Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisiko äidinkielen yo-koe yksi reaalikoe lisää?

Mielipide
 
Toini Rahtu

Äidinkielen ylioppilaskokeen uusin uudistus puhuttaa. Toimin äidinkielen sensorina vuosina 1987–2010. Kokemukseni perusteella olen hämmentynyt argumenteista, joilla uudistusta perustellaan.

Yleissivistystäkö äidinkielen kokeen on mitattava? Eivätkö eriytetyt reaalikokeet riitä? Toisaalta: ei voi kirjoittaa sujuvaa, suhteellisuudentajuista ja tietopitoista esseetä ilman yleissivistystä; ei voi vastata tekstitaidon kokeessa, jos ei osaa lukea virkatekstiä toisin kuin novellia, kolumnia toisin kuin uutista. Eikä pelkkä oman lukukokemuksen kuvailu riitä, vaan on osattava eritellä lukemaansa äidinkielen tunneilla omaksutuin käsittein. Ne eivät ole tärkeitä vain perinteen vuoksi vaan siksi, että kielen analysointi- ja tuottovälineiden hallinta auttaa toimimaan yhteiskunnassa kielellä. Monipuoliset tekstitaidot ovat yleissivistyksen ydin.

Vuosikymmeniä sitten äidinkielen yo-kokeen tehtävänantoina oli pelkkiä otsikoita, jotka annettiin reaaliaineittain: ensimmäisenä oli uskonnon kysymys, sitten muiden reaaliaineiden, ja viimeisenä oli "vapaa-aihe". Tuolloin äidinkielen opettajilla oli tapana luettaa aineita reaaliaineiden opettajilla, eiväthän he hallinneet kaikkien oppiaineiden sisältöjä. Kieltä arvioitiin lähinnä oikeakielisyyden kannalta.

Oppilaat taas oppivat tuottamaan "ylioppilasaineita" – tekstilajia, johon ei koulun jälkeen törmännyt. Tähänkö halutaan palata? Tämäkö olisi äidinkielen "yhteismitallisuutta" muiden yo-kokeiden kanssa?

Äidinkielen yo-kokeen uudistuksissa on kuljettu pitkä ja mutkikas tie, ja uudistukset jatkuvat – niin kuin pitääkin. Mutta jos äidinkielen koetta uudistetaan hosuen, alan asiantuntemus sivuuttaen, tie vie auttamatta lepikkoon.

Toini Rahtu
filosofian tohtori, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?