Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosiiko media vasemmistoa tai oikeistoa? Mediakone seuraa puolueiden näkyvyyttä

Media pyrkii kohtelemaan eri puolueita tasapuolisesti, mutta tekeekö se niin käytännössä? HS:n Mediakone näyttää reaaliajassa, miten paljon eri puolueet saavat näkyvyyttä isoissa tiedotusvälineissä.

Politiikka
 

Media pyrkii kohtelemaan eri puolueita tasapuolisesti, mutta tekeekö se niin käytännössä? HS:n mediakone näyttää reaaliajassa, miten paljon eri puolueet saavat näkyvyyttä isoissa tiedotusvälineissä.

Alla olevista grafiikoista käy ilmi, kuinka monta kertaa eri puolueita tai niiden edustajia on käsitelty mediassa. Tiedot pohjautuvat Defcomb-yrityksen teknologiaan, joka analysoi koneellisesti artikkeleiden sisältöä (lue lisää tästä). Puolueiden tunnistamisen tarkkuus on noin 90-95% prosenttia.

Alla olevasta graafista ilmenee, kuinka paljon puolueet ovat näkyneet mediassa yhteensä. Lue HS:n politiikan toimituksen esimiehen Marko Junkkarin kommentti "Uutisoinnin tasapuolisuus on uskottavuuskysymys" tästä.

Alla oleva matriisigrafiikka kertoo, mitkä puolueet esiintyvät artikkeleissa yhdessä. Jos puolueet esiintyvät usein yhdessä, se saattaa viitata siihen, että puolueet ovat ottaneet toisensa silmätikuiksi vaalitaistelussa. Hallituspuolueet esiintyvät usein myös hallitusta käsittelevissä uutisissa yhdessä.

Puolueiden näkyvyys mediassa vaihtelee paljon. Yksittäisen ministerin tai puoluejohtajan sanomiset saattavat nostaa päivittäisen näkyvyyden hyvin korkealle tasolle. Esimerkiksi Päivi Räsäsen kolari tai keskustan olutkohu nostivat puolueiden näkyvyyttä yksittäisenä päivänä.

Kaikki mediat pyrkivät tasapuolisuuteen puolueita koskevassa uutisoinnissaan etenkin vaalien alla. Päiväkohtaiset erot voivat olla kuitenkin suuria. Hallituspuolueet saavat usein myös enemmän näkyvyyttä, koska puolueiden näkyvyyteen lasketaan myös ministereiden antamat haastattelut.

Alla olevassa listassa on lueteltu kaikki Defcombin aineistossa esiintyvät lähteet ja mitkä puolueet niistä on tunnistettu. Klikkaamalla otsikkoa pääsee lukemaan uutisen sen julkaisseen median sivulla. Defcombin aineiston tarkkuus on 90-95%, ja havaituista virheistä voi ilmoittaa osoitteeseen hs.online@hs.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat