Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen ensimmäinen kansalaisaloite luovutettiin Heinäluomalle

Politiikka
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Turkistarhausta koskevan kansalaisaloite luovutettiin eduskunnassa. Kuvassa Helinä Ylisirniö (vas.), Kati Pulli (kesk.) ja Leo Stranius (oik).
Turkistarhausta koskevan kansalaisaloite luovutettiin eduskunnassa. Kuvassa Helinä Ylisirniö (vas.), Kati Pulli (kesk.) ja Leo Stranius (oik). Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kautta aikojen ensimmäinen tarpeeksi kannatusilmoituksia kerännyt kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle.

Aloite on Turkistarhaton Suomi -kampanjan loppuhuipennus. Aloitteen laatijoiden tavoitteena on kieltää turkistarhaus Suomessa. Kampanja sai kerättyä 70 000 ääntä vaaditussa puolen vuoden määräajassa. Ääniä tuli siis parikymmentä tuhatta enemmän kuin vaaditut 50 000.

Perustuslakiin kirjattu kansalaisaloite tuli lailliseksi demokratian kanavaksi miltei päivälleen vuosi sitten.

Heinäluoma otti aloitteen vastaan omassa huoneessaan ja sanoi lyhyesti pitävänsä hetkeä historiallisena.

"Kansalaisille on avautunut uusi vaikutuskanava, ja te olette ensimmäisenä käyttäneet sitä hyväksi", Heinäluoma onnitteli aloitteen luovuttaneita Animalian Kati Pullia ja Luonto-Liiton Leo Straniusta.

Hän lupasi, että eduskunta ottaa aloitteen allekirjoittaneen 70 000 ihmisen mielipiteen tosissaan. Koska kansalaisaloitteet eivät aiemmin ole saaneet riittävästi kannatusta, koko eduskunnassa vallitsi lievä epätietoisuus siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Lain mukaan aloite on pakko ottaa eduskuntaan käsiteltäväksi. Heinäluoman mukaan nyt lähdetään siis hakemaan ennakkotapausta sille, miten kansalaisten aloitteet käsitellään.

Hän arveli, että aloite viedään aluksi kansanedustajien lähetekeskusteluun ja sieltä edelleen valiokuntien käsiteltäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat