Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Sdp:n, perussuomalaisten ja keskustan kannatus tasoissa

Politiikka
 

Keskustan kannatus on kohonnut huomattavasti viime vuoden lopun tilanteesta, ilmenee tuoreesta HS-gallupista. 

Keskustan, Sdp:n ja perussuomalaisten kannatus on nyt käytännössä tasoissa. Kokoomus pysyy edellisten mittausten ja eduskuntavaalien mukaisesti edelleen suosituimpana puolueena.

Suurin muutos on perussuomalaisten kannatuksen vajoaminen 16,5 prosenttiin marras–joulukuun 20,5 prosentista.

Keskustaa äänestäisi nyt 16,8 prosenttia suomalaisista. Edellisessä vuoden 2011 lopulla tehdyssä gallupissa kannatus oli 14,2 prosenttia.

Sdp:n kannatus taas on laskenut 18,1 prosentista 16,2 prosenttiin.

”Kannatusmuutokset [puolueiden välillä] ovat tavallista suurempia. Niissä näkyvät presidentinvaalikampanja ja vaalin tulokset”, arvioi Turun yliopiston politiikan tutkija Ville Pernaa.

Myös tutkimuksen toteuttaneen TNS-gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen huomauttaa, että tuloksissa näkyy presidentinvaalikampanja.

Ainakin osa perussuomalaisten kannatuksesta on siirtynyt keskustalle. Keskustan Paavo Väyrysen kampanja presidentinvaalissa sai paljon näkyvyyttä, ja hän oli hilkulla nousta toiselle kierrokselle Sauli Niinistöä vastaan.

Sekä perussuomalaisten että keskustan ja etenkin Paavo Väyrysen nykypuheet vetoavat samoihin eurokriittisiin äänestäjiin.

Perussuomalaiset kärsii myös kasvukivuista. Kesällä puolue pinkaisi hetkellisesti jopa maan suurimmaksi puolueeksi. Kannattajilla on ollut kovat odotukset, mutta oppositiopuolueella on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa. Näin arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta.

Kokoomus pysyy edellisten mittausten ja eduskuntavaalien mukaisesti edelleen kirkkaasti suosituimpana puolueena 24, 1 prosentin kannatuksella.

Kokoomuksen kannatus on jopa hieman kohonnut, vaikka muutos mahtuu kahden prosenttiyksikön virhemarginaalin sisään.

Keskustan ohella toinen selvästi lisäkannatusta saanut puolue on vihreät. Nyt sitä äänestäisi 9,6 prosenttia suomalaisista. Joulukuussa kannatus oli 7,6 prosenttia. Pekka Haavisto teki vihreänä presidenttiehdokkaana historiaa noustessaan presidentinvaalin toiselle kierrokselle.

Presidentinvaalien vaikutukset puoluekannatukseen saattavatkin liudentua keväällä ja kesällä, kun uudet isot uutiset kuntauudistuksesta valtion säästöihin ja euron ongelmiin sekoittavat politiikan kenttää, Pernaa analysoi.

”Moni uskoo nyrkkisääntöön, että vaalit yleensä vaikuttavat puoluekannatukseen vielä puoli vuotta vaalien jälkeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat