Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin asiantuntijat arvioivat eduskuntapuolueiden vaalijulisteita

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
VIHREÄT Julistesuunnittelun ekspertti Marjatta Itkonen: "Juliste on mielenkiintoinen ja hieno sen takia, että tämä kuva on niin suomalainen. Tässä sydän sykähtää lämmöllä, kun katselee suomalaista maisemaa. Tekstissä puhutellaan minua ja meitä."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Vihreiltä tämä on aika perinteinen juliste. Vain tämä puolue saa ilmaston lämpenemisen kuriin ja niin poispäin. Yhtä aikaa globaali ja paikallinen. Tosin vähän laimea viesti 'Nyt jos koskaan'."Historiotsija Markku Jokisipilä: "Tämä juliste on monessa mielessä mielenkiintoinen. Tekstitasolla puhutaan yhteisen ympäristön puolesta. Kuvassa haastetaan cityvihreyden stereotyyppi laittamalla nainen erämaapurolle miehekkäästi kalastamaan."

1/8 VIHREÄT Julistesuunnittelun ekspertti Marjatta Itkonen: "Juliste on mielenkiintoinen ja hieno sen takia, että tämä kuva on niin suomalainen. Tässä sydän sykähtää lämmöllä, kun katselee suomalaista maisemaa. Tekstissä puhutellaan minua ja meitä."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Vihreiltä tämä on aika perinteinen juliste. Vain tämä puolue saa ilmaston lämpenemisen kuriin ja niin poispäin. Yhtä aikaa globaali ja paikallinen. Tosin vähän laimea viesti 'Nyt jos koskaan'."Historiotsija Markku Jokisipilä: "Tämä juliste on monessa mielessä mielenkiintoinen. Tekstitasolla puhutaan yhteisen ympäristön puolesta. Kuvassa haastetaan cityvihreyden stereotyyppi laittamalla nainen erämaapurolle miehekkäästi kalastamaan."

KOKOOMUSJulistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Aihe on vanhan lämmitystä, työ on ollut keskiössä aiemminkin. Se on tosin aiheena niin hyvä, ajankohtaisempi kuin milloinkaan. Juliste on tylsän asiallinen, kyllä sen pitäisi olla visuaalisesti rohkeampi ja räväkämpi."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Kokoomus yrittää vedota rationaaliseen ajatteluun, vaikka onhan julisteessa myös populistisia sävyjä, kuten viittaus Kreikkaan. Oli hautajaistunnelmaa myöskin. Voi havaita jopa ristin tuossa. Erilainen, mitä aiemmin on ollut."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Aika hauska tuo tienviitta, että Kreikan tie ja kituuttamisen tie ovat vasemmalla, työ oikealla. Annetaan hyvin perinteisen muotoinen vasemmisto–oikeisto-akselin poliittinen viesti. Hyvät asiat ovat oikealla, huonot vasemmalla."

2/8 KOKOOMUSJulistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Aihe on vanhan lämmitystä, työ on ollut keskiössä aiemminkin. Se on tosin aiheena niin hyvä, ajankohtaisempi kuin milloinkaan. Juliste on tylsän asiallinen, kyllä sen pitäisi olla visuaalisesti rohkeampi ja räväkämpi."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Kokoomus yrittää vedota rationaaliseen ajatteluun, vaikka onhan julisteessa myös populistisia sävyjä, kuten viittaus Kreikkaan. Oli hautajaistunnelmaa myöskin. Voi havaita jopa ristin tuossa. Erilainen, mitä aiemmin on ollut."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Aika hauska tuo tienviitta, että Kreikan tie ja kituuttamisen tie ovat vasemmalla, työ oikealla. Annetaan hyvin perinteisen muotoinen vasemmisto–oikeisto-akselin poliittinen viesti. Hyvät asiat ovat oikealla, huonot vasemmalla."

KESKUSTA Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Viestitään, että koko joukko on yhdessä pomon johtaessa ja kaikista vanhoista politrukeista on päästy eroon. Nyt ei olla turhan muodollisia, takitkin on heitetty nurkkaan. Voiko mielikuvituksettomampaa olla?Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Julisteesta erottuu, että on otettu onkeen mielipidemittaukset: kannattaa näyttää Sipilää. Ollaan lähdössä talkoisiin hihojaan käärivän johtajan johdolla. Samanlaista uuden alun viestiä on useammalla puolueella, mikä viittaa tähän taloudelliseen tilanteeseen."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Nykykeskustan näköinen – Sipilä on etualalla. Viesti on, että remmiin on tulossa semmoinen mies, että pistetään maa kuntoon. Mielenkiintoista, että maaseutu loistaa poissaolollaan."

3/8 KESKUSTA Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Viestitään, että koko joukko on yhdessä pomon johtaessa ja kaikista vanhoista politrukeista on päästy eroon. Nyt ei olla turhan muodollisia, takitkin on heitetty nurkkaan. Voiko mielikuvituksettomampaa olla?Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Julisteesta erottuu, että on otettu onkeen mielipidemittaukset: kannattaa näyttää Sipilää. Ollaan lähdössä talkoisiin hihojaan käärivän johtajan johdolla. Samanlaista uuden alun viestiä on useammalla puolueella, mikä viittaa tähän taloudelliseen tilanteeseen."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Nykykeskustan näköinen – Sipilä on etualalla. Viesti on, että remmiin on tulossa semmoinen mies, että pistetään maa kuntoon. Mielenkiintoista, että maaseutu loistaa poissaolollaan."

VASEMMISTOLIITTO Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Näkee, että joku on miettinyt tätä. Julisteessa on visuaalisesti pointtia. Toinen, mikä on ovelaa, että on tekstiä englanniksi. Jos olisi ollut rohkeutta, he olisivat valinneet yhden kuvakkeen, jonka kautta kerrotaan suurempaa tarinaa."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Tässä on samaa kuin kokoomuksella tämä korjausliike, että me korjaamme sen. Onhan tämä pikkuisen lapsekas juliste. Täytyy vähän aikaa katsoa, vähän kuin lasten kuvakirjaa, että mitä on tarjolla. Varmasti on tavoiteltu moniarvoisuutta, että tämä on kaikkien ihmisten puolue."Historioitsija Markku Jokisipilä: "On mielenkiintoista, että puhutaan hyvinvointivaltion jälleenrakentamisesta. Se on historiallisena terminä hyvin vahva ja viittaa sotien jälkeiseen aikaan."

4/8 VASEMMISTOLIITTO Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Näkee, että joku on miettinyt tätä. Julisteessa on visuaalisesti pointtia. Toinen, mikä on ovelaa, että on tekstiä englanniksi. Jos olisi ollut rohkeutta, he olisivat valinneet yhden kuvakkeen, jonka kautta kerrotaan suurempaa tarinaa."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Tässä on samaa kuin kokoomuksella tämä korjausliike, että me korjaamme sen. Onhan tämä pikkuisen lapsekas juliste. Täytyy vähän aikaa katsoa, vähän kuin lasten kuvakirjaa, että mitä on tarjolla. Varmasti on tavoiteltu moniarvoisuutta, että tämä on kaikkien ihmisten puolue."Historioitsija Markku Jokisipilä: "On mielenkiintoista, että puhutaan hyvinvointivaltion jälleenrakentamisesta. Se on historiallisena terminä hyvin vahva ja viittaa sotien jälkeiseen aikaan."

SDP Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Minun mielestäni Sdp on puolue, joka on luonut hyvinvointiyhteiskunnan, mutta on muuttuvassa maailmassa hukassa. Julistekin viestii, ettei heillä ole selkeää ja vahvaa sanomaa."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Sdp:llä voin kyllä kuvitella, mitä on haettu, varmasti ainakin naisäänestäjiä. Vaikka julisteessa on suunta Suomelle, tuodaan siinä myöskin globaalia näkökulmaa."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Tässä näkyy sellaista vaikeutta, että kenelle puolueen pitäisi kohdistaa viesti. Suunta Suomelle tuntuu epäkonkreettiselta. Välittää hirveän vähän informaatiota."

5/8 SDP Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Minun mielestäni Sdp on puolue, joka on luonut hyvinvointiyhteiskunnan, mutta on muuttuvassa maailmassa hukassa. Julistekin viestii, ettei heillä ole selkeää ja vahvaa sanomaa."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Sdp:llä voin kyllä kuvitella, mitä on haettu, varmasti ainakin naisäänestäjiä. Vaikka julisteessa on suunta Suomelle, tuodaan siinä myöskin globaalia näkökulmaa."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Tässä näkyy sellaista vaikeutta, että kenelle puolueen pitäisi kohdistaa viesti. Suunta Suomelle tuntuu epäkonkreettiselta. Välittää hirveän vähän informaatiota."

PERUSSUOMALAISETJulistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Tulee mieleen suomalainen maalaiskeskittymä, jossa on hieno kunnantalo ja kirkko, nuutunut keskusta ja ABC. Tämän julisteen visuaalinen kieli on sellaista ABC-bensa-asemakieltä."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Aika vahvasti perussuomalaiset luottavat omaan brändiinsä. Juliste ei oikein avaudu, paitsi teksti kaikessa yksinkertaisuudessaan."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Perussuomalaiset ovat katsoneet, etteivät korjaa sitä, mikä ei ole rikki. Heillä oli viime eduskuntavaaleissa samantyyppinen juliste. Se toimii minusta hyvin. Kuvissa tulevat suomalaisen elämän eri puolet kattavasti esitetyiksi."

6/8 PERUSSUOMALAISETJulistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Tulee mieleen suomalainen maalaiskeskittymä, jossa on hieno kunnantalo ja kirkko, nuutunut keskusta ja ABC. Tämän julisteen visuaalinen kieli on sellaista ABC-bensa-asemakieltä."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Aika vahvasti perussuomalaiset luottavat omaan brändiinsä. Juliste ei oikein avaudu, paitsi teksti kaikessa yksinkertaisuudessaan."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Perussuomalaiset ovat katsoneet, etteivät korjaa sitä, mikä ei ole rikki. Heillä oli viime eduskuntavaaleissa samantyyppinen juliste. Se toimii minusta hyvin. Kuvissa tulevat suomalaisen elämän eri puolet kattavasti esitetyiksi."

RKP Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Rkp:stä ei voi sanoa mitään, koska heillä ei ole vaalijulistetta vaan kasvogalleria. Onhan se jokin viesti, ettei tehdä julistetta. Että hei, me pysytään vaan olennaisessa."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Tämähän olisi ollut onnistunut vaalijulistekin henkilöistyneeseen politiikkaan. Vastaa hyvin tätä "närä dig, lähellä sinua" -ajattelua, että tässä ovat meidän ihmiset, joihin voit luottaa ja jotka tekevät oikeita ratkaisuja."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Heidän hahmotuksensa kentästä on täsmällinen. On tiettyjä alueita, joilla kannatusta on saatava, ja toisilla on turha tuhlata ruutia."

7/8 RKP Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Rkp:stä ei voi sanoa mitään, koska heillä ei ole vaalijulistetta vaan kasvogalleria. Onhan se jokin viesti, ettei tehdä julistetta. Että hei, me pysytään vaan olennaisessa."Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Tämähän olisi ollut onnistunut vaalijulistekin henkilöistyneeseen politiikkaan. Vastaa hyvin tätä "närä dig, lähellä sinua" -ajattelua, että tässä ovat meidän ihmiset, joihin voit luottaa ja jotka tekevät oikeita ratkaisuja."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Heidän hahmotuksensa kentästä on täsmällinen. On tiettyjä alueita, joilla kannatusta on saatava, ja toisilla on turha tuhlata ruutia."

KRISTILLISDEMOKRAATIT Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Kuvavalinta on rohkeampi kuin Sdp:n äiti ja lapsi -kuvassa, slogan taas ympäripyöreä, voisi olla toisenkin puolueen. Puolue on konservatiivinen, joten slogan ei ole uskottava.Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Viesti on yksinkertainen mutta silti epäselvä. "Rohkeus" viitannee siihen, että tämä puolue uskaltaa toimia ilmeisesti arvojensa mukaan. Piti hetken hakea, mitä tässä kuvassa on."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Melko sama kuin Sdp:llä, mutta se on kristillisdemokraattien suhteen konkreettisempi. Siinä kiteytyy arvokonservatismi. Hauska sanaleikki tuo 'arvoistasi politiikkaa'."

8/8 KRISTILLISDEMOKRAATIT Julistesuunnittelun asiantuntija Marjatta Itkonen: "Kuvavalinta on rohkeampi kuin Sdp:n äiti ja lapsi -kuvassa, slogan taas ympäripyöreä, voisi olla toisenkin puolueen. Puolue on konservatiivinen, joten slogan ei ole uskottava.Politiikantutkija Jaana Kuusipalo: "Viesti on yksinkertainen mutta silti epäselvä. "Rohkeus" viitannee siihen, että tämä puolue uskaltaa toimia ilmeisesti arvojensa mukaan. Piti hetken hakea, mitä tässä kuvassa on."Historioitsija Markku Jokisipilä: "Melko sama kuin Sdp:llä, mutta se on kristillisdemokraattien suhteen konkreettisempi. Siinä kiteytyy arvokonservatismi. Hauska sanaleikki tuo 'arvoistasi politiikkaa'."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat