Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Niinistön kannatus laski rajusti

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Vihreiden Pekka Haavisto pärjäisi parhaiten kokoomuksen Sauli Niinistölle presidentinvaalien toisella kierroksella.
Vihreiden Pekka Haavisto pärjäisi parhaiten kokoomuksen Sauli Niinistölle presidentinvaalien toisella kierroksella. Kuva: Markus Jokela / HS

Sauli Niinistön kannatus presidentinvaaleissa on laskenut rajusti, viisi prosenttiyksikköä kahden viikon takaiseen HS-gallupiin verrattuna. Kokoomuksen ehdokkaan suosio on kuitenkin yhä omaa luokkaansa, 38 prosenttia kaikkien vastaajien keskuudessa.

Kun luvusta siivotaan pois epävarmat äänestäjät, saisi Niinistö 48 prosenttia äänistä, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Alkaa näyttää väistämättä siltä, että vaaleissa mennään toiselle kierrokselle.

Kakkospaikasta käydään kuitenkin kova kisa. Sdp:n Paavo Lipposella ja vihreiden Pekka Haavistolla on seitsemän prosentin kannatus, keskustan Paavo Väyrynen ja perussuomalaisten Timo Soini saisivat nyt yhdeksän prosenttia äänistä.

Soinin kannatus on laskenut viime mittauksesta kaksi prosenttiyksikköä, Väyrynen on pysynyt asemissaan. Haaviston ja Lipposen kannatus on noussut yhden prosenttiyksikön.

Kun tuloksia tarkastellaan syksystä saakka, on Pekka Haavisto tasaisin nousija. Myös Paavo Väyrynen on nostanut sinnikkäästi suosiotaan.

Gallupin yllätys on, että toisella kierroksella Pekka Haavisto pärjäisi ehdokkaista parhaiten Sauli Niinistöä vastaan. Niinistö kuitenkin voittaisi kamppailun prosentein 67–19. Väyrynen saisi Niinistöä vastaan 17 prosenttia, Soini 16 ja Lipponen 15 prosenttia äänistä.

Epävarmojen äänestäjien osuus on noussut 14:stä 21 prosenttiin.

"Viikko ennen vaaleja luku voi olla vielä suurempi. Vaalipäivän lähestyessä kaikki eivät kerro, ketä äänestävät, ja mukana ovat myös ne, jotka eivät äänestä", kertoo TNS Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen.

Eniten ulalla ehdokkaastaan ovat nuoret, työväestöön kuuluvat ja heikoimmin koulutetut sekä Sdp:n ja keskustan kannattajat. Muiden puolueiden kannattajia Sauli Niinistö houkuttelee yhä eniten Sdp:stä.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup HS:n toimeksiannosta. Puhelinhaastattelut tehtiin 13. 12.–30. 12. 2011. Haastateltuja oli 1 473.

Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheesta lisää tiistain Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat