soluille: teitä tarvitaan. Hormonit piiskaavat haimaa erittämään ruokaa sulattavia entsyymejä.

Niitä syntyy se määrä, johon elimistö on arkiaterioilla sopeutunut. Ei yhtään enempää. Tuotantotahtia on mahdotonta kiihdyttää lyhyessä ajassa.

”Velli seisoo mahalaukussa, kunnes tarvittava määrä on kasassa ja ohutsuoli on valmis vastaanottamaan uuden annoksen. Suoleen ei päästetä enempää tavaraa kuin se pystyy käsittelemään”, Mutanen sanoo.

Mahalaukun ei auta muu kuin painaa lisää jarrua. Mitä hitaammin suuri ruokamassa liikkuu koneistossa, sitä pakahduttavammalta olo tuntuu.

Ohutsuolen seinän lihakset supistelevat useita kertoja minuuteissa. Se sekoittaa tehokkaasti velliä. Vatkauksen avulla ruoansulatusentsyymit pääsevät kunnolla käsiksi ruoan eri ainesosiin.

Rasvaisuus aiheuttaa omat ongelmansa. Jouluateria on elimistölle kohtalainen rasvapommi, varsinkin jos on muuten tottunut syömään kevyesti.

Rasvan hajottamiseen tarvitaan tuimaa tavaraa, sappihappoja – ja suoloja.

Elimistö varastoi niitä sappirakkoon, mutta ei niin suurta määrää, että siitä riittäisi äkilliseen hätään. Sappinesteitä valmistava maksa joutuu ylitöihin.

Sitä odotellessa hajottamaton rasva voi pahentaa tuskan tunnetta.

Ähkyn helpottamiseksi lääkärillä ei ole tarjota juuri muuta ohjetta kuin odotusta.

Olo oikenee, kun ruoansulatuselimistö selvittää jouluruuhkasta ja kuskaa vellin jäänteet peräaukon kautta ulos. Pahin on ohi 4–5 tunnissa.

”Oloa voi koettaa keventää juomalla tavallista enemmän vettä. Se nopeuttaa ruoansulatusta”, Mutanen neuvoo.

Velli etenee liukkaasti suolistossa, kunhan se on riittävän juoksevaa. Jos ei juo riittävästi, ruoansulatuselimistö kiskoo tarvitsemansa veden kudoksista. Kuivuminen vain pahentaa ähkyä.

Paras juoma on vesi. Ylensyöneen kannattaa jättää oluet ja viini väliin. Alkoholi poistaa nestettä kehosta.

Fakta

Ruuansulatus ruuhkautuu


 Ähky iskee, koska suuri määrä ruokaa jämähtää kerralla ruoansulatuskanavaan

 Elimistö ei pysty juuri nopeuttamaan ruoansulatusta

 Tavallinen ateria läpäisee suoliston 2-3 tunnissa

 Jouluateriaa ihminen sulattelee jopa viisi tuntia

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Tiede
 • Suolistovaivat
Sisällysluettelo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää