Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Haavisto ja Väyrynen kamppailevat tiukasti kakkossijasta

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pekka Haaviston kannatus on lähes kaksinkertaistunut joulukuun lopun 9 prosentista. Myös Paavo Väyrysen suosio on noussut selvästi.
Pekka Haaviston kannatus on lähes kaksinkertaistunut joulukuun lopun 9 prosentista. Myös Paavo Väyrysen suosio on noussut selvästi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskustan   Paavo Väyrynen ja vihreiden Pekka Haavisto saisivat uusimman HS-gallupin mukaan molemmat 17 prosentin kannatuksen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Tutkimuksen tiedot ovat poikkeuksellisen tuoreita: sen ensimmäiset haastattelut tehtiin keskiviikkona ja viimeiset vastaukset ovat sunnuntailta. Kaikki haastattelut on tehty siis ennakkoäänestyksen ollessa käynnissä.

Haaviston kannatus on lähes kaksinkertaistunut joulukuun lopun 9 prosentista. Myös Väyrysen suosio on noussut selvästi.

Kokoomuksen Sauli Niinistön selkeä ylivoima on sulanut 39 prosenttiin kantansa päättäneistä. Joulukuun lopulla tehdyssä gallupissa Niinistöllä oli vielä 48 prosentin kannatus.

Ennakkosuosikin suosion osittainen sulaminen on tyypillistä, sanoo TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen.

"Se suli myös edellisissä vaaleissa vaalipäivään saakka. Viimeiset mielipidemittaukset näyttivät yli 50 prosenttia Haloselle. Se suli 43 prosenttiin", Pehkonen sanoo.

Muut ehdokkaat ovat jääneet selvästi jälkeen. Perussuomalaisten Timo Soini saa tutkimuksessa 9 prosentin kannatuksen. Paavo Lipponen (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas) saavat molemmat 6 prosentin kannatuksen. Heidän kannatuksensa on kutakuinkin ennallaan.

Toinen kierros näyttää nyt suhteellisen varmalta. Gallupin perusteella Niinistö saisi toisella kierroksella 61–67 prosentin kannatuksen.

Edelleen epätietoisten äänestäjien määrä on kuitenkin edelleen huomattava. 14 prosenttia vastaajista ei vielä osaa sanoa, ketä äänestää. Uutena ryhmänä gallupissa ovat ne, jotka eivät halua kertoa kantaansa. Heitä on 17 prosenttia. Tässä ryhmässä on mukana jo ennakkoäänestäneitä suomalaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat