Päivän lehti 28.12.2016
Päivän lehti 28.12.2016

Pertti Kurikan Nimipäivien viimeisellä keikalla tapaninpäivänä oli hikistä, ahdasta ja tunteikasta eli aivan mahtavaa

Tiistaina juhlittiin Pertti Kurikan 60-vuotissyntymäpäiviä, mutta samalla hänen punkyhtyeensä viimeistä konserttia, sillä hän on päättänyt jäädä eläkkeelle.

Konsertti

Pertti Kurikan Nimipäivät, Seksihullut, Problems? On The Rocksissa

Jono helsinkiläisen rockbaarin edessä kiemurtelee vielä pitkin Mikonkatua, kun ensimmäinen Pertti Kurikan Nimipäivien fani lentää ulos. Nuori mies pyyhkäisee pölyt nahkatakistansa ja paiskaa passin kadulle. Portsari ei ole hyväksynyt vanhentunutta matkustusasiakirjaa todisteeksi täysi-ikäisyydestä. Tuli hukkakeikka Hyvinkäältä asti, nuori punkkari harmittelee.

Jono jatkuu katutason baarin läpi ja portaat alas sokkeloiseen kellariin, joka on jo vähän yhdeksän jälkeen ammuttu täyteen. Tänään juhlitaan Pertti Kurikan 60-vuotissyntymäpäiviä, mutta samalla hänen punkyhtyeensä viimeistä konserttia, sillä hän on päättänyt jäädä eläkkeelle. Ehkä tämä on myös jonkinlainen autenttisen punkin hengen muistojuhla.

Kehitysvammaisille palveluita tarjoavan Lyhty-yhdistyksen työpajalla 2009 syntynyt Pertti Kurikan Nimipäivät saavutti kahdeksan vuoden urallaan enemmän kuin useimmat punkyhtyeet vuosikymmenien kuluessa, mukaan lukien jokseenkin epätavallisen punkmeriitin, visiitin Euroviisuihin Suomen edustajina Aina mun pitää -kappaleellaan.

Vaikka viisumenestys tyssäsi ensimmäiseen semifinaaliin, oli PKN ehtinyt jo saavuttaa ehdan kulttistatuksen maailmalla. Pohja sille oli luotu 2012 ilmestyneellä Kovasikajuttu-dokumentilla, jonka jatko-osaa Tokasikajuttu kuvattiin Rocksissakin. Välillä tuntui, että minne tahansa kääntyi, törmäsi kuvaajiin.

Pertti Kurikan Nimipäiviä lämmittelee kaksi yhtyettä, nopeita ja humoristisia kappaleita esittävä Seksihullut, ja suomalaisen punkin veteraanibändi Problems?, jossa ainoana alkuperäistä punksukupolvea edustaa laulaja Tumppi Varonen.

Syyskuussa 60 täyttänyt Varonen toivottaa onnea Kurikalle ilmoittamalla, että ”Pertti tulee perässä, minun perässäni”.

Se saattaa olla ikäasian puolesta totta, mutta muuten herrat kulkevat ihan omia polkujaan. Tai Varonenhan noudattelee edelleen hyväksi havaittuja reittejä – Problemsin punkkabaree pitää sisällään niin Sid Viciousin hengessä esitetyn My Way -lainan (Mun tie), Ramonesin Sheena Is a Punk Rocker -coverin (Tiina on niin nuori) kuin Varosen klassisen version George de Godziskyn Katupoikien laulusta.

Näitä Varonen on veivannut 1980-luvun alkupuolelta asti ja yleisölle ne kelpaavat niin kuin tuttu ja nostalginen rock tuppaa kelpaamaan. Yhteislaulutunnelma huipentuu viimeisenä kuultuun Ari Taskisen Tahdon rakastella sinua -hittiin. Rocksin sokkeloiset, hikeä tihkuvat käytävät kaikuvat ”tahdotkooo, sinäää minuaaa” -huudoista.

Problemsin keikalla hikisesti pogoavalla Mikko Lehessaarella on päällään prätkärotsi, jonka selkään on brodeerattu isolla PERTTI KURIKAN NIMIPÄIVÄT. Hänellä on päässään tonttulakki. Hän on 30 ja kuunnellut punkia reilut 15 vuotta, siitä asti kun hän paikallisti vanhempiensa levyhyllystä Ramonesin ja Sex Pistolsin levyt.

”Kun mä aloin kunnella punkia, niin kaikki nää bändit oli lopettaneet ja kuolleet. No sitten tuli Pertti Kurikan Nimipäivät. Kun mä näin ne ekan kerran Semifinalissa tammikuussa 2010, niin tajusin menneeni aikakoneella taaksepäin. Nyt mun näpeissä oli punkia alkuperäisessä muodossaan – ei välttämättä osata sointuja, tai osata soittaa mitään parhaita nuotteja, mutta se on sitä väkisin puskemista, se on iloa joka tulee siitä, että oppii soittamaan ja jokaisella on oikeus soittaa vaikka ei oppisikaan”, hän muotoilee.

Sitten saapuu lopulta se hetki kun Pertti Kurikan Nimipäivät pääsee aloittamaan viimeisen keikkansa. Lavan edessä tapahtuu yhtäaikaisesti useita kiehtovia asioita. Ensinnäkin siellä tuntuu olevan lähemmäksi kymmenen valokuvaajaa, ulkomaisia faneja, iäkkäämpiä ihmisiä, jotka ovat ehkä sukulaisia, mutta ennen kaikkea yhä sekavammin pyörivä moshpit eli tuttavallisemmin pitti.

Etupäässä nuorista miehistä koostuva joukko tönii toisiaan samalla kun PKN esittää ytimekkäitä punkyhteislaulujaan. Naapurissa asuu nainen –kappaleen aikana pitti onnistuu sekä juoksemaan toisiaan päin että huutamaan ”Mun pitää muuttaa pois”.

Joku onnistuu kapuamaan yleisön käsivarsille, mutta surffaus onnistuu vain ehkä metrin ennen kuin nuori mies rojahtaa iäkkäämmän rouvan niskaan.

Välillä Karanteenin Hate Konttinen käy esittämässä PKN:n kanssa Haluan toimintaa -kappaleensa. Sitten kuullaan lisää PKN-suosikkeja: Mä en tarvii mitään ja Päättäjät on pettäjiä syöksee lavan edustan yhä kaoottisempaan tönimispyörteeseen. Mikko Lehessaarikin pistäytyy lavalla esittämässä laulaja Kari Aallon seurana Kuusi kuppia kahvia -kappaleen.

Varsinaisen keikan loppu alkaa häämöttää ja lavallakin ollaan jo hiukan tunteellisia. Kari Aalto esittelee 17. kappaleen, Mä vihaan maailmaa, seuraavasti:

”Tää on meidän viimeinen biisi ja sit Pertti Kurikka lähtee eläkkeelle. Se täyttää 60 vuotta.”

”Pertti! Pertti! Pertti!”, huutaa yhtye. ”Kiitos, Pertti! Kiitos, Pertti! Kiitos, Pertti!”, huutaa yleisö.

”Pertti Kurikan Nimipäivät on tehnyt aika paljon työtä yhdessä, tuntuu haikealta”, sanoo Pertti itse.

”Mua vähän itkettää”, hän tunnustaa.

”Mennään eteenpäin, Pera”, huikkaa basisti Sami Helle.

”No mennään”, sanoo Pertti.

Kovasikajutun jatko-osa Tokasikajuttu tulee ensi-iltaan vuoden 2017 aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • punk
 • Keikat
 • Pertti Kurikan nimipäivät
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Lapissa pyörii miljoonien eurojen salainen bisnes – ”Näitä autoja ei sitten saa kuvata”
  2. HS-gallup: Sipilän kansansuosio on romahtanut puolessa vuodessa
  3. Star Wars -näyttelijä Carrie Fisher on kuollut
  4. Sosialistinen mallilehmä Valkoinen utare tuotti hurjasti maitoa, mutta tosielämässä tilanne on toinen – Kuuban maatalous on kurjassa kunnossa
 2. Pääkirjoitus
  1. Israel pohjustaa Trumpin aikaa ja suojaa talouttaan
  2. Saako kouluista sitä, mitä OECD mittaa?
  3. Eläkealoite on näyttö itsekkyydestä ja eutanasia-aloite näyttö pyyteettömyydestä
  4. Oikeuskansleri antaa tukea tulkinnoille
 3. Kotimaa
  1. Ville Niinistö kiistää Emma Karin suosimissyytökset: ”Olen hämmentynyt ja surullinen”
  2. Vuodenvaihteessa Sipilän hallitus saa jälleen uuden ministerin – neljästätoista ministeristä enää yhdeksän on ollut alusta asti samassa roolissa
  3. Esimies savustaa ulos ja määrätietoinen käy vetäytyvän päälle – näin ihmissuhteet törmäilevät työpaikoilla
  4. Asiakas yllättyi valuutan hurjasta vaihtokurssista Helsinki-Vantaalla – ”Minulle kerrottiin, ettei virhettä ole tapahtunut”
  5. Linnut laulavat ja paju kukkii – leuto talvisää sekoittaa jo eläintenkin pään
  6. Brittilehti hehkuttaa Suomea matkakohteena – ”Voisi nousta pohjoismaisten naapuriensa varjosta”
  7. Tallinnan satama rikkoi ennätyksen – vuoden aikana yli kymmenen miljoonaa matkustajaa
  8. Pyhäjärven piiritystilanne johtui perättömästä ilmiannosta
  9. Hannu Rönkkönen oli syntynyt Rantasalmella
  10. Joulu 1944 oli ensimmäinen rauhan joulu neljään vuoteen
  11. Tškalovskin lentokenttä sijaitsee Moskovan koillispuolella
  12. Digitaalinen erikoislehti HS Extra kokoaa laajan lukupaketin Jari Aarnion oikeudenkäynnin vaiheista
 4. Kaupunki
  1. ”Olen yhteiskunnan roskaa”, jo 17-vuotiaana velkaantunut ja lamaantunut Max Hyppönen, 24, ajatteli – sitten tapahtui käänne
  2. Uudenvuoden­aaton jättijuhlaa rakennetaan jo Helsingissä – Euroopan terrori-iskut näkyvät tapahtumien turvajärjestelyissä
  3. Pitääkö Helsingin Pohjoisesplanadi muuttaa kävelykaduksi? ”Kun joku katu suljetaan, se aiheuttaa ruuhkia muualla”
  4. Kauppatorin Allas saattaa saada kilpailijan – Kalasatamaan kaavaillaan kelluvaa uimalaa
  5. Leikkiaseen kanssa häiriköinyt mies pelästytti Haagassa – paikalle järeästi varustautuneita poliiseja
  6. Tuli vahingoitti kolmea autoa parkkipaikalla Espoon Matinkylässä – mahdollisesti tuhopoltto
 5. Ulkomaat
  1. Trumpin Meksikon-muurin edeltäjiä löytyy kaikkialta – näin aidat erottavat köyhät rikkaista ja kinastelevat naapurit toisistaan
  2. ”Komentaja, me putoamme!” – Venäjän turmakoneen mustan laatikon nauhat julki
  3. Israel aikoo jatkaa siirtokuntien rakentamista YK-päätöksestä huolimatta – satoja uusia koteja tulossa Itä-Jerusalemiin
  4. ”Isukkifeministi” ja ”kysymyslakkoilu” – Ruotsin kielitoimisto julkaisi vuoden 2016 uudissanat, ja ne kertovat elämästä Itämeren takana
  5. Lehti: Puolalainen rekkakuski tapettiin tunteja ennen Berliinin iskua
  6. Venäjä avasi rikostutkinnan alueviranomaista vastaan 77:n kuoltua juotuaan myrkyllistä kylpyöljyä
  7. Vallankaappaus­yrityksen oikeudenkäynnit alkoivat Istanbulissa
 6. Talous
  1. Pian juomapullokin on puuta – Saimaan sopukoissa pellepelottomat miettivät, mitä kaikkea puusta voisi tehdä
  2. Tuore selvitys suomalaisten varallisuudesta: etelä vaurastuu, pohjoinen jää jälkeen
  3. Kuluttajien luottamus USA:n talouteen vahvinta yli 15 vuoteen
  4. Optimismi iski suomalaisiin joulun alla – kuluttajien luottamus talouteen vahvimmillaan yli viiteen vuoteen
  5. Kauppa jakautuu kahtia – myynti kasvaa suuryksiköissä, lähikaupat häviäjiä
 7. Urheilu
  1. Jani Hermansson paini matolla tiukasti, mutta soittaa nyt Hellä Hermannina kitaraa herkästi – ”Musiikki on kuin painia”
  2. Viime kaudella fanit olivat valmiita lähettämään Mikael Granlundin Siperiaan, nyt hän on joukkueen ykköspelaajia – mitä tapahtui?
  3. Kekäläisen Columbus noussut NHL:n ihmeeksi: ”Ei saa intoilla liikaa”
  4. Venäjän hiihtoliitto vahvisti, joukko tähtihiihtäjiä on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingepäilyistä: ”He kaikki jatkavat harjoitteluaan”
  5. KHL:n jumbojoukkue niisti Jokereilta kaksi pistettä: ”Huomenna harjoitellaan”
  6. Räikkönen pettyi Ferrarin vauhtiin tällä kaudella: ”Talli yritti parhaansa”
  7. Urheilun oikeusturva­lautakunta: Myös kotijoukkuetta voi sakottaa vierasjoukkueen kannattajien riehumisesta – SJK ja PK-35 vaativat rangaistustensa perumista
  8. Tiger Woods viheriöille seuraavan kerran helmikuussa
  9. Viime talven emämunaus muutti sääntöjä – naisille ja miehille omat ladut suosittuun massahiihtoon
  10. Jalkapallon Afrikan mestaruusturnaus käynnistyy tammikuussa – HS listaa turnaukseen lähtevät Valioliiga-pelaajat
  11. Tiistain tulospörssissä muun muassa jalkapalloa, jääkiekkoa ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. ”Ryypätään kunnolla!”– Sibeliuksen ja Viiltäjä-Jackin kirjailijan kirjeet paljastavat nuoruuden toilailut ja vanhuuden vaivat
  2. Pertti Kurikan Nimipäivien viimeisellä keikalla tapaninpäivänä oli hikistä, ahdasta ja tunteikasta eli aivan mahtavaa
  3. Kaipaatko vaihtelua kuulokkeisiin? – Tässä 5 taatusti pirskahtelevaa ja erilaista Suomi-levyä vuodelta 2016
  4. Assassin’s Creedin tarina on soopaa, mutta Justin Kurzel on hyvä ohjaaja
  5. Sentimentaalinen joulufantasia kysyy oikeita kysymyksiä
  6. Kymmenen asiaa, jotka jäivät mieleen popmusiikista vuonna 2016: Surua, jäähyväisiä ja suomen kielen ylivoimaa
  7. Barocco Borealen Vivaldi-tulkinta on täysosuma
  8. George Michael teki laajasti hyvää, mutta usein salassa – kuoleman jälkeen tarinat tulevat julki
  9. Venäjän puolustusministeri lupaa koota Puna-armeijan kuoron nopeasti entiselleen
  10. Isoäitirooleistaan tunnettu brittinäyttelijä Liz Smith kuollut
 9. Tiede
  1. Siperia opettaa kylmyyteen ihmeellisen nopeasti – jakutianhevonen ei ole moksiskaan 55 asteen pakkasesta
  2. Gepardeja enää noin 7 100 – pentuja myydään ökyrikkaille arabimaihin
  3. Ajatuksella ohjattavat lelut ovat ehkä ensi joulun lahjahitti
  4. Pariisin ilmastosopimus voi lisätä kalansaaliita miljoonilla tonneilla
 10. Mielipide
  1. Suomen laaja arktinen osaaminen on tuotava esiin
  2. Lentoaseman museoarvot on turvattava
  3. Helsingin ydinkeskustan saavutettavuus on uhattuna
  4. Kierrätystä kehitetään kuuntelemalla asukkaita
  5. Pelaaminen ei tee pojista velttoja alisuoriutujia
  6. Ruutuaikaa on välttämätöntä vähentää
  7. Vanhempien tulisi pelata lastensa kanssa – pelaava isä on enemmän läsnä kuin viime vuosituhannelle jämähtänyt ”tosimies”-isä
  8. Tyttäreni kärsii ankarista kivuista – lääkkeiden väärinkäyttäjäksi leimattuna hänen kipujaan ei oteta vakavasti
 11. Tänään
  1. Tauno Satomaa on käsite kuoromaailmassa
  2. Heimo Rantakokko 1958–2016
  3. Sven Zetterberg 1952–2016
  4. Radiopuhelin aseeksi Helsingin ”lumisodassa”
  5. Tapahtumia keskiviikkona 28. joulukuuta
  6. Pomppien uuteen vuoteen
 12. Radio ja TV
  1. Toinen käsikirjoittaja ei ollut suostua – näin tehtiin tv-sarja Monika Fagerholmin romaanista
  2. Tiistain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää