Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiojohdon puhe säpsäyttää suomalaisia

Presidentti ja pääministeri pitävät puheen niin harvoin radiossa ja televisiossa, että silloin heillä pitäisi olla painavaa sanottavaa.

Politiikka
 
Lehtikuva
Presidentti Kekkonen puhumassa televisiostudiossa 26.11.1961
Presidentti Kekkonen puhumassa televisiostudiossa 26.11.1961 Kuva: Lehtikuva

Valtiojohtajan puhe radiossa ja televisiossa on poikkeuksellinen toimenpide, jos tasavallan presidentin uudenvuodenpuhetta ei lasketa.

Kun presidentti tai pääministeri puhuu muulloin, silloin heillä pitäisi olla painavaa sanottavaa.

Eduskunta valitsi elokuussa 1944 marsalkka Mannerheimin tasavallan presidentiksi. Mannerheimin johdolla Suomi solmi välirauhan syyskuussa, ja presidentti valmistautui pitämään puheen radiossa, mutta jostain syystä puhe jäi pitämättä.

Puheet korvattiin kahdella kirjallisella päiväkäskyllä, joilla ylipäällikkö opasti Suomea ja suomalaisia sodasta rauhaan.

Kun Mannerheim jätti puheen pitämättä, radioon marssi Urho Kekkonen, joka viikko välirauhan solmimisen jälkeen neuvoi suomalaisia solmimaan hyvät suhteet Neuvostoliittoon.

Juho Kusti Paasikivi kuvattuna vuonna 1945.
Juho Kusti Paasikivi kuvattuna vuonna 1945.

Pääministeri J.K. Paasikivi piti radiopuheen 15. maaliskuuta 1945, vain pari päivää ennen eduskuntavaaleja, ja vaati henkilövaihdoksia.

"Politiikkaa tekevät ihmiset. Uusi politiikka vaatii – historian todistuksen mukaan – uusia ihmisiä ja politiikan johtajia", pääministeri komensi äänestäjiä, jotka tottelivat: edustajista vaihtui lähes puolet ja monet vanhat johtajat jäivät valitsematta.

Kekkosesta tuli presidentti Paasikiven jälkeen vuonna 1956 ja hän käytti mielellään radiota ja myöhemmin myös televisiota puheareenana.

Taiturimainen Kekkonen osasi vedota myös tunnepuoleen.

Ehkä vaikuttavimman puheensa Kekkonen piti marraskuun lopulla 1961. Kekkonen oli matkustanut Novosibirskiin asti tapaamaan neuvostojohtoa ja onnistui taivuttelemaan isännät luopumaan sotilaallisista neuvotteluista, joita Neuvostoliitto oli ehdottanut kuuluisassa nootissaan.

Kotiin palattuaan presidentti kertoi kansakunnalle, että käynti Novosibirskissa oli ollut hänen elämänsä raskain matka. Parin kuukauden päästä Kekkonen otti suurvoiton presidentinvaaleissa.

Seuraavat presidentit, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö, eivät ole pitäneet yhtä dramaattisia puheita kuin Kekkonen.

Koivisto jopa luopui uudenvuodenpuheenpidosta vuonna 1993 ja antoi suunvuoron pääministeri Esko Aholle.

Puhe oli hyvä, mutta sekään ei enää säpsäyttänyt suomalaisia samalla tavalla kuin Kekkosen puheet. Ahon puheesta jäi kuitenkin elämään sanonta: "Ei yö niin pitkä, ettei päivä perässä".

Suomi eli laman syvintä vaihetta, ja nuori keskustalainen pääministeri yritti valaa uskoa siihen, että maa selviäisi vaikeuksista ja pääsisi nousuun. Ennustus toteutui muutaman vuoden päästä, mutta silloin Aho ei ollut enää pääministeri.

Erkki Raskinen
Esko Aho valmistautumassa uudenvuodenpuheeseen 1.1.1993
Esko Aho valmistautumassa uudenvuodenpuheeseen 1.1.1993

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat