Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vinkkiä: Näin tulkitset vaalitulosta

Keskusta ja Sdp keräävät yleensä ennakkoääniä lopullista tulosta enemmän, vihreät ja kokoomus vähemmän

Politiikka
 
Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

1. Näin tulkitset ennakkoääniä

Ennakkoäänestyksen tulos tulee illalla pian kello kahdeksan jälkeen. Siitä voi jo aavistella puolueiden kannatusprosenttia. Ennakkoäänet eivät kaikkien puolueiden kohdalla vastaa lopullista tulosta.

Eniten vaihtelevat keskustan ja vihreiden tulokset.

Fakta

Vaalipäivän kulku

 Kello 9.00: Äänestyspaikat avautuvat.

 19.30: Vaalilähetykset alkavat.

 20.00: Äänestyspaikat sulkeutuvat. Tieto äänestysvilkkaudesta tulee. Ennakkoäänestyksen tulos kerrotaan.

 21.00–21.30: Ylen tulosennuste julkistetaan.

 Noin kello 23.00: Vaalituloksen pitäisi olla selvillä kohtalaisen varmasti.

Keskustan ennakkoäänten prosenttiosuus on ollut viime eduskuntavaaleissa noin kaksi prosenttiyksikköä suurempi kuin lopullinen tulos. Keskusta on valtapuolue maaseudulla, jossa välimatkat äänestyspaikoille saattavat olla pitkiä.

Nyt kun keskustasta on povattu jo pitkään pääministeripuoluetta ja ennakkoäänestys on ollut vilkasta, ennakkoäänet voivat näyttää keskustalle jopa 30 prosentin kannatusta.

Toisaalta HS-gallupin mukaan vasemmiston puolueiden kannattajista yli neljännes oli äänestänyt ennakkoon, kun taas keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista näin teki vain noin viidennes. Gallup tehtiin viitenä ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Vihreillä taas ennakkoäänten tulos on ollut yhdestä kahteen prosenttiyksikköä alhaisempi kuin lopullinen tulos. Siksi vihreiden kohdalla puhutaan usein vaalipäivän loppukiristä.

Kokoomuksen tulos on 2000-luvulla kasvanut ennakkoäänten julkistamisen jälkeen 0,5–0,9 prosenttiyksikköä ja Sdp:n pienentynyt 0,2–1,3 prosenttiyksikköä.

2. Suurin puolue päättää hallituspohjasta

Vaalit voittanut puolue aloittaa todennäköisimmin hallitusneuvottelut ja siten kokoaa hallituksen. Jos vaalitulos olisi tasainen, hallitusneuvottelujen tunnustelija tulisi puolueesta, joka saa eniten paikkoja.

Artikkeliin liittyvät

Vaalit voittanut puolue on myös todennäköinen pääministeripuolue.

3. Jännitysnäytelmä toiseksi suurimmasta puolueesta

Näissä vaaleissa on poikkeuksellisesti liki rinta rinnan kolme suurta puoluetta. Sdp:llä, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on mahdollisuudet olla toiseksi suurin puolue. Toiseksi tuleminen todennäköisesti varmistaisi paikan hallituksessa, sillä harvoin vaalien toiseksi suurin puolue on jätetty hallituksen ulkopuolelle.

Tosin edellisissä eduskuntavaaleissa 2011 perussuomalaiset jäi hallituksesta, vaikka puolue sai prosentuaalisesti yhtä paljon ääniä kuin Sdp, mutta vähemmän paikkoja.

Toiseksi suurin puolue on usein saanut valtionvarainministerin salkun, joka on varsinkin epävakaan talouskasvun aikana hyvin painava.

4. Hallitus määrää Suomen politiikan suunnan

Hallitukseen pääseminen on tärkeää, koska Suomessa on tavattu muodostaa enemmistöhallituksia.

Se tarkoittaa, että hallitus päättää, millaista politiikkaa Suomessa kulloisellakin vaalikaudella noudatetaan. Opposition mahdollisuudet vaikuttaa hallituksen linjaan ovat rajalliset.

5. Päättäjillä on edessään vaikeita ratkaisuja

Seuraavan hallituksen vaikeita kysymyksiä ovat valtiontalouden mahdolliset sopeutustoimet ja sote-uudistus.

Hallituksen on siis muodostettava yhteisymmärrys siitä, millä Suomeen saadaan talouskasvua ja lisää työtä.

Päätettävä on sekin, mitä Suomen julkiselle taloudelle on tehtävä, sillä nyt menot ovat jo seitsemättä vuotta suuremmat kuin tulos ja lisävelkaa otetaan joka vuosi.

Velanoton vaihtoehtoina ovat menoleikkaukset ja verojen korotukset. Toisaalta voidaan valita lainalla elvyttäminen eli julkisten investointien kasvattaminen. Hallituksen on päätettävä myös toimenpiteiden aikataulusta.

Jo ennen vaaleja useat puolueet ovat puhuneet siitä, ettei kaikkea ehdi tehdä yhden vaalikauden aikana.

Myös viime vaalikauden suurin epäonnistunut hanke, sote-uudistus, siirtyy seuraavan hallituksen harteille. Hallituksen olisi päätettävä, miten sote-alueet muodostetaan ja miten se rahoitetaan.

Outi Pyhäranta HS
Helsingin kaupunginkanslian virastomestari Anni Makkonen valmisteli perjantaina äänestyspaikkaa kaupungintalolla.
Helsingin kaupunginkanslian virastomestari Anni Makkonen valmisteli perjantaina äänestyspaikkaa kaupungintalolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat