Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisyrittäjä teki tutkintapyynnön Katajan pikavippikommenteista

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kansanedustaja Sampsa Katajan (kok) ja 125 muun kansanedustajan allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan pikavipeille täyskieltoa.
Kansanedustaja Sampsa Katajan (kok) ja 125 muun kansanedustajan allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan pikavipeille täyskieltoa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kansanedustaja Sampsa Katajan (kok) pikavippiyrityksiä koskevista kommenteista eduskunnassa on tehty tutkintapyyntö Helsingin poliisille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Kataja kertoi tiistaina eduskunnassa, että pikaluottoja tarjoavat yritykset ovat "yrittäneet uhkailla, kiristää ja lahjoa" häntä. Uhkailu johtui Katajan mukaan hänen ajamastaan pikavippien täyskiellosta. Kataja ei paljastanut, mitkä yritykset häntä ovat uhkailleet.

Tutkintapyynnön Katajasta on tehnyt helsinkiläinen yrittäjä Samuel Hovi, jonka omilla yrityksillä on tiiviit yhteydet pikavippifirmoihin. Hovi sanoo Helsingin Sanomille haluavansa selvittää, onko Kataja toiminut väärin, kun tämä on jättänyt itseensä kohdistuneen lahjontayrityksen ilmoittamatta.

"Koska kyseessä ei ole asianomistajarikos, kansanedustajan tulisi ymmärtääkseni tehdä rikosilmoitus lahjonnan yrityksestä", Hovi perustelee.

Hovin mielestä Kataja on myös saattanut olla esteellinen tehdessään lakialoitteen pikavippien kieltämisestä, koska tämä kuuluu Nordea-pankin neuvottelukuntaan.

”Nordean tytäryhtiö Nordea Rahoitus on ainoa pankkien omistama yhtiö, joka tarjoaa pikalainoja vastaavia tuotteita”, Hovi sanoo.

Kataja kommentoi HS:lle, että neuvottelukunta ei ole päätöksentekoelin, vaan neljästi vuodessa järjestettävä seminaariluontoinen tilaisuus.

"Siellä kuullaan mielenkiintoisia esitelmiä esimerkiksi Suomen pankilta", Kataja sanoo.

Myös Nordean viestintäjohtaja Kati Tommiska sanoo, että neuvottelukunta ei liity Nordean operatiiviseen toimintaan millään tavalla. "Se on ainoastaan tiedonjakopaikka. Neuvottelukuntaan on kutsuttu läpileikkaus meidän asiakkaistamme, kuten yrityksien ja ammattiyhdistysten edustajia sekä poliitikkoja."

Kokouspalkkiota neuvottelukuntaan osallistumisesta maksetaan Katajan mukaan muutama satanen.

Tutkintapyynnön jättänyt Hovi itse on omistajana kahdessakin yrityksessä, jotka tekevät mainosyhteistyötä useiden pikavippiyritysten kanssa.

"Tietysti tässä on omakin taloudellinen intressi taustalla, mutta myös kahden ja puolen tuhannen muun ihmisen, joita uhkaa työn loppuminen. Koko pikavippilaki on katastrofaalinen."

Katajan julkinen  toimiminen pikavippiyrityksiä vastaan on aiemmikin  hermostuttanut alan yritykset. Katajan vapauduttua syytteistä Rovaniemen kelkkatehdasasiassa maaliskuussa 2011, erään pikavippifirman hallituksen puheenjohtaja teki syyttämättäjättämispäätöksestä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Onko Kataja kokenut pikavippiyritysten toiminnan häntä kohtaan painostavana?

"En ole kokenut. Ja on heidän kanssaan käyty asiallisiakin keskusteluja."

Tutkintapyyntöä Kataja ei halua kommentoida. "Jokainen voi tehdä siitä omat johtopäätöksensä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat