Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkat ja työajat pelissä – hallitus pyrkii laajentamaan paikallista sopimista

Hallitus pyrkii laajentamaan paikallista sopimista, jotta yritykset työllistäisivät enemmän väkeä

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jouluruuhkan aikaan monessa yrityksessä on enemmän töitä kuin muulloin.

Monissa työpaikoissa voidaan jo sopia työnantajan ja työntekijöiden kesken paikallisesti, että tehdään esimerkiksi joulun alla pitempiä työpäiviä ja vastaavasti hiljaisempana aikana lyhempiä päiviä.

Tästä on kyse

 Työ- ja elinkeinoministeriön virkamies Harri Hietala on selvittänyt hallituksen toimeksiannosta paikallisen sopimisen kehittämistä.

 Hietala jättää tänään torstaina raporttinsa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps).

 Hallitus päättää syksyn aikana, mitä lakeja muutetaan.

 Lakiesitykset annetaan eduskunnalle ensi keväänä.

Kaikissa yrityksissä tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole. Näin on esimerkiksi yrityksissä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon, mutta joiden toimialalla on kaikkia työnantajia sitova työehtosopimus.

"Joissakin työehtosopimuksissa on toki määräyksiä paikallisesta sopimisesta, mutta sopimuksia tehdään vähän", sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. "Järjestelmä on niin monimutkainen, että pitäisi olla työoikeuden asiantuntija, jotta ymmärtäisi mitä voi tehdä ja mitä ei."

Juha Sipilän (kesk) hallitus pyrkii nyt laajentamaan ja helpottamaan paikallista sopimista. Hallituksen asettama selvitysmies Harri Hietala esittelee tänään torstaina näkemyksensä, miten tämä voitaisiin tehdä. Syksyn aikana hallitus päättää, miten asiassa edetään.

Hietala luovuttaa ehdotuksensa työministeri Jari Lindströmille (ps) tänään aamupäivällä 10.30. HSTV näyttää valtioneuvoston lähettämän tilaisuuden suorana HS.fissä.

Etukäteisarvelujen mukaan osa Hietalan ehdotuksista tulkitaan palkansaajien puolella uusiksi pakkolaeiksi ja esityksiksi, joissa kävellään työehtosopimusten yleissitovuuden yli.

Hietala kiistää arvelut jyrkästi.

”Sellaista ehdotusta ei tule”, hän sanoo lyhyesti.

”Esitykseni tarkoitus on päivittää nykyistä järjestelmää, jotta se vahvistuisi ja sen elinkelpoisuus säilyisi. Joustavuuden lisääminen jossain nurkassa tukee järjestelmän olemassaoloa. Kun aika muuttuu, myös systeemit muuttuvat”, Hietala painottaa.

Rio Gandara / HS
Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa, että työehdoista kuten palkoista ja työajoista voisi sopia nykyistä laajemmin paikallisesti.
Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa, että työehdoista kuten palkoista ja työajoista voisi sopia nykyistä laajemmin paikallisesti.

Hietalan mukaan hän on joutunut kuulemaan työssään eri osapuolia: Elinkeinoelämän Keskusliittoa, yrittäjiä ja palkansaajia.

”Jokaisella on omat ja painotuksensa. Minun tehtäväni on ollut löytää yhteiskunnan painotus.”

Paikallisen sopimisen ehdot ovat usein ylivoimaisia juuri Suomen Yrittäjien edustamille pienille yrityksille.

Alle kymmenen työntekijän yritys voisi hyötyä joustoista, mutta yrittäjällä ei ole juridista asiantuntemusta monimutkaisista pykälistä.

Moni pienyrittäjä ei halua ottaa riskiä, että sopimus laiton, jolloin se voidaan riitauttaa ja työnantaja on korvausvelvollinen.

Hallituksen tavoitteena on se, että paikallinen sopiminen kannustaisi varsinkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä palkkaamaan lisää työntekijöitä. Viime vuosina uusia työpaikkoja onkin syntynyt eniten pieniin yrityksiin.

Joustavat työehdot antaisivat myös keinoja selvitä huonojen aikojen yli muutenkin kuin irtisanomalla tai lomauttamalla työntekijöitä.

Moni palkansaaja varmasti pohtii, voisiko työnantaja painostaa paikalliseen sopimiseen.

"Sopimuksessa on aina kaksi osapuolta. Sopimusta ei synny, jos tavoitteista ei ole yhteisymmärrystä", Suomen yrittäjien Janne Makkula sanoo.

Sopimuksia pystytään tekemään parhaiten työpaikoilla, joissa on hyvä henki ja luottamus, hän muistuttaa.

Nykyisin paikallinen sopiminen tehdään työehtosopimusten asettamissa rajoissa.

Teknologiateollisuudessa ollaan todennäköisesti pisimmällä, mutta monen alan työehtosopimuksessa on vain vähän määräyksiä paikallisesta sopimisesta.

Jos työehtosopimuksessa ei ole esimerkiksi määräystä joustavasta palkkauksesta, yritys ei voi sopia työntekijöiden kanssa vaikkapa kokonaispalkkaan siirtymisestä.

Näin ei voi tehdä edes siinä tapauksessa, että kokonaispalkka olisi työntekijälle edullisempi kuin peruspalkan ja vuorolisien yhdistelmä.

Radikaalein muutos olisi se, että paikallinen sopiminen kirjattaisiin lakiin ja se laajenisi työehtosopimusten ulkopuolelle.

Silloin paikallisesti voitaisiin sopia myös sellaisista työehdoista, joihin liittojen solmimat työehtosopimukset eivät anna sopimismahdollisuutta.

Palkansaajajärjestöt ovat kuitenkin jo ilmoittaneet, että tämä ei käy. Niiden mielestä menettely romuttaisi työehtosopimukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat