Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaana Pelkoselta lakialoite alkoholin alv:n laskemisesta – "Räikeä ongelma"

Politiikka
 
Laura Oja
Kansanedustaja Jaana Pelkonen laskisi ravintolassa myytävien alkoholijuomien arvonlisäveroa.
Kansanedustaja Jaana Pelkonen laskisi ravintolassa myytävien alkoholijuomien arvonlisäveroa. Kuva: Laura Oja

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) on tehnyt lakialoitteen ravintoloissa myytävien alkoholijuomien arvonlisäveron laskemisesta.

Pelkosen ehdotuksessa vero laskettaisiin nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin.

Hän ehdottaa myös happy hour -mainonnan sallimista ja anniskeluaikojen pidentämistä.

Ehdotuksen taustalla on Pelkosen mukaan ravintoloiden ulkona tapahtuvan alkoholinkulutuksen lisääntyminen, jota on entisestään ruokkinut se, että juomia saa Virosta halvalla.

"Räjähtänyt matkustajatuonti on koko alkoholipolitiikan tämän hetken räikein ongelma", hän arvio. Pelkonen uskoo, että juomien kuluttajahintojen laskeminen ohjaisi juomista takaisin valvottuihin anniskelutiloihin.

"Ravintolajuomien hinnat ovat suurin yksittäinen syy ravintoloiden kulutuksen vähenemiseen. Viinarallin seurauksena olemme tilanteessa, jossa alkoholin kulutus säilyy ennallaan, mutta yhteiskunnan kyky vaikuttaa alkoholin kulutuksesta aiheutuneisiin haittoihin on estynyt", Pelkonen kertoo lähettämässään tiedotteessa.

Alkoholin tuonti Virosta on ollut eduskunnassa kiihkeä puheenaihe, sillä hallitus suunnittelee alkoholiveron korottamista. Sen seurauksena alkoholituotteet kallistuisivat keskimäärin 2,3 prosenttia.

Myös tulli on puuttunut alkoholi tuontiin. Tullin määräyksen takia varustamot ovat lopettaneet jalkaisin liikkeellä olevien matkustajien juomalastien tuomisen maihin. Ennakkotilatut alkoholijuomat on pitänyt syksystä lähtien kuljettaa itse pois laivasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat