Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioja: Suomi aikoo käydä Makarovin puheet läpi Venäjän kanssa

Politiikka
 
Lehtikuva
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä kenraali Nikolai Makarovin Nato-näkemykset edustavat kylmän sodan aikaista maailmaa
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä kenraali Nikolai Makarovin Nato-näkemykset edustavat kylmän sodan aikaista maailmaa Kuva: Lehtikuva

Suomi aikoo käydä Venäjän asevoimien komentajan, kenraali Nikolai Makarovin tiistaina Suomen maanpuolustuksesta esittämät lausunnot venäläisten kanssa läpi, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd). Tuomiojan mukaan Suomi aikoo esittää asiasta Venäjälle suoran kysymyksen.

Tuomiojan mielestä Makarovin näkemykset edustavat kylmän sodan aikaista maailmaa.

"Kenraali Makarov ei ole ainoa kenraali joka elää vielä kylmän sodan maailmassa, eikä Venäjä ole ainoa maa josta heitä löytyy. Poliittisesti vastuullisilta venäläisjohtajilta ei tällaista puhetta aikakoneesta kuitenkaan enää kuule", hän kommentoi aiemmin yhteisöpalvelu Facebookissa.

Makarov arvosteli Suomen-vierailullaan jyrkästi Suomea Nato-yhteyksistä ja puuttui sotaharjoitusten pitämiseen Itä-Suomessa.

"Mitään tällaisia uhkakuvia ei ole todellisuudessa olemassa, eikä Suomi tai Nato ole Venäjälle uhka", Tuomioja arvioi HS:lle.

Ulkoministeri ei kuitenkaan usko, että venäläiset olisivat muuttamassa ulkopoliittista linjaansa.

"Siitä ei ole mitään merkkejä."

Makarovin viesti heijastaa paitsi Venäjän armeijan tuntoja, myös Venäjän poliittisen johdon näkemyksiä, sanoi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps).

"Eihän Venäjän asevoimien komentaja tule Suomeen puhumaan lämpimikseen omiaan."

Niinistön mielestä Venäjän linja on selvästi tiukentumassa Vladimir Putinin palattua presidentiksi.

"Tällä ulostulolla nähdäkseni Venäjä haluaa osoittaa olevansa alueellinen suurvalta."

Niinistön mielestä hallitus yrittää rapauttaa Suomen maanpuolustusjärjestelmän säästämällä puolustusmenoista ja lähentymällä Natoa.

"Jos aikomuksena on iskeä puolustusvoimat polvilleen ja seuraavalla vaalikaudella todeta, että kansallinen puolustus ei ole uskottavalla tasolla ja sen vuoksi haettava Naton jäsenyyttä, pidän sitä erittäin vastuuttomana poliittisena pelinä", Niinistö sanoi.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk) tulkitsee, että Makarovin Suomi-puhe kertoo lähinnä venäläisten korkeiden sotilaiden ajattelutavasta.

Jo aiemmin räväköistä lausunnoistaan tunnetun venäläiskenraalin puhe ei yllättänyt Kääriäistä. Sen sijaan yllättävää oli puheen jyrkän sorttinen sävy.

"Venäjän armeijan johdossa on tällainen ajattelutapa. Uskon, että se vähän yleisemminkin heijastelee Venäjän johdon suhtautumista näihin kysymyksiin", Kääriäinen sanoo.

Kenraali Makarovin vierailuohjelmaan on kuulunut virallisia keskusteluja Pääesikunnassa sekä tutustuminen Puolustusvoimien toimintaan. Kenraali Makarov tapaa tasavallan presidentin Sauli Niinistön huomenna torstaina aamulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat