Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-veikkaus: Sipilä, Soini ja Stubb tietenkin – mutta ketkä muut voivat nousta ministereiksi?

Politiikka
 

Hallitustunnustelut ovat hyvässä vauhdissa, joten on aika aloittaa arvailut seuraavan hallituksen ministereistä. Onhan se parasta politiikan viihdettä. Aloitetaan salkkujen määrästä.

Vaikka keskustan Juha Sipilä on puhunut ministereiden määrän vähentämisestä 12 salkkuun, kukaan ei usko näin isoon vähennykseen. HS:n politiikan toimituksen raati veikkaa, että Sipilän hallituksessa on 15 salkkua – kaksi vähemmän kuin nykyisessä.

Jos hallituksessa on kolme puoluetta, salkkujako on todennäköisesti 5+5+5. Jos mukaan pääsee Rkp, jako voisi olla 6+4+4+1.

Siirrytään sitten nimiin.

Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Olli Rehn
Olli Rehn
Antti Hämäläinen
Annika Saarikko
Annika Saarikko
Sami Kilpiö / HS
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö
Sami Kero / HS
Hanna Mäntylä
Hanna Mäntylä

Salkkujen jako on melkoista salatiedettä, sillä liikkuvia osia on paljon. Jaossa pitää huomioida maantiede, sukupuoli, äänimäärä sekä myös kansanedustajan kausien määrä. Sen lisäksi lopputulemaan vaikuttaa puheenjohtajan oma fiilis – hän haluaa koota ministeriryhmän, jonka kanssa uskoo tulevansa toimeen.

Ensimmäisen kierroksen salkkujako on tietenkin helppo. Pääministeri on Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Timo Soini (ps) ja ulkoministeri hallituspohjasta riippuen Alexander Stubb (kok) tai Antti Rinne (sd).

Tosin Timo Soinilla on tunnetusti kova halu päästä ulkoministeriksi, joten hän saattaa valinnassaan päätyä myös siihen.

Keskusta aloittaa seuraavan kierroksen salkkujaossa, joten näin ollen elinkeinoministeri voisi olla Olli Rehn (kesk). Jos Sipilä haluaa vanhan isännän mukaan, niin elinkeinoministeriksi voisi nousta myös Matti Vanhanen (kesk).

Vanhanen voi päätyä myös eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Keskustassa on paljon tunkua ministeriksi, mutta HS:n veikkauksen mukaan muut ministerit ovat Juha Rehula, Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen. Jos keskusta saa maa- ja metsätalousministerin salkun, vahvoilla ovat Jari Leppä tai Anne Kalmari.

Muita keskustan ministereitä voisivat Antti Kaikkonen ja Elsi Katainen. Jos keskusta saa opetusministerin salkun, se saattaa päätyä Tuomo Puumalalle. Kimmo Tiilikainen jatkanee ryhmänjohtajana.

Perussuomalaisissa "varma" ministeri on Timo Soinin lisäksi Jussi Niinistö. Niinistö haaveilee puolustusministerin salkusta.

Muita todennäköisiä ministereitä ovat Hanna Mäntylä, Pirkko Mattila ja Sampo Terho. Myös nykyinen ryhmänjohtaja Jari Lindström voi nousta ministeriksi.

Jompikumpi kaksikosta Toimi Kankaanniemi ja Pirkko Ruohonen-Lerner noussee eduskunnan puhemieheksi. Toinen saattaa päätyä ministeriksi.

Kokoomus jatkaa HS-veikkauksen mukaan vanhalla ministeriryhmällä: Stubbin lisäksi ministereitä ovat Petteri Orpo, Lenita Toivakka ja Sanni Grahn-Laasonen. Paula Risikko on ministeri tai eduskunnan toinen varapuhemies.

Ministeriautoon on pieniä mahdollisuuksia myös Sofia Vikmanilla ja Anne-Mari Virolaisella. Virolainen on kuitenkin samasta Varsinais-Suomen vaalipiiristä kuin Petteri Orpo, mikä heikentää hänen mahdollisuuksiaan.

Jos Sdp nousee hallitukseen, kaksi ministeriä on jo lyöty lukkoon. Lupasihan Antti Rinne jo puoluekokouksessa, että Jutta Urpilainen pääsee halutessaan ministeriksi.

HS-veikkauksessa muut salkut menevät Tytti Tuppuraiselle, Tarja Filatoville ja Antti Lindtmanille. Lindtmanin kohdalla ongelmana on se, että hän on samasta Uudenmaan vaalipiiristä kuin Rinne.

Toinen avoin kysymys on Eero Heinäluoma.

Koska Sdp jäi vaalissa neljänneksi, sille ei ole tarjolla puhemiehen paikkaa. Heinäluomalla onkin siis kova hinku ministeriksi tai sitten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Jos Lauri Ihalainen haluaa ministeriksi, Rinteen on vaikea häntä sivuuttaa. Salkun saattavat saada myös Susanna Huovinen tai Riitta Myller.

HS:n veikkaus tulevista ministereistä alla:

Markus Jokela / HS
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen
Sami Kero / HS
Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen
Aku Isotalo / HS
Antti Lindtman
Antti Lindtman

Keskusta:

Juha Sipilä

Olli Rehn

Juha Rehula

Annika Saarikko

Anu Vehviläinen

Muut mahdolliset: Matti Vanhanen, Antti Kaikkonen, Jari Leppä, Anne Kalmari, Tuomo Puumala, Elsi Katainen, Kimmo Tiilikainen

Perussuomalaiset:

Timo Soini

Jussi Niinistö

Hanna Mäntylä

Pirkko Mattila

Sampo Terho

Muut mahdolliset: Jari Lindström, Toimi Kankaanniemi, Pirkko Ruohonen-Lerner

Kokoomus:

Alexander Stubb

Petteri Orpo

Lenita Toivakka

Sanni Grahn-Laasonen

Paula Risikko

Muut mahdolliset: Jaana Pelkonen, Anne-Mari Virolainen, Sofia Vikman

Sdp:

Antti Rinne

Jutta Urpilainen

Tarja Filatov

Antti Lindtman

Tytti Tuppurainen

Muut mahdolliset: Lauri Ihalainen, Eero Heinäluoma, Susanna Huovinen, Riitta Myller

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat