Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS sijoitti kuntavaalien ehdokkaat arvokartalle mielipiteiden mukaan

Politiikka
 
Helsingin Sanomat

Vihreät kokoomuksen puisto-osasto? Se vitsi voidaan unohtaa.

Ai että perussuomalaiset oikeistopuolue?

Niin ei voi sanoa.

Nämä kaksi asiaa voidaan todeta, kun unohdetaan mielikuvat. Ei tutkailla kasvoja tai vaatteita, vaan tuijotetaan poliitikkojen järkeen ja sydämeen – siis arvoihin. Miten kuntavaaliehdokkaat suhtautuvat homojen adoptioon? Entä kuntien rooliin palvelujen tuottajana?

”Vihreät vaikuttaisi olevan pikemminkin vasemmistoliberaali puolue”, sanoo sosiologi Tuomas Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta.

Ylä-Anttila ei puhu nyt mutu-tuntumalla, vaan tulkitsee mittavaa ja melko ainutlaatuista aineistoa. Lähes 4 000 Uudenmaan kunnallisvaaliehdokasta on vastannut kahdeksaan arvoja koskevaan kysymykseen HS:n vaalikoneessa.

Vastausten perusteella jokainen ehdokas on sijoitettu pisteeksi nelikenttään, siis eräänlaiselle poliittiselle arvokartalle. Vaaka-akseli kuvaa suhtautumista talousasioihin, kuten verotukseen, pystyakseli sosiaalisia arvoja, kuten asennetta homojen adoptioon tai maahanmuuttoon.

Oheiset ympyrät ja ellipsit ovat ikään kuin puolueiden kova ydin: niiden sisään mahtuu kaksi kolmasosaa puolueen ehdokkaista.

Arvokartalla pistää silmään, että perussuomalaiset on muihin nähden huomattavan arvokonservatiivinen puolue – selvästi konservatiivisempi kuin kristillisdemokraatit.

”Perussuomalaiset on pikemminkin keskustavasemmistolainen konservatiivipuolue. Esimerkiksi Timo Soini on talousasioissa enemmän vasemmalla kuin keskivertodemari”, sanoo Ylä-Anttila.

Puolueen sisällä on toki hajontaa. Silti Ylä-Anttilan mukaan perussuomalaisten halla-aholainen oikeistosiipi on ainakin Uudellamaalla melko harvalukuinen.

”Tämänkin perusteella näyttää siltä, että halla-aholaiset ovat kovaääninen vähemmistö perussuomalaisissa.”

Tämän tekstin lopussa oleva kaavio kuvaa parhaiten puolueiden välisiä suhteita. Yksittäisten ehdokkaiden asemaa kartalla ei kannata ottaa liian vakavasti, sanoo kysymyksiä suunnitellut ja vastauksia tulkinnut sosiologi Teemu Kemppainen.

Toisaalta tunnetut ehdokkaat löytyvät kartalta jokseenkin sieltä, mistä olettaisi. Esimerkiksi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) on puolueensa konservatiivista siipeä. Se kuulostaa järkeenkäyvältä, onhan juuri hän aiemmin johtanut Sdp:n taistelua perusduunarien äänistä maahanmuuttokriittisillä lausunnoillaan.

Kokoomus on talousasioissa selvästi oikealla, mutta liberaali-konservatiiviakselilla on paljon hajontaa. Kokoomukseen mahtuu Lasse Männistön kaltaisia arvoliberaaleja, mutta paljon myös niitä, jotka eivät kerta kaikkiaan hyväksy homoparien adoptio-oikeutta ja kaipaavat kouluihin kovempaa kuria.

”Kokoomus on selvästi konservatiivisempi kuin Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin julkisivusta voisi päätellä”, Ylä-Anttila sanoo.

Keskusta on arvokartalla nimensä veroinen, poliittisessa keskustassa, tosin konservatiivisuuteen kallellaan.

Keskustalaisten ehdokkaiden vastaukset yllättivät sosiologit.

”Olisin olettanut, että keskusta on kokoomusta konservatiivisempi”, Ylä-Anttila sanoo.

Tämä voi johtua myös siitä, että kyse on Uudenmaan ehdokkaista. Koko maan arvokartta näyttäisi varmasti hieman erilaiselta. Sama koskee vasemmistoliittoa, jonka etelän ehdokkaat näyttävät olevan perin liberaalia porukkaa, yhtä liberaaleja kuin vihreät. Pohjoisessa vasemmistoliittolaiset ovat luultavasti konservatiivisempia.

”Vasemmistoliitto on tiukimmin vasemmalla, ja aika yhtenäisesti. Näyttäisi, että se on aika Arhinmäen näköinen puolue, selvästi punavihreä”, Ylä-Anttila sanoo.

HS:n vaalikoneessa kysyttiin myös kahta vihreisiin arvoihin liittyvää kysymystä, jossa ympäristö- ja talousarvot asetettiin vastakkain. Näiden kysymysten vastaukset eivät näy suoraan tämän artikkelin alussa olevalla nelikentällä, mutta ne näkee viemällä hiiren kursorin yksittäistä ehdokasta kuvaavan pallon päälle.

Vastausten perusteella vasemmistoliiton ehdokkaat olivat vihreiden jälkeen toiseksi ”vihreimpiä" eli valmiita asettamaan ympäristön talouskasvun edelle.

Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset olivat puolestaan valmiimpia suosimaan työtä ja talouskasvua, vaikka siitä tulisi saasteita.

Helsinkiläinen veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara on talousasioissa selvästi oikeammalla kuin valtaosa uusmaalaisista vihreistä ehdokkaista.

Tuntuuko paikka arvokartalla omalta?

”En ole yllättynyt. Kun päätin jatkaa politiikassa, päätin vastata kaikkiin kysymyksiin rehellisesti. Silloin joutuu usein tällaiseen inhorealistin nurkkaukseen. Pikemminkin ihmettelen, olenko muita vihreitä arvoliberaalimpi. Sitä en ole kokenut olevani.”

Tilastotieteilijän koulutuksen saanut Soininvaara muistuttaa, että arvokysymyksiä on vain kahdeksan. Yksittäisten ehdokkaiden sijoittumista ei kannata liikaa tuijottaa. Hänestä vastauksia on kuitenkin riittävästi puolueiden välisten arvoerojen tutkimiseen.

Soininvaara huomauttaa, että kyse on Uudenmaan ehdokkaista. Hän uskoo, että koko maan kartassa keskusta ja Sdp näyttäytyisivät konservatiivisempina.

Entä piileekö tällaisissa arvokartoissa vastaus perussuomalaisten nousuun? Onko Timo Soini seuraajineen yksinkertaisesti täyttänyt tyhjiön poliittisella kartalla?

Populismia tutkinut valtiotieteilijä Kyösti Pekonen on sitä mieltä. Hänen mielestään perussuomalaisten nousu on osa laajempaa eurooppalaista ilmiötä, jota tosin on paremman ilmaisun puutteessa kutsuttu oikeistopopulismiksi.

”Taloudellisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä koko eurooppalainen oikeistopopulistinen liike on hyvin lähellä perinteistä vasemmistoa. Perussuomalaiset on toiselta jalaltaan työväenpuolue, toisella perinteinen oikeisto”, Pekonen sanoo.

Euroopan poliittinen mielipideilmasto on muuttunut globalisaation, maahanmuuttokysymysten ja eurokriisin johdosta.

”Perinteiset puolueet eivät ole kyenneet ottamaan näitä ongelmia haltuun, vaan ne ovat jättäneet tyhjiön. Siinä on ihan oikeasti syntynyt uusi tila. Tämä uusi asemointi on tehnyt tilaa uusille kombinaatioille. Arvokonservatismiin on yhdistynyt perinteinen vasemmistolainen tasa-arvoretoriikka.”

Mitä muuta Uudenmaan kunnallisvaaliehdokkaiden poliittinen arvokartta meille kertoo?

”Suomessa on pitkään puhuttu, että kaikki puolueet ovat sitä samaa mössöä. Se on otettu lähes itsestäänselvyytenä”, Pekonen sanoo.

Arvokarttaa suunnitellut ja tulkinnut sosiologi Tuomas Ylä-Anttila on samoilla linjoilla.

”Puolueiden välillä on eroja. On selvä vasemmisto, selvä oikeisto, kovat konservatiivit. Edelleenkin voi äänestää puolueen perusteella.”

Mittaa oma sijoittumisesi HS:n arvokartalla, joka sijaitsee tämän artikkelin alussa. Vastaa kahdeksaan kysymykseen, niin näet oman sijaintisi kartalla. Viemällä hiiren kursorin ehdokkaita kuvaavan pallon päälle saat lisätietoja ehdokkaasta.

Yksittäisiä ehdokkaita voi etsiä kirjoittamalla ehdokkaan nimen tai puolueen nimen arvokartan oikeassa alakulmassa olevaan kenttään. Kaupunkia voi vaihtaa arvokartan vasemmassa alareunassa olevasta valikosta.

Artikkelin tekoon osallistui työryhmä Anssi Miettinen HS, Jarmo Lundgren HS, Esa Mäkinen HS ja Heli Suominen HS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat