Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei lähde Ruotsin kanssa verokilpailuun

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Yiannis Kourtoglou / AFP
Jutta Urpilainen vieressään ranskalainen kollegansa Pierre Moscovici EU:n valtiovarainministerien kokouksessa Nikosiassa perjantaina
Jutta Urpilainen vieressään ranskalainen kollegansa Pierre Moscovici EU:n valtiovarainministerien kokouksessa Nikosiassa perjantaina Kuva: Yiannis Kourtoglou / AFP

Nikosia/Helsinki. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) tyrmää ajatukset yritysten maksaman yhteisöveron alentamisesta Suomessa.

"Mihinkään uusiin mittaviin veronkevennyksiin ei tässä tilanteessa ole mahdollisuutta", Urpilainen sanoi Helsingin Sanomille Kyproksella EU:n valtiovarainministereiden kokouksessa perjantaina.

Ruotsin hallitus päätti torstaina laskea sikäläisen yritysveron 26,3 prosentista 22 prosenttiin. Suomessa yhteisöveroa laskettiin 1,5 prosenttiyksikköä 26:sta 24,5 prosenttiin tämän vuoden alussa.

"En näe, että Suomen kannattaa lähteä mukaan mihinkään aggressiiviseen verokilpailuun. En usko, että tällaisessa verokilpailussa on oikeastaan ollenkaan voittajia, mutta on hyvin paljon hävittävää, koska verotulot sen myötä katoavat", Urpilainen sanoo.

Kokoomuksen kannat yhteisöverosta jakaantuivat perjantaina. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) ja verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok) ilmoittautuivat 22 prosentin veroasteen kannattajaksi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi torstaina kyselytunnilla, että yhteisövero on yksi asia, joka joudutaan ottamaan huomioon yritysten kilpailukykyä mietittäessä. Perjantaina Katainen oli maltillisempi kuin puoluetoverinsa. Hän sanoi HS:lle, että Ruotsin tekemä yhteisöveron lasku ei tarkoita sitä, että Suomessa yhteisöveroa pitäisi taas laskea.

Kataisen mukaan Suomen pitää sen sijaan huolella katsoa mitä toimia pitää tehdä, että Suomen kilpailukyky vahvistuisi.

Katainen ja Urpilainen muistuttavat, että yhteisöveron laskemisen lisäksi Suomessa on laskettu energiaveroja ja annettu erilaisia kannustimia pk-yrityksille. Kilpailukyky tulee kokonaisuudesta, ei pelkästä yhteisöverosta, Katainen sanoo.

"Nyt on nähty, että vientiyritykset maksavat veroja eri maihin ja aika vähän itse asiassa Suomeen. Se osoittaa, että yhteisöverotaso ei yksin selitä kilpailukykyä", Katainen sanoo.

HS kertoi selvityksessään perjantaina, että Suomen suurimpien vientikonsernien tuloksista vain pieni osa päätyy Suomeen verotettavaksi.

Katainen kertoo pohtineensa jo pitkään, voisiko Suomessa olla paremmin kasvua tukeva veromalli, joka tuottaisi enemmän verotuloja. Se tarkoittaisi laajempaa veropohjaa, alhaisempia veroja ja vähennysten karsimista.

HS-työryhmä: Virve Kähkönen, Olli Pohjanpalo, Juha-Pekka Raeste, Kalle Silfverberg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat