Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Himasen tulevaisuusselvityksen tilaus tutkintaan

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Valtio on aiemminkin luottanut professori Pekka Himasen osaamiseen. Himanen luovutti kolme vuotta sitten Suomen 2010-luvun henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöitä analysoivan työnsä "Kukoistuksen käsikirjoitus" hallitukselle. Raportin otti vastaan valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja pääministeri Matti Vanhanen.
Valtio on aiemminkin luottanut professori Pekka Himasen osaamiseen. Himanen luovutti kolme vuotta sitten Suomen 2010-luvun henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöitä analysoivan työnsä "Kukoistuksen käsikirjoitus" hallitukselle. Raportin otti vastaan valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja pääministeri Matti Vanhanen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Filosofi Pekka Himaselta tehdyn tutkimustilauksen laillisuus selvitetään. Tilauksen laillisuuden perkaa joko oikeusasiamies tai oikeuskansleri. Valtioneuvoston kanslia tilasi Himaselta noin 700 000 euron tutkimushankkeen. Tilauksesta on tehty ainakin neljä kantelua.

Oikeuskansleri sai tänään kaksi aiheeseen liittyvää kantelua. Toisessa kantelussa kritiikki kohdistuu valtioneuvoston kansliaan ja siihen, että se on ilman kilpailutusta tilannut tutkimushankkeen Himasen yritykseltä. Toisessa kantelussa kritiikki kohdistuu pääministeri Jyrki Kataisen (kok) menettelyyn.

Lisäksi eduskunnan oikeusasiamiehelle viime vuonna jätetyssä kantelussa kysytään, miksei tutkimustilausta ollut kilpailutettu. Tänä vuonna tehdyssä toisessa kantelussa kohteena oli pääministeri Katainen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei halua kommentoida asiaa Helsingin Sanomille. Jonkan mukaan asian käsittely on siirretty kansliapäällikkö Kimmo Hakoselle.

Jonkka kertoi STT:lle, että ensi viikolla ratkaistaan, kuka kantelut tutkii ja millä aikataululla.

Aiemmin perjantaina  kaksi keskustan kansanedustajaa vaatii Kataiselta yksityiskohtaista julkista selvitystä tutkimushankkeesta.

Sirkka-Liisa Anttilan  ja sivistysvaliovaliokunnan varapuheenjohtaja Inkeri Kerolan  mukaan Suomen kasvua ja hyvinvointia käsittelevä hanke herättää yhä enemmän kysymyksiä.

Helsingin Sanomat  on kertonut, että pääministeri Kataisen johtama valtioneuvoston kanslia ei käsitellyt lainkaan virallisesti päätöstä tilata hanke, vaikka tutkimusta on tarkoitus hyödyntää hallituksen tulevaisuusselonteon valmistelussa.

Keskustelu hankkeesta alkoi, kun Long Play -verkkojulkaisu kertoi aiemmin viikolla, että valtioneuvoston kanslia olisi sanellut Suomen Akatemialle hankkeen rahoituspäätöksen. Long Playn mukaan Himaselta puuttuvat tieteelliset ansiot.

Katainen on kertonut, ettei tutkimushanketta tarvinnut kilpailuttaa, koska se ei kuulunut hankintalain soveltamisalaan.

Pääsihteeri Pekka Lindroos valtioneuvoston kansliasta on samoilla linjoilla Kastaisen kanssa.

"Jos jotain selvitettävää on, niin hyvä, että selvitetään", Lindroos kertoi Helsingin Sanomille.

Lindroos painottaa, ettei tutkimuksen tilauksessa ole ollut mitään epäselvää.

Valtioneuvoston kanslia lähetti perjantaina tiedotteen, jossa kerrataan Himasen tulevaisuusselonteon valmistelun vaiheita. valtioneuvoston mukaan kyseessä on yhteisrahoitteinen tutkimus, jonka kustannukset jakautuvat Sitran, Sofos Oy:n, Suomen Akatemian ja Tekesin kesken.

Valtioneuvoston kanslia katsoo, ettei tutkimushanke kuulu hankintalain soveltamisalaan eikä sitä siksi ole ole ollut tarve kilpailuttaa hankintalaissa säädetyssä järjestyksessä.

"Huvittavaa, että asia on jälleen nostettu esille. Haaveeni olisi, että puhuttaisiin mieluummin Suomen tulevaisuudesta, jossa on vielä paljon tekemistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat