Päivän lehti 30.11.2016
Päivän lehti 30.11.2016

Kulttuurivaikuttajat ottavat kantaa Guggenheim-hankkeen puolesta ja vastaan

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen ja kirjailija-elokuvaohjaaja Jörn Donner ovat eri mieltä uuden taidemuseon merkityksestä Helsingille.

Onkohan hän jäävi? Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestari ja New Yorkin filharmonikkojen nimikkosäveltäjä Esa-Pekka Salonen haluaa kertoa New Yorkissa Guggenheim-kantansa. Hän tekee sen ystävänsä, Guggenheim-museoistaankin tunnetun arkkitehti Frank Gehryn New Yorkin asunnossa 51. kerroksessa huikeiden Manhattan-näkymien yläpuolella.

Gehry on itse piirtänyt tämänkin pilvenpiirtäjän. ”Niin, Frank lainaa tätä käyttööni”, Salonen kertoo.

Salosen kanta Guggenheimin Helsinki-hankkeeseen on myönteinen, vaikka Gehry ei Helsingin Guggenheimin museota suunnittelisikaan.

”Mutta muistan, kuinka Bilbaossa taksikuski osoitti minulle Guggenheimin museota erityisen ylpeänä. Ja paikalliset asukkaat toivat lapsiaan Frankin nähtäväksi, eikä hän saanut maksaa ravintoloissa, koska kaikki tiesivät hänen pelastaneen kaupungin ravintolabisneksenkin.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Salonen muistaa, että Bilbaossa keskusteltiin kuin Helsingissä nyt: onko moraalisesti oikein investoida taidemuseoon, kun infrastruktuuri ei ole niin hyvä, ja työttömyyttäkin on.

”Helsinki on paremmassa jamassa kuin Bilbao silloin, mutta fiilikset ovat yhteneväiset. Ja sitten museosta tuli Bilbaon dramaattinen yhteisöllinen suunnanmuutos parempaan.”


Salosen mukaan kaupungin keskustaan rakennettu taidemuseo on aina voimakas optimistinen kannanotto yli sukupolvien.

”Sellaisia hankkeita olivat myös Eduskuntatalo ja Ateneum Helsingissä. Ne toivat tulevaisuudenuskoa.”

Eikö taidemuseon voisi rakentaa myös omalta pohjalta, kuten on usein tehtykin, vaikka monet Ateneumin, Helsingin taidemuseon ja Kiasman näyttelyt tulevat ulkomaisten museoiden kautta? Lähtihän klassinen musiikki-ihmeemmekin omaleimaisuudesta.


”Mutta jokainen klassisen musiikin kansainvälinen menestyjämme on tarvinnut kansainvälisen agentin. Guggenheim merkitsee automaattisesti sitä, että koko kuvataidekentän kansainvälinen suhdeverkosto laajenee ja vahvistuu entisestään. Se ei olisi keltään pois.”

Salosen mielestä Suomen taiteen suurin ongelma on sisäänpäin kääntymisen helppous, mikä johtuu omalaatuisesta kielestä ja kansainvälisestä sijainnista.

”Guggenheimin tarjontahan ei ole leimallisesti amerikkalaista vaan kansainvälistä nykytaidetta. Kun sisäänpäin kääntymistä, protektionismia, brexitejä (Britannian päätös EU-erosta) ja uusnationalismin nousua tapahtuu, niin Guggenheimin kaltaiset lujat, intensiiviset kansainvälisiin verkostoihin perustuvat suhteet ovat sille vastavoima”, hän ­arvioi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää asiasta tänään keskiviikkona. On myös kantoja, joiden mukaan museo kyllä sopisi, mutta ei voittajaehdotuksen mukaisena, eikä juuri tuolle tontille.

”Ehdotus ja tontti on vähän eri keskustelu. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, miten itse museo toimii museona”, Salonen linjaa.

Häntä ei haittaa, että Guggenheim kierrättää näyttelyjä sekä tuottajana että vastaanottajana kuten muutkin museot. ”Heillä on kokoelmat ja vaihtuvat näyttelyt, joista esimerkiksi Wassily Kandinskyn laaja näyttely oli viime vuosien suuria kuvataidekokemuksiani. Sen rinnalla jokin McDonalds-McGuggenheim-vitsailu tuntuu täysin irrationaaliselta.”

Jörn Donner: Taide ei toisi turistimassoja

Yksi Guggenheim Helsinki -museohankkeen sitkeimpiä vastustajia on ollut kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner, 83.

”Olen kirjoittanut neljän vuoden aikana lukemattomia tekstejä, viimeisimmän viikko sitten Hufvudstadsbladetiin. Olen toistanut, ettei kyse ole kulttuurin vaan matkailun hankkeesta. Guggenheim Bilbaon museota on koetettu kopioida moneen kaupunkiin, ja nyt on Helsinki vuorossa”, hän sanoo.


Debattikirjoituksissaan Donner on kutsunut Guggenheim Helsinki -hanketta ”suureksi puhallukseksi”, jossa kaupunki joutuu luopumaan ainakin sadan miljoonan euron arvoisesta tontista, maksamaan kymmeniä miljoonia ja takaamaan vielä suuren lainankin.

Guggenheim-säätiölle New Yorkissa ei koidu mitään riskejä, ja ”sen kassaan kilisee”.

Tässä on Donnerin mukaan kyse suoranaisesta petkutuksesta.

Guggenheim Helsingin tukisäätiön puheenjohtajan Ari Lahden antamissa arvioissa museon matkailijamääristä ei ole hänestä ”järkeä eikä perää”. Säätiö on tutkimustensa perusteella arvioinut, että museossa kävisi yli puoli miljoonaa ihmistä vuodessa.

Päätarkoitus on siis houkutella turisteja, ei niinkään elävöittää kaupungin kulttuurielämää.

Mutta siinäkään Guggenheim Helsinki ei Donnerin mukaan onnistuisi: hänestä taide ja kulttuuri eivät ylipäätään toisi turistimassoja Helsinkiin.

”Tukholmassa on yksityisiä museoita, kuten Fotografiska, jotka ovat taiteellisia menestystarinoita, mutta eivät nekään ole mitään yleisövetonauloja. Jos Helsinkiin tuotaisiin sata poroa, se voisi tuoda tänne enemmän turisteja kuin uusi museo”, Donner tuhahtaa.

Taidematkailijoiden houkuttelu on yksinkertaisesti liian vaikeaa kaupungille, joka sijaitsee paljon vetovoimaisempien Tukholman ja Pietarin puolivälissä.

”Ollaan puun ja kuoren välissä.”

Jörn Donner on ollut ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajana niin 1980- ja 1990-luvuilla kuin tälläkin vuosituhannella. Lisäksi hän on toiminut europarlamentaarikkona ja Suomen pääkonsulina Los Angelesissa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan muistioissa toistettiin Donnerin mukaan taannoin vakiolauseita Suomesta: tämä on pieni, pohjoinen, syrjäinen ja kylmä maa.

Maantieteellisille faktoille ei voi mitään, eivätkä ne tee maastamme erityisen houkuttelevaa.

Siihenkään Donnerilla ei ole patenttivastausta, miten suomalaisesta kulttuurista saataisiin matkailuvaltti.

”En osaa sanoa, mikä taiteestamme erityisesti kiinnostaisi matkailijoita. Urbaani kehitys alkoi Helsingissä ylipäätään hyvin myöhään. Pitkään ei ole ollut kunnon hotellejakaan, nyt niitä on sentään alkanut tulla.”

Kulttuurimatkailijoiden, niin suomalaisten kuin turistien, pitäisikin hänestä suunnata jonnekin muualle taidetta kokemaan.

”Niinhän muusikkomme ja kuvataiteilijammekin tekevät, kiertävät maailmaa.”

Jos Guggenheim Helsinki jää rakentamatta, kaupungilla on Donnerin mukaan edessä ”tenkkapoo”. On mietittävä, mitä Etelärannan arvotontille tehdään.

”Ei se tosin kaupunkia aiemminkaan ole kiinnostanut. Vastarannalle kaavailtiin muotoilun ja arkkitehtuurin Armi-keskusta, mutta sekin hanke kaatui.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Esa-Pekka Salonen
 • Kuvataide
 • Musiikki
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Valtuusto päättää tänään Guggenheimin kohtalosta – mitä Eteläsatamassa tapahtuu päätöksen jälkeen?
  2. Suomalaisten poikien taidot luonnontieteissä romahtaneet – ”Kirjojen määrä kotona on vahvempi selittäjä kuin autojen määrä pihassa”
  3. New York polvillaan suomalaisnaisten edessä – he valloittavat sovinismin linnakkeen
  4. Tarina räjähtävistä lepakoista – eli onko tuulivoimaloiden ääni todellinen terveysriski vai ei?
 2. Pääkirjoitus
  1. Uuden etsijöille on paljon käyttöä
  2. Guggenheimin taidemuseo sopii Helsingin keskustaan
  3. Sähköautopalvelu voisi ottaa kaupunkipyöristä mallia
  4. Trump voi vielä pelastaa Castron
  5. Sotahistorian tuntemus estää vastakkainasettelua
  6. Karlsson
  7. Kuntavaalien läheisyys vie Sipilää ja Orpoa eri linjoille
 3. Kotimaa
  1. Taideväärennösten kaupasta vaaditaan useiden vuosien vankeustuomioita
  2. Linnan juhlien vieraslistalla sodissa taistelleita virolaisia ja ruotsalaisia sekä luonnonsuojelijoita – pöydässä nyhtökauraa
  3. EK sai uuden puheenjohtajan – Veli-Matti Mattila haluaa nopeasti työehdot sovittaviksi työpaikoille
  4. Ilman vanhempia matkustava lapsi on yleinen näky junissa ja lentokoneissa – ”Osa kulkee jatkuvasti yksin”
  5. Nopeus on uuden HS.fi:n valtti
  6. Tervetuloa uudistuneeseen HS.fi:hin – Kerro mielipiteesi uudistuksesta
  7. Sokerivero ei toteudu – Elintarviketeollisuusliitto: ”Myös juoma-alaa haittaava virvoitusjuomavero tärkeää poistaa”
  8. Poikaa epäillään eläkeikäisten vanhempiensa surmista Haminassa
 4. Kaupunki
  1. Suuromistajat haluavat jyrätä maahanmuuttajien ostospaikan Itäkeskuksessa – ”Purkaminen ajaisi somalit seisoskelemaan asemalle”
  2. Espoolaispoliitikko syytteessä laittomasta pornosta – sai jo tuomion meikkitaiteilijan yksityiskuvien käytöstä
  3. Vihreät syyttävät kokoomusta ja demareita Saurilla pelaamisesta – ”Jännä ajoitus”, kommentoi Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja
  4. ”Piritori” voi muuttua vaaleanpunaiseksi jo ensi kesänä – Vaasanpuistikkoa yritetään parantaa muun muassa maalaamalla
  5. Oma asunto vuokralle 400 eurolla yöltä – Slush avasi helsinkiläisille markkinaraon Airbnb:ssä
  6. Lasse Männistö hävisi äänestyksessä Helsingin kokoomuksen varapuheenjohtajan paikan
  7. Satojatuhansia litroja vettä karkasi rakennusten keskelle Kauniaisissa – vedenkorkeus nousi 1,3 metriin kerrostalon sisälläkin
 5. Ulkomaat
  1. Kuva sen todistaa: Suomalaisopiskelijat uiskentelivat Fidel Castron kanssa – ja pian sen jälkeen hän oli tuhota maailman
  2. Kapinallisten ote Itä-Alepposta kirpoamassa – YK:n avustusjohtaja: ”Hälyttävä ja kylmäävä tilanne”
  3. Britannian suomalaiset pysyvät tyyninä brexitin edessä, mutta brittipassi alkoi kiinnostaa – EU aloitti erovalmistelut
  4. Viimeinen elossa oleva 1800-lukulainen syö joka päivä samaa ruokaa – täytti tiistaina 117 vuotta
  5. Trump jatkoi nimityksiä – Obamacaren vastustaja terveysministeriksi
  6. Tšernobylin tuhoutunut reaktori sai massiivisen suojakuoren – turvaa ihmisiä säteilyltä vuosikymmenten ajan
  7. Lahjuksia, rahanpesua, kavallus ja kiellettyä puoluetukea – Viron keskustajohtajan syytelista tuli julki
  8. Tšernobylin tuhoutunut reaktori sai massiivisen suojakuoren – turvaa ihmisiä säteilyltä vuosikymmenten ajan
 6. Talous
  1. EU:n komissiolta hyviä uutisia Suomelle: Uusi lakipaketti vaatii lisää tähteitä tankkiin
  2. ”Esineiden internet” on jo totta – näin Samsung-johtaja selittäisi termin isoäidilleen
  3. HS seuraa tiiviisti Slushia – HSTV lähettää 16 tuntia suoraa lähetystä tapahtumasta
  4. Yhteistyökyky on työpaikoilla entistä tärkeämpää – asiantuntijat kertovat, miten tulet kivaksi työkaveriksi
  5. Fujitsun yt-neuvottelut ohi – Suomesta vähennetään 124 työpaikkaa
  6. ”Mies, läppäri ja koira”-yrittäjät riittävät jo – nyt Suomesta halutaan taas elektroniikan valmistajamaa
  7. Autonvalmistajat rakentavat sähköautojen latausverkoston Eurooppaan – nopea lataus ”mahdollinen kahvitauon aikana”
  8. EU-parlamentti yrittää jyrätä komission ja jäsenmaat roaming-kiistassa – vaatii halvempia tukkuhintoja
  9. Yhdysvaltojen talous kasvoi alkusyksyllä luultua ripeämmin – kasvuvauhti kiihtyi peräti 3,2 prosenttiin
  10. Ekonomien työttömyys pitkittyy – irtisanomispaketit haittaavat nopeaa työllistymistä
  11. Ydinjäteyhtiö Posivan loppusijoituslaitoksen rakennustyöt alkavat vihdoin joulukuussa
  12. Yli 800:lle potkut Ericssonilta Ruotsin Boråsissa ja Kumlassa
 7. Urheilu
  1. Kolumbian lentoturmasta selvisi kuusi hengissä – kuolleita 75, koneessa oli brasilialainen jalkapallojoukkue
  2. Norjan antidopingkomitea haluaa Therese Johaugille 14 kuukauden kilpailukiellon – päätöksen tekee Norjan keskusurheilujärjestön tuomioistuin
  3. Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ehtii seuraavan kerran kotiin vasta jouluksi – ”Nyt on koti, kun edelliset ovat olleet kämppiä”
  4. Muutosvirtaa ja uusi puheenjohtaja
  5. HJK rakentaa uutta valmennusryhmää: Juho Rantala on siirtymässä yllätysnimenä FC Hongasta Klubiin
  6. Jokerien peruspakki Jensen intoutui maalijuhlaan
  7. Finleyn ensimmäinen maali siivitti HIFK:n voittoon Lappeenrannassa
  8. HJK ja RoPS vaihtavat puolustajia: Juha Pirinen siirtyy HJK:hon ja Leo Väisänen RoPS:iin
  9. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Kulttuurivaikuttajat ottavat kantaa Guggenheim-hankkeen puolesta ja vastaan
  2. Tarina saksalaisesta Suomesta on hämmästyttävä kertomus liittolaismaan vapaaehtoisesta alistumisesta vasalliksi
  3. Ajatus ”laulavasta kädestä” syntyi jo tuhat vuotta sitten – nyt suomalainen musiikkikäsine pyrkii maailmalle pelisovelluksena
  4. Visionääri The Weekndistä tuli popsuuruus
  5. Pink Floydkin on viimein alkanut julkaista arkistomateriaaliaan
  6. Tuottaja-solisti Bruno Mars jää kolmannella levyllään kysymysmerkiksi
  7. Alexi Tuomarilan pianotrion tarinallinen musiikki vie mennessään
  8. 36 tuntia singlejä eli näin fanilla on hauskempaa
  9. Äänityksen harmaus pilaa saksalaisen yleisradioyhtiön orkesterin Brucknerin
  10. HS:n soiva joulukalenteri on kuunneltavissa verkossa torstaista lähtien
  11. Hymyilevän miehen tekijät saivat taiteen valtionpalkinnon
  12. Kaikki yhdeksäsluokkalaiset saavat kirjan feminismistä
  13. Ruotsin August-kirjapalkinnot menivät kaikki naiskirjailijoille
  14. Finlandia-diktaattori Baba Lybeckille oma kirjatapahtuma Savoy-teatteriin
  15. Kalle Lindroth ruutuun palaavan musiikkiohjelma Bumtsibumin juontajaksi
 9. Tiede
  1. Lämpeneminen muuttaa järvien jääkantta
  2. Hengellisyys tuottaa mielihyvää uskovien aivoissa
 10. Mielipide
  1. Biotaloudessa on tehostettava metsäluonnon hoitoa
  2. Suomi on pyrkimässä vapaamatkustajaksi
  3. Turpeen käyttö ei lisäänny
  4. Metso-ohjelma tarvitsee kipeästi lisärahoitusta
  5. Miksi tuetaan saastuttajia?
  6. Kuninkaantie ei riitä houkuttelemaan yhdysvaltalaisia matkailijoita Suomeen
  7. Museon kustannuksia yliarvioidaan
  8. Rakennus on tylsä kompromissi
  9. Hanke on elitistinen, tunkkainen ja kallis
  10. Guggenheim lisäisi turvallisuuttamme
  11. Tontti tulisi varata omalle kulttuurille
  12. Suomalaiset rakastavat oikeita metsiä
  13. Pöhköt tietotekniikan termien suomennokset vaikeuttavat tietokoneiden käyttöä
 11. Tänään
  1. Afrikka hurmasi Juha Vakkurin lähes puoli vuosisata sitten
  2. Veijo Ylhäinen 1938-2016
  3. Miss Maailma Vietnamiin sotilaita viihdyttämään
  4. Tapahtumia keskiviikkona 30. marraskuuta
  5. Kuppikakut kauniimmiksi
  6. Frank-N-Furter vaihtaa roolia
 12. Radio ja TV
  1. MasterChef Australia on paras kokkikisa, koska...
  2. Iiro Rantalan musiikkikoulu avataan laululla
  3. Television suosikkisesonkini alkaa
  4. Tiistain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Karlsson
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Kamala luonto
  5. Lassi ja Leevi
  6. Harald Hirmuinen
  7. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  10. 10

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää