Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylen tentti: Ehdokkaat erimielisiä turvaneuvoston haasteista

Politiikka
 
STT–HS
Juhani Niiranen / HS
Presidenttiehdokkaat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto.
Presidenttiehdokkaat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Presidenttiehdokkaat näkevät Suomen mahdollisen YK:n turvallisuusneuvostojäsenyyden haasteet hieman eri tavoin. Tämä oli käytännössä ainoa kysymys, joka toi eroa edes vähän Sauli Niinistön (kok) ja Pekka Haaviston (vihr) ulkopoliittisiin näkemyksiin Ylen Aamu-tv:n tentissä.

Kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö katsoi, että Suomelta saatetaan odottaa kriisinhallinnassa huomattavasti vahvempaa panostusta turvallisuusneuvoston jäsenenä. Niinistön mielestä Suomen pitää etukäteen varautua siihen, että neuvoston jäsenenä voi joutua koviinkin paikkoihin. Hän painotti, ettei tietenkään odota tai toivo, että niin käy.

Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto korosti, että Suomella on turvaneuvoston jäsenenä paikka panostaa lisää paitsi rauhanturvaamiseen, myös profiilin korottamiseen rauhanvälittämisessä ja kriisien ennaltaehkäisemisessä. Haaviston mielestä Suomi voisi tällöin jatkaa sitä työtä, jota esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaari ja ministeri Elisabeth Rehn ovat tällä alalla tehneet.

Ehdokkaat jatkoivat Aamu-tv:n yhteisessä tentissä entisellä linjalla: kumpikaan ei haastanut toistaan, eivätkä he olleet käytännössä eri mieltä mistään.

Kumpikin oli valmis määräämään Kreikan päällystakiksi erillisen budjettikomissaarin. Kumpikaan ei kannattanut myöskään kuntauudistusta hallituksen ajamassa muodossa.

Filosofian professori Timo Airaksinen kysyi lähetyksessä puhelimitse ehdokkailta, mitä he pitävät presidentin tehtävässä suurimpana riskinä ja sudenkuoppana.

Haavisto vastasi kavahtavansa erityisesti astumista eduskunnan ja hallituksen tontille. Niinistö sanoi, ettei tätä vaaraa ainakaan hänellä olisi.

Niinistö piti erityisen tärkeänä sitä, ettei presidentti etääntyisi kansalaisista. Airaksinen ei ollut aivan tyytyväinen saamiinsa vastauksiin. Hän sanoi odottaneensa hieman terävämpää analyysiä.

Haavisto ja Niinistö kohtaavat tiistai-iltana kello 17 Helsingin Sanomien ja Nelosen vaalitentissä Sanomatalossa.

Aamu-tv:n tentti Yle Areenassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat