Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilometrikorvausta leikataan kaikilta

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Kai Sinervo / HS
Myyntikouluttaja Reijo Mylläri menettää yli tuhat euroa vuodessa jos kaavailtu leikkaus toteutuu,
Myyntikouluttaja Reijo Mylläri menettää yli tuhat euroa vuodessa jos kaavailtu leikkaus toteutuu, Kuva: Kai Sinervo / HS

Kilometrikorvauksen leikkauksesta on valtiovarainministeriön suunnitelmissa tulossa suunniteltua laajempi. VM:n kaavailuissa korvausta leikataan kahdella tavalla: hiukan kaikilta ja reilusti niiltä, jotka ajavat paljon.

Korvaus lähes puolittuisi 25 senttiin yli 15 000 kilometrin vuotuisista matkoista, ja lisäksi rajan alittavasta ajosta summa laskisi 43 senttiin.

Hallitus käsittelee leikkausta budjettiriihessään elokuun lopussa. Muutos säästäisi 45–70 miljoonaa euroa.

Alustavasti asiasta sovittiin jo keväällä tehtyjen budjettikehysten yhteydessä. Uutta on nyt, että myös vähän ajavat menettävät rahaa.

Ministeriö perustelee uudistusta sillä, että korvaus on nykyisellään suurempi kuin auton käytöstä koituvat kustannukset.

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) sanoi viime talvena, että kilometrikorvauksesta on tullut laiton tapa maksaa verotonta palkkaa.

Leikkaussuunnitelma herätti silti laajaa vastustusta. Lakiluonnoksesta annetuissa lausunnoissa leikkauksen tyrmäävät muun muassa SAK, Suomen Yrittäjät ja Veronmaksajien keskusliitto.

Vastustuksen takia lainmuutos ei ole helppo hallituspuolueille. Heikon taloustilanteen takia leikkauksesta ei kuitenkaan hevin luovuta budjettiriihessä.

Kilometrikorvauksen leikkaamiselle tarjotaan myös vaihtoehtoja. Metalliliitto ehdottaa lakiluonnoksesta antamassaan lausunnossa, että valtio keräisi ennemmin lisärahaa kiristämällä työsuhdeautojen verotusta.

HS:n tietojen mukaan ainakin Sdp:ssä on haluja tarkastella autoedun verokohtelua myöhemmin syksyllä.

Kilometrikorvauksia maksettiin vuonna 2010 yhteensä 728 000 yksityisen sektorin palkansaajalle. Heistä 38 000 ajoi yli 15 000 kilometriä vuodessa.

Lisää aiheesta sunnuntain Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat