Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten ensimmäinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka piti puoluetta ensin yksin hengissä

Entinen ministeri istui eduskunnassa yhtä soittoa 24 vuotta: "Halusin tasata ihmisten lähtökohtaeroja, ja siksi menin politiikkaan."

Politiikka
 
Veli-Pekka Leppänen
Kari Pullinen
Entinen ministeri Raimo Vistbacka lähti aikoinaan politiikkaan, koska hän halusi tasata ihmisten lähtökohtaeroja. "Auttaa vaikeuksissa olevia."
Entinen ministeri Raimo Vistbacka lähti aikoinaan politiikkaan, koska hän halusi tasata ihmisten lähtökohtaeroja. "Auttaa vaikeuksissa olevia." Kuva: Kari Pullinen

Asemalaiturille laskeutuu jäyhä hahmo, nahkainen stetson kulmillaan ja paksu salkku kourassa. Alajärveläinen valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka on saapunut Helsinkiin – kuten ennen tätä satoja jollei tuhansia kertoja. Hän istui eduskunnassa yhtä soittoa 24 vuotta, ministerinäkin liki vuoden.

Vistbacka edusti vuoteen 1995 asti maaseudun puoluetta, ja sitten sen konkurssin tuhkasta noussutta perussuomalaisten puoluetta. Vitsin mukaan pohojalaaset äänestivät häntä aina niin sankasti, koska halusivat varmistaa, että vallesmanni ei palaa hoitamaan virkaansa.

Vitsit sikseen. Vistbacka ei vitsaile. "Perussuomalaisten alussa minulla oli sellainen kahdeksan vuoden yksinäisyys, kun olin ryhmän ainoa kansanedustaja. Sitten 2003 pääsivät läpi myös Timo Soini ja Tony Halme. "

Aki Paavola Lehtikuva
Raimo Vistbackasta tuli Perussuomalaisten puheenjohtaja 1995.
Raimo Vistbackasta tuli Perussuomalaisten puheenjohtaja 1995.

Perussuomalaiset olisi Vistbackan mielestä uponnut heti alkuun, ellei hänen yhden miehen ryhmänsä olisi jotenkuten pitänyt sitä pinnan yllä noina vuosina. Puolueen kannatus pyöri prosentin molemmin puolin.

"Se olisi armotta kuihtunut, jos en olisi pysynyt siellä Arkadianmäellä."

Vistbackan ei pitänyt koskaan astua politiikkaan. Nuorukaisen tie oli armeijasta vienyt poliisikouluun. Hän oli poliisityön ohessa lukenut valkolakin ja juristintutkinnon, ja oli tyytyväinen virkamiehen elämäänsä.

Mutta kaikki muuttui, kun hän asettui nimismiehen hommiin 1982 Alajärvelle, jossa tonttinaapuriksi osui ankara vennamolainen agitaattori. "Hän oli SMP:n kunnanvaltuutettu, nyt jo edesmennyt Mikko Matintupa, joka kärtti ja kärtti minua puolueeseen. Lopulta ärähdin, että anna tänne se jäsenkuponki, niin pääsen sinusta eroon."

Mikään syntymävennamolainen Vistbacka ei ollut, vaan tiukkaa yleistä järjestystä ja isänmaallisuutta arvostava vallesmanni. Rötösherrajahti tehosi häneen. Vistbacka kuitenkin myöntää, että olisi yhtä lailla saattanut liittyä vaikkapa kokoomukseen tai demareihin – jos joku olisi sopivalla hetkellä ehdottanut.

SMP:n ykkösnimenä hän pitää Veikko Vennamoa, "ainakin tuolla periferiassa", vaikka itse aloittikin politiikan Pekka Vennamon kaudella. Omasta ministeriajastaan (1989–90) Harri Holkerin hallituksessa hän murahtaa, että "minut suorastaan pakotettiin liikenneministeriksi". "Lupasin hoitaa homman, mutta lakimiehenä hyvin virkamiesmäisesti. Tunsin, etten ole vielä kypsä, olin istunut vasta kaksi vuotta eduskunnassa."

Pakkonimitys liittyi kuvioon, jossa Pekka Vennamo – harpatessaan Postin pääjohtajaksi – junttasi Heikki Riihijärven SMP:n nuijanvarteen, Sulo Aittoniemen eduskuntaryhmän johtoon ja Vistbackan seuraajakseen ministerinä. Valitusoikeutta heillä ei ollut.

Kolme nopeaa

Näin hermot lepäävät

1. Risusavotassa

"Puhelin ei häiritse, ja raivaussaha kädessä näkee työnsä jäljen heti."

2. Kalassa

"Uistelen ja talvisin kalastan verkoilla Alajärvellä ja Lappajärvellä. Verkoista nousee kuhaa ja siikaa, uistimella useimmiten haukea."

3. Kasvimaalla

"Kun on maassa polvillaan ja kitkee, on ilo seurata hyötykasvien kasvua ja kehitystä. Omasta pihasta saadaan perunat, porkkanat, punajuuret, mansikat ja muut."

Vistbacka oli perussuomalaisten ensimmäinen puheenjohtaja. Nykyistä peruspomoa Timo Soinia hän lähinnä kiittelee.

"Meillä on keskenämme mennyt oikein hyvin. Ei ole saatu aikaan isoja erimielisyyksiä. Olen virkamies ja vakava ihminen, Soini ei. Hän viljelee huumoria ja niitä sloganeita, minä en."

Vistbacka luopui eduskunnasta vaalien alla 2011. Hän ei uskonut niin suureen menestykseen kuin puolueelle lopulta jytkähti.

"Arvelin etukäteen että 11–15 paikkaa voisi tulla. Kyllä tulos yllätti Soininkin, koska tiedettiin, että pienissä vaalipiireissä pelkästään yhden läpimenoon vaaditaan 15 prosenttia äänistä."

Mikä puolueen mahtoi kääntää nousu-uralle kymmenisen vuotta sitten?

"Monenlaista tekijää tuli peräkkäin ja samaan aikaan: Soinin persoona, hänen menestyksensä presidentinvaaleissa 2006 ja läpimenonsa eurovaaleissa, maahanmuuttoasiat, myöhemmin Kreikka. . .", hän luettelee.

"Se kaikki yhdessä nosti tietoisuutta ja toi puolueelle lisää näkyvyyttä ja arvostusta."

Oppositiossa vai hallituksessa -kysymys on Vistbackalle äärimmäisen vaikea, eikä perinteisen kriittisen oppositiopuolueen hilaaminen vastuuseen onnistu millään pikku tempuilla.

"Kentän on vaikea ymmärtää, että nyt täytyisi mennä kompromisseihin. Talouden koko karuus paljastui viime keväänä Smolnassa, eivätkä sitä meidänkään äänestäjät halua käsittää saati hyväksyä."

Omaa lähtöään politiikkaan Vistbacka pohtii pitkään. Vastaus tulee lopulta varmasti: "Poliittisia tavoitteita ei ollut, mutta halusin tasata ihmisten lähtökohtaeroja. Auttaa vaikeuksissa olevia."

Hän käyttää itseään esimerkkinä. Kun hänen oma isänsä oli yllättäen kuollut, niin pikkutilan 15-vuotiaan pojan koulutie tyssäsi siinä samassa keskikouluun.

Sellaista kohtaloa Raimo Vistbacka ei halua nykynuorille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat