Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumni: Kehysriihi oli rikkaimpien lottovoitto

Politiikka
 
Marja Airio / Lehtikuva
Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Omistatko pörssiyhtiön osakkeita?

Hallituksella on sinulle huonoja uutisia. Pörssiin listattujen yritysten maksamien osinkojen verotus kiristyy selvästi. Ensi vuodesta alkaen ei enää ole 21 prosentin "osinkoveroa", joka muodostui pääomatuloverosta ja osinkojen verottomasta osuudesta.

Sijoittaja maksaa osinkotuloistaan vastaisuudessa 30 prosentin pääomatuloveroa – tai 32 prosentin, jos tulot ovat yli 40 000 euroa vuodessa.

Entä oletko yrittäjä? Hallitusta kuunnellessa olisit voinut kuvitella, että huonot uutiset koskevat sinuakin.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) korosti, kuinka Suomessa ei hallituksen päätöksen jälkeen makseta verottomia osinkoja. Tähän asti listaamattomien yritysten omistajat ovat voineet nostaa tietyin ehdoin 60 000 euron osingot verotta.

Toisaalta yrittäjien edunvalvojat kehuivat heti riihen loputtua sen tulosta. Mistä oikein on kyse?

Yhteisöveron alentaminen 20 prosenttiin helpottaa luonnollisesti yrityksen asemaa. Lisäksi omistajayrittäjien verohuojennus muuttaa muotoaan.

Huojennuksen saa niille osingoille, jotka ovat korkeintaan kahdeksan prosenttia yhtiön nettovarallisuudesta. Huojennus on osittainen niin, että sen piirissä olevien osinkojen vero on 7,5–8 prosenttia.

Suurin uutinen on kuitenkin, ettei 60 000 euron kattoa enää ole. Siksi todellisen lottovoiton saavat ne harvat suomalaiset, joilla on omistusta isoissa listaamattomissa yrityksissä. Monet ovat vanhoja perheyrityksiä kuten vaikkapa Fazer.

Mikäli omistajat katsovat sen järkeväksi, osinkotuloja voi nostaa noin kahdeksan prosentin veroasteella niin paljon kuin sielu sietää.

Jos kuitenkin olet pikemminkin tavisyrittäjä, ei hätää.

Kokoomuksen esittelemien laskelmien perusteella lähes kaikki omistajayrittäjät hyötyvät uudistuksesta. Vain ne, jotka ovat ottaneet yrityksestään sen kokoon nähden mahdollisimman paljon verottomia osinkoja, häviävät hiukan.

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat