Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Kokoomus porskuttaa yhä, Sdp laskussa

Politiikka
 
Jussi Nukari Lehtikuva / Lehtikuva
Katainen ja valtiovarainministeri Urpilainen eduskunnan kyselytunnilla 15. joulukuuta 2011.
Katainen ja valtiovarainministeri Urpilainen eduskunnan kyselytunnilla 15. joulukuuta 2011. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva / Lehtikuva

Eurokriisistä huolimatta pääministeripuolue kokoomus vain kasvattaa suosiotaan. Se jatkaa maan suosituimpana puolueena 23,7 prosentin kannatuksella.

Näin korkealla kokoomuksen kannatus ei ole ollut sitten vuodenvaihteen 2008–2009, jolloin sen suosio käväisi 24 prosentin paremmalla puolella.

Artikkeliin liittyvät

Sen sijaan suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten kannatus jatkaa kesäkuussa alkanutta tasaantumistaan. Nyt puoluetta äänestäisi 20,5 prosenttia suomalaisista.

Laskua on lokakuun vastaavaan mittaukseen 1,4 prosenttiyksikköä. Luku on silti parempi kuin puolueen 19,1 prosentin kannatus eduskuntavaaleissa.

Tiedot käyvät ilmi puoluekannatustutkimuksesta, jonka TNS Gallup on tehnyt HS:n toimeksiannosta.

Vaaleista lähtien puolueista on alkanut erottua aiempaa selvemmin kaksikkopareja, joiden jommankumman suosio tuntuu vaikuttavan toiseen.

Yksi tällainen pari on päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp, jotka kamppailevat EU-myönteisten toimihenkilöiden suosiosta suurissa kaupungeissa.

Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta arvelee, että Niinistö-ilmiö on saattanut tarttua kokoomuksen kannatukseen.

"Kokoomuksella tapahtui kummallinen suosionlasku vaalien alla, vaikka sitä on pidetty 1990-luvun alusta saakka valtiovarainhoitajapuolueena. Ennen vaaleja ja nyt kannatus on kovaa luokkaa. He ajoittivat kuntopiikkinsä huonosti."

Siinä missä kokoomuksen suosio on vankistunut, hallituksen toinen pääpuolue Sdp on menettänyt kannatustaan. Nyt Sdp:tä äänestäisi 18,1 prosenttia suomalaisista.

Opposition kaksikkopari perussuomalaiset ja keskusta käyvät kisaa EU-kriittisten keskuudessa maaseututaajamissa. Siinä missä perussuomalaisten kannatus on laskenut, keskustalle on mitattu nousua. Nyt keskustaa äänestäisi 14,2 prosenttia.

Pienten hallituspuolueiden kannatuksissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

 Lisää aiheesta perjantain Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat